VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea Basarabiei la Ciuciuleni, Hâncești: „Noi avem încredere în țara noastră, în copiii noștri care vor duce mai departe graiul nostru matern frumos”

Emisiunea „La Firul Ierbii” realizată de Valentina Ursu

Vectorul european al Republicii Moldova ar putea fi influențat de rezultatele războiului ruso-ucrainean, e de părere comentatorul politic Nicolae Negru, potrivit căruia aspirațiile Chișinăului de a adera la UE depind de evoluțiile crizei de securitate din regiune. Acest război dintre Moscova și Kiev influențează și starea de spirit a societății moldave, iar dorința cetățenilor de a da jos sau de a menține la putere actuala guvernare va fi vizibilă, eventual, în timpul protestelor anunțate pentru toamnă de reprezentanții opoziției. Despre direcția de dezvoltare a Republicii Moldova discutăm la acest sfârșit de săptămână.

* * *

După ce a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova se va putea bucura de o serie de beneficii, dar și până a obține această perspectivă, țara era cel mai mare beneficiar de fonduri europene din vecinătatea estică, cu peste 4 miliarde de euro obținute sub formă de granturi sau împrumuturi de la independență încoace. Deci, o investiție atât de mare a UE într-un stat nu poate să nu fie urmată de planuri serioase, precum aderarea într-o bună zi la familia europeană. Actualmente, Republica Moldova exportă mai mult de 70 la sută dintre produsele sale pe piața unică a Uniunii Europene. Opoziția însă a criticat acest pas, menționând că statutul de candidat pentru aderare nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare a țării. Socialiștii au spus că e o decizie politică luată într-un context geopolitic tensionat. Vocea Basarabiei a căutat să afle ce cred sătenii din Ciuciuleni, Hâncești, despre viitorul statului lor.

– O parte vor spre Rusia, dar o parte vor spre Europa și-s împărțiți în tabere diferite. Eu, de-o pildă, aș fi pentru Europa, că fata mea îi acolo și…

Vocea Basarabiei: Și dacă fata ar fi în Rusia, ați fi pentru Rusia?

– Dar ce crezi că nu?

– A mea-i în Rusia?

Vocea Basarabiei: Și?

– Și vreau cu Rusia și eu, d-apoi cum? Dar a fost bine și cu Rusia. A fost bine și cu rușii; îi bun și așa, și așa-i bun, să fie pace.

Vocea Basarabiei: Dar acest război dintre Rusia și Ucraina se răsfrânge asupra situației din Moldova?

– Nu trebuie să fie, nu trebuie să fie. Trebuie să fie pace.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce s-a pornit acest război?

– D-apoi numai ei știu de ce s-a pornit. Ce știm noi?

– Îi un război de ocupație, ca cum a început Hitler asupra poporului, așa și aceștia, aproape tot așa un fel de fascism, dar nu știm. Dar asupra țării noastre se răsfrânge, pentru că tare mulți refugiați vin aici și refugiaților le trebuie hrană, întreținere, condiții, dar noi suntem și așa o țară săracă și poporul îi necăjit.

Vocea Basarabiei: Dar din toată sărăcia se împarte lumea și cu aista care fuge din calea războiului?

– Clar că da. D-apoi că nu se știe și cu noi, că, iaca, dacă noi suntem cu Odesa în coastele noastre și dacă se întăresc armatele acolo pot să ajungă rachetele și pe la noi, și-apoi atunci este chip și noi să fugim, să ne ducem în alte țări și să fim refugiați. Nu se știe ce o să fie, dar poate se vor înțelege, poate vor lăsa capul și unul, și altul și să se înțeleagă și să oprească focul. Iaca, în ’92, dacă nu se ducea Snegur și nu se înțelegea cu Elțîn, apoi avea să fie și la noi un măcel, că noi nu avem nici armată, nici armament, și rușii aveau să înainteze și noi aveam să fim acum o colonie a Rusiei cât ai zice pește, dar așa, s-a dus și s-au înțeles și au oprit. Așa și Zelenski ar trebui să facă, să oprească focul, unul de la altul să lase; iaca, eu așa, tu așa și să facă o înțelegere, să lase capriciile acestea ale lor, că omoară oameni și din partea ceea, și din partea astălaltă. Dar se distruge, se distruge țara, rămân ruine. Zelenski trebuie să discute cu Putin și să oprească războiul.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre problemele din Republica Moldova, să vă referiți la cele mai mari probleme care dau bătăi de cap cetățenilor. Care sunt aceste probleme?

