VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Căușeni: Așteptăm să se termine războiul din Ucraina, să fim și noi în siguranță, să fie pace și omenie

Maia Sandu, care a ajuns la cârma țării acum doi ani, rămâne în topul preferințelor și ar avea cele mai mari șanse pentru un nou mandat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Acestea sunt rezultatele proaspătului sondaj sociologic „Barometrul Opiniei Publice”. Potrivit cercetării, Maia Sandu ar obține cele mai multe voturi, aproape 28 la sută; pe locul doi s-ar plasa ex-președintele socialist Igor Dodon, cu peste 15 la sută, iar pe locul trei este liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, cu 9 la sută. În Top 5 se regăsește și edilul capitalei, Ion Ceban, cu peste 7 la sută, și comunistul Vladimir Voronin, cu peste 4%. Cine și cum trebuie să rezolve problemele acumulate în acest an destul de anevoios care rămâne în istorie, anul 2022 fiind considerat un an destul de anevoios? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Nu atât războiul declanșat de Rusia în Ucraina, cât prețurile mari și sărăcia sunt lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni. Circa 66 la sută din respondenții care au participat la sondajul sociologic „Barometrul Opiniei Publice” au apreciat că direcția în care se îndreaptă lucrurile în țara lor este una greșită, iar peste 24 la sută au spus că Republica Moldova e pe drumul cel bun. Vocea Basarabiei, care a făcut un popas la piața din Căușeni, a încercat să afle de la localnici ce așteptări au ei de la noul an care bate la ușă, dar și cum rămâne în istorie anul 2022.

– Este un an destul de tensionat din punct de vedere politic și geopolitic, dar trebuie să fim optimiști și să mergem înainte. Fiecare an are și plusuri, are și minusuri, are și bucurii, are și neajunsuri și de aceea eu consider că, oricât de greu ar fi, trebuie să mergem înainte, să susținem și guvernul, să susținem și președinta și să fim mai uniți.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi fost altă guvernare, ce soartă ar fi avut Moldova?

– Moldova este o țară mică, nu dispune de așa multe resurse naturale, energetice, mai ales că 30 de ani ne-au furat toate guvernările și nu mai putem să spunem că avem o bază pe care o guvernare, chiar și poporul nostru să supraviețuiască. Nu putem, trebuie ani ca să ne punem la independența noastră și o bază energetică. Părerea mea e că acei care erau acolo în piață nici pe departe nu cunosc situația și nu înțeleg ce se petrece în lume, că nu depinde de guvernarea noastră creșterea prețului la petrol în lume sau la țiței, sau la gaze ș.a.m.d. Să fi fost o orișicare guvernare, cred că ar fi fost aceeași situație, poate chiar și mai rea încă, poate și mai rea, pentru că nu poate o guvernare într-un an și jumătate să schimbe tot ceea ce s-a petrecut în 30 de ani.

Vocea Basarabiei: Ce notă le-ați pune celor de la guvernare?

– Da, eu nu spun că ei nu au greșuri, da, au niște pași greșiți la alegerea cadrelor. Iată aici ei trebuie să fie puțin mai democrați, aș spune eu, dar la general nota mea ar fi un „6” așa, că nicio guvernare n-a dus-o pe „9” sau pe „10”, dar așa, un „6” li-l pun.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la 2023?

– Așteptăm că se vor stabiliza prețurile, inflația să mai descrească, pentru că inflația pe care o avem acum la 35-36% asta chiar că depinde de guvern, pentru că menținerea prețurilor, formarea climatului normal pentru afaceri depinde de guvern, că dacă să luăm Ucraina cu 16% inflație și duce război, și noi cu 36%… Au resurse, dar, vă spun, am două studii superioare, am masterat, părerea mea e că aici guvernul trebuie să se implice.

Direcția bună e aceea care va aduce beneficii pentru poporul Republicii Moldova, integrarea europeană este una din aceste direcții!

Vocea Basarabiei: Drumul cel drept pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova, direcția bună care e?

– Direcția bună e aceea care va aduce beneficii pentru poporul Republicii Moldova, integrarea europeană este una din aceste direcții și eu sunt de acord cu părerea ucrainenilor că ne va fi frig, ne va fi greu, dar să scăpăm odată de cei care ne socot frați mai mici, ei sunt mai mari și întotdeauna ne-au pus bețe în roate și numai ne-au creat impedimente și ne-au dictat condiții.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Putin, administrația lui Putin și guvernarea lui, toți cei care conduc acum Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă ce dezvoltare trebuie să cunoască?

