VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Bînzari: România oferă R. Moldova o cantitate de energie electrică impunătoare

S.A Energocom a cumpărat astăzi, 2 noiembrie, pentru ziua de mâine, 3 noiembrie, de pe OPCOM 8.040 MWh, ceea ce constituie 65% din consumul necesar de electricitate. Potrivit autorităților, pentru ziua de mâine R. Moldova va avea un deficit de aproximativ de 10% de energie electrică. Victor Bînzari, directorul adjunct al Energocom a oferit mai multe detalii la acest subiect într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

Vocea Basarabiei: De la 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan, de peste Nistru, nu mai vinde energie electrică pentru malul drept al Nistrului. De fapt, v-ați așteptat la această situație?

Victor Bînzari: Nu ne-am așteptat și, cu părere de rău, situația e complicată. În ultima discuție, pe 31 octombrie, până la ora 15.00 am fost convinși că contractul va fi prelungit, însă am fost informați că contractul nu este prelungit. Unul din motive este că nu este volumul necesar de gaze pentru a produce energia electrică necesară pentru Republica Moldova și, din acest considerent, vor reduce cantitățile de energie substanțial. Reieșind din faptul că mai sunt și alte momente care se discută la nivel de guvern, nu au găsit un numitor comun pentru a prelungi acest contract.

Vocea Basarabiei: Și dacă s-au sistat livrările de energie care veneau de peste Nistru, Republica Moldova a încercat să treacă Prutul și de la București are deja această deschidere că poate oferi energie electrică România Republicii Moldova?

Victor Bînzari: Din fericire, am fost deja pregătiți, pentru că în weekend a fost prima achiziție de la Bursa OPCOM din România și atunci când ni s-a transmis această informație, am avut deja experiența de a procura necesarul de energie din România. Sigur că și acolo nu este simplu, știți foarte bine că sunt niște prețuri de bursă, dar este important că avem de unde procura această energie și pentru noi contează foarte mult ca energia necesară s-o identificăm dintr-o anumită sursă. Sigur, mai este o problemă de partea tehnică, pentru că avem totuși o limitare de capacitate la hotar, 450 MW, dar în orele de vârf noi consumăm peste 600 MW și, din acest considerent, cetățenii trebuie să se gândească foarte bine atunci când discutăm despre a consuma vigilent sau cu atenție energie electrică în orele de vârf.

Vocea Basarabiei: Atunci când se spune că este un gest fără precedent pe dimensiunea energetică pe care România se angajează acum să ofere această energie electrică, la ce ne referim, în primul rând?

Victor Bînzari: Pe lângă energia procurată de la OPCOM, noi avem și contracte semnate cu companii din România. Este vorba de Nuclearelectrica, cu care avem un contract de 35 MWh, OMV Petrom, discutăm cu alte companii, dar încă nu avem finalizate discuțiile…

Vocea Basarabiei: Dar mai pot apărea contracte?

Victor Bînzari: Mai pot apărea contracte, chiar acum suntem în proces de discuții cu colegii și încercăm, totuși, să avansăm în semnarea contractelor. Ce ne vor permite aceste contracte? Stabilitate. Nouă ne este necesar în fiecare zi să procurăm de la OPCOM, dar înțelegem că totuși nu vom avea un contract, e o problemă în regiune de a identifica o cantitate atât de mare într-o perioadă atât de scurtă de timp. Și atunci, e necesar să avem câteva contracte stabile, iar restul energiei poate fi procurată de la bursă.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi cantitatea pe care o importă Republica Moldova din România la cât ar ajunge?

Victor Bînzari: Astăzi avem un volum maxim, niciodată nu a fost așa ceva, avem 8.040 MWh importați din România, care este împărțită între contractele semnate și OPCOM. Aceasta este maxima cantitate, e pentru prima oară când în Republica Moldova vine o așa cantitate de energie electrică. Totuși suntem limitați tehnic, dacă se va mări capacitatea până la 500 MWh, atunci sigur și noi vom avea altă posibilitate.

Vocea Basarabiei: Și furnizorii de energie deja s-au adresat la ANRE să ridice tariful?

Victor Bînzari: Da. E clar că este o premisă din cauza prețurilor care sunt pe piața din România.

