VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Victor Munteanu: Suntem în mijlocul Europei, nu există un alt caz prin care justiția a fost atât de mult aservită, ca sistem, intereselor criminale

îVocea Basarabiei: Cum comentați dvs. activitatea Ministerului Justiției? De ce vă pun această întrebare? Pentru că după ce au fost sparte conturile de pe Telegram se cere acum demisia ministrului justiției, dlui Litvinenco, că ar fi și el implicat în exercitarea actului justiției în Republica Moldova.

Victor Munteanu: Eu nu am avut timp și nu am timp să urmăresc comunicări pe conturi sparte sau mai puțin sparte, sau amețite de pe Telegram.

Vocea Basarabiei: Dar despre spargerea conturilor ce părere aveți?

Victor Munteanu: Este o acțiune subversivă, ilegală, care nu se poate întâmpla și, în general, nu-mi dau seama dacă a fost vorba de conturi sparte sau trucate, eu nu cunosc acest subiect. În general, dacă mă uit mai atent, s-au activat foarte tare în ultimul timp diverse grupări, diverse voci despre care știm și nu avem nicio îndoială că au servit și servesc regimuri criminale și se pare că pe alocuri aceste voci acționează destul de concertat. Despre dl Litvinenco ca atare nu pot să spun altceva decât că din ceea ce urmăresc, din ceea ce văd, eu nu știu dacă în situația actuală cineva ar fi făcut mai bine decât ceea ce face dl Litvinenco și ministerul.

Vocea Basarabiei: Dar e întâmplător sau nu că dl Litvinenco este autorul acelei sesizări ca să fie scos în afara legii Partidul „Șor”?

Victor Munteanu: Este în competența ministerului și a ministrului să facă asta.

Vocea Basarabiei: PAS a câștigat alegerile parlamentare anticipate, pentru că a promis prin Maia Sandu o luptă aprigă împotriva corupției și o reformă adevărată în justiție. Acum această reformă în justiție trebuie să aibă și o finalitate, pentru că Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană și acolo, în acele 9 condiționalități, două țin exact de aceste aspecte.

Victor Munteanu: Iar de 7 din ele am impresia că responsabil este Ministerul Justiției și sarcina îi revine lui.

Vocea Basarabiei: Exact, au tangențe.

Victor Munteanu: Uitați-vă care este răspunsul meu, poate este mai puțin obișnuit și mai puțin tradițional: riscul ca reformele care se întâmplă acum să nu fie duse la bun sfârșit sunt imense, deja este evident că ciclul lor de viață nu coincide cu ciclul politic.

Vocea Basarabiei: Adică ar trebui ca în primul an de mandat să taie ca în curechi?

Victor Munteanu: Altfel spus, noi nu avem nicio siguranță că viitoarea configurație politică și putere politică va continua aceste reforme, există toate șansele ca într-o altă conjunctură lucrurile să fie oprite acolo unde vor fi, creând o debandadă și mai mare, pentru că reformele pe care și le-a asumat actuala guvernare sunt foarte și foarte ambițioase, mai ambițioase decât ne-am fi imaginat și, respectiv, riscurile sunt pe măsură. Cu cât mai tare ne apropiem de sfârșitul ciclului politic sau de mijlocul lui, cu atât mai evidentă este necesitatea unui al doilea plan, unui plan de rezervă, plan B pe domeniul justiției. Altfel spus, la acest moment măcar merită să începem să discutăm serios despre scurtături. Știu că nu este popular, știu că toți vor spune că organismele internaționale și Comisia de la Veneția, și nu mai știu cine și nu știu ce vor fi categoric împotriva scurtăturilor, că scurtăturile nu duc la nimic bun, pot duce la instaurarea unui fel de pseudo-regim autoritar ș.a.m.d., noi nu avem o situație ordinară, avem o situație fără precedent în orice democrație. Suntem în mijlocul Europei, nu există un alt caz prin care justiția a fost atât de mult ca sistem aservită intereselor criminale. De aceea un eventual plan B măcar merită să fie discutat în felul următor: e posibil de creat un grup special de judecători sau instanță specializată care să se ocupe de o anumită categorie de dosare, dosarele acestea de rezonanță pe domeniu. Deci, e nevoie de judecători specializați, procurori specializați cu care în interiorul Procuraturii Anticorupție poate fi creat un grup special. De unde, din mediul cui? Din mediul acelor judecători despre care spuneam, da, sunt 40-50 de judecători onești și buni în țară, aceștia trebuie trecuți prin același proces de evaluare extraordinară pentru ca să populeze aceste structuri judiciare speciale care să judece aceste dosare. Să așteptăm până va fi marea reformă și acele dosare de rezonanță să fie aduse în fața unei justiții reformate este frumos, dar nu va funcționa, mai degrabă nu va funcționa. Uitați-vă ce spune și Constituția în acest sens, Constituția categoric interzice instanțele extraordinare, eu categoric nu propun crearea unor instanțe extraordinare, însă judecătorii specializate sunt posibile. Da, există riscul creării unei așa-numite justiții elitiste sau paralele, dar ceea ce avem aduce riscuri și mai mari. De unde oameni? De acolo. E posibil de creat un proiect unde acest grup elitist să fie și finanțat, trebuie asigurarea securității pe măsură, atât fizice, cât și financiare. Eu nu exclud crearea unor grupuri mixte de judecători de aici din țară și, eventual, moldoveni care au absolvit Dreptul oriunde în altă parte și ar putea veni în această misiune. Eu nu exclud o astfel de discuție, cel puțin, haideți să epuizăm, dacă ați zis că nu e posibil, vreau și argumente de ce nu, decât pur și simplu un „nu!” categoric, pentru că planul A merge așa cum merge, s-ar putea să avem și un plan B.