– Politic nu ar trebui, să nu implice politicul cu economicul. Ei acum ne apasă economic, ca să ne influențeze politic, dar fiecare om are dreptul la părerea sa și asta nu înseamnă că eu sunt greșit sau îs dușmanul lui, dacă am părerea mea. E clar că într-o țară ca a noastră, unde avem mai multe etnii, e puțin mai complicat de a-i ține, să spunem așa, uniți, dar eu cred că asta nu trebuie să fie un impediment și să ne dezbine. Suntem între Est și Vest și aici întotdeauna cineva o să se străduie să ne folosească drept plațdarm (cap de pod) pentru interesele lor, Rusia – ale ei, partea europeană – ale ei, dar noi trebuie să fim mai flexibili și să știm a trece printre pietrele acestea. În ultimii ani s-au schimbat părerile, mulți deja au schimbat cursul din Rusia spre Europa și au văzut diferența dintre traiul din Rusia și traiul din Europa, pe ce valori se bazează europenii și pe ce valori acei din Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Ce beneficii poate aduce această integrare europeană pentru stat și cetățean?

– Multe, cred că multe, începând de la nivelul de trai, asta în primul rând își dorește fiecare cred că – un nivel de trai mai ridicat, condiții sociale mai bune, justiția, să fie omul sigur că mâine nu vine și-i ia afacerea cineva sau alte momente chiar și pentru omul simplu.

Vocea Basarabiei: Mai așteptați să fie livrate rezultate pe dosarele de rezonanță?

– Sunt jurist de profesie și cred că doar vreo 30-40% din dosarele care au fost intentate au să ajungă în instanță și vor fi cu sentințe, de atâta că din start, când au pornit dosarele am văzut că n-au lucrat pe dânsele așa cum trebuia să acumuleze, multe probe au dispărut și au fost multe pornite după ani de zile, unde nu mai puteai să acumulezi probe. Părerea mea e că doar 30-40% au să ajungă în judecată și vor fi cu sentințe.

Vocea Basarabiei: Dar acum contează să fie trimiși după gratii cei care sunt făptașii sau să le fie confiscată averea?

– Iată acest moment tare mă deranjează, că mai bine ar fi să le confiște și să aducă înapoi ceea ce s-a furat, ca să se folosească poporul de bunurile lor.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Cândva ziceam – sănătate, dar acum zic – sănătate și pace.

sunt niște oameni bolnavi la putere, dar cu ajutorul lui Dumnezeu poate vom scăpa de dânșii!

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce a pornit această invazie rusă în Ucraina?

– Pentru că sunt niște oameni bolnavi la putere, dar cu ajutorul lui Dumnezeu poate vom scăpa de dânșii.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Căușeni, și întrebăm localnicii – cum rămâne în istorie anul 2022?

– Rămâne ca un an în care Rusia agresiv a invadat Ucraina, fără niciun fel de pricină, fără nimic a început războiul din cauza la care suferim toți dimprejur și țările europene la fel. Sperăm tare mult că Ucraina va birui, la acest moment ea este scutul Moldovei. Poate au fost și timpuri, când a fost războiul din Transnistria, ucrainenii nu înțelegeau agresivitatea rușilor, dar la momentul actual Ucraina este ca scutul Moldovei și le dorim putere, răbdare și credem că Ucraina va învinge în acest război și se va schimba situația politică și la noi.

Vocea Basarabiei: Dar pentru Moldova consecințele acestei invazii ruse în Ucraina care sunt?

– În primul rând, rușii nu respectă contractele, au micșorat cantitățile de gaz care trebuie să vină în Moldova, și ei dau vina pe Ucraina; toate protestele acestea care se fac tot îs cu ajutorul rușilor și finanțate de ruși, care se străduie în fel și chip ca să dea guvernarea jos, guvernarea datorită căreia noi am devenit țară candidată pentru intrarea în Uniunea Europeană. Multe ajutoare vin din Europa și din România pentru a susține Moldova pentru intrarea în Uniunea Europeană și de aceea această guvernare trebuie susținută, iar protestatarii să se ducă să-și caute de lucru mai bine. Noi vedem ce protestatari îs acolo, oamenii care îs gospodari, care au de muncă stau acasă și-și caută de treabă, noi trebuie să susținem această guvernare în continuare ca să intrăm în Uniunea Europeană, ca să fim o țară dezvoltată, o țară europeană.

