VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Andrei Spînu: Cea mai mare problemă este această atitudine neclară, neprietenească, iresponsabilă a Gazprom-ului față de contractul pe care l-a semnat cu Moldovagaz

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale. O să vorbim și la acest început de an despre problemele care se perpetuează, mai ales problema energetică. Cel mai probabil că despre acest dosar se va mai vorbi, cel puțin, 2-3 ani, dacă e să credem cât timp i-ar trebui Republicii Moldova ca resursele energetice să devină o prioritate și să nu fie aduse dintr-o singură sursă, din Federația Rusă. Astăzi puteți să le spuneți celor care ne urmăresc că anul începe cu vești bune, pentru că, în primul rând, a fost semnat acest contract, încă pe o lună de zile, între Energocom și MGRES și de la Cuciurgan malul drept al Nistrului va fi asigurat cu energie electrică. Să ne spuneți dvs. – de ce doar pe o lună totuși încercați să prelungiți valabilitatea acestui contract?

Andrei Spînu: Trebuie să spunem că anul a început cu vești bune, în primul rând, a scăzut tariful la energia electrică, așa cum spuneam, pentru a doua oară – a scăzut la începutul lunii decembrie și acum, la începutul lunii ianuarie. Evident că această reducere se datorează inclusiv acelui contract care a fost semnat între Energocom și MGRES. Se semnează doar pentru o lună, ținând cont de faptul că avem foarte multe incertitudini și cea mai mare este decizia Gazprom-ului de a livra gaze. Și știm că Gazprom-ul în ultimul un an și jumătate practic ne-a ținut cu informații doar pe ultima sută de metri. Dacă ar spune foarte clar: „Vă livrăm 5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru următoarea jumătate de an”, cel puțin ar fi clar și am putea lua decizii pe un termen mai lung. Atât timp cât nu avem această certitudine suntem nevoiți să luăm aceste decizii în fiecare lună.

Vocea Basarabiei: Și pentru februarie se va proceda exact așa ca și în decembrie, ca și în ianuarie, da?

Andrei Spînu: Noi am avut această înțelegere cu MGRES-ul încă la începutul lunii decembrie că această înțelegere va fi pentru 4 luni, adică decembrie, ianuarie, februarie și martie. Vom ajunge la sfârșitul lunii ianuarie și, dacă nu se va schimba nimic, atunci vom avea aceeași înțelegere.

Vocea Basarabiei: Și prețul rămâne tot același pentru toate aceste luni, pentru această perioadă rece a anului?

Andrei Spînu: Da.

În luna decembrie practic din contractul cu Gazprom nu s-a consumat nimic pentru malul drept, în luna ianuarie la fel nu se va consuma nimic, avem suficiente rezerve ca să ieșim cu bine din această iarnă.

Vocea Basarabiei: Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova ca stat independent, când malul drept nu consumă gaze livrate de Gazprom, ci este asigurată în totalitate cu gaze naturale din rezervele depozitate în Ucraina și în România. Aceasta după ce Chișinăul a încheiat contractul pentru furnizarea de energie electrică cu Centrala de la Cuciurgan, prin care, așa cum ziceam, se obligă să furnizeze aceste 5,7 milioane metri cubi de gaze pe malul stâng, inclusiv pentru MGRES. Asta înseamnă că Republica Moldova a spus adio Gazprom-ului?

Andrei Spînu: Noi niciodată nu am luptat pentru a spune cuiva adio, obiectivul nostru a fost să diversificăm sursele, pentru că noi la guvern credem că cel mai important și cel mai sigur este să ai posibilitate să cumperi un anumit produs sau serviciu din mai multe surse, că multe pot să se întâmple. Ce avem acum este așa cum am promis, că noi vom face rezerve de gaze și, indiferent de deciziile pe care le va lua Gazprom, ținând cont că avem un contract pe 5 ani semnat, cetățenii noștri și economia vor avea acces la gaze. Și aceasta am demonstrat-o. Deci, în luna decembrie practic din contractul cu Gazprom nu s-a consumat nimic pentru malul drept, în luna ianuarie la fel nu se va consuma nimic, avem suficiente rezerve ca să ieșim cu bine din această iarnă.

Vocea Basarabiei: Dar prețul de achiziție a gazelor naturale de la Gazprom este în creștere?

