Vocea Basarabiei: Și totuși, ca Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană are de făcut tema pentru acasă, tema pentru acasă înseamnă implementarea reformelor, iar reforma despre care se discută cel mai mult este reforma justiției și rezultatele care trebuie să fie livrate în acest domeniu reformat, justiția, dar și în lupta împotriva corupției. Cum vedeți dvs. pașii care se fac astăzi în acest domeniu?
Steven Fisher: Haideți să ne amintim că doar 3-4 ani în urmă Republica Moldova era considerată un stat capturat, controlat de oligarhi, acum situația s-a schimbat și țara este respectată pe plan internațional. Este ușor de ajuns la concluzia că reformele merg prea încet și poate fi înțeleasă frustrația cetățenilor, pentru că ei vor rezultate, dar eu cred că am văzut un progres, nu sunt expert în domeniu, dar...
Vocea Basarabiei: Chiar am văzut un raport pe care Transparency International l-a publicat și arată că Republica Moldova ar fi urcat câteva trepte tocmai la capitolul lupta împotriva corupției.
Steven Fisher: Exact! Și Republica Moldova face parte din acel grup mic de țări care s-au ridicat cu 30-35 de puncte în listă. Deci, felicitări Republicii Moldova pentru acest lucru!
Cred că este un semn important, această listă a Transparency International este un semnal prețios că percepția opiniei publice s-a îmbunătățit și este un lucru bun, dar cel mai important este că se schimbă realitatea. Cred că Ministerul Justiției face un progres foarte bun în ceea ce privește pre-vettingul, nu este ușor de făcut, e foarte greu de făcut acest lucru, dar au făcut progrese.
Vocea Basarabiei: După sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii oligarhilor moldoveni Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, și Guvernul Marii Britanii le-a impus sancțiuni acestor doi, în urma includerii pe lista de sancțiuni, activele lui Plahotniuc și Șor din Marea Britanie sunt înghețate. Ați putea să ne explicați, să le lămuriți și celor care urmăresc această emisiune ce înseamnă acest lucru, că au fost înghețate activele lor pe teritoriul țării dvs.?
Steven Fisher: Pur și simplu, orice active pe care le au acești doi indivizi în țara noastră sau pe teritoriul britanic din străinătate trebuie să fie înghețate. Orice cetățean britanic are interdicție să facă orice tranzacție comercială cu acești doi indivizi sancționați și în plus ei au interdicție de intrare în țară. Este un regim de sancțiuni stabilit acum 3 ani în țara noastră, acești doi sunt primii care au fost sancționați, este un grup încă mic, dar vor fi mai mulți.
Vocea Basarabiei: Adică lista ar putea să mai includă și alte persoane?
Steven Fisher: Da, lista este deschisă, pentru că, din păcate, sunt foarte mulți corupți în lume. Politica britanică luptă împotriva corupției la nivel înalt și printr-o decizie luată în luna decembrie în listă au fost incluși acești doi moldoveni din cauza actelor de corupție la nivel înalt săvârșite în anii precedenți împotriva cetățenilor acestei țări.
Vocea Basarabiei: Deci, ce îmi este clar mie? Că ei nu vor putea să intre în Marea Britanie, nu vor putea să beneficieze de serviciile sistemului bancar al țării dvs.?
Steven Fisher: Da, și orice cont bancar sau proprietăți pe care le au pe teritoriul nostru sunt înghețate.
Vocea Basarabiei: Dar a fi înghețate încă nu înseamnă că și cad sub incidență penală, pentru că, până la urmă, justiția trebuie să-și spună verdictul?
Steven Fisher: Exact, vor fi înghețate până justiția își va spune cuvântul.
Vocea Basarabiei: Deputatul fugar Ilan Șor a angajat o companie de avocați din Marea Britanie, Aceștia au cerut instanței o pauză în examinarea cazului aici, în Republica Moldova. Și foarte mulți cetățeni se întreabă dacă Londra, Marea Britanie îi ajută sau îi încurcă Republicii Moldova să-i tragă la răspundere pe cei care sunt certați cu legea.
Steven Fisher: În primul rând, trebuie să facem o diferență între Londra și o companie de avocați de acolo.
Cu siguranță, Londra, guvernul, statul nostru, instituțiile noastre ajută și vor să ajute în continuare Republica Moldova în lupta împotriva corupției, dar asta nu înseamnă că trebuie încălcată legea și, în acest caz specific, orice persoană sancționată are dreptul la apărare legală.
Deci există în regimul nostru de sancțiuni această posibilitate că individul sancționat are acces la apărarea legală acordată de către profesionali legali britanici care dispun de licență, trebuie doar să ceară licență de la guvernul nostru.
Vocea Basarabiei: Și acum e clar, ei au acceptul acesta?
