VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grosu: Adunarea din 21 mai este a cetățenilor, nu a politicienilor. Nu voi fi printre vorbitori, voi fi în mulțime, cu familia, pentru a susține parcursul european

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu dl Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, tot d-lui este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare, cu 63 de mandate în parlament. Astăzi vom vorbi mai mult despre ceea ce trebuie să se întâmple în această lună mai, lună de primăvară. E considerată o lună cu evenimente foarte importante pentru viitorul Republicii Moldova, ne referim la 21 mai, data când președinta Maia Sandu a invitat toată lumea să vină în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea „Moldova Europeană”, dar până atunci mai sunt zile care în Republica Moldova au o conotație dublă când e vorba ce se marchează. De exemplu, pe 9 mai ce vor sărbători moldovenii, dle președinte?

Igor Grosu: Bună ziua și Hristos a Înviat!

Vocea Basarabiei: Adevărat a Înviat!

9 mai nu este despre victorie sau bravadă, este o zi în care trebuie să comemorăm milioanele de victime ale unui cataclism provocat de doi dicatori

Igor Grosu: Vă mulțumesc pentru invitație! Da, în luna mai în mod tradițional marcăm mai multe evenimente, dar anul acesta avem și câteva evenimente noi, foarte importante, așa cum ați menționat dvs. – Marea Adunare „Moldova Europeană” în Piața Marii Adunări Naționale, un eveniment foarte important, sper să vorbim un pic despre el. Dar despre 9 mai… Eu și colegii mei o să sărbătorim ziua în care a fost instalată pacea și o să comemorăm victimele acelui cataclism oribil al secolului trecut, zeci de milioane de oameni au murit din cauza ambițiilor unor dictatori. Și, după mine, nu este ziua în care să braveze cineva în raport cu altcineva, dar este ziua în care noi să ne amintim de milioanele de victime, să le spunem „Mulțumesc!” veteranilor noștri care au trecut printr-un calvar, printr-o tragedie. Eu spuneam și cu altă ocazie, ambii mei bunei au luptat, pe unul l-am apucat. Bine, eram copil, dar, sincer vorbind, eu nicidecum nu pot să-mi amintesc vreo povestire despre lupte, el tot timpul încerca să evite aceste subiecte.  

Vocea Basarabiei: Erau alte timpuri și atunci era și o frică…

Igor Grosu: Acum, cu mintea matură, stau și mă gândesc că tragediile sau ororile pe care le-au văzut nu-i făceau plăcere nimănui să și le amintească și să braveze cu ceea ce au văzut în acele timpuri. Deci este o zi în care la asta noi trebuie să ne concentrăm atenția. 

Panglică bicoloră nu are nimic comun cu al Doilea Război Mondial, este o invenție a propagandei de la Kremlin

Vocea Basarabiei: Dar la Chișinău, unele forțe politice au spus că vor organiza paradă, acum se discută foarte mult și despre decizia Curții Constituționale care s-a pronunțat pe marginea purtării panglicii Sf. Gheorghe.

Igor Grosu: Eu spun așa: sunt o categorie de partide politice care parazitează pe acest eveniment, parazitează și pe 1 mai, și pe 9 mai, și mai au ei acolo și pe 22 aprilie, dar pe 9 mai parazitează în mod deosebit, crezând că ei pot capitaliza și, pe lângă faptul că este o sărbătoare sau un eveniment, lumea să-și mai aducă încă o dată aminte de ei, crezând că asta-i sărbătoarea lor și ei pot parazita, un fel de parazitism politic pe această dată. Acum, că ați menționat decizia Curții Constituționale cu acel simbol, acea panglică bicoloră, care – atenție! – nu are nimic comun cu al Doilea Război Mondial, absolut nimic nu are comun, este o invenție a propagandei de la Kremlin. Dacă cineva vrea să celebreze victoria unei armate asupra altei armate, culoarea sub care s-a obținut această victorie nu a fost doar a acestei armate, că a fost o coaliție internațională, a fost culoarea roșie, a drapelului roșu, nicidecum această panglică bicoloră. Deci este o invenție a propagandei de la Kremlin plăsmuită, dacă nu greșesc, prin 2005-2007. În prima decadă a anilor 2000, propaganda de la Kremlin a inventat acest simbol, el a prins cumva și l-au rostogolit, desigur că au băgat bani buni. După mine, este un simbol al agresiunii și al ororilor războiului pe care îl duce Federația Rusă în Ucraina. Sub acest însemn, armata rusă, mercenarii ruși, tot felul de criminali, pușcăriașii din Rusia omoară civili, omoară militari în Ucraina, deci este un simbol al agresiunii și Inspectoratul General de Poliție a ieșit și a anunțat foarte clar că cei care vor purta însemne ale agresiunii și ale ororilor războiului care se întâmplă în proximitatea noastră trebuie să-și asume consecințele de rigoare.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar este verdictul Curții Constituționale, dvs. ați înțeles ce spune acea hotărâre a Înaltei Curți?

