VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Virgiliu Pâslariuc: Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este un simplu război local, regional, dar este un război care are menirea să schimbe întreaga configurație chiar pe plan global

Discutăm cu deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, despre războiul de la graniță, despre drumul Moldovei către Uniunea Europeană, despre reglementarea conflictului transnistrean, dar și despre crizele din Moldova și soluționarea acestora

Vocea Basarabiei: Vreau să pornim discuția de la acest război din imediata vecinătate a Republicii Moldova, ne referim la invazia rusă în Ucraina de pe 24 februarie și până astăzi, iată degrabă vor fi aproape 9 luni de zile. Ce au înțeles și ce nu au înțeles cetățenii Republicii Moldova din acest război pe care îl duce Rusia împotriva Ucrainei, s-a schimbat percepția? Credeți că cetățeanul avea o părere atunci, pe 24 februarie, și astăzi împărtășește un alt punct de vedere?

Virgiliu Pâslariuc: De fapt, dacă privim lucrurile mai amplu, nu este un simplu război local, regional, dar este un război care are menirea să schimbe întreaga configurație chiar pe plan global, fiindcă întreaga ordine postbelică, cea de după al Doilea Război Mondial practic a fost bulversată și, la un moment dat, ea va trebui reașezată pe temelii noi. Dacă este să vorbim din perspectivă istorică, putem spune că până la 24 februarie 2022 a fost o lume, după 24 februarie este o altă lume și cetățenii trebuie să înțeleagă că lucrurile nu mai pot fi întoarse la starea care a fost până la începerea acestui război. S-au produs foarte multe lucruri, s-au întâmplat foarte multe evenimente, s-au declanșat foarte multe procese care vor avea o durată mai lungă, dar care vor schimba întru totul întreaga configurație. De aceea, scopul nostru, al statului și al societății Republicii Moldova este să răspundem la o întrebare esențială: de ce parte a lumii vrem să fim? Noi nu vorbim aici în termeni că poate se va face o nouă Cortină de fier, cu toate că există foarte multe șanse, fiindcă Rusia acum se autoizolează. Deci de ce parte a cortinei vom fi noi și răspunsul la această întrebare, mulți spun că nu de noi depinde, desigur foarte mult depinde de ceea ce se va întâmpla în Ucraina și, de fapt, o anumită dinamică deja există și noi putem s-o observăm, anumite lucruri nu s-au întâmplat așa cum a vrut imperiul, dar acum foarte mult depinde și de voința cetățenilor Republicii Moldova și de ce parte a lumii civilizate vrem să fim.

Vocea Basarabiei: Dar îi este clar cetățeanului Republicii Moldova cine și de ce a pornit acest război?

Virgiliu Pâslariuc: Știți, lucrurile acestea cumva nu au fost o surpriză pentru noi, adică se vedea, se înțelegea că Rusia lui Putin are ambiții mult mai mari decât, hai să spunem, încerca să le prezinte. Și ei, de fapt, nici nu mai ascundeau acest lucru, că ei vor să refacă dacă nu Uniunea Sovietică, cel puțin sferele de influență tradiționale care erau între marile puteri. Rusia lupta pentru statutul de mare putere, ea spune că lumea aceasta monopolară, cum o numeau ei, trebuie să fie depășită și au încercat să refacă întreaga această configurație, întreaga această ordine, atacând Ucraina, care, în viziunea lor, se afla în calea acestei voințe a lor de a împărți lumea. Și rezistența aceasta pe care o opune Ucraina, solidarizarea lumii occidentale, inclusiv a Republicii Moldova, răspunsul acesta care a venit din partea statelor europene spune că noi suntem gata, suntem pregătiți poate să trecem prin perioade mai dificile, dar să facem astfel ca asemenea pericol să nu mai existe. Din păcate, trebuie s-o spunem franc, noi ne aflăm chiar în pragul celui de-al treilea război mondial, dacă el n-a început deja sau, cel puțin, al primejdiei nucleare. Noi sperăm foarte mult că nu se va ajunge până acolo, că va triumfa rațiunea și nimeni nu va apăsa acest buton autodistructiv, dar noi trebuie să înțelegem riscurile, căci într-un război toată lumea plătește. Asta este.

