VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Micușa: Cei care au fost la putere și-au umplut buzunarele și acum li se strânge ștreangul și ei folosesc oameni nevoiași pentru a-și salva pielea

Victor Micușa: Ar trebui foarte mult lumea să se unească, să fim solidari, să înțeleagă că criza aceasta și toate crizele pe care le avem acum nu sunt create de guvern, de parlament, de conducătorii politici ai țării, ci este o problemă internațională. Și totuși, muți spun că guvernul dă vina pe război, dar, într-adevăr, așa și este. Războiul a dat peste cap planurile în toate țările, s-a micșorat PIB-ul și s-a majorat inflația, și oamenii trebuie să se gândească cum să iasă din situație.

Vocea Basarabiei: Este adevărat, invazia rusă în Ucraina a schimbat foarte mult situația în rău, dar despre unitate se vorbește de 31 de ani, de la proclamarea independenței, că lipsește această unitate în societate. Iată, de ce nu se găsește o idee în jurul căreia să se adune grămăjoară toți?

Victor Micușa: Eu mă gândesc că cu asta trebuie de ocupat de pe băncile școlii și nu trebuie de băgat chestii cu LGBT-ul și alte lucruri care fac probleme. Și așa suntem dezbinați, dar se creează iarăși un val de nemulțumiri la oponenți ș.a.m.d. Pur și simplu, în școli de făcut lecții suplimentare pentru a le explica copiilor că noi suntem o națiune bună, nu proști sau invidioși, trebuie eliminate aceste cuvinte mai ales din instituțiile de învățământ și de spus copiilor că noi suntem cei mai harnici, noi suntem cei mai deștepți, noi suntem cei mai buni și de învățat ca ei să stimeze vecinii, să se stimeze unul pe altul, să se bucure când se întâlnesc peste hotare, dar nu să se întoarcă și să se prefacă că ei nu-s moldoveni, că lor li-i rușine unul de altul, fiindcă asta întâlnesc foarte des. Sunt sigur că nu cunosc toate cuvintele din Imnul Moldovei, la noi nu se arborează drapelul la începutul lecțiilor, lipsește patriotismul, la noi este lipsă de educație patriotică.

Vocea Basarabiei: Dar, iarăși, dacă discuți cu generația tânără, ce-ți spun exponenții generației tinere, că nu încercați să ne băgați patriotism de felul cum s-a încercat pe timpul URSS, să ni-l băgați cu de-a sila, că noi știm că trebuie să iubim pământul, trebuie să iubim părinții, trebuie să iubim Republica Moldova?

Victor Micușa: Patriotismul nu este numai ceea ce ține de geopolitică, patriotismul mai este și acela dacă tu îți iubești pământul, îți iubești natura, nu-ți bați joc de ea, tu ții la satul tău natal, tu faci tot posibilul ca el să prospere – asta tot este un fel de patriotism. Eu nu vorbesc din punct de vedere politic sau zic de unitate în ceea ce ține de unirea cu România, eu vorbesc de unitate între moldoveni, între persoane.

Vocea Basarabiei: Bine, dar în mediul politic destul de mult se vorbește despre cine sunt patrioți, cine sunt trădători și, iarăși, în fruntea listei se pun politicienii, din tabăra guvernării îi învinuiesc pe cei din opoziție, cei din opoziție îi învinuiesc pe cei de la guvernare?

Victor Micușa: Eu cred că asta o să se termine, cum zicea cineva că, dacă scoți banii din biserică, se termină cu religia. Așa și în politică – proteste ș.a.m.d. Dacă scoți banii, s-a terminat și cu patriotismul. La mitingurile care se făceau pe timpuri, într-adevăr veneau patrioții, veneau pentru o idee, eu nu țin minte cineva să-mi fi propus bani ca să vin la acele manifestații.

Vocea Basarabiei: Dar ați participat deseori la proteste?

Victor Micușa: Nu eram foarte activ, în primele rânduri, dar atunci când trebuia mă duceam, când se decideau lucruri importante. De exemplu, în anii ‘90 am stat pe baricade, atunci era chiar valul acesta; la evenimentele din 7 aprilie 2009 nu am participat, eram la serviciu, a fost un val care nu mă reprezenta. Sincer să vă spun, nu sunt mare protestatar.

Vocea Basarabiei: Dreptul la proteste este garantat de Legea Fundamentală și oricine din cetățeni are dreptul să beneficieze și să-i fie respectat acest drept.

Victor Micușa: Corect, dar nu atunci când ești plătit pentru asta.

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați că totuși se găsesc politicieni care cu orice preț vor să scoată lumea în stradă? Inclusiv, dacă se adeverește că sunt plătiți, atunci de ce s-ar vinde cetățeanul și de ce încearcă politicianul să ademenească omul cu câteva sute de lei?

