VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Lidia Bojescu: Buneii şi străbuneii noştri au ştiut prea bine ce se pune, cum se pune şi de ce se pune pe cămaşa tradiţională

Meşterul popular Lidia Bojescu, pentru care coaserea unei ii este cea mai mare plăcere, inclusiv la miez de noapte, a spus duminică, 30 octombrie, în cadrul emisiunii „Iarba verde de acasă”, că de mai bine de zece ani se dedică creării de frumos şi că în această perioadă a reuşim să realizeze foarte puţin din ceea ce şi-a propus să facă pentru păstrarea şi promovarea valorilor tradiţionale româneşti.

“Mama m-a învăţat încă de mică să brodez, să croşetez, de la bunica am învăţat să ţes, iar când am rămas fără serviciu, am decis să-mi fac o meserie pentru suflet, ca să mă relaxez. Dacă omul nu face ceea ce îi place, nu primeşte de la viaţă ceea ce îi este pe place, se îmbolnăveşte”, a spus Lidia Bojescu. 

„Îmi plăcea foarte mult când vedeam pe stradă, la televizor, oameni îmbrăcaţi în ie, îmi părea ceva nemaipomenit şi am început să cos. Mi-a fost rusine cu prima cămaşă cusută, dar nu m-am dat bătută. Am început să studiez, am mers la „Şezătoarea Basarabia” de unde m-am documentat în profunzime asupra procesului de coasere a unei cămăşi şi încet am ajuns aici”, a povestit meşterul popular.

Lidia Bojescu a mai menţionat că toate cămăşile pe care le coase, deşi unele sunt realizate la maşină, respectă întocmai toate dimensiunile şi toate canoanele de coasere a unei ii. „Nu punem la întâmplare nimic pe cămaşă. Buneii şi străbuneii noştri au ştiut prea bine ce se pune, cum se pune şi de ce se pune pe cămaşă”, a menţionat Lidia Bojescu.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.