– Prețurile-s mari, prețurile-s extrem de mari și pensia-i mică, și salariile-s mici, nu la toți, sunt care au avut salarii mari tot le au mari, dar majoritatea… Ei iau media, iau salariul cel de 100.00 și cu cel de 1.000 și împart în două, apoi clar că iese în medie că salariul e mare, dar salariile-s mititele și pensiile-s tare mici. Ce fac eu cu o pensie? Iaca, eu azi am venit azi la piață, am 200 de lei, închipuiți-vă ce pot eu cumpăra de 200 de lei. O să-mi iau un harbuz, un curechi, îi 60 de lei kilogramul de ulei, m-am prostit la cap. Păi, eu îmi iau un kilogram de ulei, 80 de lei îi kilul de pește… 

– Noi, iaca, ne uităm, dar nu cumpărăm nimic. Iaca, mi-am luat și eu un curecheș și mă duc acasă, și aș vrea și eu un piersic, aș vrea un chiperi, dar pe ce să le iau? Din 2.000 de lei plătesc lumina, plătesc telefonul, gazul…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce această explozie de prețuri?

– D-apoi ce știm noi? Spun că și în țările europene îi tot așa, dar acolo salariile și pensiile îs în euro, dar la noi îs în lei.

– S-avem și noi 10.000 de lei…

– Cum au în Italia moșnegii câte 10.000 de lei, las’ să ne dea și nouă 10.000 de lei și-apoi vom cumpăra și noi. Sărăcia e mare.

Vocea Basarabiei: Dar se suprapun multe crize: pandemică, energetică, război…

– Îi drept. Și toate țările ajută Moldova, dar dacă nu…

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi dvs. în fruntea Moldovei, ce ați face?

– Nici nu-mi trebuie mie să fiu în fruntea Moldovei, că acolo nu le poți intra în voie la toți și trebuie să ai un cap cât banița, și corupția-i mare. Nu!

Vocea Basarabiei: Cum vreți să se lupte cu acest fenomen, corupția?

– Nu știu. Iaca, eu nu știu și nici nu pot sfătui pe nimeni, că corupția a fost, este și va fi.

Vocea Basarabiei: Cine ar trebui să lupte cu acest flagel, corupția?

– Justiția, procuratura. Ei, dar dacă ei îs acaparați de-amu și-i sună, și-i zice: „Aha! La acela pune-i, fă-i dosar penal”…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce ziceți despre lupta împotriva corupției, cine și cum trebuie s-o ducă?

– D-apoi cine s-o ducă? Nacealnicul pe care l-am votat. Maia Sandu trebuie să ne dea ajutor.

Vocea Basarabiei: Moldovenii văd doar problemele zilei de azi sau își pun întrebarea ce a fost pe parcursul a 31 de ani de independență?

– Da-s mai puțini de aceia care se gândesc ce a fost pe parcursul anilor, din ziua de azi mai mult.

Vocea Basarabiei: D-apoi nu toate se trag de la început?

– Se trag, dar la început nu erau chiar așa.

Vocea Basarabiei: Opoziția anunță că va chema lumea la proteste.

– Ei și ce folos? Ce folos dacă au s-o cheme la proteste?

Vocea Basarabiei: Cum ați vrea să fie relația dintre putere și opoziție?

– Opoziția trebuie să lupte toată vremea, să le arate greșelile, să le arate neajunsurile, dar opoziția șade și doarme în parlament și nu poate face nimic, că totuna ale lor întrebări și hotărâri nu se iau, pentru că acolo-i majoritatea.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită la Ciuciuleni, Hâncești, și vorbim cu cetățenii despre drumul pe care merge Republica Moldova. Vă este clară direcția?

– Calea-i spre Europa! Sperăm. Dacă societatea s-ar uni, lumea ar fi unită, ca într-o familie, dacă toți îs uniți, mergem înainte, dacă nu, se destramă și familia, așa și țara.

Vocea Basarabiei: Dar care este ideea care ar putea să-i unească, să-i consolideze pe toți cetățenii?

– N-a fost justiția corectă, a fost de partea lor și de-atâta n-a dus procesele până la urmă.