Steven Fisher: Eu nu pot să vorbesc despre un caz individual, dar în general am văzut la televiziune aici că acest avocat britanic a spus că îl va reprezenta pe dl Șor în instanță conform legislației britanice.
Vocea Basarabiei: Dar în Marea Britanie se află mai multe persoane care au fugit din Republica Moldova și în lista lor se află Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Botnari ș.a., e atât de ușor să-ți găsești refugiu în țara dvs.?
Steven Fisher: Nu pot să comentez cazurile individuale, dar răspunsul la această întrebare este general.
Vorbind la general, da, din păcate, este posibil ca persoane dubioase să ajungă în țara noastră, dar asta nu înseamnă că ei sunt bineveniți acolo. Evident, suntem o țară mare, cu 60 de milioane de persoane, și există libertatea de intrare și de ieșire, dar când primim cereri legale de la instanțele din orice țară atunci se examinează și le luăm foarte în serios.
Politica noastră guvernamentală este de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru orice formă de criminalitate. Deci nu este ușor să rămână la noi ca refugiați cei care fug de justiție, invers, orice persoană care este cerută de instanțe în țara sa nu va putea rămâne în siguranță la noi, pentru că dacă primim astfel de cereri oficial le abordăm foarte serios și încercăm să colaborăm cu instanțele, instituțiile din străinătate pentru a aduce în față justiției orice persoană acuzată de infracțiuni în țările respective.
Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că instanțele, structurile din Republica Moldova trebuie să întocmească bine, convingător din punct de vedere juridic un dosar ca să poată să solicite Marii Britanii să fie îndeplinit?
Steven Fisher: Da, și nu mă refer la cazuri concrete, dar în general la ce spune legea. Și am o cooperare în domeniul justiției foarte concretă și pozitivă cu autoritățile moldovenești.
Vocea Basarabiei: Mulțumim mult pentru că faceți efortul acesta să avem această discuție în limba română. Ați învățat limba română, dar în Republica Moldova mai sunt încă etnii care nu cunosc limba de stat a Republicii Moldova, chiar dacă au trecut 31 de ani de la proclamarea independenței. Acest fenomen are o explicație, dle ambasador?
Steven Fisher: Este o afirmație interesantă. Nu știu câți oameni cu cunosc limba română sau nu o pot vorbi bine.
Vocea Basarabiei: Asemenea statistici probabil nu sunt făcute.
Steven Fisher: Nu știu care este situația adevărată în acest sens, posibil că este greu de învățat.
Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este greu să învățați limba română, pentru că o stăpâniți bine?
Steven Fisher: Puteți vedea cum vorbesc...
Vocea Basarabiei: Dar dvs. admiteți că în Marea Britanie poate cineva să nu cunoască limba engleză din etnii, din alolingvii care trăiesc acolo?
Steven Fisher: Noi nu avem grupuri etnice care nu vorbesc limba noastră, dar, evident, avem foarte mulți cetățeni care ajung în țară fără a cunoaște limba engleză.
Vocea Basarabiei: Dar eu zic din trăitorii țării dvs. să nu cunoască engleza.
Steven Fisher: Nu, cred că nu avem acest fenomen, în general, toată lumea știe limba engleză.
Vocea Basarabiei: Ziceam că ați venit în Republica Moldova din anul 2019, ce vă place mai mult și ce vă place mai puțin în Republica Moldova?
Steven Fisher: Sunt două întrebări, dar am un singur răspuns: ceea ce îmi place mai mult și ceea ce îmi place mai puțin sunt oamenii. Și explic: îmi place cel mai mult când mă întâlnesc cu oameni care lucrează pentru țară, care lucrează în mod sincer pentru a îmbunătăți situația țării și îmi place cel mai puțin atunci când observ cazuri inverse, adică oameni care subminează oportunitățile de dezvoltare a țării. Și, din fericire, am văzut mai mulți din prima categorie decât din a doua.
Am încercat să demonstrez respect pentru limba de stat, limba română, și vă doresc tuturor un an pozitiv și pace.
Vocea Basarabiei: Frumos răspuns și diplomatic. Ce mesaj aveți pentru cei care au urmărit această emisiune la Vocea Basarabiei?
Steven Fisher: În primul rând îmi pare rău că am făcut foarte multe greșeli lingvistice, dar am încercat să demonstrez respect pentru limba de stat, limba română, și vă doresc tuturor un an pozitiv și pace.
Citește și: Steven Fisher: Războiul se va termina când Rusia va accepta faptul că astăzi nu mai este un imperiu
Citește și: Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău: Conflictul transnistrean nerezolvat este un conflict european
Ambasadorul Marii Britanii: Decizia de aderare a R. Moldova la NATO trebuie să aparțină poporului