VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anatolie Nosatîi: „Armata este națională, este în slujba cetățenilor și face tot posibilul ca fiecare dintre noi să se simtă în stabilitate și securitate”/VIDEO

Jurnalista Valentina Ursu discută cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, despre încrederea populației în armată, despre statutul de neutralitate consfințit în articolul 11 din Legea Fundamentală, despre trupele ruse staționate în stânga Nistrului, dar și despre relația Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică.

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult, dle ministru că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei în ajunul zilei de 3 septembrie, când se marchează Ziua Armatei Naționale. Armata este o structură fundamentală a statului care trebuie să se bucure de încrederea populației și să contribuie la credibilitatea și prestigiul țării. Câtă încredere au astăzi moldovenii în armată?

Anatolie Nosatîi: Mulțumesc pentru invitație, îndeosebi în ajunul acestei importante sărbători profesionale pentru toți militarii și angajații civili care astăzi sunt în activitate și cei care pe parcursul a 31 de ani au fost la straja păcii și stabilității în țara noastră. Vreau să menționez că pe parcursul anilor instituția de apărare în permanență a fost în topul recensământului de încredere a cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Locul 3 îl ocupa după Bisericăși primării în ultimul timp.

Anatolie Nosatîi: Corect. Locul 3 este unul din top, să spunem așa, și acest fapt se datorează celor care sunt în armată. Armata este națională, adică reprezintă majoritatea societății, de aceea pe parcursul anilor armata a arătat că este lângă cetățeni, este în slujba cetățenilor și face tot posibilul ca fiecare dintre noi să se simtă în stabilitate și securitate.

Vocea Basarabiei: De ce unii se mai întreabă dacă Republica Moldova are sau nu are nevoie de armată?

Anatolie Nosatîi: Aceasta este o întrebare retorică pe care și-o pun cetățenii mai multor state, fiindcă securitatea este un domeniu care nu poate fi măsurat și ai nevoie de el doar atunci când, într-adevăr, este o situație critică. Nimeni nu vrea să investească în domeniul de securitate atunci când în țară sunt alte domenii neacoperite, necesită rezolvarea problemelor cât mai curând și sunt foarte importante pentru toți, iar securitatea se lasă puțin într-o parte, întrucât se consideră că nu suntem importanți, suntem mici etc., mulți se ascund după noțiunea de neutralitate, ceea ce este o greșeală foarte mare, și nu se atrage atenția cuvenită la domeniul nostru de apărare.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă acest statut de neutralitate consfințit în articolul 11 din Legea Fundamentală, din moment ce încă de la proclamarea independenței și până astăzi pe teritoriul Republicii Moldova staționează trupe străine, trupele ruse în stânga Nistrului, depozitul de la Cobasna care are încă peste 20.000 de tone de muniții? Cum se explică această neutralitate din moment ce nu s-a reușit ca acest statut de neutralitate să reprezinte exact ceea ce e stipulat în Constituție?

Anatolie Nosatîi: Statutul de neutralitate este o noțiune fundamentală care ar presupune că țara în cauză, de pildă, Republica Moldova nu este parte a unor blocuri militare, nu are staționate și nu permite staționarea a unor trupe străine pe teritoriul său, nu găzduiește unități militare care participă în acțiuni ostile sau de război împotriva altor state. Asta prevede acest statut de neutralitate, dar în același timp, o țară neutră, dacă nu face parte din diverse blocuri militare, înseamnă că această țară este responsabilă de dezvoltarea și menținerea domeniului de securitate, domeniului de apărare.

Vocea Basarabiei: Cine încalcă, în primul rând, această neutralitate a Moldovei?

Anatolie Nosatîi: În cazul nostru, evident că încalcă, în primul rând, țara care menține forțe pe care le acoperă cu denumirea de forțe pacificatoare pe teritoriul nostru. Este Rusia, care are un contingent militar în stânga Nistrului și invocă faptul că îl menține acolo pentru securitatea acestui depozit, care pe durata a 31 de ani nu a fost evacuat.

Vocea Basarabiei: Se discută la modul cel mai serios cu partea rusă acest subiect? Și credeți că încă mult timp se va discuta din moment ce nu se evacuează trupele ruse de pe teritoriul Moldovei?

