VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

A treia zi cu număr record de infectări cu COVID-19 în China. Mii de oameni protestează împotriva interdicțiilor

China a atins un nou record de infectări cu COVID-19, pentru a treia zi consecutiv. Există focare în aproape toate provinciile chineze, scrie Reuters. Totodată, au loc proteste masive în mai multe regiuni din cauza restricțiilor anti-Covid care nu se mai sfârșesc, iar oamenii strigă să fie eliberați de măsurile restrictive care le-au schimbat viața dramatic.

La data de 26 noiembrie, au fost raportate 35.183 de cazuri noi de îmbolnăvire, din care 31.709 erau asimptomatice, a anunţat Comisia Naţională pentru Sănătate. În ziua precedentă au fost anunţate 32.943 de cazuri noi de COVID-19: 3.103 infectări simptomatice şi 29.840 asimptomatice, pe care China le înregistrează separat

Marile oraşe chineze continuă să întâmpine dificultăţi în controlarea focarelor de infecţii, iar municipalităţile din Chongqing şi Guangzhou au înregistrat numeroase cazuri noi.

Numărul noilor cazuri locale ce au fost confirmate vineri în capitala Chinei, Beijing, a crescut cu 58% şi a ajuns la 2.595, potrivit datelor transmise de autorităţile locale din domeniul sănătăţii, sâmbătă. Există focare de COVID-19 în aproape toate provinciile chineze, iar Hebei, Sichuan, Shanxi şi Qinghai au înregistrat fiecare peste 1.000 de cazuri noi în cursul zilei de vineri. 

Proteste masive au loc în mai multe regiuni din cauza restricțiilor anti-Covid care nu se mai sfârșesc, iar oamenii strigă să fie eliberați de măsurile restrictive care le-au schimbat viața dramatic. După o manifestație uriașă a lucrătorilor celei mai mari fabrici Iphone din China, noaptea trecută zeci de mii de chinezi au ieșit în stradă.

Protestele au izbucnit în regiunea Xinjiang, unde în urmă cu o zi un incediu izbucnit într-un bloc de locuințe a ucis 10 oameni. Mulțimile s-au confruntat cu paznicii în costume albe.

Când protestatarii au ajuns într-o piață au intonat imnul național al Chinei: „Ridicați-vă, cei care refuzați să fiți sclavi!” și într-un strigăt disperat au cerut cu toții să fie eliberați din blocaj.

Vasta regiune Xinjiang se află într-una dintre cele mai lungi blocaje din China. De 100 de zile, celor 4 milioane de locuitori din Urumqi le este interzis să-și părăsească locuințele. Autoritățile au spus că locuitorii clădirii au reușit să coboare, dar videoclipurile cu eforturile echipajelor de intervenție, distribuite pe rețelele sociale chineze, au determinat mulți internauți să presupună că locuitorii nu au putut scăpa la timp, deoarece clădirea era închisă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.