Vocea Basarabiei: De partea cui a fost justiția?

– De partea corupției. Dar acum, dacă s-or schimba, cred că au să-i tragă la răspundere.

Vocea Basarabiei: Când ziceți „corupție”, la cine vă gândiți? Cine sunt cei mai mari corupți?

– Cei care au fost la conducere până acum. Care pot să fie mai corupți? Cum spune lumea: de la cap se strică peștele, dar ei îl curăță de la coadă. Așa-i și aici, de sus îi corupția, dar îi iau pe acești de jos, care încalcă câte oleacă, pe aceia îi trag la răspundere, dar pe cei cu milioanele îi lasă să trăiască mai departe.

Vocea Basarabiei: Dar a fost lansată o idee ca să fie confiscată averea celor care nu pot să și-o justifice, cetățeanul crede în acest lucru?

– Nu cred… Eu, de exemplu, nu cred că o să le ia castelele și o să le ia toate celea.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. de ce nu ați reușit să vă îmbogățiți așa cum s-au îmbogățit alții?

– Dar mie îmi ajunge cât am. Ce folos să mă îmbogățesc, o să trăiesc mii de ani? Pentru mie îmi ajunge, dar cei care nu se gândesc la dânșii cum să trăiască, ei se gândesc să se îmbogățească, dar ce au să ia cu dânșii? Totuna nu iau nimic și rămâne, ce folos?

Vocea Basarabiei: Cel bogat îl înțelege pe cel sărac?

– Nu, niciodată.

Vocea Basarabiei: Dar cel sărac pe cel bogat?

– Acela îl înțelege și speră și el să se îmbogățească, dar nu-l mai ajunge niciodată pe acel care fură milioane acel care lucrează la sapă, cum lucrăm noi, că lucrăm toată vara, și toamna ce strângem? Dar el luat și a furat și s-a îmbogățit și gata.

Vocea Basarabiei: Iată, lumea îi mai mult cu oftatul, cu necazul, cu văicăratul, dar știe de ce s-au acumulat atâtea probleme în societate?

– Dar ce pot să facă aiști care-s cu oftatul mult și energia până acum și gazul au fost ieftine și au acumulat câte datorii și amu cei care-s la putere trebuie să le dea? Dar de unde să ia să le dea?

Vocea Basarabiei: Dar de ce cei care au guvernat n-au întors datoriile vă este clar?

– Pentru că au vrut să se îmbogățească ei, de atâta, că la lume: „Noi suntem buni, vă dăm ieftin”, dar când cer datoriile, gata, ei s-au dus de la guvernare, de la conducere și trebuie să dea cei care-s acum, dar de-amu ne dau scump.

Vocea Basarabiei: Se fac auzite voci care spun că Maia Sandu, președinta, cu capul plecat să meargă la Kremlin…

– Ei, d-apoi cum dară, da…

Vocea Basarabiei: …să ceară reduceri de preț la gaze.

– Trebuie să avem demnitate, nu umilință; o să mai mergem oleacă prin greu, dar o să ajungem la bine.

Vocea Basarabiei: Despre războiul ruso-ucrainean ce credeți, ce părere aveți?

– Conducerea de la Kremlin așa vrea, că ei au fost tot timpul peste toate republicile și acum cred că vor să le ia înapoi și să le dea toți lor degeaba, iar iștilalți să muncească.

Vocea Basarabiei: Dar există frica asta de război?

– Da, numaidecât că există. Ce armată are Moldova? Față de Ucraina, Moldova îi mică și cred că n-are ce face Rusia cu noi.

Vocea Basarabiei: Dar relația dintre putere și opoziție cum ați vrea să fie?

– Ei…, nu știu cum să mai zic. N-au ce face, le dau salarii și ce să facă? Trebuie să arate ceva, că ies la proteste, că nu stau degeaba.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu. Astăzi am făcut un popas aici, la Ciuciuleni, Hâncești, și discutăm cu cetățenii despre calea pe care se îndreaptă țara lor. Încotro, Moldova?

– Pe care au luat-o. Încolo, înspre Europa! Cred că numai acolo o să avem rezultate bune, că până acum 30 de ani numai nu am fost capturați, am fost sub călcâiul cuiva, dar asta depinde de dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar opiniile în societate sunt împărțite…

– Ian uitați-vă, sunt cinci degete la o mână și nu-s toate totuna, așa-s și opiniile, fiecare are mentalitatea lui, lumea s-a învățat încă cum era cu Uniunea Sovietică: să ne dea ceea, să ne dea ceea, să ne dea ceea, dar acum cine nu muncește nu are nimic. Și să facem pasul pe care l-a făcut conducerea și noi să-l facem împreună cu ei.