Vocea Basarabiei: Eu de ce vă întreb dacă cetățeanul a avut o părere și acum și-a schimbat-o sau dacă rămâne cea din momentul când a izbucnit acest război în imediata vecinătate a Republicii Moldova? Pentru că în Republica Moldova mai sunt suficiente forțe politice care nu și-au exprimat o poziție clară vizavi de ceea ce se întâmplă în această regiune din jurul Mării Negre. Și atunci, probabil, acei politicieni mai merg cu alte mesaje la cetățeni și cetățeanul trebuie să aibă o claritate. Care e sursa credibilă, cum se orientează el în acest spațiu, unde iată de aproape 9 luni se duce acest război, mai cu seamă că mai sunt forțe care insistă pe o cooperare foarte bună cu Federația Rusă și se mai fac vizite la Moscova, și se pun la cale anumite subiecte?

Virgiliu Pâslariuc: Nu este niciun secret că în Republica Moldova au existat forțe politice a căror singură legitimitate era acea legătură strânsă cu Rusia și cu ceea ce numeau ei civilizația rusă, care, spuneau ei, că aduce un tip de model civilizațional, dacă vreți, chiar un tip de modernizare, ne aminteau de istoriile de succes, industrializarea de tip sovietic, victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, deci cam toate avantajele acestea se terminau în istorie undeva. Și astăzi vedem că Putin mobilizează istoria mai mult, fiindcă nu are alte argumente, dar, din păcate, uitați-vă, noi acum vedem că Rusia a făcut pasul acesta în care toate podurile au fost arse, repet, declanșarea unui război de agresiune împotriva unui vecin înseamnă schimbarea întregii configurații și, de fapt, arată ce fel de model aduc ei. Și acest model nu funcționează. Vedem că Rusia este supusă acum unor sancțiuni fără precedent, fiindcă scopul Occidentului, Europei este să reducă capacitățile economice și evident că noi știm că Rusia este o forță militară sau, cel puțin, era până la declanșarea războiului, că acum a mai tocat foarte multe din resursele sale, dar ca putere economică nu era una dintre cele mai mari. Ponderea ei era de 2 la sută, acum este și mai puțin și ea nu mai poate din punct de vedere economic, niciodată nicio țară nu a rezistat împotriva coalițiilor mari, fiindcă războaiele acestor modele sunt războaie de uzură, războaie pentru resurse. Deci, Rusia a fost acum izolată, ea nu mai primește din Occident nimic, dar progresele ei mereu s-au datorat investițiilor din Occident, fiindcă ea a luat de acolo capitaluri, competențe și tehnologii. Acum ea nu mai are această posibilitate și noi vedem că ei inclusiv din punct de vedere militar pierd toate resursele și acum singura lor armă era cea energetică, adică gazul și energia, care reprezintă ultima lor carte…

Vocea Basarabiei: Dar mai este…

Virgiliu Pâslariuc: Este pentru societăți precum cea a Republicii Moldova, care este cea mai vulnerabilă. Occidentul s-a pregătit, și-a învățat această lecție, ei și-au suplinit rezervele în volum de 90 la sută, dar ceea ce a încercat să-i spună lumea liberă Rusiei e că nu-i mai merge asemenea șantaj. Și ei vor merge până la capăt sau cum a spus chiar președintele Zelenski, „dacă ar fi să alegem să înghețăm sau fără voi, noi vom alege fără voi”.

Vocea Basarabiei: Bine, dar inclusiv colegi de-ai dvs. din parlament, din opoziție merg la Moscova și, revenind acasă, spun că ei au soluționat cu partea rusă unele probleme, inclusiv pentru exportul de fructe pe piața rusă, încearcă să negocieze un preț mai mic pentru gazele naturale?

Virgiliu Pâslariuc: Acestea-s populisme. Populismul înseamnă soluții simple pentru probleme complexe. Iată aceasta-i definiția simplă a populismului, dar problema este mult mai complexă, fiindcă nu este vorba aici doar de faptul că ne vin resursele energetice, asta înseamnă și tehnologii, asta înseamnă și includerea în rețelele acestea logistice ș.a.m.d. Nu se poate astăzi pretinde la prosperitate fără a fi conectat la toate rețelele internaționale, pe când în Rusia sunt aplicate sancțiuni foarte drastice.

