VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Anatol Șalaru: Rusia nu are nevoie de pretexte, pentru a ataca Moldova, cum n-a avut nevoie pentru a ataca Ucraina

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre securitatea sau insecuritatea în care s-a pomenit Republica Moldova după aproape un an de invazie a Federației Ruse în Ucraina, despre drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova după ce a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, iar acest lucru l-a obținut după ce Ucraina a obținut prima acest statut de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, vom vorbi despre realitățile din Republica Moldova împreună cu dl Anatol Șalaru. Dl Anatol Șalaru e bine cunoscut în lumea politică din Republica Moldova și de peste Prut, mai nou – și peste Nistru, pentru că merge cu regularitate și la Kiev. Dl Anatol Șalaru a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost ministru la apărare, ministru la transporturi, așa că avem multe subiecte despre care să discutăm astăzi. Bine ați ajuns la Vocea Basarabiei!

Anatol Șalaru: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Eu vreau să citez din sondajul care a fost recent dat publicității: 40 la sută din respondenți consideră războiul din Ucraina o invazie nejustificată, numai 36 la sută din respondenți au numit Ucraina drept parte din conflict care are dreptate, 22,5% din intervievați consideră că Rusia apără republicile populare din Donbas de atacurile Ucrainei. Despre ce vorbesc aceste rezultate ale proaspătului sondaj, dle Șalaru?

Anatol Șalaru: Pot fi sute de păreri despre rezultatele acestui sondaj, zeci de interpretări. După părerea mea, cetățenii Republicii Moldova nu au încredere în statul Republica Moldova și în capacitatea de apărare a statului Republica Moldova și nu prea văd mare viitor în acest stat, deoarece ei sunt dezorientați.  Am văzut acest sondaj, oamenii chiar gândesc că, dacă ar veni Rusia, nici n-ar trebui să opunem rezistență, trebuie să ne predăm, o bună parte nu ar pune mâna pe armă ca să-și apere statul Republica Moldova. Este rezultatul unei activități de zeci de ani a propagandei rusești, a serviciilor de spionaj rusești, care au inoculat în mintea sensibilă a moldovenilor stataliști ideea că Rusia este țara care exportă doar democrație și care exportă binele în lume, Rusia este țara care are dreptate întotdeauna, Rusia este țara care n-a dus nici un război, n-a pornit nici un război împotriva nimănui, n-a atacat pe nimeni niciodată, doar s-a apărat, tot răul este în NATO, tot răul este în Statele Unite, în Occident, iar ei sunt cei mai pravoslavnici din toată lumea, ei sunt cei mai drepți, cei mai corecți. Și moldovenii noștri au căzut pradă acestei acțiuni subversive a spionajului rusesc, a mașinii de propagandă uriașă a Rusiei, care a spălat creierul nu numai al moldovenilor, vreau să vă spun că sunt multe victime și în Ucraina. De exemplu, găgăuzii din Republica Moldova în perioada sovietică, perioada represiunilor staliniste au avut cel mai mult de suferit, dacă comparăm la 100 de mii de locuitori sau la 10 mii, cei mai mulți au murit de foame, cei mai mulți au fost executați, cei mai mulți au fost deportați, iar astăzi găgăuzii din Republica Moldova sunt în totalitate cu „lumea rusă”.

Vocea Basarabiei: Pentru că ei aproape nu vorbesc limba română…

Anatol Șalaru: Ei nu vorbesc limba română, nu vorbesc limba lor, ei vorbesc limba rusă și faptul că ei sunt spălați pe creier deja este foarte grav, și acești oameni pot reveni la normalitate foarte-foarte greu.

Vocea Basarabiei: Deși cineva mi-a spus că în Găgăuzia mulți ani în urmă s-a vorbit limba română și se vorbea la nivel interuman destul de des.

Anatol Șalaru: Se vorbea foarte bine limba română, iar în perioada interbelică găgăuzii au fost foarte loiali statului român, au învățat limba română, s-au bucurat de beneficii, au primit pământuri atunci. Și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Stalin nu i-a trimis pe găgăuzi în linia întâi, fiindcă nu avea încredere în ei, îi considera trădători, iar astăzi unii dintre găgăuzi sunt gata să moară pentru „lumea rusă”. Bunăoară, pe data de 2 februarie acum s-au împlinit 9 ani de la acele cunoscute două referendumuri, când găgăuzii au fost pentru aderarea la „lumea rusă” și ieșirea din componența Republicii Moldova în cazul în care Republica Moldova își schimbă statutul. Păi, ei au făcut parte din același plan pe care l-a realizat Rusia de creare a unui stat nou, Novorusia, ocuparea sudului Ucrainei, inclusiv Odesa, referendumul din Crimeea, din Transnistria, Găgăuzia, Republica Bugeac și anexarea la Rusia. Deci, ei au făcut parte conștient, au acționat în scopul îndeplinirii acestui program al Rusiei și doar datorită faptului că Ucraina a opus rezistență, au dejucat planurile lor, pe unii i-au arestat, pe alții din Odesa, țineți minte că a fost provocarea la Casa Sindicatelor, la fel, Ucraina a luat decizii dure, dar corecte și la timp, n-au fost mioritici față de separatism. 

