VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Consumatorii cu venituri mici vor achita 12 lei pentru un metru cub de gaz, beneficiind de o compensație de peste 3 mii de lei. Precizările ministrului Muncii

Guvernul R. Moldova dispune de cel puțin cinci miliarde de lei pentru a oferi cetățenilor compensații la consumul de gaze, energie termică și electrică în perioada noiembrie 2022 - martie 2023. Declarațiile au fost făcute de către minsitrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari și prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului Muncii, până în acest moment sunt înregistrate 645 mii de cereri de atribuire a categoriei de vulnerabilitate energetică, dintre care 268 mii de cereri sunt înregistrate de asistenții sociali comunitari, bibliotecari, operatorii Centrelor Universale de Prestare a Serviciilor Publice.

Pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 m3 / lună / loc de consum, în creștere față de plafonul de 150 m3 aplicat anul trecut. Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele: 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei. 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei. 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei/m3. 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei/m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal / lună / loc de consum. Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei. Pentru a asigura aceste tarife, cei mai vulnerabili consumatori casnici cu consum de cel puțin 1,3 GCal vor primi compensații la încălzire în valoare de 1825 lei pe lună la Chișinău și 2080 lei la Bălți. Cei cu vulnerabilitate ridicată, cu consum de cel puțin 1,3 GCal, vor primi compensații la energia termică în valoare de 1500 lei pe lună la Chișinău și 1758 lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie compensații de 1175 lei pe lună la Chișinău și 1430 lei pe lună la Bălți.

Vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei/kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7/kWh, compensația fiind aplicată direct în factură, ca în cazul gazelor naturale sau a energiei termice.

Costul programului guvernamental de compensații este estimat la aproximativ 5 miliarde de lei pentru următoarea perioadă rece. Potrivit ministrului Spatari, este o sumă de aproape 2,5 ori mai mare decât a fost alocată pentru compensații anul trecut.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.