VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Slusari: Fermierii nu sunt încântați să iasă la protest, mai ales că sunt în toi lucrările de toamnă” / VIDEO

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dl Alexandru Slusari, fost deputat, actualmente este în fruntea Asociației „Forța Fermierilor” din Republica Moldova. Și o să pornim această discuție de la protestele care au avut loc. Vor mai avea loc proteste? Am înțeles că dvs. încercați să discutați și cu autoritățile, să fie și ele la curent că revendicările pe care le înaintați și trebuie să fie onorate de către guvernare. Haideți să vedem, totuși, în aceste condiții sunt binevenite aceste proteste, dle Slusari?

Alexandru Slusari: Fermierii nu sunt foarte încântați să iasă la proteste acum, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, mai ales că pe moment sunt în toi lucrările de recoltare la rămășițele de la porumb, la floarea-soarelui, la fructe, la struguri. Dacă nu era această situație catastrofală, nu cred că cineva din agricultori ar fi ieșit în asemenea condiții, în asemenea situație, dar am fost nevoiți să facem acest gest.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că ați fost nevoiți?

Alexandru Slusari: Noi două luni am purtat negocieri pe platforma ministerială și de câteva ori am explicat cu lux de amănunte situația actuală din sectorul agrar, care, din păcate, este mai gravă decât cea care a fost în 2020, când ne-am confruntat cu o secetă severă, dar în anul curent agricultorii se confruntă cu un complex de factori, care influențează concomitent nefast asupra ramurii. Una la mână – factorul climateric, avem secetă poate un pic mai blândă decât cea care a fost în 2020, dar porumbul și floarea-soarelui sunt compromise. De asemenea, au fost afectate merele și strugurii. Doi la mână – embargoul politic din partea Federației Ruse, care la momentul de față a lovit crunt în pomicultorii și viticultorii noștri. Trei – scumpirile exorbitante a resurselor necesare producerii agricole, începând de la fertilizanți, pesticide, motorină și triplarea ratelor dobânzilor la credite, o afectare enormă. Și patru – în același timp, prețuri derizorii la materia primă. Adică vă dați bine seama – recoltă puțină, cheltuieli enorme, dar prețurile, chiar dacă recolta este mică, prețurile sunt foarte mici, majoritatea agricultorilor la moment sunt impuși să-și comercializeze producția sub prețul de cost. E clar lucru că factorul Ucrainei influențează aici, dat fiind faptul că în porturi sunt blocate milioane de tone de grâu, de porumb și de alte produse, ucrainenii sunt nevoiți cu orice preț să-și vândă marfa doar ca să aibă măcar oleacă de bani pentru lucrările de toamnă și de primăvară. De acest lucru profită niște intermediari care procură foarte ieftin din Ucraina și reexportă, inclusiv în numele Republicii Moldova, cu prețuri mondiale. În acest mod a fost prăbușită piața Republicii Moldova și agricultorii nu au preț, repet încă o dată, cu cheltuielile triplate, dacă nu chiar de 4-5 ori majorate și prețul este unul derizoriu și sub prețul de cost. Iată acest complex de factori a influențat situația și noi de câteva ori am accentuat că, dacă statul nu intervine, în primul rând, fermierii mici și mijlocii care lucrează la sate riscă să intre în faliment și noi o să pierdem o pătură socială importantă, care actualmente cumva menține satul la ultima linie de plutire.

Vocea Basarabiei: Haideți să vedem, dvs. spuneți că rămâneți nemulțumiți de faptul că autoritățile nu realizează cele trei cerințe de bază pe care le înaintați dvs.: reeșalonarea datoriilor, acordarea facilităților fiscale și majorarea fondurilor pentru subvenționarea fermierilor afectați de secetă.

Alexandru Slusari: Și apelarea la partenerii externi pentru a identifica aceste resurse. Aici trebuie să menționăm un moment foarte important, din trei revendicări cu care am ieșit, noi am făcut niște prioritizări și prioritatea a fost acordată primelor două.

Vocea Basarabiei: Dl Bolea, ministrul agriculturii, a anunțat că toate cerințele agricultorilor au fost satisfăcute.

