VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vlad Kulminski, fost vicepremier: Trebuie continuată lupta politică împotriva Partidului „Șor”, să fie închis drumul pentru banii murdari

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dl Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, d-lui a fost puțin timp și în funcția de vicepremier pentru reintegrare, este expert în domeniul analizei politice, planificării strategice și soluționării conflictelor. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei, dle Kulminski!

Vladislav Kulminski: Mulțumesc mult pentru această invitație!

Vocea Basarabiei: Pentru că se vorbește mult despre așa-numitul congres al autorităților locale din UTA Găgăuzia, care urmează să aibă loc sâmbătă, 27 mai, vom discuta, în primul rând, despre situația din această autonomie. După ce a fost aleasă în funcția de bașcan reprezentanta Partidului „Șor”, dna Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, a spus că pe ordinea de zi este o singură întrebare despre competențele pe care centrul nu le respectă, în opinia lor, care este garantul, potrivit art. 20 din Legea cu privire la un statut juridic special. Haideți să vorbim despre ce se întâmplă astăzi în această regiune din sudul Republicii Moldova. Este clar, se vor limpezi repede apele, după ce se consideră că situația este totuși tensionată între Comrat și Chișinău?

Vladislav Kulminski: Foarte mult va depinde de cum va fi construită politica Chișinăului vizavi de autonomia găgăuză. Pentru că situația social-economică din țară este destul de dificilă, alegerile au fost câștigate de către Partidul „Șor”, cu promisiuni foarte populiste. Noi toți știm sursa de proveniență a acestor bani, că-s bani furați și reinvestiți înapoi în anumite părți ale Republicii Moldova, dar ceea ce este important este că în funcția de bașcan a fost aleasă o persoană care a câștigat în lupta cu 7 persoane care sunt destul de bine cunoscute în autonomia găgăuză, iar persoana respectivă nu este cunoscută de nimeni. Deci foarte interesant este faptul, cred eu, că două trei din membrii Adunării Populare a Găgăuziei nici au întâlnit-o vreodată în viața lor. Această persoană a câștigat alegerile în Găgăuzia, guvernul central a recunoscut aceste alegeri, ceea ce, în opinia mea, a fost o decizie corectă, ca să nu fie tensionată situația, ca să nu avem o confruntare între Chișinău și Comrat. Această persoană a câștigat alegerile și e absolut evident că Șor, care acum se află în Israel și care este o persoană condamnată la 15 ani de închisoare, a promis marea și sarea. Deci, el a promis acolo proiecte, bani, eu am auzit că acum fiecare localitate din Găgăuzia, și avem acolo 26 de localități, orașe și sate, deja au alcătuit câte un proiect care să fie finanțat de către Ilan Șor. 

Bașcanul ales nu va gestiona nimic, absolut tot ce se referă la autonomie va fi gestionat de elitele locale 

Vocea Basarabiei: Ilan Șor s-a și întâlnit, chiar dacă de la distanță, dar a avut acea întrevedere cu primarii.

Vladislav Kulminski: Este important să înțelegem că persoana respectivă, dna Guțul, va fi o persoană nominală, ea nu va gestiona absolut nimic în această regiune. Noi nu putem să știm ce se va întâmpla peste un an de zile, poate peste un an de zile se vor trezi niște abilități de management în domnia sa și ea va deveni un lider, conducător adevărat al autonomiei. Dar, cel puțin deocamdată, ea nu va gestiona nimic și, practic, absolut tot ce se referă la autonomia găgăuză va fi gestionat de către elitele locale. Eu înțeleg că Adunarea Populară va fi reformată, e destul de probabil, și acolo va fi construită o majoritate care va gestiona mai multe lucruri în autonomia găgăuză.

Vocea Basarabiei: Și acea majoritate, dacă se constituie, ea trebuie să fie în favoarea bașcanului, să aibă suficient suport bașcanul din partea adunării?

Vladislav Kulminski: Iată aici este întrebarea-cheie. Cum văd eu lucrurile, mie mi se pare că elitele din Găgăuzia încearcă să ia bani, să atragă bani de la Șor, dar să nu fie folosiți în lupta Partidului „Șor” cu puterea centrală de la Chișinău.