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă cea mai mare încredere astăzi?

– Noi avem încredere în țara asta a noastră, în copiii noștri care vor să trăiască, doar nu degeaba se spune într-o urare atât de frumoasă că să fie sănătoși nepoții, strănepoții noștri care vor duce mai departe graiul nostru matern frumos și fără de moarte. Iată așa, numai așa!

Vocea Basarabiei: Ca să se ajungă la bunăstare, la prosperitate, trebuie făcute reforme. Pentru dvs. care primele reforme sunt cele mai importante?

– Primele sunt corupția și justiția. Corupția și justiția, pentru că am fost corupți, am fost furați, uitați-vă primprejurul Chișinăului ce case se fac și uitați-vă în sat. Cine au rămas? Ian uitați-vă în piață, vedeți tineri? Prea puțini, au rămas numai bătrânii, toți au fugit peste hotare, că acolo se fac bani, dar aici ce faci?

Vocea Basarabiei: Dar de ce a înflorit această corupție?

– Păi, de ce a înflorit? Pentru că erau la putere corupți și încă să vă mai spun că au fost aleși de cetățeni, dar au fost aleși cu ce? Cu bani! Bani… Au dat bani și du-te și votează.

Vocea Basarabiei: Pe 27 august vor fi 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Este independent statul?

– Mi-e greu să răspund.

Atâta timp cât suntem dependenți de cineva, cred că nu suntem independenți.

Vocea Basarabiei: Cea mai mare dependență a Republicii Moldova e de resursele energetice pe care le importă.

– Păi, da, da, că doar se prognozează că ne așteaptă o iarnă foarte grea, că nu vor fi poate resurse energetice, nu va fi ceea, nu va fi ceea. Ne facem de pe acum provizii și de lemne, și de cărbune, că se spune că se va scumpi foarte, foarte tare gazul.

Vocea Basarabiei: Oponenții guvernării spun că Maia Sandu-președinta ar trebui să meargă la Moscova, să se întâlnească cu omologul său Vladimir Putin și să renegocieze tariful pentru gaze. Dvs. ce punct de vedere împărtășiți?

– Eu tot cu demnitate aș vrea, nu cu umilință, să ne punem în genunchi la cineva, tot cu demnitate și sper, pentru că Klaus Iohannis a promis la întâlnirea recentă că, în caz de ceva, ei sunt alături de noi.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Când eram tineri, noi voiam fericire, pentru copii un viitor frumos, succes în lucru, acum nouă ne trebuie numai liniște și pace.

Dar vedeți Zatoca. Unde-i Zatoca? Îi la un pas de noi, cândva ne duceam cu copiii la mare, la sanatoriu, ședeam câte o lună de zile acolo și ne era foarte interesant.

Vocea Basarabiei: Din 1992 și până astăzi, Republica Moldova nu a reușit să soluționeze problema transnistreană. Ce statut ar merita regiunea transnistreană?

– Tot pe cale pașnică aș vrea, tot pe cale pașnică eu aș crede și tot cu discuții…

Vocea Basarabiei: Cine cu cine?

– Ai noștri și cu ai lor…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, în ospeție la Ciuciuleni, Hâncești, și discutăm cu sătenii despre prezentul și viitorul Moldoveni. Încotro Republica Moldova, pe ce drum se îndreaptă?

– Spre Europa, după cum se vede. Așteptările sunt mari, dar cu răbdare se vor împlini toate. Eu cred că răbdare trebuie, minimum două mandate să aibă aceștia ca să facă un viitor luminat în țară, altfel…

Vocea Basarabiei: Răbdare sau și sacrificiu, pentru că trebuie făcute reforme?

– Desigur că trebuie să răbdăm, sacrificii, desigur că fără acestea nu se face nimic, chiar și într-o familie fără răbdare nu se face nimic și dacă o să fie răbdare – o să fie vreo speranță.

Vocea Basarabiei: Dar ce reforme trebuie făcute ca cetățeanului să-i fie clar că acest drum pe care se îndreaptă Moldova e unul corect?

