VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Constantin Borosan: Până la sfârșitul acestei săptămâni mizăm să mai încheiem un contract cu altă sursă de furnizare a energiei electrice

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dl Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energetic în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Mulțumim mult vă ați găsit timp să veniți să punem în discuție una dintre cele mai discutate probleme din societatea Republicii Moldova, și nu numai – criza energetică. Titlurile care au ținut, să zic așa, prim-planul în mass-media – „Rețeaua de curent electric a picat”, „Rusia lasă Moldova în beznă”, „Iarna va fi destul de grea” –, iată despre asta se discută în ultimul moment. Care sunt veștile de ultimă oră – triste sau și cele care ar trebui să mobilizeze întreaga societate și să depună acest efort, care este cerut și din partea autorităților, să economisească în măsura posibilităților, atât cât e posibil, ca să se treacă cu bine și de această perioadă destul de dificilă?

Constantin Borosan: Ne confruntăm din nou cu deconectări de energie electrică, care sunt cauzate de bombardamentele infrastructurii energetice din Ucraina și atacurile Rusiei asupra a tot ce înseamnă infrastructura electroenergetică, mă refer la centrale electrice, stații electrice, linii electrice. Atunci când iese din funcțiune un element din rețea, devine supraîncărcat un alt element din rețea, așa sunt fluxurile de energie electrică, electronii caută calea rezistenței minime și atunci pleacă pe alte linii. Și aceste bombardamente au cauzat supraîncărcarea anumitor linii care fac interconexiunea țării noastre cu Ucraina, cu România și așa lucrează automatica sau protecția rețelelor ca liniile să reziste, să nu fie distruse din cauza supraîncărcării, pentru că ele se încălzesc la o temperatură foarte înaltă, ele sunt deconectate, ceea ce ne permite să reluăm alimentarea cu energie electrică odată ce este restabilit echilibrul în sistemul energetic.

Vocea Basarabiei: Vicepremierul Spînu spunea că s-a repetat exact ceea ce s-a întâmplat pe 15 noiembrie. Și repetări din acestea ar putea să mai existe multe, poate cineva să estimeze?

Constantin Borosan: Putem spune cu certitudine că atâta timp cât infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor militare, putem să ne așteptăm ca acestea să se repete.

Vocea Basarabiei: Iată reacția pe care a avut-o șefa statului Maia Sandu: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică, atacurile nu se opresc în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi, dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină, toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova trebuie să rămână lumea liberă”. Moldova încearcă să caute și alternative. E ușor de găsit aceste alternative, ținând cont că această dependență de resursele energetice din Rusia e de 30 de ani de când și-a declarat independența statul?

Constantin Borosan: Vreau să spun că depunem eforturi pe toate dimensiunile ca să accesăm surse alternative de energie și dacă în cazul gazelor naturale am fost puternic afectați anul trecut, am fost prima țară de pe continentul european, care a fost afectată de comportamentul furnizorului de gaze Gazprom prin limitarea livrărilor de gaze naturale. Ulterior, noi am urmărit 13 țări, state membre cărora le-a fost aplicat același scenariu. Deci, pe partea de gaze naturale ne-am asigurat și astăzi avem procurări de gaze naturale din surse alternative, însă pe partea de energie electrică lucrurile stau un pic diferit și unul din elementele tehnice este că energia electrică nu poate fi stocată, energia electrică câtă se produce atâta se și consumă. Asta și înseamnă echilibru în sistemul energetic, atunci când sursele de generare nu acoperă consumul, apar situații de genul acesteia – de deconectare a consumatorilor. Acum vreau să amintesc că din februarie a fost modificată Legea cu privire la energia electrică, ca să oblige pe piața angro de energie electrică, când se achiziționează, licitația să fie cel puțin două surse. Ulterior, odată ce a expirat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, circa 30 la sută din energia achiziționată era de proveniență din Ucraina, în așa mod noi consideram și considerăm că este un ajutor reciproc: pe de o parte, cetățenii moldoveni aveau acces la energie la un preț accesibil și, pe de altă parte, întreprinderile energetice din Ucraina aveau lichidități suficiente pentru menținerea funcționării sistemului energetic. Din păcate, începând cu 10 octombrie, când a avut loc unul dintre cele mai masive atacuri asupra sistemului energetic ucrainean, nu sunt capacități care să acopere consumul. Și atunci a trebuit să identificăm surse alternative, altele decât Ucraina deja, pentru a acoperi consumul.

