VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Interviu cu Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem. România o să vină și o să ne ajute”

„Dacă am fi recunoscut 8 miliarde de dolari datorii pentru gazele naturale, dacă am fi recunoscut un statut nou pentru Transnistria, dacă am fi aplaudat la toate atrocitățile care se întâmplă în Ucraina, probabil, dar nu sunt sigur pentru că gaz ieftin sau gaz pe degeaba e ca și cașcavalul din capcană – nu există. Chiar și în aceste condiții, noi o să facem tot posibilul ca să trecem cu bine de această iarnă. România o să vină și o să ne ajute. Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem”. Declarația a fost făcută de către Igor Grosu, președintele Parlamentului, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”.

În cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”, speakerul Legislativului a vorbit despre criza energetică cu care se confruntă țara noastră și a dezvăluit scenariile pregătite de guvernare pentru a depăși criza gazelor.

„Dacă am fi recunoscut 8 miliarde de dolari datorii pentru gazele naturale, dacă am fi recunoscut un statut nou pentru Transnistria, dacă am fi aplaudat la toate atrocitățile care se întâmplă în Ucraina, probabil, dar nu sunt sigur pentru că gaz ieftin sau gaz pe degeaba e ca și cașcavalul din capcană – nu există. Chiar și în aceste condiții, noi o să facem tot posibilul ca să trecem cu bine de această iarnă. O să fim mult mai bine pregătiți decât iarna trecută, când în octombrie vestita companie (n.r Gazprom) a redus cu două treimi volumul de gaze fără a ne preîntâmpina. Noi tot timpul am fost exemplari la plata facturii, mai puțin altă lume, dar noi am fost exemplari. Acum avem foarte mulți prieteni, mă refer la țările din UE, din occident, care o să ne ajute. Avem deja legislație pentru a stabili vulnerabilitatea energetică. Am ajuns să evaluăm și așa ceva, să vedem cât de pregătită este o familie, o persoană, din punct de vedere a vulnerabilității energetice. O să canalizăm pentru fiecare categorie. O să luăm de la cei mai vulnerabili, familii cu mulți copii. În scurt timp o să vedeți o noutate foarte bună din partea unei țări prietene, care o să vină cu un anunț. România o să vină și o să ne ajute. Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem. Acum păcura este mai ieftină decât gazul de aceea facem achiziții de păcură ca să ne încălzim cu păcură pentru că noi putem să ne încălzim cu păcură. Prețul la combustibil merge în jos. E război și prețul gazului ține de război. Noi avem și scenariul când gazul 100% este închis. Facem rezerve de păcură. Avem înțelegeri de achiziționare graduală. O parte din gaze o să le achiziționăm pentru ca să le avem pentru două luni de iarnă, o parte din gaze o să substituim cu păcură, în mediul rural – cu lemne. O să ne asigurăm să trecem cu bine această iarnă”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În context, președintele Legislativului a vorbit și despre realizările Guvernului condus de Natalia Gavrilița și despre provocările cu care se confruntă Cabinetul de miniștri.

„A fost un an…Noi nu am mai avut așa an și dinamică și încărcat și cu bune, încărcat și cu provocări, cu mai multe crize, dar, cred eu, că dincolo de aceste crize și anul acesta încordat, noi am demonstrat că putem gestiona crize suntem o țară cu reziliență, ceea ce ar însemna că suntem o țară care rezistă la crize, la diferite provocări, la situații neprevăzute și aici sunt obligat să spun și de pandemie și de criza refugiaților din Ucraina, invazia Federației Ruse împotriva Ucrainei și criza prețurilor. Am rezistat la toate lucrurile acestea și în aceste condiții să obții statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană eu cred că este un lucru mare. Vreau să felicit cetățenii noștri – noi am rezistat, noi am demonstrat că necătând la toate aceste crize și toate aceste provocări noi suntem capabili să ne mobilizăm și ne-am mobilizat exemplar și în pandemie și în criza refugiaților și o să ne mobilizăm și în continuare”, a menționat speakerul Grosu.

În cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”, Valentina Ursu a discutat cu invitatul său despre conflictul transnistrean, războiul din Ucraina și efectele acestuia asupra R. Moldova.

Emisiunea „Puncte de reflecție” începe la ora 21:00 și poate fi urmărită pe postul TV Vocea Basarabiei, dar și pe Facebook.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.