– Justiția, legea să fie în capul mesei și dacă o să fie legea în capul mesei și toți pedepsiți conform legii, necătând că el e medic…

Vocea Basarabiei: Dar cine-s acei toți?

– Fie el medic, fie el profesor, fie el politician, nu contează, absolut pentru toți să fie lege, legea în capul mesei și atât. Majoritatea lumii vor schimbare, noi toți trebuie să trăim bine, nu numai careva, cu toții trebuie să trăim bine în țara asta, doar toți muncim, toți avem două mâini, două picioare, un cap, nu are nimeni mai mult.

Vocea Basarabiei: Și ziceți că toți trebuie să vadă viitorul într-un singur fel, dar societatea moldavă e scindată, e divizată, e dezbinată.

– Păi, ce face votul oamenilor. Dacă mai mulți înspre Europa – fie cu Europa, dacă vrem cu Rusia – cu Rusia.

Votul arată totul și fără ca să se tragă ei de cap acolo, fără ca noi aici, lumea vede, lumea trăiește și la Moscova, trăiește și în Europa, lumea vede cum e acolo, omului muncitor peste tot locul i-i e bine, dar Moldova, moldovenii îs muncitori.

Vocea Basarabiei: Și dacă-s muncitori, de ce e sărăcie?

– Pentru că se fură, îs furați, de-atâta e sărăcie.

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă încredere iată din clasa politică, din rândul politicienilor?

– Eu să vă spun sincer cine, parcă am încredere în actualul guvern, parlament, să zic, președinte, să vedem pe viitor, dar e greu, e foarte greu, eu cred că le e foarte greu, pentru că noi vedem ce se face chiar într-o mică localitate, dar la nivel de țară hai să vorbim, cum să-i dai pe toți afară dacă ei se țin cu amândouă mâini acolo, dar ei ar trebui de-amu să se dea după politica asta, să șadă la postul lui de lucru, dar să se dea după politica asta. Nu, că ei nu prea vor, că nu le convine, iată cum.

Vocea Basarabiei: Majoritatea cetățenilor deplâng situația și spun că mărirea prețurilor, tarifelor, i-i clar cetățeanului de ce sunt majorate prețurile, tarifele, și mai ales cine le majorează?

– Lumea aceasta e indusă o parte în eroare și îmi pare rău, eu le văd că-s persoane în toată legea, tare bine știu și văd, dar așa o iau ei razna, pentru că asta-i criză globală, ies la mitingurile acestea, oare ei chiar nu au ce face aceștia care ies la miting? Acestea trei partide: Șor, Dodon, aceștia, și Voronin, și toți aceștia la care nu le place conducerea, dar dă-le pace, așa socot eu, dă-le pace să vadă, o să facă în timp de patru ani ce o să facă, pe urmă voturile iar o să aleagă, dar nu trebuie sfada asta, cearta asta și între noi, lumea din sat, și între soră și frate. Cui îi trebuie acestea?

Vocea Basarabiei: Dar la 31 de ani de independență statul Republica Moldova a ajuns să fie independent?

– Dar nu-i, pentru că vedeți că nu avem gaz, nu avem lumină, vedeți că asta e o țară agricolă și noi trebuie să avem relații cu toți, absolut cu toți trebuie să fie, nu capricii.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că Republica Moldova trebuie să aibă relații bune cu toate statele, dar ținând cont de această invazie rusă în Ucraina de pe 24 februarie și până astăzi, cum ar trebui să-și dezvolte Republica Moldova relația cu Moscova?

– Drujba-i drujbă, slujba-i slujbă. Înțelegeți cum? Asta-i aparte, dar trebuie să facă relații și să avem de toate.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei

– Îmi place, îmi plac emisiunile, sunteți liberi, Vocea Basarabiei doar.

Vocea Basarabiei: Am venit aici, la Ciuciuleni, Hâncești, să discutăm cu cetățenii despre prezentul și viitorul Moldovei. A ajuns Moldova independentă?

– Dar noi nici n-am fost niciodată independenți. Cum putem să fim independenți cu Găgăuzia, cu partea cealaltă, nu mai spun de Transnistria, că e greu, că eu am trăit 26 de ani în Bender și eu știu tot ce se face.

Vocea Basarabiei: 26 de ani ați locuit în Tighina?