Andrei Spînu: De la Gazprom,Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a anunțat astăzi prețul pentru luna ianuarie, care este de 1.230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze. Este un preț mai mare decât cel cu care cumpărăm noi acum de pe bursele europene.

Vocea Basarabiei: Care e diferența?

Andrei Spînu: Ieri am cumpărat cu aproximativ 900 de euro.

Anul trecut am avut prețuri-record la gaze, ceea ce influențează și prețul pentru anul 2023.

Vocea Basarabiei: Luna trecută, gazele naturale erau achiziționate de la Gazprom cu 785 de dolari pentru mia de metri cubi și acum cu 1.230, este o diferență.

Andrei Spînu: Da, luna trecută a fost mai ieftin. Este o diferență, pentru că, formula conform contractului încă din 2006 prevede un anumit preț mediu din anul precedent. Știm că anul trecut am avut prețuri-record la gaze, ceea ce influențează și prețul pentru anul 2023.

Vocea Basarabiei: Dl vicepremier, dar Tiraspolul continuă să nu achite pentru consumul de gaze?

Andrei Spînu: Tiraspolul nu a achitat permanent.

Vocea Basarabiei: Asta noi știm. De-atâta s-au și adunat cele aproape 9 miliarde de dolari.

Andrei Spînu: La moment este aceeași situație.

Vocea Basarabiei: Și trebuie să ridice semne de întrebare această situație?

Andrei Spînu: Cu siguranță că trebuie să ridice și noi permanent am spus că, din punctul nostru de vedere, nu este un comportament loial față de toți cetățenii. Dar acest comportament ține strict de decizia Gazprom-ului de a livra fără a-și primi banii pentru produsul livrat.

Vocea Basarabiei: Dar Chișinăul achită integral pentru energia electrică primită de la Cuciurgan?

Andrei Spînu: Da, noi achităm pentru consumul energiei electrice toate sumele conform contractului.

Vocea Basarabiei: Și când se prelungește acest contract, iarăși se ia în calcul că ar trebui să i se prelungească și licența pentru Uzina metalurgică de la Râbnița?

Andrei Spînu: Este parte a discuțiilor și ieri a fost prelungită licența pentru luna ianuarie.

Această criză este efectul faptului că Gazpromul a decis să reducă volumul de gaze livrate și din cauza acestei situații am ajuns să avem ceea ce avem. 

Vocea Basarabiei: Aici nu mai era loc de negocieri?

Andrei Spînu: Nu este loc de negocieri, ținând cont că la Uzina metalurgică, după cum știm cu toții, lucrează cetățeni și de pe malul drept, și de pe malul stâng al Nistrului, sunt și anumite procese tehnologice care trebuie menținute, dar e vorba de funcționare la o capacitate limitată. Acest volum de 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi nu ajunge. Noi toți înțelegem că această criză se datorează sau este efectul faptului că Gazprom-ul a decis să reducă volumul de gaze livrate și din cauza acestei situații am ajuns să avem ceea ce avem. 

Vocea Basarabiei: Sunteți și lăudat, și criticat, iar cele mai multe și mari săgeți cu critică se îndreaptă către dvs., că nu ați reușit să negociați mai bine un tarif pentru energia electrică. Chiar au fost aici și experți în domeniul energetic care au spus că 73 de dolari este mult pentru a fi achitați MGRES-ului, pentru că Republica Moldova totuși a făcut cedări în favoarea malului stâng, iată, direcționând inclusiv toată cantitatea de gaze care vine de la gigantul rus Gazprom către malul stâng al Nistrului. Se putea negocia, se mai poate renegocia un tarif mai bun pentru consumul de energie electrică?