Vocea Basarabiei: Dar dl Șor nu ascunde că el promovează o relație ostilă cu Chișinăul?

Vladislav Kulminski: Dl Șor are altă agendă, pentru că el, de fapt, vrea să plătească niște bani ca să folosească Găgăuzia în lupta lui cu puterea centrală de la Chișinău. Și scopul lui este foarte clar, de a submina puterea de la Chișinău, de a înlocui puterea de la Chișinău cu un guvern care ar fi mai loial intereselor Rusiei. Eu mă întreb: este necesar acest lucru pentru autonomia găgăuză? Eu acum vorbesc despre autonomia găgăuză.

Scopul lui Șor este de a submina guvernare și de a înlocui puterea cu una loială Kremlinului

Vocea Basarabiei: Se vor lăsa cetățenii din partea locului folosiți?

Vladislav Kulminski: Foarte bună întrebare. Dna Valentina, dvs. puneți întrebări foarte și foarte pertinente – pentru asta au votat locuitorii autonomiei? Răspunsul meu la această întrebare este un categoric „nu!”. Desigur că nu, că nimeni din autonomia găgăuză nu vrea să fie folosit pentru a submina puterea de la Chișinău. Deci, asta nici pe departe nu este agenda locuitorilor din autonomie. Frica nr. 1 în toată țara astăzi, și eu am călătorit în ultimele două săptămâni practic peste tot și am fost în regiunea găgăuză foarte mult, am vorbit foarte mult acolo și cu elitele locale, și cu cetățenii de rând…

Vocea Basarabiei: Și chiar nu v-a ridicat nicio întrebare faptul că ceilalți 7 contracandidați ai dnei Guțul nu au avut nimic să spună despre corectitudinea acestei campanii în regiune?

Vladislav Kulminski: Toată lumea admite că această campanie nu a fost una liberă și corectă, toată lumea despre asta vorbește.

Vocea Basarabiei: Din cei 7 candidați ați auzit măcar un candidat să spună că nu au fost corecte?

 Vladislav Kulminski: Da, da, toți spun despre asta, dar formal nimeni nu a depus și nu va depune nicio plângere.

Vocea Basarabiei: De ce?

Vladislav Kulminski: Sunt mai multe cauze.

Vocea Basarabiei: Dar spuneți măcar câteva să ne fie clar și nouă.

Vladislav Kulminski: În primul rând, cum noi deja am văzut, este destul de dificil să demonstrezi acest lucru. Toată lumea spune despre acel video faimos cu 3 cântăreți din Federația Rusă și este clar pentru oricine că acest video a fost unul foarte și foarte scump, dar Partidul „Șor” a explicat acest video prin faptul că a fost filmat la un telefon, nimeni nu a plătit nimic. Deci, acestea-s povești pentru copii, toată lumea știe că „dragostea” acestor persoane costă, pentru că așa funcționează la ei promovarea anumitor persoane, dar e foarte dificil să demonstrezi chestia aceasta. Ca să nu te faci de râsul găinilor acolo, tu trebuie să ai dovezi foarte serioase și exact așa e la mai multe capitole, pentru că, spre exemplu, legislația națională nu permite implicarea sau folosirea altor oameni în campania electorală la orice nivel, în Găgăuzia chestia aceasta se permite, cu toate că nu a fost ajustată legislația.

Vocea Basarabiei: Dl Kulminski, dar și legislația din regiune trebuie să țină cont de legislația națională? E un absurd să crezi că acolo se poate face orice își dorește oricine.

Vladislav Kulminski: Absolut corect. Iată aceste lecții trebuie să fie învățate și aceste carențe, aceste găuri trebuie să fie corectate, fără doar și poate.

Vocea Basarabiei: Astăzi a fost dat un raport despre alegerile din Găgăuzia. „Au fost marcate de distribuirea masivă a unor falsuri și speculații pentru manipularea alegătorilor”, spune raportul Coaliției Civice pentru alegerile libere și corecte.