Vocea Basarabiei: De aici, de la Căușeni, până în regiunea transnistreană ce distanță e?

– Până la Bender îs 24 de kilometri. Și eu cred că armata care se află în Transnistria e o piedică pentru dezvoltarea noastră, pentru că chiar și investitorii care să vină din Europa să construiască o fabrică, aici nimeni nu vine și de atâta nu avem locuri de muncă. Eu cred că, dacă Ucraina o să biruie, o să fie rezolvată și întrebarea cu Transnistria.

Vocea Basarabiei: După 9 luni de război în imediata vecinătate a Republicii Moldova, șansele identificării unei soluții durabile pentru problema transnistreană sunt mai aproape, credeți că mai ușor se pot reîntregi cele două maluri ale Nistrului?

– Soluția o să vină odată cu biruința Ucrainei, cum o să biruie Ucraina, eu cred că au să se reîntregească malurile, o să dispară valuta lor și o să fim ca o țară. În primul rând, ei nu plătesc în bugetul nostru nimic, lucrează uzina metalurgică de la Râbnița, tot venitul se duce în Transnistria. Ei se folosesc de ștampila Moldovei în multe cazuri pentru a realiza în Europa marfa care se mai produce în Transnistria, dar bugetul Moldovei nu are nimic din asta, toți banii se duc în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Ce statut ar merita această regiune sau cum vedeți dvs. reglementarea transnistreană?

– Poate să le dea statut ca la găgăuzi, de exemplu, autonomie și nimic mai mult, nu cu valută aparte, cu parlament aparte, parlamentul îi aici.

rușii trebuie să-și ia armata și să ne lase în pace!

Vocea Basarabiei: Dar vocea Rusiei în identificarea acestei soluții care rămâne a fi?

– E clar că rușii trebuie să-și ia armata și să ne lase în pace, noi o să rezolvăm singuri întrebarea, că ei fac diferite mișmașuri cu gazul, că le dau lor gaz mai ieftin și ei produc energie electrică și ne-o vând nouă energia asta. Și cum poate să fie într-o țară, dacă e același contract la gaz, și diferite prețuri? Nu poate să fie.

Vocea Basarabiei: Relația Republicii Moldova și cu Rusia cum ar trebui să se dezvolte în continuare?

– Eu cred că trebuie să fie discuții egale, nu Rusia să ne șantajeze cu gazul, cu Transnistria, trebuie să fie discuții egale, că noi de când am devenit independenți nu am avut niciun ajutor de la ruși, n-am avut nimic, numai embargouri, merele nu le plac, vinul nu le place, poama nu le place și gazul îl țin ca unealtă de șantaj împotriva noastră.

Vocea Basarabiei: Dar forțele de opoziție din Republica Moldova anunță că, dacă ar fi ele la guvernare, ar fi o cu totul altă situație.

– Au fost ele la guvernare, au fost. Partidul Socialiștilor n-a fost la guvernare împreună cu Dodon? Și ce, nu s-au călcat merele cu tractoarele în Rusia, a fost gazul mai ieftin? A fost cel mai scump gaz din această regiune. De ce Dodon se ducea în fiecare săptămână la ruși, ce făcea el acolo și ce am avut noi din asta – s-a dus mai mult vin în Rusia, s-au dus mai multe mere în Rusia, a venit gaz mai ieftin? Nimic! Acolo, el primea instrucțiuni ce să facă, ca noi să stăm sub talpa rușilor. 

Vocea Basarabiei: De la 2023 ce așteptări aveți?

– Eu sper că după Anul Nou încolo să se termine războiul, să se liniștească, Ucraina să se apuce de reconstrucție, ajutoare sper că o să fie și Rusia trebuie să fie pedepsită. Rusia trebuie să fie izolată îndeobște și economic, și politic, niciun ajutor să nu se ducă încolo, să fie izolată complet până nu le va veni mintea la cap.

