VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ștefan Gligor: Țara s-a săturat, ea este devorată de crimă organizată, iar PA este mama, tata, fiica și fiul corupției din acest stat

Despre situatia din justiție, despre rezultatele luptei împotriva corupției, despre miza alegerilor locale din toamnă, despre posibilitatea soluționării problemei transnistrene, o convorbire cu președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Vocea Basarabiei: Credeți în finalitatea reformei justiției în acest important domeniu? Și de ce insist, totuși, pe un răspuns clar? Pentru că Republica Moldova, ajungând să fie stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să îndeplinească și acei 9 pași pe care îi așteaptă Bruxelles-ul pentru a se purcede la negocieri pe capitole concrete. Și dacă nu reușește să onoreze aceste 9 recomandări? 

Ștefan Gligor: Nu vom avansa pe calea integrării europene. Și, din păcate, absoluta majoritate a așa-numitelor reforme sunt reforme pe hârtie, sunt multe proiecte de lege votate ca să atragă cetățenii într-o paradigmă politică de un anumit fel…

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi dvs. la guvernare, ce ați face, ca această reformă să aibă finalitate?

Ștefan Gligor: Eu aș face, în primul rând, reforma organelor de urmărire penală și nu m-aș ascunde după deget. Eu aș lichida CNA, PA și PCCOCS, și am obosit să vorbesc despre asta

Vocea Basarabiei: Dvs., da, de mult timp insistați cu acest mesaj. 

Ștefan Gligor: Eu insist și nu doar insist, eu am argumente, eu am dreptate, iar toți ceilalți nu au.

Vocea Basarabiei: Dar iată că în parlament urmează în prima lectură să fie votat proiectul de lege, care prevede delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție, care este una din cele 9 recomandări UE. Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică.

Ștefan Gligor: Aceștia sunt niște incompetenți. Iată, oamenii care fac asta sunt niște incompetenți, sunt oamenii care nu înțeleg ce au scris acolo și care este sensul și scopul.

Vocea Basarabiei: CNA va investiga corupția sistemică…

Ștefan Gligor: Dna Ursu, CNA nu are niciun procuror în componența sa, zero procurori, CNA este organ de urmărire penală, supravegheat de Procuratura Anticorupție. Acolo se menționează că în Moldova urmărirea penală este exercitată de către ofițerul de urmărire penală, care are la dispoziția sa ofițeri de investigație, experți ș.a.m.d., activitățile lui sunt coordonate, supravegheate și autorizate de către procurorul anticorupție, ei sunt în tandem. Acum ei vor ce să facă? Vor într-un fel să concentreze eforturile Procuraturii Anticorupție asupra marii corupții. Ceea ce nu înțeleg ei e că Procuratura Anticorupție este mama, tata, feciorul și fiica corupției din țara aceasta. Eu am obosit să vorbesc cu această putere incapabilă să înțeleagă lucruri elementare. Acești oameni cred că ei au adus o doamnă din SUA, au pus-o șefă a unei instituții putred de corupte și ineficiente, care a creat statul uzurpat al lui Vlad Plahotniuc, și ea va produce miracole. Acești oameni sunt cu greu calificabili pentru un nivel anumit de înțelegere a lucrurilor în sistem. Tauber a ieșit cu procuror anticorupție nou de două ori, și-a scos toate măsurile tot cu procurorul nou adus din SUA și cu Iulian Rusu, director CNA.

Vocea Basarabiei: Tauber a ieșit de unde?

Ștefan Gligor: De unde? Din închisoare, dna Ursu! Din închisoare a ieșit, din arest, și eu știu cum a ieșit Tauber.

Vocea Basarabiei: Cum a ieșit?

Ștefan Gligor: Pe bani a ieșit. OK? 

Vocea Basarabiei: Și cui i-ar fi dat bani?

Ștefan Gligor: Lui Iisus Hristos și inoplanetenilor, dna Ursu. Asta este o întrebare retorică. Eu am obosit de aceste fățărnicii și umblătura asta prostească dintr-un colț în altul a guvernanților noștri cu chichi-michi și cu explicații, justificări. Toată țara-i sătulă, țara asta-i devorată de crima organizată și ei ca răspuns la acest proces și la această continuă devorare doar zâmbesc tâmpește și nu au niciun pic de imaginație să înțeleagă ce trebuie pe bune de făcut.