Igor Grosu: După aia a ieșit Curtea și a spus că noi nu am înțeles ce a spus ea. De fapt, Curtea mai mult a încurcat lumea decât a ajutat, după mine, să nu se supere Înalta Curte, dar mai mult a bulversat lumea decât a ajutat-o, că după aceea a ieșit și a spus că ele rămân așa cum sunt că doar în nu știu ce situații acolo, gen dacă are loc într-un film…

Vocea Basarabiei: Bine, dar hotărârea e publicată deja…

Igor Grosu: Deci, juriștii și Ministerul de Interne, și Inspectoratul General de Poliție au ieșit și au spus foarte clar că cei care vor purta aceste însemne vor suporta consecințele. 

Vocea Basarabiei: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a adresat un mesaj de felicitare veteranilor și cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul Zilei Victoriei. El a declarat că „datoria generațiilor noastre este să nu permitem distorsionarea adevărului despre al Doilea Război Mondial, precum și să nu justificăm nazismul sau actualii moștenitori ai acestei ideologii”, le-a urat tuturor veteranilor care locuiesc pe pământul moldovenesc sănătate, bucurie sufletească și longevitate, iar cetățenilor Republicii Moldova – pace și bunăstare. Și o spune Vladimir Putin, în 24 februarie 2022 a pornit invazia rusă în Ucraina. 

Igor Grosu: Eu nu cred în sinceritatea acestui om, un om care a declanșat un război groaznic în țara vecină ne urează nouă pace și sănătate, cum să crezi așa om? Zeci și sute de mii de cetățeni de-ai lui trimiși să moară acolo, să omoare alte zeci de mii, să distrugă orașe și, scuzați-mă, să radă orașe și sate de pe fața pământului, în fiecare zi mor bătrâni, copii, civili, pe lângă militari și el nouă ne urează pace și sănătate? Eu am așa o senzație că pur și simplu e o fățărnicie și eu nu am cum să cred în astfel de mesaje. Evident că acest personaj oribil, care o să intre în istorie ca unul din cei care au declanșat acest război în secolul XXI, încearcă să paraziteze pe acest eveniment, pe memoria și suferințele a zeci și zeci de milioane de oameni, care au murit, care au rămas schilodiți, care după aceea tot din cauza regimului de atunci au fost trimiși în Siberia, care au nimerit în prizonierat, au suferit, dar au fost reabilitați după zeci de ani, iar alții chiar post-mortem au fost reabilitați. E o încercare de a capitaliza și a parazita pe această nenorocire, pe această tragedie a secolului XX, care ne-a atins și pe noi și acest teritoriu. 

Rusia nu ne-au tratat cu respect niciodată, ne-au tratat ca pe o periferie

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că Moscova e cu ochii pe Republica Moldova?

Igor Grosu: Ei niciodată nu și-au luat ochii de pe noi, haideți să recunoaștem așa cum este, ei nu ne-au tratat cu respect niciodată, ne-au tratat ca pe o periferie, pentru că ei știau că noi suntem parte a poporului român, că vorbim limba română, că avem aceeași istorie, de aceea și ne-au plantat, ne-au creat aici această zonă separatistă, așa cum au făcut-o și în Georgia, în Crimeea, în estul Ucrainei. Asta-i politica imperială, expansionistă, șovină a Federației Ruse în raport cu noi, de aceea să nu ne facem iluzii. Oameni buni, gândiți-vă la simplul fapt – un om care a dat ordin să fie invadată țara vecină și bombardează zi și noapte oamenii de rând, ne felicită și ne urează pace și sănătate. Mai mare fățărnicie decât asta nu știu dacă poate să existe.    