Vocea Basarabiei: Dar relația Republicii Moldova cu Vestul cum ar trebui să fie, cu România, cu Uniunea Europeană?

– Relațiile ar trebui să fie la un nivel mai înalt, pentru că de acolo vin ajutoarele și eu sper că cum se va termina războiul poate și mai degrabă vom fi primiți în Uniunea Europeană. Toate ajutoarele de acolo au venit, vin din România și vin din Europa, și până acum au venit – reparația grădinițelor, reparația școlilor și vine și energia electrică, noi n-am rămas fără energie tot datorită ajutorului României.

Vocea Basarabiei: Ca Republica Moldova să se apropie mai mult de Uniunea Europeană trebuie să facă reforme, reforme multe. Cetățenii sunt gata să accepte și să înțeleagă ce reforme trebuie făcute?

– Cea mai mare problemă e reforma justiției, dacă se va face reforma justiției, celelalte au să vină la rând. Pentru că s-au furat băncile, sunt dosare de rezonanță care nu sunt duse până la capăt și cu Șor, și cu Platon, și cu Plahotniuc. Trebuie să fie aduși banii înapoi în țară și să fie oamenii puși la pușcărie pentru crimele pe care le-au făcut și totul depinde de justiție, judecătorii, procurorii își umplu sacii cu bani, iar noi rămânem săraci.

da, guvernul dă compensații, dar totuși e puțin, totul e scump, prețurile sunt mari

Vocea Basarabiei: Și alte reforme?

– În primul rând, reforma în justiție și locuri de muncă. Cetățenii continuă să plece din țară, locuri de muncă eu cred că al doilea punct după reforma justiției trebuie să fie, cetățenii trebuie să aibă locuri de muncă aici bine plătite, e clar că să coincidă salariile după prețurile de azi, după prețul la energie, după prețul la gaz ca omul să nu plece peste hotare.

Vocea Basarabiei: Ca să fie oprit acest exod, ce salariu credeți că ar fi unul mulțumitor pentru un moldovean?

– La 10-15 mii de lei, pentru că după prețurile de azi la energie și toate celelalte, da, guvernul dă compensație acolo, dar totuși e puțin, totul e scump, prețurile sunt mari.

Vocea Basarabiei: De unde bani mai mulți?

– Guvernul trebuie să se gândească.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Căușeni, și întrebăm localnicii – cum intră în istorie 2022? Cum a fost acest an?

– Nițel a fost greu, dar în perspectivă cred că o să fie bine.

Vocea Basarabiei: De ce a fost greu?

– Greu, pentru că lumea s-a speriat la început de toate greutățile acestea, în primul rând de război, pe urmă de criză – și energia, și gazul și, mai pe scurt, toate celea ce au intervenit din cauza războiului.

Vocea Basarabiei: Dvs. vă este clar de ce cresc prețurile și în continuare la resursele energetice?

– Iarăși de vină e războiul, atâtea bombardamente se răsfrâng și asupra noastră.

Vocea Basarabiei: Ce așteptați de la 2023?

– Să trecem în primăvară și cred că o să fie totul bine.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptați?

– Liniște, pace, reducerea prețurilor cu compensații.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– O ascult și, mai ales, emisiunile pe care le duceți dvs. Îmi plac întrebările și interesul dvs. ca și cetățean întru elucidarea nevoilor cu care ne confruntăm la ziua de astăzi.

Vocea Basarabiei: Astăzi vorbim despre cum rămâne în istorie 2022. Cum a fost acest an?

– Pentru istorie și pentru cetățeni, inclusiv pentru noi, ăștia de la Căușeni, este un an de încercare, cu greutățile pe care le suportăm în urma măririi prețurilor la combustibil, gaz, apă, energie electrică și tot așa, dar cred că o să facem față, o să ne strângem cureaua ca să supraviețuim, să trăim și să ajungem acolo unde ne dorim.

noi trebuie să ne aliniem la valorile europene și numaidecât împreună cu partea stângă a Nistrului, deoarece acolo sunt frații noștri, surorile noastre, neamurile noastre

Vocea Basarabiei: Cetățeanului îi este clar de ce s-au acumulat atâtea probleme, de ce se suprapun atâtea crize, de ce cresc prețurile, tarifele?

