VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului/ Anxietatea / AUDIO

Anxietatea reprezintă o stare emoțională pronunțată, manifestată prin neliniște, și se poate asocia cu palpitații, transpirație și nervozitate. De cele mai multe ori, aceasta apare ca răspuns al unui eveniment stresant sau al unei stări prelungite de tensiune. Alteori, apare ca anticipare a unui viitor agent de stres.

Există diferite forme de anxietate. Una dintre ele este tulburarea de anxietate care se caracterizează printr-o senzație constantă de frică, îngrijorare și tensiune, resimțită pentru o durată lungă de timp. 

Ca urmare a unei tulburări de anxietate, activitățile de zi cu zi pot avea de suferit. De asemenea, rolul anxietății nu mai este unul constructiv, de a spori atenția, ci devine unul distructiv, care scade atât capacitatea de concentrare, cât și energia fizică și psihică.

Alt tip de anxietate este cea generală, care se manifestă prin apariția atacurilor de panică, stări emoționale extrem de puternice, asociate cu o senzație de moarte iminentă, chiar dacă nu este prezent niciun pericol real. Atacurile durează câteva minute și pot fi declanșate mereu de stres sau de mai mulți factori diferiți.

Fobia este o stare de anxietate severă, raportată la un eveniment (ex: vorbitul în public), o activitate (ex: înotul) și altele.

În aproape toate cazurile, persoana care suferă de o fobie este conștientă de prezența acesteia și de faptul că frica resimțită nu este una rațională, însă nu reușește să o depășească. 

Anxietatea socială este atunci când persoana prezintă stări de anxietate pronunțate, referitoare la posibilitatea de a fi judecată sau privită într-un mod nedorit de către alți oameni. Anxietatea socială determină persoana respectivă să evite pe cât posibil interacțiunile sociale, agravându-și starea.

Anxietatea de separare poate părea specific celor mici, dar se întâlnește la fel de mult și în cazul adulților.

În anxietatea de separare, persoana are o frică accentuată și constantă de a nu pierde contactul cu persoanele de care este atașată și face orice să stea cât mai aproape de ele. 

Anxietatea nu are o cauză specifică elucidată până la momentul actual. Se consideră că la apariția ei contribuie preponderent factori psihici, dar și medicali.

Uneori, anxietatea poate apărea din cauza anticipării evoluției unei boli, sau, din contra, a incertitudinii asupra ei. Alteori, aceasta poate apărea că efect secundar al medicației prescrise pentru o anumită boală. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.