Vocea Basarabiei: Și ce trebuie pe bune de făcut?

Ștefan Gligor: Le-am spus. La ei în programul politic, la PAS, scrie lichidarea CNA. Dar de ce au scris ei oare lichidarea CNA în 2016 la ei în program? Pentru că asta a fost bâta tuturor guvernărilor, asta a fost instituția care a uzurpat puterea. Și atunci când ei au venit la guvernare, primul lucru pe care trebuiau să-l facă, nu să se lăcomească să-și subordoneze această instituție în speranța că ea le va livra rezultate, dar s-o lichideze, să se țină de promisiunea făcută atunci când mintea lor era clară, când nu erau la guvernare. Și doi – să lichideze PA și PCCOCS-ul, fiindcă erau conduse de două persoane dubioase – Morari și Chitoroagă. Și unul, și altul sunt bine-mersi în Republica Moldova, dna Ursu, după tot ce au făcut pentru Plahotniuc.

Vocea Basarabiei: Dvs. îmi spuneți mie, de parcă eu aș fi vinovată de toate ilegalitățile.

Ștefan Gligor: Nu, pentru că guvernarea nu are justificare, ea are 63 de mandate, ea are guvernul, ea are parlamentul, ea are toate instituțiile în brațe. Și eu vreau să vă spun că eu știu cum aceste instituții pun botul pe labe în fața intereselor obscure ale crimei organizate, fiecare din ele. Și noi am obosit să scriem plângeri penale, să facem demersuri, să facem cereri de control, de verificare și să primim refuzuri, refuzuri de la oamenii care au fost numiți de PAS, care nu vor să vadă încălcări, care nu vor să înțeleagă ce se întâmplă și tot acest dezastru va duce la o anumită finalitate foarte curând, în 6 luni de zile. Găgăuzia va fi pierdută unor exponenți ai serviciilor speciale străine, municipiul Bălți riscă să fie pierdut crimei organizate, grupării criminale, noi riscăm să pierdem alegerile la Bălți în fața grupării criminale organizate Șor, iar pe municipiul Chișinău eu vreau să vă spun că PAS-ul în mare parte s-a consolat deja că orașul este pierdut lui Ivan Ceban.

Vocea Basarabiei: Dar de unde aveți această convingere?

Ștefan Gligor: Eu răspund pentru ceea ce spun.

Vocea Basarabiei: O să vedem dacă PAS-ul o să propună un candidat pentru aceste alegeri…

Ștefan Gligor: PAS-ul poate să înainteze 3 candidați. Ca să înainteze un candidat, trebuia să-l construiască, trebuia să aibă agendă pe Chișinău, trebuia să contracareze ilegalitățile lui Ivan Ceban. Dar dacă vă uitați ce face Cancelaria de Stat a Republicii Moldova în raport cu Vania Ceban, ea îl acoperă; dacă vă uitați ce face comisarul orașului și comisariatul, și Inspectoratul general de Poliție în raport cu ilegalitățile pe carele face Ivan Ceban, nimic nu face; dacă vă uitați la cum face Ivan Ceban tendere, omul acesta de mult trebuia să aibă întrebări și trebuia să vină la CNA ca la lucru. Da, el bagă astăzi 200 de milioane de lei în pavaj, fără autorizație de construcție, fără certificat de urbanism și fără proiect autorizat, nimeni nu are o problemă, a fost nevoie să punem presiune pe Agenția Supraveghere Tehnică, care recent a rămas fără director, ca să suspende aceste lucrări și să ridicăm subiectul ilegalităților. Ivan Ceban ia un miliard de lei credite și despre asta nimeni nu vorbește, nimeni nu se interesează.

Vocea Basarabiei: Am vorbit și aici, a fost Ruslan Codreanu și a povestit cu lux de amănunte.

