VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Tulbure: Rusia nu mai este atractivă, integrarea euroasiatică nu mai există de aceea opoziția de stânga trebuie să-și schimbe orientarea

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pentru că și o delegație în frunte cu șefa guvernului, Natalia Gavrilița, se află la Bruxelles, acolo unde vor discuta, cel mai probabil mâine, pentru că pentru mâine este preconizată reuniunea Consiliului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, vom vorbi despre declarațiile care se întețesc în ultimul timp și vin de la Moscova în contextul crizei din regiune, dar probabil că aceste mesaje pe care le transmit demnitarii de la Moscova trebuie să fie analizate pe larg, ca să ne fie clar totuși ce-și dorește Federația Rusă de la Republica Moldova. Vom vorbi și despre reforma în justiție, pentru că în ultimul timp se crede căreforma în justiție bate pasul pe loc, vom aborda și alte subiecte împreună cu dl Alexei Tulbure. Alexei Tulbure a fost reprezentantul Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, dar și la Consiliul Europei. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei, dle Tulbure!

Alexei Tulbure: Vă mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Dvs. urmăriți ceea ce se întâmplă pe scena politică, cunoașteți bine realitățile din Republica Moldova, ce ne puteți spune despre actuala relație care s-a stabilit între Chișinău și Bruxelles și vorbim în contextul agendei Consiliului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care cuprinde statutul de candidat al Republicii Moldova și dialogul politic, dar și reformele pe care trebuie să le implementeze Republica Moldova, cooperarea economică și sectorială, în particular în sectorul energetic, rezolvarea conflictului transnistrean? Republica Moldova este prezentă la Bruxelles pentru prima datăîntr-o asemenea delegație după ce în vara anului trecut a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE.

Alexei Tulbure: Noi continuăm relațiile noastre și interacțiunea cu Uniunea Europeană în cadrul Acordului de Asociere, însă pentru prima dată în calitate de țară-candidată. După ce ne-a fost acordat acest statut, Comisia Europeană în colaborare cu Chișinăul, bineînțeles, pentru că aici nu se iau decizii unilaterale, a formulat un șir de condiții, în linii mari, nouă capitole.

Vocea Basarabiei: Nouă recomandări

Alexei Tulbure: Nouă capitole, mai degrabă, pentru că ele se referă la dezoligarhizare, la lupta cu corupția, la drepturile omului, la administrația centrală, la reforma în justiție ș.a.m.d. Deci, noi suntem obligați până în vară să raportăm asupra îndeplinirii acestui plan de acțiuni care a fost elaborat împreună cu Comisia Europeană.

Vocea Basarabiei: Comisia Europeană a publicat un raport, dar el era pregătit de Republica Moldova încă la începutul anului 2022, la câteva luni de la venirea PAS-ului la guvernare și acum când discuți cu exponenții puterii, ei spun că mai puțin ar trebui să se atragă atenția acelui raport, pentru că va fi publicat altul în toamnă și iată atunci trebuie de vorbit pe fiecare capitol pe care a reușit sau nu a reușit Republica Moldova să se descurce.

Alexei Tulbure: La drept vorbind, eu nu sunt convins că este exact așa…

Vocea Basarabiei: De ce?

Alexei Tulbure: Eu pornesc de la premisa că Comisia Europeană analizează starea curentă a lucrurilor și a reacționat la ceea ce se întâmplă, însă posibil au lucrat cu un raport mai vechi. La mine este confuză această situație, până la urmă mă voi clarifica. PAS-ul spune că e un raport mai vechi, eu am analizat situația și reies din alte informații, dar presupunem că e un raport mai vechi, pentru că noi suntem țară-candidată, dar suntem la coadă, suntem în spatele Georgiei, care nici n-a obținut statutul de țară-candidată și în spatele Ucrainei, care luptă, e în fază activă de război și reiese că ea e mai bună decât Republica Moldova la capitolul reforme. Bine, să așteptăm raportul din toamnă. Deci, noi suntem la o etapă destul de interesantă și importantă pentru noi.

Noi trebuie să înțelegem că succesul actualei guvernări este, într-un fel, și precondiția succesului țării în sensul că avem o oportunitate inedită, unică pentru a accede printr-o procedură mai accelerată la Uniunea Europeană, ceea la ce n-am putut nici măcar visa acum câțiva ani sau chiar un an în urmă.

Vocea Basarabiei: Dar acest lucru nu înseamnă că Republica Moldova va fi favorizată, ea trebuie să-și facă bine tema pentru acasă. Republica Moldova are un nivel oarecare de pregătire pe anumite domenii, dar raportul nu menționează vreun domeniu unde Moldova este la un nivel avansat.