Anatolie Nosatîi: Din experiența mea anterioară ca militar în Armata Națională, dar și din timpul activității în calitate de ministru al apărării, vreau să vă spun că discuții se poartă la diferit nivel, dar mai mult de principiu. La finele anului trecut chiar au fost niște opinii să avansăm în acest domeniu cu niște discuții la nivel de specialiști. Vreau să menționez că din 2006 n-au fost vizite ale oricăror organizații sau reprezentanți ai instituțiilor străine, inclusiv ai Armatei Naționale, care ar avea posibilitate să vadă ce se întâmplă în realitate la fața locului.

Vocea Basarabiei: De ce-i atâta taină?

Anatolie Nosatîi: Această întrebare este către acei care au în posesie acest depozit. Noi nu avem permisiunea de a merge încolo, chiar nici OSCE-ul nu are dreptul să meargă în ultimul timp încolo. Și, într-adevăr, această situație stârnește multe posibilități de speculație și interpretări greșite. Cred că transparența în acest domeniu ar clarifica multe întrebări.

Vocea Basarabiei: În general, credeți că mai e posibil să fie evacuate munițiile de acolo sau să fie distruse pe loc?

Anatolie Nosatîi: Nu pot să spun cu certitudine până când nu se va efectua o analiză vizuală, apoi poate și tehnică a acestor substanțe explozibile sau dispozitive militare care sunt acolo.

Vocea Basarabiei: Eventual, dacă ați avea intenția să mergeți la Cobasna să vedeți dvs. ce este stocat acolo, ar trebui să cereți permisiunea Federației Ruse?

Anatolie Nosatîi: Cred că nu permisiunea, dar ei să iasă cu o inițiativă pentru deschidere și acceptare a unei vizite a reprezentanților mai multor instituții. Noi permanent dorim ca această activitate să fie transparentă, să participe și reprezentanții unor organizații internaționale bine-cunoscute, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, OSCE și alte instituții de profil, care cunosc mai bine cum se asigură securitatea depozitelor militare.

Vocea Basarabiei: Pericolul planează, pentru că ceea ce e stocat acoloe de mulți ani, nu știu dacă se poate spune cu termen expirat pentru armament, pentru muniții, dar se zice că pericolul e nu doar pentru regiunea transnistreană, nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru o arie mai extinsă din această regiune a Mării Negre și din Balcani.

Anatolie Nosatîi: Depozitul de la Cobasna a fost creat în 1949. E clar că pe parcursul anilor multe din acele muniții au fost împrospătate, au fost schimbate. Cunoaștem că majoritatea din ele au fost aduse la finele anului ‘90, când se evacuau forțele militare ruse din diferite țări europene. Să facem un mic calcul. Din ’90 până acum au trecut 32 de ani, ceea ce a fost adus e clar că nu era nou, fiindcă a fost confecționat și detașat încolo să zicem că în medie au împlinit 40-50 de ani, dar poate și mai mult unele articole de muniții. Care este starea lor în prezent, nu putem să spunem până când nu le vedem. La fel nu putem să spunem care este stabilitatea lor fără o analiză specializată în domeniul stabilității pulberii sau încărcăturii pentru obuze. Este necesară o analiză tehnică care trebuie efectuată de specialiști, dar în general pericolul există. O cantitate atât de mare de explozibil concentrată pe un teren de câteva hectare, într-adevăr, e un pericol real.

Vocea Basarabiei: Dar sub care umbrelă astăzi Republica Moldova își asigură securitatea?

Anatolie Nosatîi: În ce sens?

Vocea Basarabiei: Iată, Republica Moldova e un stat neutru conform Constituției, sub care umbrelă?

Anatolie Nosatîi: Actualmente nu avem nicio umbrelă de securitate, doar fiind membru al ONU ne conducem de prevederile articolelor stipulate în Carta ONU. Și avem dreptul să ne apărăm, să avem instituțiile noastre de apărarea și purtăm răspundere de apărarea teritorială a statului nostru.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova astăzi este un consumator de securitate sau și produce securitate?