Andrei Spînu: Haideți să facem un pic de claritate. Noi am primit energia electrică de la MGRES până la finalul lunii octombrie și ne aducem aminte că la mijlocul lunii noiembrie Energocom nu a reușit să semneze un contract de livrare a energiei electrice, pentru că la acea etapă MGRES nu era gata sau nu avea gaze îndeajuns ca să livreze suficientă energie electrică necesară inclusiv pentru malul drept. Cea mai importantă solicitare pe care noi am făcut-o în noiembrie și am făcut-o și în decembrie a fost ca să avem asigurat integrat malul drept cu energie electrică. Da, prețul contează, este evident că 73 de dolari e mai mult decât 62,5, dar calculele noastre arătau că o zi de întârziere a semnării contractului deja ieșea ca noi să cheltuim mai mult, dacă cumpăram la începutul lunii decembrie la prețul care era atunci pe bursă. Ceea ce noi am reușit să negociem cel mai mult este cantitatea de energie electrică și mai puțin tariful. Atunci când am început negocierile, MGRES-ul sau așa-numitele autorități din zona transnistreană solicitau un preț și mai mare la energia electrică. Am reușit să găsim acel mijloc care să asigure – și repet aici – cel mai important să asigure toată țara cu energie electrică. Și asta am avut în luna decembrie și avem în ianuarie. Doi: asta a dus la reducerea tarifului. Să ne aducem aminte că la finele lunii noiembrie aveam un tarif de 5,70 lei/kWh, iar acum avem un tarif de 3,42 lei/kWh pentru zona de centru și sud și un pic mai mult pentru zona de nord a țării.

Dacă nu se ajungea la o înțelegere, noi consumam gazul, dar ar fi trebuit să cumpărăm noi energia electrică din România.

Vocea Basarabiei: Eu am să-i citez pe acești experți care au venit aici, la Vocea Basarabiei, și se întrebau de ce, totuși, dl Spînu nu a insistat să rămână același tarif la energia electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, ei având și argumentul lor. Ei spun: „Dl Spînu trebuia să insiste cu acel tarif de 62,5 dolari și dacă nu erau de acord, unde ar fi comercializat această energie electrică cei din stânga Nistrului, dacă nu ar fi fost de acord să rămână la acel tarif care a fost până când s-a acceptat majorarea lui?”

Andrei Spînu: Domnii experți uită că, dacă nu se ajungea la o înțelegere, noi consumam gazul, dar ar fi trebuit să cumpărăm noi energia electrică din România.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar fi făcut ei acolo în stânga Nistrului?

Andrei Spînu: Ei își primeau acea cantitate de gaz necesară pentru consumul lor intern din regiune și suficientă energie electrică pentru regiunea lor. Deci, ei nu aveau să producă mai mult, pentru că, haideți să ne amintim că în noiembrie noi am redus, ei nu au primit nici acele 3,9 milioane metri cubi pe zi, cât primeau de obicei, dar au primit doar 2,3 milioane, exact atât cât să le ajungă pentru acoperirea nevoilor regiunii și să asigurăm și cetățenii de pe malul stâng cu căldură și energie electrică. Dacă nu se ajungea la o înțelege atunci, noi pe malul drept, probabil, consumam gazul venit de la Gazprom și cumpăram energie electrică mai scumpă de pe piețele europene sau din România în mod special. Oamenii trebuie să înțeleagă că negocierile cu reprezentanții din zona transnistreană nu sunt o chestie că eu vin, bat cu pumnul în masă și ei fac ceea ce le spunem noi. Este o situație complicată și deciziile nu sunt deloc ușoare, dacă la modul serios, ele au durat aproape o lună, pentru că noi de la începutul lunii noiembrie tot încercam să ajungem la o înțelegere. Evident că și eu mi-aș fi dorit să avem un tarif sau un preț de achiziție a energiei electrice mai mic și toți ne dorim acest lucru, nu cred că este un om în țara asta care să nu vrea să plătească mai puțin pentru gaz sau pentru energia electrică. Dar, reieșind din situația în care am fost, s-a luat cea mai bună decizie posibilă în acel moment. A crescut un pic prețul de achiziție a energiei electrice, în același timp am obținut energie electrică în volum suficient pentru toată țara.

Vocea Basarabiei: Dar într-un fel și ei sunt avantajați acum, pentru că ei nu achită pentru consumul de gaze în continuare, iar pe de altă parte, încasează mai mulți bani acum decât ar fi încasat atunci când era tariful la 62,5 dolari/KWh.

Andrei Spînu: Eu nu știu dacă ei sunt avantajați, repet, principala problemă este că Gazprom nu livrează întreaga cantitate de gaz.Haideți să vedem doar pe luna decembrie. Deci, conform contractului semnat între Moldovagaz și Gazprom partea stângă a Nistrului trebuia să primească 216 milioane de metri cubi de gaz, ei au primit 166, dacă nu greșesc eu cifrele. Deci, acel gaz care merge acum în partea stângă nu ajunge sau nu este suficient nici pentru partea stângă a Nistrului, respectiv este o situație în care trebuia cumva să facem toți câte un pas înainte astfel ca să ne asigurăm, repet, și să nu uităm obiectivul de bază – să asigurăm toți cetățenii cu căldură, gaz și energie electrică.

