VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Andrian Cheptonar: „R. Moldova este supusă unui atac hibrid – șantajul energetic și amenințarea militară”

Vocea Basarabiei: Discutăm cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, dl Andrian Cheptonar. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să veniți și să avem aceastădiscuție tocmai când se împlinesc aproape nouă luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina și o să punem accent pe amenințările și riscurile la adresa Republicii Moldova și care rămân a fi aceste amenințări. Precizez că sunteți și reprezentantul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, comisie de resort în Legislativul Republicii Moldova. Ce ne puteți spune astăzi despre securitatea Republicii Moldova, sub care umbrelă este apărată și, mai ales, care sunt aceste riscuri și amenințări care pasc Republica Moldova?

Andrian Cheptonar: Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație și ocazia de a răspunde la întrebările dvs.

Vocea Basarabiei: Mulțumim și noi pentru prezență!

Andrian Cheptonar: Cu adevărat, Republica Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid. Ce ar însemna „hibrid”?

Cu adevărat, Republica Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid. Ce ar însemna „hibrid”?

Andrian Cheptonaar: Faptul că este și convențional, și o componență dintre amenințări convenționale și neconvenționale. Toți suntem martori la unele lucruri care se întâmplă pe lângă ceea ce se vede foarte bine și este la vedere – șantajul acesta energetic la care suntem supuși, amenințarea militară care a fost din primele zile ale războiului din Ucraina. Am avut și noi o amenințare, dacă țineți minte, agresorul rus tot timpul spunea că urmează să-și facă un coridor pe uscat până la Transnistria și să se reunească, cum numesc ei, cu Transnistria. Deci a existat această amenințare militară directă, iar astăzi vedem tot felul de metode mai puțin obișnuite, cum ar fi aceste activități efervescente ale exponenților Kremlinului, ale lui Șor, ale lui Dodon, vedem tentativele acestea ciudate ale nașterii Partidului MAN, care tot sunt consiliate de FSB, după câte au fost comunicate de către Departamentul de Stat american. Mai nou, sunt aceste spargeri ale conturilor de pe Telegram și amestecul unor conversații reale cu conversații editate. De exemplu, dl Alaiba, ale cărui pretinse conversații pe Telegram au fost scurse astăzi, a anunțat încă 10 zile sau două săptămâni în urmă că a depistat că i-a fost spart contul, a durat două săptămâni, perioadă în care s-au putut face foarte multe editări, s-a putut introduce conținut malițios, care să determine anumite comportamente. Vreau să spun că aceste scurgeri au ca scop și să creeze o neîncredere în interiorul echipei sau pe lângă…

Vocea Basarabiei: Apropo, asta se și vorbește în spațiul public despre vulnerabilitatea guvernării, pentru că s-a admis acest lucru sau că s-a ajuns la acest lucru, ca să fie sparse conturile de pe Telegram.

Andrian Cheptonar: Dacă să analizăm, Telegram inițial a fost lansat ca un soft de comunicare, care se pretindea a fi nevulnerabil, a fi foarte sigur, securizat. Dacă ținem minte, a fost o perioadă și când FSB-ul avea o luptă cu Telegram-ul ca soft și cu Pavel Durov, care a fost inițiatorul Telegram-ului. Ei au încercat să-l interzică în Rusia, după care, brusc, toate conflictele s-au oprit, Telegram a fost acceptat de FSB, probleme pe interior ei nu au mai avut și Telegram astăzi este utilizat în Federația Rusă. Deci, ce înseamnă asta? Că FSB-ul sau serviciile speciale rusești au avut anumite contacte cu Telegram-ul și, intuitiv, toată lumea putea să înțeleagă că ei au ajuns la o înțelegere, dar felul cum au dat pe față, serviciile speciale rusești practic au trimis în canalizare această resursă mare, Telegram, unde cineva mai comunica, cineva nu înțelegea că este un soft la care FSB are o cheiță din spate, acum pe exemplul RepubliciiMoldova ei au arătat că Telegram este vulnerabil inclusiv în alte țări, pentru că Telegram nu era un soft doar pentru Rusia, Republica Moldova, Ucraina…

Vocea Basarabiei: Dar credeți că pe moment s-a reușit compromiterea guvernanților prin această spargere de conturi?

Eu nu cred că este vorba de compromitere, dar despre apariția unui grad de nervozitate sau a unor suspiciuni.