Vocea Basarabiei: Am înțeles că e nevoie de o voință politică de fier, dacă e să descifrez ceea ce ați spus dvs. până acum, și să nu existe această teamă că cineva ar putea să spună că se instaurează o dictatură și că dictatura asta nu e neapărat dictatura legii, asta ați lăsat să se înțeleagă?

Victor Munteanu: Da, eu sunt de acord că acest traseu e mers pe muchie, dar merită discuția și merită și riscurile, pentru că altfel eu nu am un răspuns foarte clar la ce se întâmplă dacă noi ajungem nici la mijloc, o treime din această reformă, că se schimbă ciclul politic și vine următorul. Deci, tot ce am făcut până acum și toate aceste discuții și aceste investiții vor aduce și o revenire în forță a crimei organizate în interiorul justiției și atunci va fi cu adevărat jale.

Vocea Basarabiei: Dar din observațiile și analizele dvs., pentru că astăzi se cere cu insistență instituțiilor de drept să nu permită destabilizarea situației în Republica Moldova, sunt capabile actualele instituții ale statutului să asigure stabilitate?

Victor Munteanu: Deocamdată, asta fac și, din punctul meu de vedere, fac cu succes. Noi nu știm cealaltă parte, noi nu știm câte tentative de destabilizare, de uzurpare a puterii sau de preluare prin forță a puterii au fost posibil deja destructurate. Deci, deocamdată, în ceea ce privește aceste manifestații organizate de Șor, eu sunt impresionat de priceperea cu care Poliția Republicii Moldova își face datoria, pentru că asigurarea unui echilibru, deci libertatea de întrunire, pe de o parte, și contracararea încercărilor de destabilizare, de instigare la ură, de instigare la destabilizare, menținerea acestui echilibru este foarte și foarte complicat, inclusiv în marile și în foarte dezvoltatele democrații, nu numai în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Cât de gravă este corupția în Republica Moldova?

Victor Munteanu: Dacă vă referiți la justiție…

Vocea Basarabiei: În general și în justiție, dar și per ansamblu. Și oligarhii care au apărut în Republica Moldova, un stat mic, unde banii totuși nu se câștigă atât de ușor.

Victor Munteanu: La un moment dar, Republica Moldova devenise un Eldorado pentru crima organizată și marii corupți ai acestei lumi, o țară minusculă, membră ONU, membră a Consiliului Europei pe unde se pot spăla ca la început, deci, noi nici nu putem măcar să ne imaginăm ce ar putea asta să însemne, 60-70 de miliarde, asta dincolo de alte dosare și alte chestiuni, pe unde oamenii se pot îmbogăți peste noapte, pe unde justiția devenise parte a crimei organizate, nu doar să corupi un judecător, asta era depășit de mult. 

Vocea Basarabiei: Decizia Trezoreriei SUA ce lucruri v-au clarificat?

Victor Munteanu: Această decizie s-a discutat foarte mult despre ea, aceste sancțiuni impuse, unde pentru prima dată apar și doi cetățeni ai Moldovei, în înțelegerea mea, ridică puțin mingea la fileu autorităților moldovenești și le ajută puțin, dar nu neapărat în înfăptuirea justiției, mai degrabă le face viața mai complicată tuturor celor care sunt legați financiar de acei doi indivizi. Pentru mine lista este nepermis de scurtă, dar probabil există niște mecanisme extrem de complicate în Statele Unite ca cineva să apară pe acele liste de sancțiuni.