Vocea Basarabiei: Tot din presa rusă am mai selectat o știre: „De la începutul lunii aprilie, 4 mii de militari ucraineni au fost dislocați în regiunea Odesa pentru a se pregăti de provocări în regiunea transnistreană, autoritățile locale au predat mai multe depozite Ministerului Apărării al Ucrainei pentru a depozita tehnică militară”, scrie presa rusă, care mai precizează că „în perioada 9-15 mai un grup de militari ucraineni se va îndrepta în direcția Tiraspolului, o parte din ei va ataca militarii ruși din regiune, pentru a sustrage atenția acestora, iar ceilalți vor încerca să preia controlul asupra depozitelor de muniții de la Cobasna”.

Igor Grosu: În primul rând, presa rusă este o presă de propagandă, acolo nu există presă liberă ca să înțeleagă toată lumea, cei care mai făceau presă liberă au fost interziși, unul din ei a primit, spre exemplu, 25 de ani de pușcărie, Kara-Murza, pare-mi-se, îi spune. Un ziarist foarte cunoscut în Federația Rusă și nu doar, iată pentru faptul că a condamnat războiul din Ucraina omul a luat 25 de ani de închisoare. 25 de ani! Exact ca pe timpul lui Stalin, numai că atunci îi mai executau, era în general dictatură.

Vocea Basarabiei: Dar prin aceste știri ce mesaje se transmit?

Igor Grosu: Sunt știri false și știri care să inducă tensiuni, fiindcă noi periodic vedem astfel de știri, fie că le emană Tiraspolul, fie că vin, dar majoritatea vin de la Kremlin – că se pregătește nu știu ce la hotar cu Ucraina, că iată-iată o să se întâmple, că au fost dejucate niște atentate asupra sediului OSCE de la Tiraspol ș.a.m.d. Este o încercare clară de a destabiliza situația și a sustrage atenția de la problemele reale, dar adevărul este că Federația Rusă este țară-agresor împotriva Ucrainei care s-a soldat cu atâtea tragedii și atâtea distrugeri.

Parcursul european înseamnă deconectarea Republicii Moldova de la acel spațiu pe care Federația Rusă îl consideră al ei

Vocea Basarabiei: Dar pot cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că aceste mesaje care vin cu regularitate de la Kremlin sunt îndreptate și împotriva parcursului european, acestui drum pe care și l-a asumat atât guvernarea, cât și majoritatea cetățenilor?

Igor Grosu: Ei nici nu se acoperă, evident că ei sunt împotriva parcursului nostru european. Ce înseamnă parcursul european? Asta înseamnă că Republica Moldova se deconectează de la spațiul acesta pe care Federația Rusă îl consideră al ei, asta înseamnă pentru Federația Rusă că-și pierde influența aici, gata. Ei înțeleg că noi suntem deciși și mergem încolo pe zi ce trece. Energetic au sperat, au încercat să ne șantajeze cu gazul, au dat mai puțin gaz, cu preț mai mare, că iarna prețul de la Gazprom era mai mare decât prețul de piață, nu le-a ieșit; au sperat că o să fie o iarnă grea și o să fie dezastru, nu le-a reușit; au încercat așa-numitele proteste plătite din toamnă, nu le-a reușit; pe 7 mai au să mai încerce ceva. Probabil că o să fie încă o tentativă de așa-numit protest plătit, tot orchestrat de Federația Rusă. Deci, ei pe timp ce trece văd că nu le reușește și slavă Domnului că nu le reușește.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, aici pot un pic să vă contrazic.

Igor Grosu: Vă rog.

Vocea Basarabiei: Ei au zis că le reușește, pentru că în UTA Gagauz-Yeri cine a câștigat scrutinul în primul tur?

Igor Grosu: UTA Găgăuzia, da, este o lecție pentru noi toți. Haideți nici să nu ne facem iluzii că alegătorii, în special politicienii din UTA Găgăuzia ar fi proeuropeni, proeuropenitatea lor e atunci când ei aud de granturile și de finanțările din Occident. Iată aici ei îs proeuropeni și-s proamericani, și-s proromâni chiar, când aud de banii românești, ei devin și proromâni, dar seara deja îs pro-Kremlin și-i cântă osanale lui Putin. Găgăuzia n-a fost și aici e mult de lucru, noi trebuie să recuperăm mult și prin combaterea propagandei, și prin a-i ajuta să-și învețe limba lor, nu să învețe limba unui stat străin, să învețe limba română, să-i integrăm în Republica Moldova, avem mult de lucru. Da, acolo ei cumva au spațiul acesta mai confortabil, să zic așa, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să ne stabilim niște priorități foarte clare, cum spuneam, să ajutăm prin promovarea mass-mediei cu diversitatea de opinii acolo, să combatem propaganda, să oprim propaganda care penetrează spațiul informațional de acolo, din păcate, să investim în instituțiile cu predare în limba română, asta noi trebuie să facem. Asta o să ia timp, dar nimic nu-i imposibil. 