Andrian Cheptonar: Mai degrabă eu aș crede că este întărirea suspiciunilor unor cetățeni care nu ar fi fost alegătorii noștri, dar ar fi fost susținători ai adversarilor noștri politici. Deci, ei au și spus: „A, da, știam noi, vedeți cum ministrul cutare a făcut nu știu ce sau, uite, Alaiba ce a făcut”, dar am extrem de mari dubii și practic pot să spun că sunt sigur că aceste conversații în partea lor care apare cea mai vulnerabilă pe net sunt, de fapt, trucate, după cum am dat și drept exemplu că lui Alaiba i-a fost spart contul două săptămâni în urmă, dar a apărut astăzi. În două săptămâni puteau să facă orice doreau ei și să plaseze texte tot.

Vocea Basarabiei: Și autorii acestor spargeri și-au atins scopul?

Andrian Cheptonar: Îmi este greu să gândesc care a fost scopul lor, eu cred că scopul a fost această nervozitate în rândul echipei noastre, să frâneze anumite lucruri, să compromită anumiți demnitari, care sunt cei mai vocali în lupta cu corupția, în promovarea schimbărilor în sistemul guvernamental în general și plantarea unor semințe de dubiu cu siguranță le-a reușit, dar nu cred că ne vor opri și ne vor face să fim mai înceți în reformarea statului și promovarea integrării europene, ceea ce noi facem astăzi.

Vocea Basarabiei: Dar știți ce s-a spus? Că da, există această majoritate, 63 de mandate are PAS, partidul de guvernare, dar că, iată, după ceea ce s-a întâmplat ar putea să apară bisericuțe și în sânul formațiunii și că nu o să mai fiți atât de solidari cum ați fi fost atunci când ați obținut mandatele de aleși ai poporului. Sunt dispute în sânul PAS astăzi?

Andrian Cheptonar: Răspunsul nu este către dvs., dar mai mult despre supozițiile pe care dvs. le-ați anunțat, prostii. Nu sunt, eu nu am niciun simț al unor divergențe existențiale în interiorul echipei noastre. Nu există! Toată lumea înțelege foarte bine, suntem cu toții maturi, suficient de inteligenți să înțelegem contextual ce se întâmplă și nu le-a reușit plantarea disensiunilor în echipa noastră, cu siguranță, nu.

Vocea Basarabiei: Destabilizare a Republicii Moldova poate să se întâmple din moment ce atât de mult s-a vorbit că toamna e una fierbinte și că sunt suficiente forțe care și-ar dori să deturneze inclusiv acest parcurs european pe care și l-a trasat Republica Moldova în vară odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană?

Andrian Cheptonar: Cum am spus mai devreme, ei nu vor reuși să deturneze parcursul european pe care noi intenționăm să îl implementăm. Da, ei depun absolut tot efortul să destabilizeze Republica Moldova…

Vocea Basarabiei: Dar cum poate fi destabilizată?

Andrian Cheptonar: Păi, practic toate instrumentele pe care ei le utilizează – aceste proteste, unde adună oamenii contra remunerare per participare, aceste scurgeri de pretinse conversații pe Telegram, folosirea politicienilor și scoaterea conservelor adânc ascunse, tot felul de comentatori politici care merg și fiecare pe linia lui plantează câte o mică sămânță de un dubiu. De exemplu, sunt comentatori care spun că „parcă-parcă acolo fac bine, dar uite ce efecte negative asta va avea”, adică ne critică toată lumea, și este un lucru bun să fim criticați, guvernarea trebuie criticată, pe alocuri asta este constructiv atunci când ne face să revenim la promisiuni, dar nu vor reuși să deturneze ceea ce noi intenționăm să facem.

Vocea Basarabiei: Dl deputat, dar Republica Moldova trebuie să-și caute dușmanii pe interior sau pe exterior?

„Eu cred că persoanele din interior care lucrează la destabilizarea situației din țara noastră astăzi sunt conduse din exterior”.