Vocea Basarabiei: Bine, dar s-a vorbit în spațiul public că proprietățile pe care le-ar fi avut în SUA de mult nu mai sunt acolo.

Victor Munteanu: Dar asta nu ține doar de proprietăți, de afacerile care o companie sau un cetățean american poate să aibă întâmplător cu acest individ, o intersectare a conturilor de care nici nu-și dă seama poate să atragă după sine sancțiuni. Mai simplu spus, acești oameni în plan financiar internațional devin paria, devin oameni de care trebuie să te speli, mai degrabă nu e bine să ai treabă cu ei.

Vocea Basarabiei: Mulți se întreabă – de ce anumite țări nu sunt cooperante cu Republica Moldova, când e vorba de a fi deferiți justiției cei care s-au comportat nu tocmai corect?

Victor Munteanu: Noi ne-am dori, bineînțeles, ca lucrurile să fie atât de simple, încât extrădările să se întâmple foarte repede. Republica Moldova nu este recunoscută ca stat cu un sistem de justiție echitabil, echilibrat, deocamdată. Adică ceea ce vrem noi abia să construim nu avem încă de fapt. Noi avem justiția pe care o avem și multe state nu au încredere în faptul că orice persoană urmărită penal în această țară, învinuită de anumite infracțiuni sau bănuită de ele se va bucura de o justiție echitabilă. Asta-i una și doi – trebuie să înțelegem că subiectul extrădării sau recunoașterii unei hotărâri de aici nu este în mâinile autorităților acelor țări, este în mâinile sistemului justiției care chiar sunt complet separate. Ne place, nu ne place, asta este democrația. Iar judecătorii din acele țări, în special vorbind, spre exemplu, de Marea Britanie, sunt departe de orice proces politic care se întâmplă aici. Noi trăim aici, pentru noi este o mare durere, un mare necaz, o mare problemă, noi vrem acei oameni să vină să plătească pentru ceea ce au făcut, să aducă banii înapoi, lucrurile astea sunt mai puțin relevante ca și probe, adică deloc.

Vocea Basarabiei: Deci, asta se referă și la justiția din Londra, și la cea din Ankara, și la cea din Tel Aviv?

Victor Munteanu: Cu diferențe foarte mari. În Israel, părerea mea este că șanse sunt poate, teoretice și unele, și altele, șanse de extrădare – nu, niciodată și sub nicio formă în privința lui Șor, însă eu cred că în anumită conjunctură noi avem șanse ca o decizie independentă și o decizie bine argumentată a instanțelor moldovenești să poată, eventual, fi recunoscută de statul Israel și executată acolo, cred că ne convine mai mult această soluție.

Vocea Basarabiei: Cine a avut interesul cel mai mare să compromită actul justiției în Republica Moldova și de ce nu a existat o rezistență din interior ca să nu se ajungă la această imagine proastă a celor din justiție?

Victor Munteanu: Din varii motive, pentru că justiția în Republica Moldova a suportat câteva lovituri. De fapt, ea niciodată nu s-a desprins de trecutul înregimentat sovietic, unde locul ștabilor politici de atunci l-au luat lideri de partid, mai târziu, lideri de partid combinați cu lumea criminală. Deci, abia pe parcursul ultimilor 10-15 ani s-a întâmplat acest lucru când crima organizată a pătruns foarte adânc pe culoarele politice și de aici până la justiție a fost doar un pas pe loc. De aici încep mecanisme obișnuite pentru lumea criminală: șantaj direct, impunerea unor reguli, înlocuirea celor mai mult sau mai puțin independenți cu persoane obediente. Există diferite scheme care n-au nicio treabă cu statul de drept.

Vocea Basarabiei: Justiția e o putere în stat. Cum să lase la cheremul unui singur om să controleze tot ce se mișcă și se aude pe această palmă de pământ?

Victor Munteanu: Eu nu cred că este vorba de cheremul…

Vocea Basarabiei: La ambiția unui om…

Victor Munteanu: Nu a avut nimeni și nu are în continuare tabloul în toată integritatea sa, abia post-factum, noi abia acum, după raportul Kroll, după care avem raportul Comitetului Consultativ Independent Anticorupție pe lângă președinție, care a lansat raportul „Republica offshore”. Deci, acestea sunt mecanisme foarte complicate și complexe care au lovit exact acolo, în punctul slab o justiție slabă, nerestructurată, nereformată până la capăt.