– 26 de ani, da, 26 de ani.

Vocea Basarabiei: Și credeți că se apropie ziua reunificării celor două maluri ale Nistrului?

– Nu! Cum noi putem să ne unim cu dânșii, dacă nu ne e convenabil cu Transnistria, pentru că merge mafia, corupția, chiar contrabanda și acum e deschisă?

Vocea Basarabiei: Dar de cine ar depinde iată rezolvarea problemei transnistrene?

– De noi, de moldoveni.

Vocea Basarabiei: Și de alte țări implicate în procesul de negocieri „5+2”?

– Nu, lor nu le e convenabil, fiindcă toți trec prin Balcani, asta-i platforma Balcanilor.

Vocea Basarabiei: Dacă ați conduce dvs. Republica Moldova ce ați schimba, și credeți că e ușor de făcut schimbarea? Dacă 30 de ani se vorbește despre o tranziție interminabilă, ce ați schimba dvs., dacă ați fi la cârma țării?

– Primul și primul știți ce aș schimba? Să dăm o pensie ca lumea, eu am lucrat 42 de ani și am ieșit la pensie cu 2.000 de lei.

Vocea Basarabiei: Altceva ce ați mai face?

– Primul lucru: noi trebuie să ridicăm pensia la pensionari, pentru că ei ne țin țara, tineretul cu așa leafă nu lucrează, ei ne țin țara.

Vocea Basarabiei: După pensii ce ați mai face?

– După pensii de făcut o ordine în școli, în grădinițe, am un nepoțel, acum se duce la 1 septembrie la școală, de șapte anișori, numai rechizite a cumpărat de șapte mii fata, hai bine că ei lucrează, dar altul cum să-l ducă?.

Vocea Basarabiei: Șapte mii de lei pentru a duce copilul în clasa întâi?

– Numai pe rechizite a dat, da… Da, șapte mii.

Vocea Basarabiei: Altceva ce ați mai face?

– A treia: legea. Și gata, mai mult nu trebuie nimic.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi să vorbiți și despre partea plină a paharului, ce lucruri bune vedeți în Republica Moldova?

– Acum totuși au, au, chiar Maia Sandu, fiindcă cu Europa este bun, se observă, dar trebuie încoace să mai dea, să mai scoată băiețeii, să-i mai alunge, dar e luptătoare, președintele Maia Sandu luptă, luptă, dar restul nu știu, iaca chiar ieri am fost, noi avem nouă nepoței în Londra, deja și strănepoți am, și toți s-au tras unul după altul, și nu-ți mai vin încoace, au familii, au tot.

Vocea Basarabiei: Și cine va decide soarta Republicii Moldova?

– Noi numai, aceștia care au tras în greu, dar tineretul nu, tineretul noi nu l-am educat, eu copiii mei nu i-am educat și de-amu i-am lăsat în familie, am spus la rădăcină să-i mai dăm olecuțică de apă. Băiatul meu nu știe, are iaca 42 de ani, el nu știe din care parte să apuce o cană, pentru că n-am vrut, că eu am lucrat, noi cinci am trăit fără tată și eu am fost chinuit, numai eu știu cum, dar am fost educați știți de cine? De profesorii noștri, de învățători.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați dori și ar trebui să fie relația dintre putere și opoziție, dintre guvernare și opoziție?

– Eu nu înțeleg opoziția, pentru ce trebuie opoziția, dacă tu ești capabil spune: „măi băieți, hai facem așa” și să găsească un numitor comun, dar dacă…

Vocea Basarabiei: Dar ce vrea opoziția vă este clar?

– Opoziția vrea numai ca să ducă pe linia asta, să se îmbogățească, iaca la noi asta-i bogăție, să arate că și nepotul lui, el merge cu o mașină, așa, bitîi, are 14 ani și merge prin oraș, prin Chișinău și scuipă…

Vocea Basarabiei: Dvs. cu ce vă mândriți ca cetățean al Republicii Moldova?

– Eu mă mândresc că mai am sănătate și că muncesc și lăcătuș, și lemnar, și sudor, și iaca eu la anii aceștia mă descurc. Și cu asta mă mândresc, că eu îs stimat, mă mândresc că am doi copii, cu nepoții mă mândresc, am niște nepoței care mă stimează, că fata e adoptivă la mine pe care am luat-o.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi am făcut un popas aici, la Ciuciuleni, Hâncești, și vorbim cu localnicii despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. ziua de mâine a țării?