Anatolie Nosatîi: La capitolul acesta pot spune că noi suntem și contribuitori la securitatea internațională. Chiar și având problemele enunțate anterior referitor la dezvoltarea armatei, la conflictul pe care îl avem pe teritoriu, începând de la sfârșitul anilor ’90, Republica Moldova participă cu personal și contingente în diferite misiuni de pacificare. Și aici ar vrea să menționez participarea noastră în misiunile OSCE din anul 1998, misiunile ONU din 2003, unde pe parcursul anilor noi avem circa 1.180 de militari care au fost ofițeri de Stat Major și observatori, actualmente avem 11 militari detașați în diferite țări, îndeosebi în Africa și avem și două contingente: un contingent în Kosovo, care participă acolo din 2014 și deja am detașat 17 contingente, în număr de 41 de militari și două săptămâni în urmă am detașat primii 4 militari în Misiunea ONU UNIFIL din Lebanon și aceștia vor fi urmați de un contingent de 32 de militari, în luna ianuarie. Și vreau să spun că actualmente suntem reprezentați în Organizația Națiunilor Unite, în Misiunea de menținere a păcii a Uniunii Europene și, totodată, suntem în Misiunea NATO, care este reprezentantă în Kosovo, dar are mandatul Organizației Națiunilor Unite.

Vocea Basarabiei: Dar relația Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică astăzi la ce se reduce?

Anatolie Nosatîi: Relația noastră cu NATO este o istorie de succes, care a început în 1994 și pe parcursul anilor a evoluat în interesul Republicii Moldova, în interesul instituțiilor de apărare și de securitate doar în termeni pozitivi. Actualmente, datorită cooperării cu NATO avem posibilitatea să perfecționăm deprinderile teoretice și practice ale militarilor noștri la diferite cursuri, seminare, activități de instruire în comun, precum personal așa și cu contingente militare. De exemplu, la momentul de față avem un contingent de 20 de militari care se antrenează alături de reprezentanți ai altor 24 de țări în Georgia, la un exercițiu de menținere a păcii. Aceasta ne dă posibilitate să ne menținem și să ne dezvoltăm, să dezvoltăm obiectivele noastre de interoperabilitate și să fim pregătiți pentru a contribui la securitatea și pacea internațională.

Vocea Basarabiei: Dacă ne uităm la sondajele de opinie, totuși, NATO cam peste 30 la sută din cetățenii Republicii Moldova zic că au simpatii pentru această organizație. Mai rămâne a fi o sperietoare NATO în Republica Moldova?

Anatolie Nosatîi: Spre regret, pentru unii cetățeni este o sperietoare, pentru că ei se uită la NATO doar ca la o organizație militară, dar ea este o organizație politico-militară, care reprezintă actualmente 32 de state și majoritatea sunt state europene. Nu cred că trebuie să ne facem griji, dar aici aș vrea să menționez că organizează activează cu noi respectând principiile noastre naționale.

Vocea Basarabiei: Suveranitate, integritate și independență...

Anatolie Nosatîi: Exact! Ei nu ne impun condiții pe care noi nu le-am dori, ei vin doar în ajutorul nostru pentru a ne dezvolta acele capacități de care avem nevoie.

Vocea Basarabiei: Despre NATO mult timp s-a vorbit că prezența ei în Republica Moldova a însemnat distrugerea multor cantități de pesticide care erau stocate și mai sunt stocate pe teritoriul Republicii Moldova, participare la multe programe academice, nu doar cooperare cu Armata Națională.

Anatolie Nosatîi: Am spus că se referă nu doar la proiectele militare, dar în același timp NATO contribuie mult și la programe sociale în republica noastră. Eu aș mai adăuga la distrugerea pesticidelor și reforma Academiei Militare. Datorită NATO, noi am avut pe parcursul câtorva ani niște activități de evaluare și de determinare cum ar trebui să fie învățământul militar în Armata Națională. Datorită acestor activități, Academia Militară a fost reformată și actualmente este membru al Consorțiului instituțiilor de învățământ superior din Europa, are același curriculum, aceleași programe, avem multe cursuri și programe de schimb de experiență cu multe țări, ceea ce ne permite să spunem că actualmente standardele în domeniul învățământului militar sunt pe deplin compatibile cu cele europene.