Alexei Tulbure: Haideți așa, mai simplu – în respectivele domenii ce reforme au fost pornite și dezvoltate? Eu pot vorbi numai de reforma justiției, pe care ați menționat-o și dvs. la început, s-a ajuns la concluzia că trebuie să mergem pe evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor care este numită la noi pre-vetting și vetting, dar vettingul nici nu s-a început, noi avem aproape doi ani de guvernare nouă, guvernul e de un an și jumătate, la pre-vetting noi selectăm numai candidații pentru posturile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, vettingul n-a început, iar pre-vettingul arată rezultate destul de interesante. Din peste 20 de candidați pentru respectivele funcții de magistrați au fost selectați numai 5, deci toți ceilalți au decăzut. Și un fapt foarte interesant, au decăzut toți judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, deși Curtea Supremă de Justiție tot trebuie să-și aibă candidații săi prezenți în Consiliul Superior al Magistraturii, aici Adunarea Generală a judecătorilor trebuie să ia o decizie, ce se va întâmpla mai departe. E interesant rezultatul, pentru că se lucrează, comisia de pre-vetting pe baza anumitor criterii îi selectează pe cei integri, pregătiți pentru a intra în respectiva funcție, însă, dacă va continua așa, asta poate să dureze ani de zile. Asta-i una la mână, doi la mână – vetiingul. Noi trebuie să trecem prin vetting 600 de judecători și 400 de procurori – 1.000 și ceva de oameni.

Vocea Basarabiei: Și dacă procesul acesta de curățare durează mult, atunci se pierde și mai mult încrederea în această justiție.

Alexei Tulbure: Există așa o expresie renumită în Consiliul Eruopei – justice delayed, justice denied, adică justiţia amânată, justiţia refuzată.

Deci, într-adevăr, în cazul de față este aplicabilă această zicală, că dacă noi o lungim prea mult, noi justiție bună nu o să avem.

Acum, da, eu am auzit declarațiile ministrului de justiție, că ei au de gând să accelereze toată treaba asta. Vom vedea, dar acesta-i unicul exemplu al unor reforme despre care noi putem vorbi.

Vocea Basarabiei: Un pic să mai străduim asupra acestui capitol. Cum poate fi dusă la bun sfârșit această reformă în justiție, pentru că dacă nu vor fi livrate rezultate aici, în celelalte domenii situația va fi și mai complicată, nu?

Alexei Tulbure: Nu-i chiar așa. Uitați-vă, PAS-ul a venit sub lozinca luptei cu corupția și reformei în justiție. Chestia asta a lucrat în campania electorală, a prins, noi ieșind dintr-o perioadă atât de dificilă, când percepția generală era că justiție nu mai este, toată lumea fură, corupția este omniprezentă, a substituit Constituția ș.a.m.d.

PAS-ul a venit sub lozinca respectivă, dar noi trebuie să înțelegem că activitatea practică de guvernare a țării și în activitatea politică o astfel de reformă cum este reforma justiției și lupta cu corupția sunt cele mai dificile domenii.

Deci, aici schimbări nu se întâmplă prin minuni, mai degrabă schimbările pozitive puteau să se întâmple în domeniul economic, de exemplu, indiferent dacă suntem noi afectați de războiul din Ucraina în măsura în care suntem afectați sau nu, aici noi am așteptat inițiative, am așteptat idei, viziuni, dar nu a prea excelat fostul ministru, acum așteptăm rezultate de la al doilea ministru. Noi am fi putut progresa în domeniul învățământului, da, au fost închise anumite instituții de învățământ superior, 5 instituții, s-au schimbat…

Vocea Basarabiei: Reforma universitară…

Alexei Tulbure: Da, așa-numita reformă, dar de ce să închizi universitățile? Am optimizat cheltuielile ș.a.m.d., dar a schimbat asta într-un fel oarecare calitatea studiilor? Nu știu, a optimizat cheltuielile, probabil. Deci, eu nu văd aici mișcări încurajatoare. În domeniul medicinei eu nu sunt specialist deloc, dar urmăresc mesajele publice ș.a.m.d., tot nu văd ceva ce mi-ar da de înțeles că ceva mișcă acolo fundamental.

Orice domeniu am lua, noi nu vedem progrese simțitoare, deși ele sunt necesare, pentru că noi avem de raportat partenerilor europeni, dar nu e vorba numai de rapoarte, e vorba de calitatea vieții oamenilor de aici din Republica Moldova.

Alegerile prezidențiale îs peste un an și jumătate, iar cele parlamentare peste doi ani și jumătate și o să avem revenirea așa-numitelor forțe de stânga la putere, asta-i întrebarea fundamentală.

Vocea Basarabiei: Vom ajunge și la acest aspect, dar haideți să vedem totuși concluzia dvs. de pe urma implementării reformei în acest important domeniu numit justiția. Voință politică este suficientă?