– Este Federația Rusă, care pe parcursul a sute de ani și până la ziua de astăzi ne încearcă și vor sub influența lor să ne țină așa cum au făcut-o cândva predecesorii actualului președinte al Rusiei, Putin, și toată comanda lui. Vor să ne țină în supușenie și ascultare față de intențiile și dorințele lor imperiale pe care le au.

Vocea Basarabiei: Și în Republica Moldova sunt forțe politice care spun că o înțelegere bună cu Rusia ar putea să aducă la prețuri mai mici pentru importul de resurse energetice. Ce s-ar fi întâmplat în Republica Moldova dacă ar fi guvernat alte partide?

– Să ne ferească Dumnezeu! Dacă am fi avut astăzi o altă guvernare, și aici mă refer la guvernările precedente – comuniste, socialiste, democrate și tot așa –, avem astăzi peste 70 de partide și încă insistă să se mai înregistreze. Iarăși, principiul cela rusesc – „razdeleai i vlavstvui” („dezbină și stăpânește”), adică să ne fărâmițeze, să nu fim uniți și să nu ținem calea acolo unde ne este locul, dar locul nostru este în Europa. Și de ce prin aceste pârghii economice ceea ce ține de gaz, electricitate, benzină, motorină etc. asta este încă o încercare de a ne umili și de a ne ține în supușenie și de a ne distorsiona direcția în care noi am hotărât ferm, majoritatea – socot eu – populației, cetățenilor Republicii Moldova că locul nostru este în Europa.

Vocea Basarabiei: Și Moldova în UE cu sau fără Transnistria, iată sunteți aici în imediata vecinătate, 20 de kilometri până la Tighina/Bender?

– Corect. Eu îmi aduc aminte ce s-a întâmplat în ‘92 și știu prin ce am trecut și asta este încă o dovadă că noi trebuie să ne aliniem la valorile europene și numaidecât împreună cu partea stângă a Nistrului, deoarece acolo sunt frații noștri, surorile noastre, neamurile noastre și din pricina unui regim separatist care este instalat acolo deja de 30 de ani ne mai țin în confruntări. Unica eu ce văd și din discuțiile mele cu oamenii de pe acolo, am prieteni, am colegi de facultate, am neamuri acolo, în Bender, în Tiraspol și știți ce-mi spun? – „Voi acolo plătiți 30 de lei pentru un metru cub de gaz, iar noi plătim un leu, energia electrică, la fel, îi copeici…” Și iată asta este o nedreptate pe care ei o folosesc, și nu numai Moscova, ci și ai noștri de aici de pe loc, care ne împing și împing guvernarea actuală, inclusiv pe dna președintă Maia Sandu, pentru a pleca la Moscova și a se umili, și a cere gaz mai ieftin. Însă gazul ieftin, ca și cașcavalul din capcana de prins șoareci, degeaba nu se dă și numaidecât rușii au să ceară alte chestii pe care noi le știm.

Vocea Basarabiei: Dar ce vor acei de la Moscova?

– Ei vor să le recunoaștem agresiunea pe care o fac și în ziua de astăzi în Ucraina, vor să-și păstreze forțele militare aici la noi pe teritoriul Republicii Moldova. Asta o fac cu toată insistența și mai folosesc și mizeriile pe care le mai avem aici pe loc, am în vedere din fostele conduceri, fostele guvernări.

Eu aștept să se termine războiul din Ucraina, să fim și noi în siguranță, să fie pace și bunăstare, și gândurile noastre bune, și intențiile noastre bune de a ne alinia la valorile europene să se îndeplinească

Vocea Basarabiei: Unii au protestat duminici la rând și au cerut: „Jos guvernarea!”, „Jos parlamentul!”, „Alegeri anticipate”…

– Asta este o zvârcoleală, o ultimă zvârcoleală a foștilor guvernanți și hoți, să le spunem mai pe nume, care ne-au jefuit, ne-au furat, au umplut lumea cu neamurile și copiii noștri și am rămas la aceea că miliarde avem furate și, iată, ei acum fac tot posibilul pentru a folosi lumea adusă la sărăcie, nu pe toți, dar pe unii și-i aduc în piață și le dau acolo câte cât le dau bani și aceștia răcnesc și strigă „Jos, jos…”. Și sus – hoții sau cum? Iaca asta-i! Și eu cred că acest procent de cetățeni care au așa poziție sunt puțini, da, ei sunt, dar, mă rog, aceștia-s ai noștri.  