Victor Micușa: E clar pentru ce. Despre asta se vorbește la televiziune în fiecare seară la diferite emisiuni. Cei care au fost la putere și-au umplut buzunarele, au furat haznaua statului, au făcut foarte multe fărădelegi și acum li se strânge ștreangul și ei folosesc oameni necăjiți, oameni nevoiași pentru a-și salva pielea. Eu nu vreau să-i acuz pe cei care ies la proteste pentru bani, dar ar trebui să se gândească copiilor lor și să le spună: „Nu vă duceți, vă dăm noi acei 300 de lei”. Dar se duc oameni necăjiți, cum poți să-i acuzi pe dânșii? Pe de o parte, da, poți să-i acuzi, dar pe de altă parte, altcineva nu-i dă; pentru acei 300 de lei el trebuie să se ducă să prășească pe soare, în căldură sau pe ploaie să lucreze undeva. Aici el stă bine mersi în cort, îi dau mâncare, îi dau cârnăciori, dar aceștia-s oameni amărâți, aceștia-s oameni care trăiesc cu ziua de azi, ei toți sunt descurajați în precedentele puteri, ei știu că n-o să le mai dea nimeni și se folosesc de posibilitatea asta de a câștiga măcar ceva. E păcat că iese și din acei care știu s-o facă intenționat, ei știu ce se plămădește în spatele acestor demonstrații de protest.

Vocea Basarabiei: Ce s-ar plămădi? Se vorbește despre riscul unei destabilizări în societate.

Victor Micușa: Iată în ultimele știri era că au să cadă și persoanele care au fost în anturajul lui Plahotniuc și în anturajul lui Șor, care au lucrat pentru ei. Acum se lărgește cercul de persoane care au lucrat în defavoarea statului și ei simt chestia asta, așa că o să se mărească și cercul de nemulțumiți care au să spună că guvernarea actuală este rea, că din cauza lor noi nu avem gaz, energie electrică și au să apese asupra guvernării. Multă lume nu înțelege că noi nu producem gaz, nu producem electricitate și trebuie să le cumpărăm.

Vocea Basarabiei: Și totuși, există un contrast, pentru că dacă vorbim de oamenii necăjiți care sunt aduși în centrul Chișinăului și, într-adevăr, sunt multe persoane care o duc greu și foarte greu, dar și în mediul rural mă întâlnesc cu foarte mulți cetățeni care spun că, dacă muncești, nu mori de foame; dacă te pregătești de iarnă, așa cum se zice că fă-ți sanie vara și car iarna, atunci ai toate șansele să treci cu bine peste sezonul rece.

Victor Micușa: Oamenii care sunt harnici, oamenii care au o logică, ei se descurcă și la țară. Eu urmăresc acum agiotajul acesta din jurul lemnelor de foc, eu n-am auzit de la o persoană de la țară care are lemne adunate de ani de zile și de acum le mănâncă carii, el oricum o să beneficieze, n-o să zică: „Uite, eu refuz să le iau, din cauză că mătușa Grăpina nu are deloc, las’ să-i ajungă ei”. Iată despre asta vorbeam când ziceam de solidaritate și unitate. Deci, să uităm de lăcomie, să nu ne facem rezerve, haideți să ieșim din iarna asta toți oricât de greu, haideți să împărțim greu acesta pentru toți, să nu fim egoiști, cineva să se încălzească, iar altcineva să înghețe de frig. Eu la asta îndemn. Și acei care, într-adevăr, sunt gospodari, ei se descurcă. Fiecare are o grădină și în grădina ceea mai are câte ceva. Țin minte că părinții mei în fiecare an tăiau copaci din grădină, eu niciodată n-am văzut să cumpere lemne, cărbuni mai cumpărau din când în când, dar în fiecare an tăiau câte 2-3 copaci, dar puneau alții 4-5 în loc. Deci, făceau o întinerire a pomilor din gospodărie. Mai ales în fundul grădinii creșteau salcâmi, care repede cresc, foarte repede ajung la un diametru destul de bun pentru foc, nu trebuie să-i ții cu anii. Pe urmă, eu de multe ori spun că trebuie să înverzim plaiul, noi spunem că suntem o țară verde, dar m-am uitat, după statistică, noi avem numai 15% de teren împădurit în republica noastră.

Vocea Basarabiei: Și acum defrișări vor fi și mai multe și încă mai mult se cere ca să fie împădurit sau înverzit plaiul, da, acum sunt aceste campanii?

Victor Micușa: Ei au trecut și prin anii ’90, când au fost distruse și fâșiile de protecție, pentru că nimeni nu le ținea la control, cei mai mari erau ocupați cu alte chestii, spre exemplu, cu privatizările, dar oamenii trebuiau să se încălzească și au defrișat fâșiile de protecție. Acest lucru mai târziu a dus la dezastre, deoarece vântul împrăștia cernoziomul de la suprafață, care-i cel mai productiv, pe urmă iarna nu se ținea zăpada, se împrăștia. Deci, lucrurile acestea trebuie făcute cu tâlc.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.