Ștefan Gligor: Foarte bine, dar despre asta se vorbește rarisim și foarte puțin. Ivan Ceban a băgat bugetul municipiului an de an într-un miliard, un miliard și jumătate de lei deficit bugetar din 6 și nimeni nu are nicio problemă cu asta.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. v-ați duela la alegeri cu Ion Ceban?

Ștefan Gligor: Eu m-aș duela și probabil asta va fi nevoie să fac, dar eu vreau să vă spun că între o strategie care are pe bune șanse la succes și o strategie bazată pe o decizie de principiu, pentru că nu ai altă cale și trebuie să faci asta, există o mare distanță și diferență. PAS-ul are tot arsenalul de instituții, cu șefi numiți de ei, care trebuiau să documenteze și să atragă la răspundere echipa lui Ivan Ceban pentru acele ilegalități, zecile, sutele de ilegalități pe care le-au comis, abuzuri, neglijență în serviciu, abuzuri în serviciu, infracțiuni prezumate, bănuite de corupție, nu au făcut nimic. Și eu, echipa mea și colegii mei suntem stupefiați de faptul cum poți să ai tot și să pierzi tot într-un timp atât de scurt.

Vocea Basarabiei: Deci, Ștefan Gligor ar putea să se regăsească în lista candidaților pentru alegerile din municipiul Chișinău?

Ștefan Gligor: Aș putea, dar decizia respectivă va fi adoptată de Consiliul Național și Biroul Politic al partidului.

Vocea Basarabiei: Și când va fi adoptată?

Ștefan Gligor: Eu cred că până în luna iunie noi vom decide acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar ce șanse vă acordați, dacă intrați în această cursă?

Ștefan Gligor: Aceasta-i o întrebare din categoria teoriei probabilităților, eu zic, teoria s-o lăsăm la o parte, vom munci, vom avea rezultate, nu vom munci, vom sta ca PAS-ul, vom fi acolo unde-i PAS-ul.

Vocea Basarabiei: Până una-alta, este clar că dvs. îi oferiți sprijin dlui Nicolai Grigorișin, care este actualmente primar la Bălți, pentru a obține un nou mandat, da?

Ștefan Gligor: Da. Avem și o majoritate în consiliu, avem 18 persoane.

Vocea Basarabiei: Dar va fi ușor să obțină dl Grigorișin acest mandat?

Ștefan Gligor: Vreau să spun doar un singur lucru, instituțiile care sunt oarbe față de Ivan Ceban sunt foarte bine văzătoare față de dl Grigorișin. Orice decizie este minuțios verificată, de regulă, suspendată și sabotată. Deci, noi luptăm nu doar cu crima organizată, noi luptăm cu abuzurile inclusiv ale instituțiilor statului, care văd în acest Grigorișin și în mine un oarecare oponent sau poate chiar dușman, o atitudine profund mediocră, chiar distructivă, aș spune eu. Pe lângă faptul că noi ne confruntăm cu această abordare ne neexplicat pentru mine a instituțiilor statului, în primul rând este Cancelaria de Stat și altele.

Vocea Basarabiei: Tocmai am vrut să vă întreb, dar cum vă explicați o atitudine ostilă?

Ștefan Gligor: Trebuie PAS-ul întrebat cum își explică o astfel de atitudine. Cum se întâmplă că față de Ivan Ceban nu au întrebări, iar față de Grigorișin au întrebări? Ivan Ceban, care a îndatorat orașul acesta, l-a pus pe burtă, l-a făcut plin de datorii și Grigorișin, care recurge foarte moderat la instituția împrumutului. Mai mult, guvernul nu a făcut absolut nimic ca să delimiteze terenurile municipale de cele de stat și noi nu am reușit să încasăm venituri suplimentare în buget ca să putem implementa proiecte de infrastructură, iar infrastructura municipiului Bălți este în stare jalnică, din 222 de kilometri de drum, 180 sunt distruse. Mai mult, din cele 10 puncte discutate la ședința guvernului, care a avut loc la Bălți în perioada mandatului dnei Gavrilița, în vara trecută, știți câte s-au implementat? Încercați să ghiciți.

