VOCEA CARE NE UNEȘTE

15 aprilie – Ziua internațională a culturii și Ziua mondială a artei.

În fiecare an, la 15 aprilie omenirea marchează Ziua mondială a artei. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Potrivit lui, “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”. Sărbătoarea – iniţiativă a Asociaţiei Internaţionale a Artei – recunoaşte contribuţia artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima dată în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia, considerată cea de a şaptea artă.

Tot la 15 aprilie este marcată Ziua Internațională a Culturii. Această sărbătoare a fost instituită pentru a celebra adoptarea Pactului Roerich în 1935. Pactul Roerich este un tratat inter-american privind protecția instituțiilor artistice, științifice și a monumentelor istorice. Ideea sa principală este recunoașterea juridică a faptului că apărarea obiectivelor culturale este mai importantă decât apărarea militară.

Ideea instituirii Zilei Mondiale a Culturii aparține Ligii Mondiale a Culturii. Organizația a inițiat declararea acestei sărbători în 1998. Mai târziu, ea a făcut mai multe propuneri pentru a stabili Ziua Internațională a Culturii în perioada 2008-2009, care urma să fie sărbătorită cu ocazia aniversării semnării Pactului Roerich.

Pactul Roerich a devenit unul dintre cele mai importante documente care influențează formarea standardelor juridice internaționale pentru protejarea patrimoniului cultural al lumii. Pactul și-a luat numele de la pictorul și activistul rus Nicholas Roerich, care a făcut apel la guvernele țărilor beligerante în 1914 să semneze un acord internațional care să protejeze monumentele culturale distruse ca urmare a ostilităților. Ideea lui nu a fost susținută la acel moment. Ea a fost pusă în aplicare abia în 1935, când 21 de șefi de state s-au reunit la Washington  pentru a dezbate problema privind protecția instituțiilor artistice, academice și monumentelor istorice.

Protejarea culturii este deosebit de importantă astăzi, când planeta și societatea umană trec prin noi crize economico-ecologice globale, cataclisme și conflicte militare, iar în ultima perioadă - prin pandemia de coronavirus.

„Omenirea marchează anual la data de 15 aprilie o dublă sărbătoare a frumosului și celor mai înalte idealuri – Ziua internațională a culturii și Ziua mondială a artei. Cultura și arta reprezintă acel vademecum existențial fără de care rostul nostru în lume se pierde, iar în condițiile unor vicisitudini precum cele din prezent, ele ne sunt refugiu, definindu-ne, călăuzindu-ne, și făcându-ne să fim mai buni, mai creativi, și mai aproape unii de alții. Oamenii de cultură reprezintă cei mai fideli ambasadori ai umanității și ne revine tuturor datoria de a le cinsti operele și de a le crea condiții propice creației artistice într-o lume tot mai grăbită, haotică și ale cărei valori tind să se dilueze în alienarea cotidianului, trivialului și mercantilului. Suntem încrezători că nu va mai dura mult până vom putea reveni în sălile de spectacol pentru a ne revedea îndrăgiții artiști, și că acest intermezzo pandemic nedorit ne va face pe toți să fim mai atenți în privința actului cultural, iar oamenii de cultură ne vor bucura cu noi capodopere ale geniului uman”, se spune într-un comunicat al Minsiterului Educației, Culturii și Cercetării transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Artei și Ziua Internațională a Culturii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

cele mai populare