Vocea Basarabiei: Dar mai este un segment de populație în Republica Moldova care e cu viziunea aceasta pro-Moscova, pro-Kremlin, pro-Vladimir Putin…

Virgiliu Pâslariuc: Este dreptul lor, dar și ei deja înțeleg, uitați-vă că acum s-au developat foarte multe lucruri, ceea ce se întâmplă în Ucraina, eu chiar observ, căci am și eu rude care erau părtași ai acestor viziuni, acum treptat-treptat își schimbă percepția, pentru că ei văd că nu este direcția cea pe care și-o imaginau. Nu poți să spui după Bucea și după alte chestii de genul acesta că se întâmplă lucruri bune și, plus la asta, Rusia nu numai că trece prin sancțiuni, dar această mobilizare iarăși schimbă raportul de forțe inclusiv în interiorul țării. Noi în perioada următoare trebuie să ne așteptăm la schimbări, cetățenii trebuie să înțeleagă că trăim acum o perioadă cu adevărat istorică, de răscruce, dar de decizia noastră de astăzi, de înțelepciunea noastră va depinde cum vom trăi în următorii zeci de ani.

Vocea Basarabiei: Puteți să le explicați celor care urmăresc această discuție de ce în Republica Moldova sunt partide numite partide pro-ruse? În toată lumea există partide de dreapta, de centru-dreapta, de centru, de centru-stânga.

Virgiliu Pâslariuc: Dar la noi se mai spune și „partide geopolitice”. De fapt, aceasta este o moștenire imperială, fosta metropolă și-a lăsat aici legăturile. După 1990 o sferă de influență a Rusiei a existat, războiul din Transnistria a fost o consecință a acestor foarte mari înțelegeri geopolitice. Aceste partide care își trăgeau legitimitatea din această lume rusă civilizată, treptat-treptat își pierd această legitimitate, fiindcă orice imperiu vine cu o soluție la anumite probleme. Acum vedem că Rusia care va fi izolată, chiar dacă noi încă nu știm acum care va fi rezultatul final, dar spre asta merge, că nu va fi cel dorit de Rusia, ea nu vine cu soluții de dezvoltare pentru aceste țări. Observați că nici ei nu sunt în mesajele lor tranșanți? Ei ascund, nu spun de război, neagă anumite lucruri, spun adevărurile pe semitonuri, fiindcă ei înțeleg că lucrurile se schimbă, dar evident că noi va trebui să plătim pentru acest război, fiindcă războiul costă.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre costuri, dar mai întâi să ne definiți foarte clar ce interes al avea pe moment Rusia în Republica Moldova și dacă există acest interes.

Virgiliu Pâslariuc: E clar că interesul este unul simbolic, în primul rând, fiindcă noi ca resurse nu prezentăm mare interes pentru Rusia. Aici merge vorba despre o anumită configurație geopolitică, noi suntem cumva la această extremitate a acelui imperiu imaginar pe care ei l-au avut în contactele cu lumea occidentală unde există o populație care prin televiziuni și diverse mijloace mențineau anumite legături cu metropola. Interesul este unul strict simbolic, dar care cumva arată aceste ambiții ale Rusiei. Dar din istorie noi știm că imperiile ajung până acolo unde li se permite să ajungă. Și Ucraina a arătat acest lucru foarte clar, fiindcă ambițiile lor erau peste capacități, ei au fost cumva stopați undeva acolo în Ucraina și această înaintare evident că inclusiv cu sprijinul Occidentului, al lumii civilizate a fost oprită. Repet: pentru Republica Moldova acum este foarte important să decidă care va fi direcția noastră de dezvoltare, vrem un stat liber, vrem un stat democratic care are anumite valori, un stat care este îndreptat spre viitor sau un stat precum Rusia, care este îndreptat spre trecut.

Vocea Basarabiei: Dar această decizie trebuie să fie luată prin consens, prin înțelegere?

Virgiliu Pâslariuc: Cetățenii decid, inclusiv prin consens și înțelegere. Noi am avut primele încercări, Rusia n-a fost la prima încercare, acum avem dezvăluiri inclusiv în presa de investigație că s-a investit foarte mult în aceste partide pro-ruse. Și ei au suferit înfrângeri drastice în 2020 la prezidențiale și la parlamentare, fiindcă aici tot a fost o decizie civilizațională. De fapt, noi am venit cu acest mesaj, pentru că noi vrem să ne includem în această familie europeană, să devenit țară candidat. E clar că războiul a grăbit niște procese, le-a catalizat, noi am formalizat acest pas, am primit statutul de candidat, primim în permanență acest sprijin din partea Occidentului și noi trebuie acum să ne facem temele pe acasă.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.