Vladislav Kulminski: Eu înțeleg și este foarte corect, doar că iarăși este foarte dificil să tragi o linie între manipulare, propagandă și campania electorală, pentru că orice campanie electorală într-un sens este propagandă, dacă doriți, pentru că tu vii cu valorile tale, cu ideile tale și încerci să le comunici, încerci să le promovezi așa ca să fie pe înțelesul tuturor. Dar să revenim la această întrebare care pentru mine este foarte importantă, întrebare pe care dvs. ați pus-o, care, după părerea mea, este problema-cheie. Deci, frica nr. 1 la toți locuitorii din Republica Moldova, și în autonomia găgăuză, și în orice raion al Republicii Moldova, este frica de război, frica de destabilizare. Toată lumea se teme de această chestie pe fundalul războiului nedrept care a fost pornit de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. Deci, acesta este fundalul foarte și foarte important pentru orice analiză.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți de frică, unii spun că lumea s-a obișnuit deja că în imediata vecinătate e război mai mult de 450 de zile.

Vladislav Kulminski: Nu poți să te obișnuiești cu așa ceva și nimeni nu vrea destabilizare în Republica Moldova, eu vă garantez asta. Desigur că sunt anumiți oameni care nu știu sau nu înțeleg ce înseamnă chestia aceasta, dar oamenii care au citit, au văzut, știu, cunosc, nimeni nu vrea destabilizarea Republicii Moldova. Și acum întrebarea: cei din regiunea găgăuză când au votat pentru dna Guțul, au votat pentru destabilizare, ei au votat pentru o confruntare cu puterea centrală de la Chișinău, ei au votat ca autonomia găgăuză să fie folosită împotriva Guvernului de la Chișinău, ca să fie subminat guvernul ales în mod democratic la nivel central? Categoric nu! Și noi trebuie să înțelegem acest lucru. Deci, aici eu înțeleg foarte bine că acum noi aveam de-a face cu o luptă crâncenă pe viață și pe moarte cu Partidul „Șor”, pentru că acest partid a fost umflat ca un balon și Guvernul de la Chișinău, autoritățile statului vor trebui să meargă până la capăt, pentru că dacă nu vor face acest lucru, atunci ar însemna că ei și-au creat un concurent electoral foarte puternic, toată această luptă, au umflat Partidul „Șor” și el nu poate fi lăsat cum este la etapa actuală, pentru că asta ar însemna consecințe extrem de neplăcute în cadrul alegerilor. Dar este foarte important ca noi să nu confundăm, să nu amestecăm două lucruri, lupta politică cu Partidul „Șor” și autonomia găgăuză. Aici noi trebuie să tragem o linie și să facem diferență, pentru că eu aud deja mai multe voci, că haideți să revizuim art. 11 din Constituție, haideți să revizuim legea din 1994 referitoare la statutul juridic special al Găgăuziei. Mie mi se pare că noi nu trebuie să umblăm acolo, acum nu este timpul, acolo sunt multe carențe, multe probleme care trebuie să fie rezolvate și ele trebuie să fie rezolvate prin dialog, într-o atmosferă calmă, rațională, nu într-o atmosferă tensionată, nu ca un fel de pedeapsă pentru cineva, pentru că noi nu avem și nu trebuie să încercăm să pedepsim pe nimeni. Eu sunt sigur că Chișinăul înțelege aceste lucruri.

Lupta contra Partidului Șor nu trebuie să se transforme în lupta împotriva Găgăuziei

Vocea Basarabiei: Deci, la rece trebuie să se decidă aceste aspecte?

Vladislav Kulminski: Ceea ce se referă, spre exemplu, la legislația electorală – da, aici fără doar și poate. Deci, noi am văzut toate carențele, aici trebuie de acționat, dar ceea ce se referă la autoritățile, împuternicirile, legea din 1994, Constituția, aici foarte și foarte atent. Toate acțiunile trebuie să fie foarte bine gândite și trebuie să te gândești la următorul pas, dacă tu ai făcut A, care va fi B, după care C, după care D, aici trebuie să fie făcută o analiză foarte serioasă a riscurilor și a beneficiilor. Pentru că e clar, desigur că e simplu să spui: „Păi, Găgăuzia a votat așa cum a votat, haideți noi acum să redefinim statutul juridic special al acestei autonomii”, asta va fi o abordare greșită. Trebuie de acționat pe anumite probleme, trebuie de continuat lupta politică cu Partidul „Șor”, trebuie de închis drumul pentru banii murdari în Republica Moldova, dar în același timp e foarte important ca această luptă să nu se transforme în lupta cu autonomia găgăuză, pentru că sunt două lucruri diametral opuse, chiar nu au nimic în comun.