Cei care au spus că Statele Unite, că NATO, că Zelenski poartă vina pentru începerea acestui război fac parte din același grup social, care sunt victimele propagandei rusești.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre ceea ce se întâmplă în UTA Gagauz-Yeri, pentru că și acolo urmează să fie ales bașcanul, să vedem cine are șanse și ce politică ar trebui să promoveze autoritățile de la Comrat în relația cu Chișinăul, dar mai vreau să vă întreb despre cum comentați rezultatele acestui sondaj care a fost dat publicității. Oamenii au fost întrebați cine cred că poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina, peste 25 la sută au răspuns că Vladimir Putin personal, 17,7 la sută cred că de vină sunt Statele Unite ale Americii, iar 17 la sută consideră că Federația Rusă, alți aproape 12 la sută au menționat că e de vină conducerea Ucrainei, 9 la sută au spus că NATO, iar 3,3% cred vinovate și Rusia, și Ucraina.

Anatol Șalaru: Deci, cei care au spus că Statele Unite, că NATO, că Zelenski poartă vina pentru începerea acestui război fac parte din același grup social, care sunt victimele propagandei rusești, unii din ei sunt de naționalitate rusă și, indiferent de ce se întâmplă, ei sunt de partea Rusiei, că ați văzut și rușii din Statele Unite, din Germania, din toată lumea sprijină politica externă a Rusiei. Chiar dacă au fugit din Rusia, oricum ei rămân devotați ideii panslavismului rusesc.

Vocea Basarabiei: Nu chiar toți, mai sunt opinii diferite.

Anatol Șalaru: Foarte mulți. Sunt opinii diferite, dar aceștia nu schimbă situația, fiindcă ucraineanul căruia i-au fost omorâți copiii, violată soția și omorâtă toată familia, el nu face diferența dintre un rus bun și un rus rău, pe el l-a atacat Rusia, rușii au venit în familia lui și i-au omorât toată familia. Deci, în timp de război noi nu vedem nuanțele roz, gri, nu știu care nuanță, este alb sau negru, este unul care se apără și este unul care a venit să-l omoare, iar eu nu cunosc nici un exemplu când în Occident ar fi ieșit rușii masiv să protesteze împotriva războiului. Nu există așa ceva. Cu toate că eu am prieteni în Rusia și vorbesc deseori cu ei, începând cu Siberia și terminând cu Moscova, vorbesc cu ei, dar ei mă roagă din start să nu vorbesc despre politică. Și-i simt pe ei, că ei zic de „dușmanul nostru”, și-i întreb: „Care-i „dușmanul vostru”? – „Păi, Ucraina”. – „Voi ați avut un singur prieten apropiat, care era Ucraina și ați reușit acum să-l transformați în cel mai mare dușman al vostru”. Și ura asta față de tot ce este rusesc n-o să treacă într-o lună.

Vocea Basarabiei: Dar chiar este o ură patologică? Dvs. ați mers la Kiev, de câte ori ați fost în această perioadă de când Rusia a agresat Ucraina?

Anatol Șalaru: Am fost de mai multe ori și urmează acum să mai fac o vizită…

Am fost în Bucea, am fost în Irpin, am fost în Hostomel, am văzut cu ochii mei rezultatele acestor crime. Și n-am fost numai o singură dată, am fost de mai multe ori și de fiecare dată descopeream ceva nou.

Vocea Basarabiei: Și povestiți-ne din primă sursă, ce ați văzut dvs. acolo, ce se întâmplă în această țară?

Anatol Șalaru: Eu am fost de multe ori în Ucraina fiind și ministru al transporturilor și, mai ales, în calitate de ministru al apărării am fost de foarte multe ori, am avut multe întâlniri. În primul rând, am văzut o națiune nouă, un popor consolidat, un popor puternic și un popor care este gata să moară. Și pe mine m-au mișcat foarte mult întâlnirile pe care le-am avut cu generali, cu ministrul adjunct al apărării, cu șeful Marelui Stat Major de la „Teroborona”, cu conducerea de la „Teroborona” din Kiev și regiunea Kiev, cu eroi ai Ucrainei, generali, ofițeri, colonei, care au spus: „Suntem conștienți că noi trebuie să ne sacrificăm pentru Ucraina, chiar dacă vom muri jumătate din noi, dar știm că va rămâne jumătate din țară, care va continua națiunea ucraineană și ucrainenii nu vor dispărea, dar dacă noi ne predăm ucrainenii vor dispărea”. Uitați-vă ce au făcut în Mariupol, ce au făcut în alte localități, cum le-au distrus și au omorât oamenii. Am fost în Bucea, am fost în Irpin, am fost în Hostomel, am văzut cu ochii mei rezultatele acestor crime. Și n-am fost numai o singură dată, am fost de mai multe ori și de fiecare dată descopeream ceva nou.