Alexei Tulbure: Voință politică este, dar au fost comise greșeli foarte mari, în opinia mea.

Vocea Basarabiei: Greșeli de felul…

Alexei Tulbure:

Orice reformă fundamentală, inclusiv reforma justiției trebuie să se bucure de încredere și suport din partea altor forțe politice. Aici ar fi fost bine dacă totuși PAS-ul ar fi purtat discuții mai serioase și mai constructive cu opoziția parlamentară, de exemplu.

Asta-i una la mână, doi la mână – societatea trebuie să susțină efortul guvernului, suportul acesta trebuie să fie simțit permanent. După ce noi am văzut niște numiri revoltător de proaste, cum a fost, bunăoară, numirea lui Dorel Musteață în calitate de președinte al CSM-ului, pe urmă a fost numit membru al Curții Supreme de Justiție, după care am văzut că sunt promovați anumiți procurori în privința cărora sunt întrebări la varii posturi în procuraturile specializate, în Procuratura Generală, în SIS, în CNA, bineînțeles că aceasta subminează suportul popular pentru reforme. Iată toate acestea sunt greșeli.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați pus accentul pe faptul că PAS ar fi trebuit sau mai trebuie să conlucreze cu opoziția, să dialogheze…

Alexei Tulbure: Ideea este că mie nu-mi place comportamentul așa-numitei opoziții de stânga, pentru că ei nu își expun poziția în privința războiului. Eu cred că asta moralmente e absolut inacceptabil și politic e inacceptabil. Există niște lucruri în privința cărora tu ești obligat să te pronunți, acestea sunt lucruri existențiale, astăzi noi suntem, mâine s-ar putea să nu fim, pentru că războiul este o chestie foarte serioasă. Opoziția tace, socialiștii tac, Șor tace, bine, pe Șor îl lăsăm la o parte…

Aceștia de stânga din afara parlamentului tac, opoziția parlamentară tace, nu s-a pronunțat în privința războiului absolut nimeni, iar asta ridică foarte multe semne de întrebare. Oamenii aceștia sunt serioși, oamenii aceștia sunt capabili să guverneze țara, societatea, dacă ei nu se pronunță în privința acestor lucruri?

Vocea Basarabiei: Dar ce-i împiedică pe ei să se pronunțe tranșant?

Alexei Tulbure: Asta-i altceva…

Vocea Basarabiei: Explicați.

Alexei Tulbure: O să revenim, eu nu știu ce-i împiedică – obligațiunile față de Moscova, se tem să-și piardă identitatea ideologică, politică, pentru că tot ce a promovat Dodon, socialiștii în ultimii ani asta a fost parteneriatul strategic cu Rusia, integrarea în spațiul euroasiatic ș.a.m.d., toate lucrurile acestea nu mai există.

Rusia nu mai este atractivă, integrarea euroasiatică nu știu dacă mai există, acolo se desfac și blocurile militare, ODKB-ul acesta se desface în bucăți, vedeți că Armenia vrea să părăsească acest acord cu CSI-ul, deci sunt niște procese de desfacere a acestor structuri euroasiatice

Acuma ei trebuie să-și schimbe orientarea. Iată, uitați-vă, un exemplu îl vedem în cazul lui Ion Ceban, el încearcă să-și prezinte mișcarea sau formațiunea politică drept una proeuropeană. El nu-i prea credibil, pentru că noi știm că el credea în altceva, acum el spune despre…, toate lucrurile acestea trebuie să se întâmple.

Vocea Basarabiei: El spune că partidul lui este unul proeuropean.

Alexei Tulbure: Ar fi normal ca noi să avem puterea care crede în modernizarea europeană a țării și opoziția la fel, opoziția să vină cu idei cum mai bine să modernizăm țara, dar nu s-o întoarcem iarăși la 180 de grade și s-o mișcăm în altă parte. Deci, aceasta este problema, însă această opoziție are un format de dialog și discuții, agenda comună, ei au declarat, s-au adunat, au discutat, a fost și PLDM-ul acolo, au fost și reprezentanții Partidului Schimbării…

Vocea Basarabiei: Bine, dar pe urmă unii reprezentanți ai partidelor s-au retras?

Alexei Tulbure: Unii s-au retras, acolo nu-i prea clar. Eu cred că o formulă de dezbateri, de elaborare a unei agende comune s-ar fi putut găsi cu participarea PAS-ului. PAS-ul ar trebui să participe la discuțiile respective, încercând să le propună acestora din opoziția de stânga sau cum s-o mai numim, să le propună 3-4 idei pe care toată lumea trebuie să le îmbrățișeze și să cadă asupra ideii că în domeniile acestea noi trebuie să acționăm împreună și una din ele este reforma justiției.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.