Vocea Basarabiei: Nici unul?

Ștefan Gligor: Nici unul! Ba mai mult, pe unele lucruri chiar s-au pus bețe în roate. Cu așa o atitudine, având Partidul „Șor”, care în fiecare zi împarte câte 1.500 de pâini, 550 de mii de pâini la un leu în Bălți, având activiști civici, care au corturi în toate sectoarele și spală creierele oamenilor, având proiecte, inclusiv civice, sub acoperire, un oarecare «Я бельчанин» („Sunt bălțean”), care intră în casele oamenilor bătrâni cu pachete alimentare și le șoptesc diferite minciuni și prostii despre mine, despre Grigorișin, despre partid și ne fac în tot felul, având acest dezmăț al crimei organizate, care dansează pe masă în Republica Moldova, noi riscăm să pierdem alegerile locale în cele mai strategice localități și municipii din Republica Moldova și atunci vom face față, deoarece în politic și în viață totul este legat printr-un raport cauzal, actul guvernării își lasă amprenta asupra alegerilor locale, rezultatul alegerilor locale își lasă amprenta direct asupra prezidențialelor, prezidențialele asupra parlamentarelor. Toate sunt legate între ele. Noi avem astăzi o mare deschidere din partea partenerilor de dezvoltare, noi riscăm cu toată această deschidere să ajungem în anul 2025, unde Ivan Ceban, Ion Chicu, Ilan Șor și celelalte proiecte ex-plahotniucisto-pro-ruso-corupționale de crimă organizată, Platon și restul să domine Parlamentul Republicii Moldova, să-și formeze o majoritate și atunci în zadar l-am mai fugărit pe Plahotniuc și am mai făcut toate aceste eforturi și ne-am asumat riscurile, pentru că tot ce trebuia, până la urmă, era un act de bună guvernare.

Vocea Basarabiei: O să vă întreb dacă mai este căutat și poate fi găsit dl Plahotniuc.

Ștefan Gligor: Este foarte activ dl Plahotniuc…

Vocea Basarabiei: Dar pentru că dl Grigorișin a fost susținut de Renato Usatîi și Renato Usatîi a spus că nu are nicio șansă dl Grigorișin să fie primar după alegerile din toamnă.

Ștefan Gligor: Dl Usatîi este un bancagiu și trebuie să-ți bei toate mințile ca să asculți ce spune Usatîi, deci trebuie să fii un om extrem de deraiat și derutat din punct de vedere politic, ca să mai asculți ce spune acest cetățean. D-lui, printre altele, acum îi pe la Dunăre, am înțeles că se veselește, face ceea ce a făcut toată viața, se distrează, mititelul. Dl Usatîi a lăsat orașul lui Șor și le-a interzis lui Grigorișin și consilierilor municipali să lupte pentru municipiul Bălți.

Vocea Basarabiei: Credeți că e o înțelegere? 

Ștefan Gligor: Grigorișin și consilierii, care erau majoritatea, i-au spus lui Usatîi: „Ascultă, tu ești un făleștean, tu ai venit, te-ai folosit de orașul acesta, ca să te faci mare politician și acum tu ai hotărât să-l lași. Noi nu suntem de acord cu tine, noi vom lupta pentru oraș”. Și ei au luptat pentru oraș. Turul întâi a fost cum a fost. După turul întâi, Partidul Schimbării și-a declarat susținerea pentru Grigorișin și a cerut mobilizare împotriva lui Tauber. N-a răspuns nimeni, nici guvernarea, nici opoziția, nimeni. Și noi am făcut ce am știut noi mai bine. În rezultat a ieșit așa cum trebuia, crima organizată a pierdut alegerile, un candidat cu acte în regulă le-a câștigat. De doi ani se lucrează în oraș, cu acei bani foarte puțini pe care ni-i dă guvernul central, pentru că bugetele noastre depind de guvernul central, cu toate acele injustiții de finanțare a municipiului Bălți care există, fiindcă municipiul Bălți dă 3 miliarde în buget și primește înapoi 7-800 de milioane, dintre care doar 36 de milioane pentru drumuri, 36 de milioane nu-ți ajung nici măcar să astupi gropile care apar peste iarnă. Este o batjocură ceea ce se întâmplă.