Vocea Basarabiei: Da, dar pentru că totuși cetățenii vor aștepta îmbunătățirea nivelului de trai în localități, așa cum le-ar fi promis și dna Guțul, dar mai cu seamă Partidul „Șor” și liderul acestei formațiuni, pentru asta e nevoie de bani, cum ajung banii în UTA Gagauz-Yeri?

Vladislav Kulminski: Iaca aici sunt foarte multe întrebări pentru autoritățile noastre, pentru că eu nu am dubii în privința lui Șor, e foarte posibil că acești bani vor veni din Federația Rusă. Cine știe? Pentru că acum Partidul „Șor” se va confrunta, se va ciocni cu o situație foarte interesantă, când, practic, Uniunea Europeană va lua măsuri foarte și foarte stricte în tot ceea ce se referă la conturile bancare, care, cel mai probabil, vor fi închise, la orice fel de active, care, cel mai probabil, vor fi confiscate. Deci, acolo se vor întâmpla lucruri foarte și foarte serioase referitor la fluxurile bănești.

Vocea Basarabiei: Dar se pare că deja decizia va fi pusă în aplicare…

Vladislav Kulminski: Ea va fi anunțată în zilele imediat următoare, după câte știu.

Vocea Basarabiei: Va fi anunțată decizia referitoare la sancționarea celor care vor destabilizarea Republicii Moldova și pe lista ceea se găsesc Ilan Șor, Marina Tauber, Cavcaliuc…

Vladislav Kulminski: Ceea ce va însemna încetinirea acestor fluxuri de bani.

Vocea Basarabiei: Și cum vor ajunge banii, dacă ei au promis?

Vladislav Kulminski: Iată aici, dna Valentina, eu anumite lucruri le cunosc, dar nu pot să le divulg, dar mie mi se pare că aici este întrebarea cea mai importantă, e întrebarea crucială, pentru că aici este un instrument de luptă cel mai eficient, când tu acționezi anume pe aceste fluxuri bănești și atunci tu tai problema din rădăcină, tu nu ajungi la consecințele problemei. Dacă tu, spre exemplu, o să vrei să redefinești statutul autonomiei găgăuze, asta înseamnă că vei lupta cu consecințele problemei, dar dacă tu vrei să abordezi cauza problemei, atunci da, tu trebuie să oprești aceste fluxuri financiare. Dar, uitați-vă, de pe altă parte, Orhei, haideți să luăm Orheiul, spre exemplu.

Vocea Basarabiei: Bine, situația diferă.

Vladislav Kulminski: Dar banii au ajuns cumva acolo.

Vocea Basarabiei: Au ajuns, dar au fost alte timpuri, alte guvernări.

Vladislav Kulminski: Da, alte opțiuni, alte posibilități, exact. 

Vocea Basarabiei: El avea aeroportul în posesie, mai avea „Gările moderne” în jurisdicție sau îi aparțineau.

Vladislav Kulminski: Eu acum nu voi înțelege autoritățile noastre, dacă aceste măsuri nu vor fi luate. Trebuie de acționat deștept, calm, rațional și problemele care nu nemijlocit se referă iată la această luptă politică pe viață ori pe moarte trebuie să fie abordate în mod foarte calm, foarte rațional, deci, fără emoții. Acest lucru este foarte și foarte important.