Vocea Basarabiei: Și Rusia își dorește să distrugă și mai mult Ucraina?

Anatol Șalaru: Uitați-vă la interviurile pe care le iau televiziunile ruse în stradă și-i întreabă pe oamenii simpli, care spun: „Să-i omorâm pe toți! Națiunea asta trebuie să dispară, ei sunt dușmanii noștri, ăștia trebuie toți omorâți”. Dacă la început o mai spălau în două ape, că suntem același popor, că noi doar cu conducerea, acum ei spun: „Toți trebuie omorâți”. Uitați-vă propagandiștii lor ce spun la televiziuni, la emisiuni, se bucură când omoară copii…

Vocea Basarabiei: Asta îi face să lupte și mai eroic pe cei din Ucraina.

Anatol Șalaru: Bine, sunt și în Ucraina cozi de topor, întotdeauna au fost, în orice popor sunt. Unii au fugit, regimentul Monaco, care stă în Monaco, cheltuie banii și se bucură de viață, și au fugit de război, alții care se ocupă, ați văzut scandalul de acum din Ucraina…

Vocea Basarabiei: Și am văzut că Zelenski a concediat inclusiv oameni din anturajul său.

Anatol Șalaru: Vor fi multe concedieri, vor fi multe arestări, Ucraina trece și printr-un proces de purificare. Oamenii sunt nemulțumiți. „Adică, noi luptăm în prima linie, ne dăm viața și acolo cineva, un funcționar din Ministerul Apărării câștigă bani de pe contul nostru” și, în primul rând, compromite statul ucrainean, nu compromite armata ucraineană, fiindcă armata luptă eroic, dar compromite ideea de stat ucrainean.

Rusia nu are de unde să adune 300 de mii, 500 de mii de militari în Ucraina și să relanseze un atac fără precedent, care ar face Ucraina să capituleze. Nu există așa ceva, nu au.

Vocea Basarabiei: Dl Șalaru, dar strategic și tactic, ce mai poate face Rusia în Ucraina?

Anatol Șalaru: Rusia, în primul rând, investește cei mai mulți bani în războiul propagandistic. Ați văzut, începând cu idiotul util Ilarionov care se află în Statele Unite și a lansat ideea că în curând Putin va relansa o contraofensivă militară fără precedent, cu cele mai moderne armamente, cu cele mai puternice, vor folosi armament nou care n-a mai fost folosit niciodată, că vor veni 500 de mii, un milion de militari, toate astea sunt făcute. Și au preluat ideea asta toți idioții utili ai lui Putin din Europa și din Statele Unite, și de pe la noi, și din Ucraina, ca să-i sperie pe ucraineni și să-i oblige să se așeze la masa tratativelor, dar, dacă țineți minte, înainte de începutul războiului, timp de vreo 6 luni de zile, Rusia a comasat la frontiera cu Ucraina 150-160 de mii de militari și tehnică militară. Se vedeau din satelit, se vedeau de peste tot, toată lumea știa, deci nu este ușor să ascunzi 100 de mii de militari, dar acum nu se vede nimic, Rusia nu are de unde să adune 300 de mii, 500 de mii de militari în Ucraina și să relanseze un atac fără precedent, care ar face Ucraina să capituleze. Nu există așa ceva, nu au.

Vocea Basarabiei: Dar un armistițiu, poate să se ajungă la un armistițiu?

Anatol Șalaru: Nu va exista niciun armistițiu decât după ce Rusia va părăsi definitiv teritoriul Ucrainei, tot teritoriul Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că Rusia se împacă cu statutul de perdant în acest război?

Anatol Șalaru: Dar noi nu trebuie să suferim din cauza Rusiei dacă se împacă sau nu. Este important ca Ucraina să ia Melitopolul, să închidă calea de acces spre Crimeea, să arunce în aer podul din Crimeea, din Kerci și atunci Crimeea rămâne izolată. Flota rusă din Marea Neagră va fi distrusă în 2-3 săptămâni, fiindcă vor primi rachete și au cu ce s-o distrugă, iar ofensiva terestră în momentul în care vor primi tancurile, iar pe 14 februarie la Ramstein va avea loc ședința care se numește „Aviație”, va fi vorba despre aviație…

Vocea Basarabiei: Occidentul, deocamdată, este rezervat când e vorba să trimită avioane…