– Integrarea europeană ne trebuie cât mai repede, cu gândul că o să mergem înspre bine, să nu fie război, dar depinde de oameni, dacă îs mai democrați vom trece înspre bine.

Vocea Basarabiei: Dar de ce e atât de divizată societatea moldavă?

– Depinde de politica de la Răsărit. Sunt mulți care fac politică contra poporului, contra…

Vocea Basarabiei: Dar ați trăit și dvs. în perioada Uniunii Sovietice, mai sunteți nostalgic după acele timpuri?

– Nu, nu depind eu de acele timpuri. Depinde și de om, cât e de educat.

Vocea Basarabiei: Dar cum descrieți dvs., iată, situația din Republica Moldova astăzi?

– E rău că avem și trădători.

Vocea Basarabiei: Ca să se ajungă la bine e nevoie de făcut reforme, reformele acestea trebuie să fie promovate de sus, dar acceptate de jos. Pentru dvs., cetățeanul de la firul ierbii, care din reforme contează cel mai mult azi?

– Corupția e mare, trebuie de înlăturat, nu-i ușor, dar trebuie de făcut. Justiția aș reforma-o, dar corupția, corupția și bunăstarea țării.

Vocea Basarabiei: Acum se insistă să fie confiscată averea celor care nu pot s-o justifice.

– Da, dacă n-au lucrat cinstit, trebuie de confiscat.

Vocea Basarabiei: Și atunci, cetățeanul va fi împăcat că se face dreptate?

– Da, pe liniile astea ar fi împăcat.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei

– Vă ascult în fiecare seară…

Vocea Basarabiei: Suntem în ospeție la Ciuciuleni, Hâncești, vorbim astăzi despre drumul pe care se îndreaptă țara. Încotro, Moldova?

– Înspre Uniunea Europeană, că acolo-i mai bine. Am fost și cu Estul, dar acum îi mai bine cu Vestul. Copiii noștri sunt acolo, de acolo ne vine lumina; până acum venea de la Răsărit, acum vine de la Vest.

Vocea Basarabiei: Integrarea europeană poate să ajungă o idee națională?

– Poate să ajungă. Iată eu, de exemplu, am trei fete și unde se duc copiii acolo ne ducem și noi. Mai am o fată și la Dubăsari și-mi zice: „Mămica, eu mă tem să deschid televizorul. Ian spune-mi, te rog, ce-i la Vinnița, iaca, eu nu m-am uitat, n-am privit”. Se tem copiii, se tem nepoții, a intrat o frică în lume.

Vocea Basarabiei: Ați spus că fiica e la Dubăsari, cum vedeți dvs. rezolvarea acestei probleme transnistrene?

– Of, nu știu cum o vedem, dar îi cam… Numai dacă au să biruie ucrainenii cred că rușii nu vor mai veni peste ei și ei singuri vor căuta să vină în componența Moldovei, pentru că și acolo trăiesc greu, și acolo sunt moldoveni de-ai noștri. Am înțeles că mai mult de 15-20% de ruși acolo nu-s, dar rusul de când îi el a pus mâna. Îmi aduc aminte dintr-o operă Velișco Costin când l-a trimis să întoarcă turcii înapoi Ștefan cel Mare și zice: „Ne pare bine că se lățește împărăția voastră, dar nu peste a noastră”. Așa că și noi trebuie să fim așa, dârji și puternici.

Vocea Basarabiei: Dar rezolvarea problemei transnistrene depinde mult și de vrerea Rusiei. Credeți că va deveni Moscova mai cooperantă în identificarea unei soluții durabile pentru criza transnistreană?

– Eu cred că la Moscova, dacă se va schimba conducerea, se va schimba și viziunea asupra lumii. Deocamdată îi cam greu. Vedeți ce regim dictatorial îi la Kremlin și cineva comenta că Putin are niște idei de-ale lui Hitler.

Vocea Basarabiei: Iată, vor fi 31 de ani de la proclamarea independenței, a devenit statul independent?

– Am încredere în Maia Sandu, că ea va scoate țara și va duce-o pe calea cea dreaptă.

Opinii adunate în comuna Ciuciuleni din raionul Hâncești. Localnicii au spus că geopolitica continuă să dezbine societatea moldavă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.