Alexandru Slusari: Eu am o simplă întrebare față de telespectatori, față de dvs. și, desigur, față de dl Bolea: dacă aceste revendicări au fost îndeplinite, să ne spună și nouă care este acel act juridic normativ, ca să citim și noi acel act că revendicările noastre sunt realizate. Aici este diferență de abordări. Dl Bolea vorbește frumos și noi am avut 4 întâlniri, el, dacă vă amintiți, inițial a dat acordul să fie declarată stare de urgență în agricultură și a spus public acest lucru. Dânsul a recunoscut că revendicările noastre în mare parte sunt justificate și a promis că o să realizeze toate acestea, doar că totul a rămas la nivelul declarațiilor în mare parte și al unor înțelegeri verbale și aici este cea mai mare problemă. Dl Bolea zice că el s-a înțeles cu băncile, s-a înțeles cu furnizorii de inputuri, s-a înțeles cu Ministerul Finanțelor, noi avem iarăși o întrebare simplă: iată, ieri, la proteste s-au apropiat foarte mulți fermieri de mine și mi-au arătat acele „scrisori de dragoste”, scrisori de avertizare de la companii, de la bănci, de la furnizori de inputuri, în care agricultorii sunt avertizați că, dacă în octombrie nu-și onorează obligațiunile, vor fi sancționați, vor fi penalizați și noi când primim asemenea documente ce trebuie să le spunem lor? Că voi v-ați înțeles cu ministrul, dar nu știm de ce voi nu știți despre asta sau să trimitem aceste „scrisori de dragoste” dlui Bolea? Sau fiscul iată vine acum și blochează conturile și calculează penalități și noi spunem, parcă a vorbit ministrul nostru cu ministrul vostru? Pentru noi vorbele acestea… „Noi avem Codul Fiscal, voi aveți plățile scadente, nu aveți bani, asta nu-i problema noastră, noi automat vă punem sechestru pe cont, vă punem la incasso și vă calculăm penalitățile”.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. când ziceți că nu este un act juridic, ce ar trebui concret să existe?

Alexandru Slusari: Foarte simplu. Noi inițial am cerut declararea stării de urgență anume în agricultură specifică pentru anul curent, fiindcă aproape în toate raioanele agricultorii au suferit, adică toată țara a fost cuprinsă de secetă. Sigur că ajutorul trebuie acordat în baza actelor doar celor care au suferit. Dl Bolea inițial a căzut de acord cu acest lucru…

Vocea Basarabiei:            Dar explicați ce ar însemna introducerea acestei stări de urgență.

Alexandru Slusari: Dacă o introduci, tu recunoști că există problema și orice stare de urgență trebuie să fie însoțită de un plan de acțiuni. Și atunci în baza acestei declarări, instituirii stării de urgență se emite o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, așa cum noi suntem deprinși deja timp de un an, strict despre problemele agricole. Prima: acordarea dreptului agricultorilor în perioada stării de urgență, amânarea plăților, la solicitarea lor, către creditorii privați, către bănci, către furnizorii de inputuri, cu excepția cotașilor, cu excepția plății de arendă (asta-i sfântă), oamenilor trebuie să li se achite. Unu – amânarea, fără calcularea penalităților; doi – utilizarea instrumentelor fiscale existente în vederea susținerii agricultorilor afectați. Și noi am dat acest exemplu, avem experiența anului 2020 și dl Bolea era de acord inițial cu acest lucru, TVA, care s-a acumulat pe conturile agricultorilor, că statul e dator, acest TVA nu se întoarce niciodată fizic și ideea este ca acest TVA să fie utilizat pentru a face achitări reciproce în contul datoriilor agricultorilor față de stat, la impozite, la contribuțiile de asigurări sociale, la medicină și acesta-i un mecanism care a lucrat foarte bine în 2020. Și trei – starea de urgență permite adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor, poate nu acum toamna, poate la primăvară. Noi avem experiența din 2020, când, eu vă spun cu toată certitudinea, 6.000 de tone de motorină pe care țara noastră, care ne este mai mult decât țară vecină, România, le-a acordat pentru agricultorii noștri, această motorină a salvat mulți fermieri mici. Vă spun asta cu toată responsabilitatea. Poate la primăvară o să avem tot așa un gest din partea României, chiar dacă nu sunt bani în trezorerie. (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.