Anatol Șalaru: Noi înțelegem, citim printre rânduri. Ce a fost de la început? Au zis că le dau doar armament ușor, după asta au trecut la mai greu, mai greu, mai greu, au ajuns până la HIMARS, acum au ajuns la tancuri, deși au zis că niciodată nu vor da tancuri, acum zic că nu vor da, dar în Europa nu este atât de limpede și atât de liniște pe cât ar vrea să fie Germania și Rusia, fiindcă Germania din cauză că a frânat foarte mult, și Germania poartă o vină istorică față de toată Europa, fiindcă Germania a fost cea care i-a adus pe ruși în Europa și a făcut dependentă Uniunea Europeană de gazul rusesc și de petrolul rusesc, Germania l-a crescut pe Putin, Merkel l-a hrănit pe Putin, i-a dat bani, i-a dat tehnologii…

Merkel a fost cea care distrus armata germană, a redus drastic capacitatea de apărare a Germaniei, a redus nu știu de câte ori numărul de brigăzi, acum Germania de la o mie și ceva de tancuri are vreo 120 de tancuri Leopard, dintre care nu știu dacă toate sunt funcționale.

Vocea Basarabiei: Până la Merkel a fost și Schröder…

Anatol Șalaru: Nu a fost atât de evidentă chestia asta. Nord Stream 1, Nord Stream 2, toate acestea sunt legate de Merkel, Schröder a fost începutul, dar Merkel a fost cea care distrus armata germană, a redus drastic capacitatea de apărare a Germaniei, a redus nu știu de câte ori numărul de brigăzi, acum Germania de la o mie și ceva de tancuri are vreo 120 de tancuri Leopard, dintre care nu știu dacă toate sunt funcționale. Și Franța apare la orizont ca țară care vrea să îi ia locul lui Schloz, fiindcă Schloz la vremea aceasta de restriște, vreme grea nu și-a manifestat calitățile de lider european, de lider care să consolideze Uniunea Europeană în jurul unei idei.

Vocea Basarabiei: Dar o solidaritate totuși s-a menținut pe parcursul acestor 11 luni și ceva?

Anatol Șalaru: Vreau să-ți amintesc ce s-a întâmplat pe 25 februarie, când ambasadorul Ucrainei i-a făcut o vizită ministrului economiei Germaniei și i-a cerut ajutor sub formă de armament și el a spus că „nu vă putem da armament, fiindcă oricum Rusia în câteva zile va ocupa Kievul și în maxim două săptămâni va ocupa Ucraina”. La început, Germania a dat ajutoare „uriașe”, sub formă de 5.000 de căști și dispozitive de comunicare. Atât. Deci, Germania a fost țara care a crezut ferm în victoria Rusiei în acest război și Germania poartă o vină uriașă față de ceea ce se întâmplă astăzi.

Vocea Basarabiei: Realitățile sunt altele, cancelarul Scholz a vizitat Ucraina…

Anatol Șalaru: Scholz a vizitat Ucraina la mult timp după asta, când a văzut că Ucraina rezistă. Cancelarul Scholz n-a avut încotro, fiindcă nu putea să se alieze cu Putin, nu putea să facă chestia asta, dar cancelarul Scholz a rămas cu mult în urma trenului, iar astăzi Germania își pierde rolul de locomotivă a Europei.

Vocea Basarabiei: În ce condiții poate fi adusă pacea în această regiune zdruncinată de atâta insecuritate?

Anatol Șalaru: Pacea va fi după victoria definitivă asupra Rusiei, fiindcă atâta timp cât Rusia este puternică nu va fi pace. Rusia nu are nevoie de pace, are nevoie de un armistițiu, de un an, doi, trei, să-și consolideze statu-quoul pe care l-a obținut acum, fiindcă ei parțial și-au rezolvat problemele. Marea Azov este mare internă rusească, un coridor către Crimeea, Crimeea este parte a lor până la Nipru, Centrala Atomoelectrică din Zaporojie este a lor, Melitopolul este al lor, Mariupolul este al lor. Deci, ei vor să-și consolideze capacitățile de luptă, au nevoie de o perioadă de liniște, ca după aceasta să continue.

Vocea Basarabiei: Dar aici, în jurul Mării Negre, cine are vocea cea mai puternică acum?

Anatol Șalaru: În jurul Mării Negre, dintre țările riverane?

Vocea Basarabiei: Da.

Anatol Șalaru: Cea mai puternică voce este a Turciei, bineînțeles, fiindcă Turcia controlează Bosfor și Dardanele, trecătoarea aceasta foarte importantă, strategică pentru Marea Neagră, o forță puternică este România, dar nu este suficient de puternică, încât să ia locul Turciei, fiindcă Turcia s-a implicat în multe proiecte, este a doua forță militară din NATO, dar capacitatea de apărare a României crește exponențial.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.