Vocea Basarabiei: Vedeți că acest parcurs european, când se vorbește despre Republica Moldova, ar trebui să trezească interesul pentru toți cetățenii acestui stat, pentru că asta se încearcă să se spună, că e nevoie de unitate și de un consens, o consiliere chiar în societate, să nu existe atât de mult pronunțată această dezbinare a populației, iar pe de altă parte, duminică, la acest protest pe care îl organizează formațiunea Șor, iar probabil se va spune: „am câștigat în Găgăzia, vom câștiga și în alte localități”?

Igor Grosu: Ei multe spun, da, dar noi spunem că am recuperat aeroportul de la această grupare criminală organizată, că în sfârșit justiția noastră a prins la curaj și l-a condamnat pe liderul acestei grupări criminale organizate. Avem noi obiectivele noastre și o să le continuăm.

Vocea Basarabiei: Iar pe de altă parte, se mai crede că totuși o parte din sistemul bancar este controlat, cel puțin de cei care nu se află în Republica Moldova?

Igor Grosu: Mai sunt câțiva fugari, dar vedeți că și spațiul pentru dânșii de aflare chiar și în Uniunea Europeană devine unul neconfortabil. Asta după ce a venit inițiativa României de a se introduce sancțiuni pentru criminali, pentru cei care împreună cu Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova se introduc sancțiuni. Ați văzut, într-o perioadă-record din moment ce a fost înaintată inițiativa și decizia politică, e o decizie politică a statelor membre și asta o să-i descurajeze, credeți-mă.

Vocea Basarabiei: Dar chiar cu cetățeanul de la firul ierbii atunci când discut, el vorbește despre acest contrast, pe exterior ei sunt condamnați, se promite că chiar vor fi sechestrate bunurile, dacă nu pot fi justificate, iar în Republica Moldova o parte a populației oferă acest sprijin?

Igor Grosu: Pentru că ei exploatează vulnerabilitățile oamenilor, ei încearcă să exploateze vulnerabilitățile oamenilor, starea sau condiția economică a unor oameni. Unii merg din simplul fapt că „mă duc și câștig repede un ban, stau două ore acolo, strig, repet și eu din urma cuiva, am luat câteva sute de lei și am mers acasă”. Acolo noi nu vorbim de ceva ideologic și, da, este o categorie de populație care sunt conectați mental, comunicațional la spațiul informațional de propagandă al Federației Ruse. Noi avem, trebuie să recunoaștem, arătau unele  sondaje că avem 30% din populație care încă mai cred că în Ucraina e „operațiune specială”. Deci, acesta-i rezultatul propagandei Rusiei, nimic altceva și asta trebuie să fie o lecție bună pentru noi toți, pentru instituțiile noastre, pentru Consiliul Audiovizualului, pentru mass-media noastră, pentru instituțiile statului de a face totul pentru a tăia tentaculele acestei propagande. Și noi asta o să facem.

Vocea Basarabiei: Dar la aceste proteste pe care le organizează ei spun că guvernarea nu ar fi capabilă să rezolve problemele cetățenilor și, iată, „aduceți-ne pe noi la putere și noi o să vă arătăm că suntem capabili să rezolvăm problemele”.

Igor Grosu: Da, „și noi o să vă plătim toate facturile”, iar noi le răspundem: „bandiții au să întoarcă miliardul pe care l-au furat”, iată acum prin ultima decizie de 5 miliarde averea i-a fost sechestrată, până la 20 de miliarde de lei mai este, o să le găsim. Și în cazul altor indivizi au fost înghețate activele prin țările europene, e nevoie să avem o decizie executorie pentru început pe cazuri concrete și noi o să aducem înapoi resursele.