Noi vom face tot posibilul ca să găsim cele mai ieftine prețuri la energia electrică pentru cetățenii noștri!

Vocea Basarabiei: Dar astăzi mai este loc pentru dialog ca eventual pentru o altă perioadă, după ce expiră aceste 4 luni, să fie revăzut acest tarif pentru energia electrică?

Andrei Spînu: Noi vom face tot posibilul ca să găsim cele mai ieftine prețuri la energia electrică pentru cetățenii noștri, respectiv vom discuta, cu siguranță.

Vocea Basarabiei: Cu reprezentanții Tiraspolului, mă refer.

Andrei Spînu: Inclusiv cu reprezentanții Tiraspolului, inclusiv cu colegii din România, ca să avem contracte pe termen mai lung, pentru că problema pe care o avem acum, în iarna aceasta, toată lumea înțelege că nu este doar de 4 luni, este o problemă care va dura încă câțiva ani, iar obiectivul nostru ca diversificarea pe care o facem să fie una și previzibilă, să nu semnăm contracte în fiecare lună, stând în situații neclare – vom avea, nu vom avea. Respectiv, la fel cum am făcut-o anul trecut cu gazele și avem depozite, la fel vom face pentru iarna viitoare, inclusiv cu energia electrică.

Vocea Basarabiei: Dar după luna aprilie, asta înseamnă că negocierile vor avea altă substanță, se vor referi la alte aspecte, cu partea transnistreană?

Andrei Spînu: Vă referiți la…

Vocea Basarabiei: La consumul de energie electrică.

Andrei Spînu: În primul rând, volumele de gaze vor fi mai mari, într-un fel, pentru că consumul va scădea.Și atunci va trebui să discutăm, să vedem dacă rămânem la 5,7 milioane, dar, iarăși, toate acestea sunt speculații, pentru că noi nu știm ce va face Gazprom. Cea mai importantă sau cea mai mare problemă este această atitudine neclară, neprietenească, iresponsabilă a Gazprom-ului față de contractul pe care l-a semnat cu Moldovagaz.

Vocea Basarabiei: Bine, dar Gazprom-ul nu reacționează la declarațiile care vin din partea Chișinăului că este o atitudine neprietenoasă, că este o atitudine ostilă față de ceea ce înțeleg ei să continue cooperarea cu Republica Moldova pentru a fi asigurată cu gaze din partea lor.

Andrei Spînu: Ei fac asta cu întreaga Europă, Moldova nu este unica țară căreia ei i-au redus volumele, unor țări chiar le-au limitat la zero livrările de gaz. Deci, înțelegem că acest șantaj energetic sau acest tip de comportament este nu doar față de Moldova, dar față de întreaga lume, dacă putem să spunem așa, și în mod special față de Europa, și vedem asta deja de peste un an de zile.

Vocea Basarabiei: Dle vicepremier, dvs. deja ați spus că gigantul rus Gazprom a încălcat prevederile contractului care a fost semnat în toamna anului 2021, dar și acest lucru nu poate să fie folosit în dialogul cu Gazprom că ei nu-și onorează clauzele pe care ei le-au scris în acel contract?

Andrei Spînu: Ei în toamna anului 2021 nu au încălcat prevederile, ei au încălcat prevederile acum, în această toamnă. Noi am comunicat acest lucru, inclusiv am solicitat explicații să înțelegem de ce, așa cum am menționat de mai multe ori, juriștii se uită peste și acumulează probe și la timpul potrivit vom anunța care vor fi pașii următori.

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, iarăși, experții spun că așa cum Republica Moldova, dacă eventual ar încerca să atace în judecată Gazprom-ul, așa și Gazprom-ul ar putea să dea în judecată Republica Moldova, pentru că și Republica Moldova a încălcat prevederile acelui contract.

Andrei Spînu: Dreptul de a merge în judecată îl au toți. Atâta timp cât noi, Republica Moldova, considerăm că au fost încălcate drepturile noastre – atunci noi vom face acest lucru, ce va face Gazprom eu nu am de unde să știu.