Vocea Basarabiei: Iarăși, unii se întreabă, și nu sunt puțini cei care se întreabă, cum acest dosar al lui Ilan Șor nu e dus la bun sfârșit, pentru că el are o traiectorie destul de lungă, se investighează, chipurile, finanțarea ilegală a unui partid, se spune că un partid care este finanțat ilegal trebuie scos în afara legii, s-a dovedit cu lux de amănunte și a spus și fostul procuror general dl Stoianoglo că în acest doar e clar ca bună ziua cine e figurantul principal, de ce justiția atât de mult tărăgănează acest dosar?

Victor Munteanu: Nu degeaba v-am spus la începutul discuției noastre că de data aceasta ceea ce numim reformă sau schimbări, le-aș spune eu mai pe înțelesul tuturor, se referă la oameni și la instituții. Încet ajung la răspunsul la întrebarea dvs., să nu credeți că mă eschivez, eu nu am un răspuns precis, dar încerc aici să găsesc o explicație plauzibilă la ceea ce se întâmplă. Reforma actuală a pornit de acolo de unde autoritățile au spus că avem un sistem de justiție corupt. Ce trebuie să facem? Ca să însănătoșim, trebuie să curățăm acest sistem, să înlăturăm de acolo oamenii – mulți-puțini, dacă trebuie toți – care sunt șantajabili, compromiși și care fac parte din schemele criminale despre care am vorbit mai adineaori. Pentru aceasta, dacă o să vă uitați prin toate actele normative, care încearcă să organizeze această reformă, ele, de fapt, toate țintesc integritatea, eliminarea din sistem a celor corupți și foarte corupți și însănătoșirea prin aducerea altor oameni. Ușor de spus…

Vocea Basarabiei: Mai ales când ziceți să fie eliminați din sistem cei care reprezintă casta, să fie eliminați mulți, să fie eliminați toți, reforma trebuie să dea răspuns la aceste întrebări.

Victor Munteanu: Din păcate, aceste procese durează foarte mult, mult mai mult decât avem noi ca și cetățeni răbdare, că oamenii, și dvs., și toți vor să vadă niște procese care în timp repetă mai mult sau mai puțin felul în care se schimbă puterea politică, or în justiție nu se poate întâmpla așa. Puterea politică se schimbă peste noapte, se schimbă tonalitățile, se fac declarații, se numesc prioritățile și a început reforma pe justiție. Vreau să vorbesc puțin și despre ce înseamnă această reformă și cam pe unde suntem.

Vocea Basarabiei: Dar despre reformă vorbim pe îndelete, dar vreau totuși un răspuns al dvs. referitor la dosarul lui Ilan Șor și cum se explică că 7 ani de zile el e tărăgănat în instanță. De ce nu se anunță verdictul, nu sunt suficiente probe, ce stă la mijloc, mai așteptăm un pic poate vine altă putere și are alt punct de vedere, și cere altceva de la justiție? Ce e cu cazul Ilan Șor?

Victor Munteanu: Nu putem face justiție cu aceleași personaje, nu putem. Oamenii care sunt șantajabili, care sunt special puși acolo pentru ca să nu soluționeze acest caz, să nu-i dea curs și doi – există o sumedenie de probleme de natură juridică, legislativă, tot felul de tertipuri, le numim noi, care în niște mâini iscusite se transformă în tărăgănarea acestor procese.

Vocea Basarabiei: Și uneori e favorizat cel certat cu legea?

Victor Munteanu: Întotdeauna. Cu cât mai conectat este la crima organizată, la mari rețele financiare, cu atât mai tare va fi favorizat și cu atât mai lesne vor fi puse în privința lui în aplicare aceste tertipuri. Nu-i nimic special despre dosarul Șor, decât că e necesară foarte multă expertiză, sunt necesare foarte multe probe, e necesară o altfel de justiție, e necesară o altfel de voință acolo, e necesară o altfel de expertiză. În rest, acest dosar va trena și se va tărăgăna încă mult timp, pentru că conceptul acestei reforme este următorul (și mie asta îmi pare greșit): reformăm, aducem oameni noi și abia după aceea dosarele de rezonanță, dosarele de mare corupție vor putea fi soluționate. Acest narativ este rău pentru populație, nu transmite un mesaj bun, asta înseamnă, per a contrario, că nimeni nu se grăbește nicăieri, vor dura foarte mult procesele de evaluare imediată, extraordinară, ordinară a viitorilor judecători, la momentul actual ne ocupăm de reforme, abia după ce terminăm reforma ne vom apuca și de marile dosare. Este total greșit sau, cel puțin, este foarte riscant astfel de narativ și abordare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.