Vocea Basarabiei: Situația e deplorabilă în ceea ce privește infrastructura drumurilor.

Ștefan Gligor: E deplorabilă și guvernul nu a făcut nimic, nu a mișcat un pai să ajute Bălțiul, până astăzi un pai nu a mișcat. Ei cred că Bălțiul este al meu sau al lui Grigorișin? Ei cred că Găgăuzia este a găgăuzilor? Ei cred că Chișinăul e al lui Vania Ceban? Asta este Republica Moldova și interesul strategic al guvernului acestei țări, condus de un partid care nu are mare viziune și înțelepciune politică, trebuie să fie să dezvolte Republica Moldova, indiferent de care sunt simpatiile sau antipatiile acestei guvernări. Nu au această înțelepciune la moment și eu sper să deschidă cât de urgent posibil ochii, pentru că va fi o mare catastrofă politică.

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre alegerile în UTA Gagauz-Yeri. Acolo pe 30 aprilie urmează să aibă loc scrutinul, 7 candidați și-au anunțat intenția de a obține acest mandat de bașcan al Găgăuziei, dar niciun candidat din partea partidelor proeuropene. De ce, este o explicație?

Ștefan Gligor: Găgăuzia este o autonomie și o entitate socio-culturală relativ închisă.

Vocea Basarabiei: Și o lasă toate forțele să fie închisă și pe viitor?

Ștefan Gligor: Deschiderea găgăuzilor spre formațiunile proeuropene, spre integrarea europeană este infimă la moment și asta este vina Republicii Moldova ca stat. Noi i-am ținut, i-am „fiert” în produsele mediatice ale Federației Ruse decenii și nu ne-a păsat prea tare cât era liniște și nu erau probleme în regiune. Acum, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, lucrurile au primit o nouă conotație și această conotație este din ce în ce tot mai proastă. Noi avem nevoie să discutăm cu găgăuzii, să obținem deschiderea lor, să găsim limbă comună și să trăim în liniște, în pace și unitate. Cum să facem asta? Este o întrebare deschisă. E nevoie de mai multă comunicare, mai multă deschidere și mai puțină manipulare. Cu regret, deoarece instituțiile de securitate, urmărire penală și instanțele judecătorești sunt în continuare foarte slabe și viciate, serviciile străine fac uz de instrumentele democratice pentru a penetra Republica Moldova și vor încerca să obțină controlul asupra importantelor părți din Republica Moldova, precum este municipiul Chișinău, municipiul Bălți și Gagauz-Yeri, prin intermediul finanțării ilegale și al formațiunilor politice pentru care ar vota acei oameni care se află în acele localități sau în respectiva autonomie.

Vocea Basarabiei: Cum ați reacționat dvs., când ați auzit despre planul de destabilizare a Republicii Moldova, care s-ar fi plămădit la Kremlin?

Ștefan Gligor: Acest plan există din prima zi de declanșare a războiului și eu sunt sigur că… 

Vocea Basarabiei: Planul era scris prin 2021…

Ștefan Gligor: Aceste planuri se scriu cu regularitate, în funcție de schimbarea situației economice, sociale și politice, ele sunt ajustate și întrebarea nu este dacă aceste planuri există sau nu, întrebarea este care este capacitatea noastră de a ne opune acestor planuri.

Vocea Basarabiei: Și care este capacitatea noastră?

Ștefan Gligor: Capacitatea noastră de a ne opune acestor planuri este limitată, pentru că avem o armată mică și prost dotată, avem o poliție care se află într-o profundă criză, noi avem comisariate de sector care au câte 40-50 de locuri vacante, la nivel național avem mii de locuri vacante, funcția de polițist este neatractivă, noroc că avem carabinierii care sunt dotați și instruiți că au forță militară, dar pe lângă carabinieri, care au misiunea aceasta duală – ordinea de drept și, nu dă Doamne, situații excepționale, ar fi bine să avem și o poliție bine completată, bine instruită, bine dotată, bine finanțată, bine salarizată. Din păcate, cam nu prea văd care este viziunea PAS-ului cu privire la reforma poliției, ei preferă să nu recunoască problemele decât să le recunoască și să aibă grijă de ele. Am văzut ce spune dna Revenco, ministra de interne, preferă să nege existența problemei cadrelor, problemelor de asigurare materială ș.a.m.d. Nu văd care e sensul să negi, în momentul în care tu ai zeci de mii de angajați care vorbesc despre asta în fiecare zi. 