Am făcut tot posibilul ca țara să fie pregătită pentru orice șoc energetic provocat de Federația Rusă sau Gazprom.

Vocea Basarabiei: Și dacă incertitudinea asta planează și în continuare, trebuie căutate alte soluții?

Andrei Spînu: Păi, noi le căutăm. Și vedeți că deja vom avea două luni în care malul drept nu va consuma gaz de la Gazprom, luna noiembrie nu am consumat energie electrică de la stația de la Cuciurgan. Deci, noi, de când am ajuns la guvern, am făcut tot posibilul ca țara să fie pregătită pentru orice șoc energetic provocat de Federația Rusă sau Gazprom. Și evident că asta ne costă, am fost nevoiți pe parcursul timpului să plătim tarife mai mari, dar a crescut reziliența noastră și a crescut capacitatea noastră de a găsi surse energetice în altă parte.

Volumele pe care le avem acum stocate cu siguranță ne ajung pentru luna ianuarie și februarie.

Vocea Basarabiei: Cantitatea de gaze care este stocată pe teritoriul României și Ucrainei astăzi care e?

Andrei Spînu: Am spus încă în luna decembrie la început că nu vom face publice volumele exacte de gaze din motive de securitate, dar volumele pe care le avem acum stocate cu siguranță ne ajung pentru luna ianuarie și februarie.

Vocea Basarabiei: Deci, până se termină jumate din iarnă…

Andrei Spînu: Eu nu am spus asta, eu am spus că cel puțin pentru luna ianuarie și februarie suntem asigurați cu gaze și în fiecare zi continuăm să achiziționăm noi stocuri.

Vocea Basarabiei: Și achiziționarea se face de unde, asta puteți să ne spuneți?

Andrei Spînu: Energocom cumpără de pe bursele internaționale, și ieri a cumpărat un volum, astăzi din nou fac licitație pentru a găsi și alte volume de gaze.

Vocea Basarabiei: Volumul de gaze stocat în Ucraina este în siguranță?

Andrei Spînu: Din câte vedem, da.

Vocea Basarabiei: Și nu ar trebui să apară probleme de a fi adus în Republica Moldova?

Andrei Spînu: Deci, luna decembrie și primele zile din luna ianuarie au demonstrat că totul este securizat și gazul a putut fi transportat către cetățeni și economia țării.

Vocea Basarabiei: SA Energocom a semnat un nou contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru luna ianuarie a acestui an cu Nuclearelectrica SA din România și prevede achiziția a 10 MWh bandă pe timp de noapte și 30 MWh pe timp de zi. E suficient pentru Republica Moldova?

Andrei Spînu: Noi, de la 1 iunie, avem reguli de piață implementate pe piața energiei electrice. Asta înseamnă că ceea ce prognozează Energocom ca și consum trebuie să aibă contracte bilaterale semnate. Până a avea, și aici am văzut că multă lume un pic a fost derutată și trebuie să explicăm, deci, până la 1 iunie noi am mai avut situații în care, spre exemplu, MGRES-ul nu avea capacitate să livreze în totalitate necesarul. Și atunci luam așa, cu împrumut, din Ucraina și tot cu împrumut sau invers întorceam înapoi, adică era un fel de barter. Atunci când nouă nu ne ajungea – luam din sistemul ucrainean, când trebuia să întoarcem înapoi – întorceam în sistemul ucrainean. Acest lucru, după implementarea regulilor de piață în domeniul electroenergetic și integrarea cu spațiul european, nu mai este posibil, orice deviere plus-minus este financiară, de asta s-a semnat cel mai mare contract cu MGRES-ul, ca să asigure cea mai mare parte din necesar.

Vocea Basarabiei: 60 la sută aproximativ.

Andrei Spînu: Da, 60 și ceva la sută, asta fără producerea locală de la CET-uri.

Vocea Basarabiei: 30% de la CET-uri.

Andrei Spînu: Exact.

Vocea Basarabiei: Și rămân 10%.

Andrei Spînu: Da, aceste 10%, o parte s-au semnat cantități foarte mici cu Nuclearelectrica, iar o altă parte va fi cumpărată pentru ziua următoare în funcție de consum, dacă vom consuma cu 10 MWh mai mult într-o oră, acești 10 MWh vor fi cumpărați, pentru a nu intra în penalități financiare. Și în felul acesta asigurăm iarăși tot consumul necesar pentru țară.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.