Vocea Basarabiei: Dar ce rol ar juca Republica Moldova, dacă Ucraina devine țarămembră NATO, ținând cont că și la Prut e hotarul NATO? Republica Moldova atunci…

Anatolie Nosatîi: Aici este o întrebare care se reglementează, cum ați menționat și dvs., prin articolul din Constituție care spune că Republica Moldova este o țară neutră. Privind statutul posibil al Republicii Moldova în așa circumstanțe, cred că este la discreția cetățenilor și a politicienilor, care se va face în baza referendumului, în baza unei legi. La moment nu se vorbește despre dorința și necesitatea urgentă de intrare în NATO.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă pentru Republica Moldova evoluțiile războiului din imediata vecinătate? Ne referim la războiul ruso-ucrainean, concentrarea trupelor ruse pe direcția sud-vest. Care sunt îngrijorările, riscurile, vulnerabilitățile, amenințările pentru Republica Moldova? Vorbim la mai mult de șase luni de la această invazie rusă în Ucraina.

Anatolie Nosatîi: Da, 190 de zile de când toți suntem într-o situație destul de complicată. Republica Moldova împreună cu comunitatea internațională din primele zile a condamnat agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a condamnat războiul din Ucraina. Existența unui pericol cu caracter militar în vecinătatea hotarelor Republicii Moldova ne face pe noi, toți cetățenii, să fim precauți, să urmărim cu atenție cum se schimbă situația, să fim pregătiți pentru diferite scenarii, inclusiv de la cele mai simple până la cele mai complicate.

Vocea Basarabiei: Și e pregătită Republica Moldova pentru toate scenariile, pentru că deseori se spune că țara e pregătită?

Anatolie Nosatîi: Noi am monitorizat activitatea din Ucraina și din apropierea Ucrainei, mă refer încă la finele anului 2021 cu atenție și am pregătit mai multe scenarii, diferite planuri de acțiuni, dacă situația se schimbă. Și cred că activitatea organizată a instituțiilor statului de pe data de 24 februarie încoace a arătat că noi ne-am făcut lecțiile bine și am fost în stare să răspundem la acea criză a refugiaților și la criza energetică care a fost structurile statului au acționat într-o manieră organizată, bine coordonată. Clar că am fost nevoiți să revizuim la diferite momente planurile noastre și să le ajustăm în funcție de situație.

Vocea Basarabiei: Deseori se arătau îngrijorați cetățenii că dacă cumva ajunge armata rusă până la Odesa, e aproape regiunea transnistreană, iar politicieni din Federația Rusă deseori amintesc că ținta lor ar fi să ajungă inclusiv până aici la Nistru.

Anatolie Nosatîi: Nu doresc să comentez diferite expuneri ale diferiților politicieni sau alte figuri din Federația Rusă, doar vreau să spun că instituțiile statului au fost pregătite și continuăm să ne pregătim. Noi, Armata Națională, cum am făcut – așa și continuăm să facem, să ne pregătim pentru îndeplinirea misiunilor noastre de bază. Aceasta este apărarea integrității, suveranității statului, este ajutorul instituțiilor statului pentru gestionarea crizelor și, totodată, să avem capacități să participăm la misiuni de menținere a păcii, ceea ce noi cu dvs. deja am discutat, pe care le facem și vom continua să le facem la maximum posibil.

Vocea Basarabiei: În spațiul public deseori, iată de când a început acest război ruso-ucrainean, s-a vorbit despre o posibilă mobilizare a cetățenilor. Haideți să vorbim și la acest subiect, pentru că și părinții, dar și tinerii deseori manifestau această frică că până seară ar putea să ni se spună că e mobilizare generală.

Anatolie Nosatîi: Cu regret, războiul informațional are o amprentă negativă asupra societății și face ca oamenii să fie, să spunem așa, oleacă cu temere de o oarecare schimbare. Vreau să menționez că conducerea statului informează din surse credibile cetățenii despre schimbările de situație și acțiunile care urmează. Au fost unele interpretări că, gata, mâine va fi mobilizare, știu că mulți tineri s-au îndreptat urgent spre România ș.a.m.d., dar am ieșit și am dezinformat aceste știri, fiindcă nu era cazul cineva să-și facă griji. Evident, dacă situația se va schimba dramatic, forțele armate nu sunt în stare să facă față unui război de intensitate mare. Cu numărul de efectiv pe care îl avem actualmente, în conformitate cu legislația în vigoare, noi avem suficientă capacitate pentru a răspunde la primele provocări sau la faza inițială a unui conflict militar cu intensitate medie. Dacă situația se schimbă, atunci e clar, ca și orice stat, noi suntem gata pentru desfășurarea mobilizării…

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.