Oameni buni, nu vă vindeți sufletul pentru 200 de lei la proteste dubioase, pentru că aceștia parazitează pe nenorocirea noastră

Vocea Basarabiei: Dar ce mesaj aveți dvs. pentru cetățenii care vin la aceste proteste?

Igor Grosu: Oameni buni, nu vă vindeți sufletul celui necurat, nu vă vindeți sufletul pentru 200 de lei, pentru că aceștia parazitează pe nenorocirea noastră, pe problemele noastre, n-au nimic ei comun cu Republica Moldova, ei își țin banii furați în afară, ei își țin familiile în afară, ei au fugit din țară. Dacă erau ei corecți și erau atât de curajoși, rămâneau aici, intrau în confruntare politică cu noi. Ați văzut, ei susțin războiul din Ucraina, ei îl idolatrizează pe Putin. Acesta-i modelul de țară pe care noi îl vrem, unde copiii să ajungă să fie arestați, oamenii să primească 25 de ani condamnare pentru simplul motiv că și-au expus public opinia? „Eu sunt împotriva războiului”, atâta a spus omul cela. Acesta-i modelul de societate pe care îl vrem noi? Nici bandiții aceștia nu vor să trăiască într-un model ca al Rusiei, nu, ei stau în țările Uniunii Europene, nu vor să se ducă acolo, că acolo-i strașnic. Noi vrem să trăim într-un spațiu civilizațional european, unde drepturile omului sunt respectate, unde ai dreptul de a te deplasa, unde este respectat dreptul la opinie, acesta-i spațiul în care noi vrem copiii noștri să crească și să ne mândrim, nu să fie la cheremul unui individ care s-a trezit și vrea să restabilească un imperiu, grandomanie, el e deconectat de la realități.

Vocea Basarabiei: Fostul președinte Igor Dodon a promis să-l aducă pe Vladimir Putin în Republica Moldova, dacă revine la putere. 

Igor Grosu: Cum să vă spun? E un individ care-i vândut cu trup și suflet dictatorului Putin, el îi vândut definitiv, nu mai are alt spațiu. Acum să încerce și el ca primarul Chișinăului să devină proeuropean sau proromân, în cazul lui e o misiune imposibilă, nimeni n-o să-l creadă, dar unii și-au vândut și trupul și sufletul sau acesta-i, într-adevăr, modelul lui de lider politic. Mie mi-e milă de astfel de oameni care au așa modele, care nu au loc în secolul XXI.

Vocea Basarabiei: Este totuși o luptă politică între putere și opoziție, și nu doar politică, din moment ce au existat și mai există aceste descinderi la Primăria municipiului Chișinău? Mascații au dat buzna acolo, am văzut reacția primarului Ceban, care spunea că colegii lui sunt persecutați, sunt hărțuiți de actuala guvernare.

Igor Grosu: Câteva mesaje, că n-am să comentez, pentru că nu știu detalii. Unu: e o încercare de victimizare, acest om tot timpul s-a victimizat, el mai puțin a avut curajul să condamne războiul, el mai puțin a avut curajul să spună lucrurilor pe nume…

Vocea Basarabiei: La un moment dat l-a condamnat…

Igor Grosu: Da, l-a condamnat, dar după 9 luni și parcă au scos cu cleștele dintr-însul și, așa, cu jumătate de voce. Doi: un mesaj nu doar către el, către toți – nu furați! Pur și simplu nu furați, respectați legea, faceți-vă bine meseria și nu furați și atunci o să dormiți și o să trăiți liniștiți. Și trei: omul, din câte înțeleg eu, a intrat în campania electorală.

Vocea Basarabiei: Cam toți politicienii au intrat în febra electorală…

Igor Grosu: Nu toți. Unii vedeți că fac, organizează niște evenimente, mătură, pun flori, seamănă ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Și asta nu-i de rău.

Igor Grosu: Nu-i de rău, dar e bine s-o faci tot timpul, nu numai în preajma campaniei electorale. Mesajul este simplu – respectăm legea, nu furăm și atunci totul o să fie bine. În rest, da, instituțiile statului să-și facă corect munca și să comunice, și să nu aștepte iată când se întâmplă, au loc evenimente de acestea și prima reacție dvs. apelați la noi, și noi trebuie cumva să comentăm. Noi o să comentăm politic, dar instituțiile trebuie să iasă și să spună: „sunt dovezi, avem probele acestea, acelea” și atunci lumea o să aibă mai multă încredere în aceste instituții. 