Andrian Cheptonar: Deci, oamenii care acționează în interior o fac pentru că primesc anumite directive din afară, nu avem astăzi o forță politică în interior care să folosească aceste mecanisme, avem faimoasa grupare a hoților și gruparea pentru război, care își doresc acest lucru, dar haideți să fim serioși, cei mai activi astăzi în destabilizare sunt niște hoți…

Vocea Basarabiei: Asta trebuie s-o spună justiția, este prezumția nevinovăției, până nu se anunță verdictul instanței…

Andrian Cheptonar: Felul în care cetățenii Republicii Moldova au votat la ultimele alegeri, după mine, arată că avem un popor destul de înțelept, cetățenii nu au permis să fie manipulați și este o părere suficient de răspândită în rândul populației noastre care consideră că membrii echipei enunțate mai devreme sunt cei care au furat miliardul, sunt o echipă de hoți.

Vocea Basarabiei: De la declanșarea acestei agresiuni ruse în Ucraina s-a vorbit și se vorbește mult despre relația pe care trebuie s-o aibă Chișinăul cu Moscova. Pentru dvs. astăzi e clar ce vrea Federația Rusă de la Republica Moldova?

Andrian Cheptonar: Da, este absolut clar. Federația Rusă își dorește o Republică Moldova obedientă, care promovează interesele lor și sunt sub capac rusesc, sub conducere din partea serviciilor speciale ale lor, așa cum Republica Moldova a fost foarte mult timp pe perioada independenței țării noastre și cum a fost în ultimii ani, până să preia Partidul Acțiune și Solidaritate conducerea țării.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați lucrat și în cadrul Serviciului de Informații și Securitate, putem spune acest lucru…

Andrian Cheptonar: Da, este indicat și în CV-ul meu, este un lucru public.

Vocea Basarabiei: Și pentru că mult se discută și despre coloana a cincea în Republica Moldova și cine sunt reprezentanții acestei coloane a cincea, e limpede totuși cine și ce face în Republica Moldova având alte interese decât interesul național?

Andrian Cheptonar: Însăși denumirea aceasta simbolică de coloană a cincea, noi trebuie să înțelegem că serviciile speciale ale Federației Ruse sunt destul de sofisticate în general. De exemplu, haideți să ne amintim cât timp a trebuit până când țara a înțeles că Roșca este agent kaghebist sau al FSB, sau al serviciilor speciale rusești? Au trebuit niște ani în care dumnealui avea tricolorul românesc în față și ducea spre anumite spre extremități populația tocmai pentru ca să stimuleze și să motiveze agresiunea rusească din Transnistria, pentru că acele mesaje aproape extremiste pe care le promova Roșca încă de la bun început au fost folosite de către ruși ca să-și motiveze agresiunea din Transnistria și ulterior. Deci, haideți să zicem așa, agent rus sau din coloana a cincea poate fi foarte bine un politician declarat proeuropean care să fie în interior de coaliții, să aibă acces la putere, pot fi comentatori politici de tot felul, oameni care pe alocuri laudă, dar spun 5% de „uite, asta este bine”, inclusiv cei care oferă suport unei puteri oarecare, dar după asta să spună că „dar 95%, uite, cât este de rău. Noi trebuie să negociem cu Federația Rusă prețul la gaz, capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede”, cum se spune, adică până la o vreme, după mine, ei au fost destul de sofisticați și cu siguranță foarte mulți oameni care lucrează pentru Kremlin nu sunt încă descoperiți și față de care nimeni nu are încă niciun dubiu.

Vocea Basarabiei: Dar în relația cu Moscova, totuși, Republica Moldova are de soluționat câteva probleme. Iată, pornind de la această criză energetică și după care trebuie de vorbit și despre soluționarea problemei transnistrene, unde are și va mai avea sau nu o voce decisivă și Federația Rusă?

În prezent, Federația Rusă este destul de influentă în Transnistria, dar nu este totul foarte univoc în Transnistria.

Andrian Cheptonar: Acolo există și interese economice, și oligarh local, care înțelege că dacă va aluneca totalmente spre Federația Rusă nu-și va mai putea conduce afacerile ca de obicei, dar există și agentură a Federației Ruse. Deci, FSB, GRU au baze în regiunea transnistreană, dar Transnistria putea exista și era interesant pentru Federația Rusă să existe după status quo-ul pe care ei l-au avut pe durata acestor 30 de ani. Hai să zicem, Transnistria era ca o sită pe unde trecea orice, contrabanda în toate direcțiile, dar în prezent cu Ucraina care controlează în întregime frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean și Republica Moldova care controlează prin vamă absolut toate intrările în Transnistria, pentru ei astăzi nu mai este atât de ușor și noi nu intenționăm să-i lăsăm să-și facă jocurile ca de obicei în Transnistria.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.