Vocea Basarabiei: A întins o mână de ajutor România, imediat a spus că ea compensează exact atâta cât livra Ucraina Republicii Moldova.

Constantin Borosan: Exact. Și aici vreau să mulțumesc în numele autorităților, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și în numele poporului moldovenesc autorităților României pentru că au găsit posibilitate să livreze energie țării noastre și, începând cu 14 octombrie, noi achiziționăm energie electrică din România. Deci, pe lângă faptul că a fost identificată sursa de energie, este important că avem energie, dar alt element important e că o avem la un preț pe care îl plătesc și cetățenii României. Și iarăși spunem mulțumesc autorităților și poporului României pentru că a fost identificată această soluție, dar chiar și așa, și noi am venit cu un apel public către toți consumatorii de energie să reducem consumul de electricitate, mai ales, în orele de vârf. De ce este condiționat acest lucru? Profilul de consum al energiei este caracterizat prin două vârfuri mari – dimineața și seara. Și la un moment dat capacitatea de energie electrică achiziționată de noi nu acoperea exact aceste vârfuri de consum – dimineața și seara. Mai mult decât atât, asta înseamnă că energie vine necontrolat, fie în bază de furnizare de avarie între doi operatori de transport, Moldelectrica și Transelectrica din România, dar ce este cu un impact mai mare este prețul acestei energii, care este de câteva ori mai scump decât prețul energiei în afara orelor de vârf. Și observăm că sunt rezultate, cetățenii s-au solidarizat și alte categorii de consumatori au luat măsuri pentru a reduce consumul, astăzi cifrele ne arată că pe luna octombrie curent consumul s-a redus față de octombrie anul trecut cu circa 15 la sută, 14,25, la fel curba de sarcină, noi avem în orele de vârf reducerea în octombrie anul acesta față de octombrie anul trecut practic cu 100 MW. Acesta este un rezultat foarte bun și, iarăși, mulțumim consumatorilor de energie, cetățenilor pentru înțelegerea acestei situații în care ne aflăm și îi îndemnăm să consumăm rațional energia electrică și în continuare.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment, poate e bine mai întâi să precizați, totuși, care sunt sursele de unde se asigură astăzi Republica Moldova cu energie electrică?

Constantin Borosan: Astăzi cu energie electrică ne asigurăm circa 80 la sută din România, care vine circa 10-12 la sută în baza contractelor bilaterale, deci întreprinderea statului Energocom cu întreprinderea statului din România Nuclearelectrica în orele de noapte, în orele de gol de consum are contractat în fiecare oră 35 MW și compania unde statul român are acțiuni, OMV Petrom, livrează 50 MW în fiecare oră energie de bază, restul cantității de energie din România este achiziționată de pe bursa de energie electrică. În fiecare oră, la bursa de energie electrică sunt înregistrați peste 200 de participanți, toți ei sunt potențiale surse de livrare a energiei electrice. Și restul, deci, România înseamnă 80 la sută împărțit în două – circa 12 la sută contracte bilaterale și restul 68 care rămâne, asta-i bursa de energie electrică, restul – până la 20 la sută sunt generate acum în țara noastră pe malul drept al râului Nistru. Astea sunt CET Nord, Termoelectrica, Nodul hidroenergetic Costești și sursele regenerabile eoliene și solare.

Vocea Basarabiei: Dar ce se întâmplă cu centrala de la Dnestrovsc?