Vocea Basarabiei: Dle Kulminski, eu încă mă mai gândesc la un aspect al problemei. Peste 5 luni urmează să aibă loc alegeri locale generale și dacă nu vor reuși să livreze inclusiv cei care sunt exponenții Partidului „Șor” niște rezultate acolo până în toamnă, atunci probabil că cetățenii își vor da seama ce înseamnă să promiți și ce înseamnă să nu te ții de cuvânt, pentru că, din câte înțeleg, acest partid voia să câștige mai multe administrații publice locale, consilieri, și nu doar în Republica Moldova per ansamblu, dar mai cu seamă în autonomie…

Vladislav Kulminski: Dna Valentina, deci, uitați-vă, Partidul „Șor” acum nici structuri nu prea are în autonomia găgăuză, deci, ei…

Vocea Basarabiei: Dar a câștigat alegerea bașcanului…

Vladislav Kulminski: Corect, dar, ca să înțelegeți, asta nu înseamnă că ei practic acum controlează toată Găgăuzia, nu, Găgăuzia în continuare este controlată de către grupurile, de către elitele locale, care, în principiu, întotdeauna au fost, au avut interese diverse, ele niciodată nu sunt unite, așa ca și în Republica Moldova, ca și în restul…

Vocea Basarabiei: Dar cazul acesta se pare că a reușit să-i unească pe toți acei care reprezintă elitele, cum le ziceți dvs., locale.

Vladislav Kulminski: Iaca aici e o diferență foarte importantă. Asta nu înseamnă că Partidul „Șor” are oamenii săi în funcții-cheie în autonomia găgăuză, nu. Partidul „Șor” vrea să acționeze prin elitele locale, care în continuare acolo practic controlează situația și elitele locale tot sunt foarte nefericite, că niciunul din acești 7 candidați, care-s oameni cu experiență, n-a câștigat. Eu, spre exemplu, tare aș fi vrut ca dl Croitor câștige aceste alegeri. Acolo, lumea nu este fericită că cineva din afară a venit și a câștigat alegerile, dar oamenii care au experiență, care știu să construiască relațiile cu Chișinăul, au pierdut, dar așa este.

Vocea Basarabiei: Dle Kulminski, puțini din elită, dar au mers în Israel, s-au întâlnit cu Ilan Șor?

Vladislav Kulminski: Bani, foarte simplu, deci, acesta e răspunsul, pentru că eu cred că ei acum greșesc, pentru că ei nu văd, ei nu înțeleg cât de sensibilă este această întrebare pentru Chișinău. Iată aici eu cred că ei nu prea înțeleg situația la nivelul central, pentru că ei cred că, ei văd acolo surse de finanțare a diferitelor proiecte în regiune, care practic vor veni și tu nu va trebui să faci nimic pentru asta, că ei o să investească, dar noi pur și simplu o să luăm banii aceștia. Dar pentru Chișinău situația este exact inversă, pentru că Chișinăul vede în situația aceasta anume încercarea lui Șor de a folosi autonomia găgăuză împotriva Chișinăului și această percepție tot este corectă. Deci, cum tu poți să gestionezi toată această situație în așa fel ca să nu provoci o confruntare între Chișinău și Comrat? Este o întrebare foarte serioasă și eu știu că guvernul deja lucrează la găsirea anumitor răspunsuri coerente. 

Organizarea unui referendum referitor la viitorul Găgăuziei ar fi depășirea oricăror linii roșii pentru Chișinău

Vocea Basarabiei: Ce credeți că vor decide cei care se vor aduna în această sâmbătă, pe 27 mai?

Vladislav Kulminski: Dna Valentina, e super important ca ei să nu treacă liniile roșii.

Vocea Basarabiei: Liniile fiind care?

Vladislav Kulminski: Liniile roșii sunt scrise pe A, B, C în legile, în Constituția Republicii Moldova, art. 111, în legea cu privire la statutul juridic special al autonomiei găgăuze din 1994, în mai multe legi. Foarte mult ieri s-a vehiculat în presa noastră că ar putea fi vorba despre organizarea unui referendum referitor la viitorul Găgăuziei. Iată asta ar fi depășirea oricăror linii roșii pentru Chișinău, dar eu am convingerea 65-70 la sută că acest lucru nu se va întâmpla. Nu se va întâmpla, pentru că asta va tensiona situația la maximum și nimeni nu are nevoie de chestia aceasta, mai ales locuitorii din autonomia găgăuză, mai ales toți cei care locuiesc în toată Republica Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.