Vocea Basarabiei: Protestele care au fost organizate ce au demonstrat?

Ștefan Gligor: Protestele grupării Șor au demonstrat că finanțarea ilegală a Partidului „Șor” nu a fost sistată de către serviciile speciale și de urmărire penală.

Vocea Basarabiei: În luna mai, Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea depusă de fost ministru al justiției, dl Litvinenco, referitoare la scoaterea în afara legii a acestei formațiuni. Credeți că poate fi anticipat verdictul?

Ștefan Gligor: Eu cred că până astăzi nu s-a examinat, și asta te pune pe gânduri, te pune pe gânduri urgentarea numirii judecătorului, suplinirii funcției vacante, pentru că de asta de asta se încearcă urgentarea, așa înțeleg eu, inclusiv asta te pune încă o dată pe gânduri cu privire la ce se întâmplă la Curtea Constituțională și de ce până astăzi nu există decizia de scoatere…

Vocea Basarabiei: Dar este anunțul deja că va fi examinată?

Ștefan Gligor: Da, va fi examinată în luna mai. Și anunțul acesta la fel mă pune pe gânduri.

Vocea Basarabiei: De ce?

Ștefan Gligor: Din considerentul că se prezumă în curând numirea unui nou membru la curte. Nu vreau să intru în teoriile conspirației, avem prea puțină informație, ce ne interesează pe noi este că activitatea Partidului „Șor” putea fi suspendată pe o altă procedură. Legea partidelor politice prevede posibilitatea sistării activității partidului politic, dacă el încalcă legislația. Ministerul Justiției face o prescripție, dacă se încalcă repetat, se adresează în instanța de fond și obține hotărâre cu privire la suspendarea activității partidului.

Vocea Basarabiei: Se credea că la CEDO ar fi putut obține câștig de cauză, dacă s-ar fi urmat pașii aceștia.

Ștefan Gligor: Ce, s-ar fi sistat?

Vocea Basarabiei: Da.

Ștefan Gligor: Nu știu, în 2, 3, 4 ani poate, dar este așa procedură. Partidul „Șor” demonstrativ și insistent violează legea, inclusiv Legea finanțării partidelor politice. Acest lucru a fost probat prin multiplele percheziții, ridicări de bani ș.a.m.d., inclusiv materiale foto-video documentate din interior de agentul sub acoperire care a colaborat cu ancheta. Asta este mai mult decât suficient, dacă se declanșa procedura cu jumătate de an în urmă, credeți-mă, azi deja nu aveau nici măcar instanțele acestea ale noastre care o fac pe cei hâtri, am văzut asta în procesele lui Tauber, nu cred că aveau încotro. Dar nu s-a mers pe această procedură, s-a mers pe procedura declarării neconstituționalității și să vedem încă cu ce se va termina. Trebuie să înțelegem că declararea neconstituționalității Partidului „Șor” nu va rezolva problema, dar depinde de motivarea hotărârii Curții Constituționale. Dacă declararea neconstituționalității Partidului „Șor”, care este o persoană juridică, persoanele juridice sunt o ficțiune, sunt o convenționalitate, această hotărâre nu va crea raport cauzal și efect juridic asupra fondatorilor partidului și asupra organelor politice și celor implicate și această hotărâre nu va genera interdicții de a coparticipa în alte proiecte și a fonda alte proiecte politice pentru acele persoane, declararea în sine a neconstituționalității Partidului „Șor” va duce la nimic, pentru că vor prelua, deja și-au făcut o platformă alternativă, „Mișcarea pentru popor”, și vor continua cu o altă formațiune.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.