Constantin Borosan: Dacă vă referiți la centrala din stânga Nistrului, căreia îi mai spune în popor „de la Cuciurgan”, ea nu generează pentru malul drept începând cu 1 noiembrie și aici situația s-a agravat. Revin la eforturile noastre de a identifica surse noi de energie, practic am terminat procedurile ca să mai aducem energie din România și ieri a fost semnat contractul dintre Energocom și Complexul Energetic Oltenia, companie de stat din România. Și, iarăși, vin să le mulțumim tuturor celor implicați, colegilor de la Energocom, autorităților din România, care au facilitat această comunicare ca să putem încheia acest contract și urmează să fie adusă energie de la Oltenia. Sunt cantități mici, dar foarte importante și mizăm până la sfârșitul acestei săptămâni să mai încheiem un contract cu altă sursă – centrala companiei de stat din România, Electrocentrala Craiova, să mai aducem și de acolo o anumită cantitate. Dar aici e important și vreau să revin la vârfurile de sarcină.

Vocea Basarabiei: Seara și dimineața, da?

Constantin Borosan: Seara și dimineața, care într-o perioadă nu erau acoperite comercial, acum situația s-a ameliorat, deoarece a fost crescută capacitatea transfrontalieră de tranzacționare comercială. Deci, între blocul comun Moldova și Ucraina este o anumită capacitate care permite să se facă tranzacție de energie electrică. S-a început în vara acestui an cu 100 MW doar. Deci, ca să facem o comparație, noi astăzi, în anumite intervale orare de timp aducem 600 MW din România, deci cu 100 MW s-a început în vara acestui an, a fost crescută treptat și, iată, când centrala de la Cuciurgan nu mai produce pentru malul drept, capacitatea transfrontalieră era de doar 500 MW pentru ambele țări, Ucraina și Moldova, și distribuția între aceste țări este în felul următor: în funcție de numărul de interconexiuni pe care le au aceste țări cu ENTSO-E. În cazul țării noastre, noi avem o singură interconexiune, în comparație cu Ucraina, care are interconexiuni cu Polonia, Ungaria și Slovacia. Din acești 500 MW capacitate nouă ne-au revenit 165, ceea ce iarăși nu acoperea necesarul de consum și atunci prin eforturi diplomatice bilaterale cu Ministerul Energiei din Ucraina, cu suportul Uniunii Europene, colegilor de la Directoratul General pentru Energie, Directoratul General pentru Vecinătate și Extindere, colegilor de la Comunitatea Energetică Europeană, colegilor de la ENTSO-E a fost atins un acord ca atât timp cât Ucraina nu importă energie electrică din ENTSO-E, Moldova poate să utilizeze această capacitate. Și începând cu 14 octombrie până în noiembrie practic, noi am folosit toată capacitatea de 500 MW, deși și Ucraina se confruntă cu deficit de energie electrică și are nevoie pentru acoperirea consumului. Și încă ceva foarte important – noi astăzi aducem din România aceste cantități – 50 MW și noaptea încă 35, deci 85 MW, dar chiar și așa România în orele de vârf importă cantități uriașe de energie electrică, sute de MW și astfel a identificat posibilități ca să livreze electricitate și țării noastre. Ieri am finalizat o procedură ca să mai accesăm o piață de energie din Bulgaria, există exces de energie electrică, sursele de generare depășesc necesarul de consum, Bulgaria este un exportator net de energie electrică, inclusiv exportă în România. Faptul că avem o sucursală a Energocom înregistrată în România simplifică foarte mult procesul, fiindcă este o companie europeană și facilitează accesarea bursei de energie electrică din Bulgaria, însă până a ajunge acolo a trebuit să parcurgem un drum pentru a forma tot setul de documente pentru a le depune la regulatorul, ANRE-ul din Bulgaria, dacă să mă exprim popular, ca să solicităm licența. Ieri a fost depusă și mizăm foarte mult pe disponibilitatea și ajutorul partenerilor din Bulgaria, eu mă aflu în contact direct cu dna viceministru al energeticii din Bulgaria și căutăm să soluționăm într-un termen cât mai rapid toate modalitățile ca să putem accesa și aduce energie electrică inclusiv din Bulgaria. La momentul actual acestea sunt prioritățile imediate.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.