Vocea Basarabiei: E mare diferența de preț pe care îl achita Republica Moldova pentru ceea ce consuma de la Centrala de la Cuciurgan și ceea ce importă acum din România?

Victor Bînzari: Deci, noi am avut 70 la sută din necesar cu 63 USD/MWh, iar prețurile de la companiile de stat din România sunt 90 USD/MWh, prețurile de la bursă se schimbă zilnic, oricum ele sunt transparente, se văd toate rapoartele zilnice pe platforma OPCOM, dar e clar că ele sunt cu mult mai mari.

Vocea Basarabiei: Acum se dovedește că problema importului de energie este mai mare decât problema importului de gaze?

Victor Bînzari: La noi gazele naturale erau un necesar pentru a produce energia electrică și dacă nu este gaz, nu este nici energie electrică. Iarăși nu am fost noi chiar atât de pregătiți, dar datorită faptului că suntem parte a ENTSO-E și datorită faptului că deja ne-am extins în România și am găsit acea posibilitate de a cumpăra pe partea comercială energie din România, cumva am găsit o altă cale, o speranță și nu mai putem fi șantajați de partea rusă.

Vocea Basarabiei: Rezolvarea problemei gazelor prin stocurile de gaz pe care le face Moldelectrica astăzi, ce arată această situație la zi?

Victor Bînzari: Stocurile de gaz sunt necesare pentru a evita situația din anul trecut, când la un moment dat am fost informați că nu va mai fi furnizat gaz natural către Republica Moldova, vom avea posibilitatea în 10 sau 20 de zile să găsim alte surse, avem acel acord cu BERD-ul care ne-ar permite să declarăm tranșa doi de 200 de milioane de euro pe care vom putea procura în regim de urgență gaze naturale.

Vocea Basarabiei: Dar prima tranșă a fost consumată?

Victor Bînzari: Prima tranșă vreau să vă informez că astăzi a fost ultima etapă, am procurat gaze naturale de toate cele 100 de milioane de euro.

Vocea Basarabiei: Și sunt stocate actualmente câte?

Victor Bînzari: Toată cantitatea este stocată.

Vocea Basarabiei: A trecut de 100 de…

Victor Bînzari: Da, un pic mai mult decât 100. Trebuie să ne uităm, că chiar acum am făcut totalurile și colegii în scurt timp au să ne informeze.

Vocea Basarabiei: Deci, dacă se ajunge la cel mai trist scenariu, că se închide robinetul de către Gazprom pentru a exporta gaze naturale în Republica Moldova, Republica Moldova nu rămâne în întuneric?

Victor Bînzari: La ora actuală, noi avem cu toate achizițiile procurate și anterior în jur de 150-160 de milioane de metri cubi de gaz. Dacă facem un calcul, că noi consumăm pe tip de iarnă în jur de 7 milioane, deci sigur că în jur de 23-24 de zile avem posibilitatea de a supraviețui doar cu gazul deja procurat.

Vocea Basarabiei: Dar situația acum cât de cât este bună, pentru că nu e chiar frig afară, din moment ce vor fi geruri, consumul va fi mai mare și la gaz, și la energia electrică?

Victor Bînzari: Noi vorbim de 7 milioane consum pe timp de iarnă, atunci când chiar și Termoelectrica consuma gaze naturale. La ora actuală, știți că Termoelectrica încălzește cu păcură și atunci consumul va fi cu mult mai mic, ceea ce înseamnă că rezerva de gaze naturale pe timp de iarnă ne va ajunge pentru o perioadă mai lungă.

Vocea Basarabiei: Și continuați să îndemnați cetățenii să facă economii?

Victor Bînzari: Desigur! Asta este rugămintea noastră și de fiecare dată menționăm că este foarte important să facem economii, să încercăm să reducem temperatura în odăi, să încercăm să reducem necesarul de energie, toate lucrurile acestea sunt foarte importante în această perioadă, este foarte complicat, pentru că și prețurile sunt foarte mari, și atunci pentru a avea niște costuri mai mici de întreținere a locuințelor noastre trebuie să reducem consumul.