Vocea Basarabiei: Ajungem la data de 21 mai, dată importantă pentru Republica Moldova, pentru că va fi convocată Adunarea cetățenilor „Moldova Europeană”, dar am înțeles că încă nu este un răspuns clar – cui îi aparține Piața Marii Adunări Naționale în data de 21 mai, din moment ce mai mulți își adjudecă organizarea evenimentelor în acea zi în inima Chișinăului?

Igor Grosu: Asta guvernul cred că o să rezolve împreună cu primăria, că primăria trebuie să dea, dar din câte am observat, primăria încearcă să se dea la gard, se dă repede la gard, că nu sunteți mulți, duceți-vă și vă descurcați, într-o manieră tipică a acestui pretins proromân și proeuropean, dar eu cred că au să găsească o soluție tehnică. Cât despre eveniment…

Vocea Basarabiei: Haideți să spunem foarte clar ce se va întâmpla în data de 21 mai la Chișinău.

Igor Grosu: În primul rând, eu îl văd ca un eveniment al cetățenilor, nu un eveniment al politicienilor.

Vocea Basarabiei: Deci, nu e al PAS-ului?

Igor Grosu: Nu! Și nu-i un eveniment al partidelor politice. Cu alte cuvinte, eu nu mă văd pe scenă și nu vreau să fiu pe scenă.

Vocea Basarabiei: De ce?

Igor Grosu: Pentru că apariția măcar a unui exponent, a unui lider al unui partid politic deja o să însemne altceva decât un eveniment al cetățenilor și eu cred că așa e corect. Eu o să fiu acolo cu familia, cu prietenii mei, cu colegii mei, o să fiu în piață, dar este evenimentul la care trebuie să vorbească lideri de opinie, oameni cunoscuți, oameni de artă, jurnaliști, oameni din diaspora, personalități pe care noi le cunoaștem, le ascultăm și la a căror opinie ținem și suntem atenți.

Vocea Basarabiei: Evenimentul totuși e convocat de președinta Maia Sandu, cel mai probabil, șefa statului va fi cea care va avea un discurs.

Igor Grosu: Dumneaei, da, dar, în rest, eu consider că liderii politici sau reprezentanții partidelor politice trebuie să stea cu oamenii, printre oameni și să nu aibă nimeni ispita de a încerca să folosească, iată cum, spre exemplu, socialiștii, comuniștii, ei pe 9 mai evident că au să turuie și au să încerce să paraziteze pe acest eveniment. Evenimentul este pentru a transmite un mesaj foarte clar: există o majoritate conștientă, proeuropeană, vocală a cetățenilor Republicii Moldova, majoritate care își dorește sincer integrarea europeană, care își dorește modelul de societate, de felul cum este organizată și trăiește o societate democratică europeană. Deci, asta noi trebuie să facem. Acesta-i și obiectivul acestui eveniment, ca să scoatem politicul și încercările de a arăta cine-i mai proeuropean și cine-i mai puțin proeuropean ș.a.m.d. Acesta-i mesajul. Eu am mai spus și cu altă ocazie, este cumva un răspuns dat cetățenilor la întrebările pe care le primeam: „Dlor, cât pot niște pretinși protestatari și niște grupări criminale organizate, cu atâtea proteste plătite să iasă și să ne reprezinte pe noi? Și să vorbească în numele întregii societăți că vrea sau nu vrea societatea moldovenească să fie parte din Uniunea Europeană?”. Și ne întrebau: „Când și noi o să avem ocazia să vorbim, să ne expunem părerea”? Și iată a apărut această inițiativă a dnei președinte, iată prin ce este important acest eveniment, să transmitem un mesaj foarte clar întregii țări, diaspora… Diaspora, apropo, că am fost prin câteva țări, ei deja se autoorganizează, fără ca să le spunem noi. Unii spuneau: „Noi vrem să venim acasă”. OK, cei care au drum acasă, veniți acasă, dar nu trebuie să veniți toți acasă, puteți să vă organizați în țara de reședință, fie la ambasadă, fie într-un spațiu public în oraș, fie în mai multe orașe. Deci, ei deja s-au pornit, este foarte bine, lumea aștepta cumva acest eveniment și eu sunt sigur că o să fie un moment emoționant, plăcut, prin care noi toți o să arătăm cât de hotărâți și cât de determinați suntem în parcursul nostru european.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.