Vocea Basarabiei: Pe final, în loc de concluzie, criza energetică a ajuns la apogeu sau încă poate să se aprofundeze această criză?

Victor Bînzari: Sigur că ea poate să fie cu mult mai gravă pentru noi, dar trebuie să fim pregătiți, anul acesta suntem cu mult mai pregătiți decât anul precedent.

Vocea Basarabiei: Pregătiți doar tehnic sau și financiar?

Victor Bînzari: Și tehnic, și financiar. Deci nu poate exista una fără alta, chiar dacă ai bani, nu poți să faci unele activități din cauză că nu ai niște contracte tehnice semnate și, invers, dacă ai contractele semnate, dar nu ai banii necesari. În această perioadă suntem mai pregătiți decât anul precedent.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când partenerii externi își exprimă disponibilitatea să ajute Republica Moldova, inclusiv România, Bulgaria, Azerbaidjanul, Norvegia mai nou am auzit că ar putea să fie disponibilă și ea să ofere gaze Republicii Moldova, cum e posibil de adus aceste gaze în țară?

Victor Bînzari: Prin conducte. Acum nu mai este o problemă, toate lucrurile sunt foarte clare. Dacă vorbim despre Norvegia, atunci există posibilitatea de a face soft a gazelor date, în cazul gazului în altă direcție, oricum există un traseu bine determinat care poate aduce gazul în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Lumea rămâne plăcut surprinsă că totuși există această grijă mare ca statul și cetățeanul să nu trăiască în frică și cu temerea că nu va fi gaz, că nu va fi energie electrică. Și îi încurajați să păstreze calmul și să fie solidari?

Victor Bînzari: Da, acesta este demersul nostru. De fiecare dată noi spunem că este important să economisim cât mai mult pentru a avea posibilitatea ca și mâine să avem energie electrică. Fiecare dintre noi își poate aduce contribuția ca să depășim această criză.

Vocea Basarabiei: Dar cu Cuciurganul cum ar putea să fie restabilită această colaborare, cu centrala de peste Nistru?

Victor Bînzari: Eu cred că până la urmă se va ajunge la un consens. E important că trebuie să se găsească un numitor comun și trebuie să înțelegem foarte bine că ambele părți trebuie să înțeleagă că poporul este mai important decât unele mofturi și atunci eu cred că vom depăși și această situație. Sunt multe dedesubturi, dar ele țin deja de relațiile dintre guverne.

Vocea Basarabiei: Adică, oricum politicul trebuie să intre în joc și pe dimensiunea politică acum să se găsească un compromis ca să nu apară probleme și mai mari?

Victor Bînzari: Pe partea comercială, noi am făcut tot posibilul, deci am încercat totul ca să meargă bine și, cum v-am confirmat anterior, am avut speranța că va fi semnat acest contract, dar asta este situația. Noi încercăm să căutăm soluții și împreună cu colegii de la MGRES purtăm discuții, dar ține numai de partea politică.

Vocea Basarabiei: Dar mai sunt spații să faceți aceste stocuri și în România, și în Ucraina?

Victor Bînzari: Da, stocurile pot fi făcute în orice depozit din Europa, nu este o problemă, dar, după cum cunoașteți, majoritatea din ele sunt aproape de limita finală și atunci cele mai apropiate de noi sunt România și Ucraina, de asta noi încercăm să ne concentrăm anume pe ele pentru a diversifica sursele și a avea posibilitate în perioada rece să putem să importăm gazul natural necesar.

Vocea Basarabiei: E mai ușor să fie importat din România sau din Ucraina?

Victor Bînzari: Cantitățile tehnice din Ucraina sunt mai mari, dar asta nu înseamnă că noi vom păstra doar în Ucraina, noi le păstrăm în ambele state.

Vocea Basarabiei: Și dacă, nu dea Domnul, se mai distruge infrastructura energetică în Ucraina, atunci?

Victor Bînzari: La ora actuală poate fi o problemă și cu acest moment, dar deocamdată noi încercăm să importăm energia din partea României. Și atunci, nu spun că nu ar avea un impact, impactul oricum există, persistă, dar sperăm ca lucrurile să nu se deterioreze și să nu fie atât de grave.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.