Vocea Basarabiei: Ce așteptați de la anul care bate la ușă, de la 2023?

– Eu aștept să se termine războiul din Ucraina, să fim și noi în siguranță, să fie pace și bunăstare, și gândurile noastre bune, și intențiile noastre bune de a ne alinia la valorile europene să se îndeplinească.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Căușeni, și întrebăm cetățenii – cum intră în istorie 2022? Cum a fost acest an? S-au suprapus multe crize în acest an, 2022…

– Toate crizele s-au format că totul depinde de la resursele energetice și, iacătă, aiștia cu mitingurile îi trimit: „Las’ să se ducă Maia la Moscova”… Bine, măi, dar la ce să se ducă la Moscova și să vândă țara, și să fim contra la toată lumea? Și pe Ucraina o susține tot globul, și Uniunea Europeană, și Națiunile Unite, toți o susțin, și America, toate țările progresiste o susțin pe Ucraina ca să iasă din criza asta și de sub ocupația asta.

Vocea Basarabiei: Dacă Republica Moldova ar fi fost guvernată de alte forțe politice, credeți că Moscova ar fi făcut concesii Republicii Moldova?

– La noi criza vine că Voronin în 2006, când a fost contractul cela cu Kazahstanul cu gazul, cu 50 de euro mia de metri cubi și cu 25 de euro la transportare, Voronin a refuzat, a tras o linie de la ruși să fim dependenți, ca și cum am fi legați de gât ca un cățeluș, te duc unde vor ei. D-apoi acestea-s toate partidele care a venit un eșalon de agentură, care provoacă toate sistema asta de a o da pe Maia jos, pentru că dna președintă nu pleacă la Putin să se împace cu dânsul și să fim dușmani cu Ucraina, să susținem ceea ce face el în Ucraina.

cum ei hotărăsc întrebarea și eliberează Donețkul și Luhanskul, se hotărăște și problema transnistreană

Vocea Basarabiei: Cum vedeți calea corectă pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova? Și ce așteptări aveți de la 2023?

– Ori în Uniunea Europeană prin România, ori ne alipim de România, că s-au vărsat mulți bani pentru asta, pentru a desființa PAS-ul, care-i pe direcția europeană. Și eu aș vrea să plecăm spre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar ca să ajungă Republica Moldova în Uniunea Europeană trebuie să-și facă tema de acasă, tema de acasă include foarte multe reforme.

– Da, iaca aici este problema, că Uniunea Europeană ne cere să facem tema de acasă, dar aiștia distrug, toate partidele de stânga, Dodon, Voronin, el îi cloșca principală. Voronin a clocit tot răul care a fost în Moldova, tot ce a fost și furtul bancar și tot ce a fost, asta vine din vina lui Voronin, împreună cu Șor, cu Plahotniuc și cu toți ceilalți. Vedeți cum se primește? Ca cum era odată o poveste, când să treacă râul capra, lupul și cu preotul, apoi așa se primește iaca la noi. Noi nu ne putem face tema de acasă, dar aici ei ne răstoarnă cu banii, ne răstoarnă și ne îndoaie populația noastră, ne-o îndoaie înspre dânșii, înspre sărăcie, oamenii iștia care au ieșit în stradă acolo, la Chișinău, aiștia n-au fost în Uniunea Europeană. Iaca cu reforma justiției pe mine tot mă șochează, că eu tot nu-s mare politician, dar așa-i părerea mea ca un cetățean simplu: cum așa lui Dodon îi dă drumul amu? Lui Tauber, Apostolova și încă acei care cu aeroportul îs înclinați, iaca, amu cu aeroportul sunt o grămadă de șoareci de aceștia care frânează, vând bilete cu un an de zile înainte și banii îi iau și-i fură și când o să vină vremea de ceva, dar bani nu-s. Trebuie toată conducerea de la aeroport scoasă și trebuie lege de primit cu russkii mir, cu lumea rusă, cum a primit Ucraina, altfel ei pe noi așa au să ne distrugă cât o să fim noi cu dânșii. 

Vocea Basarabiei: În 2023, problema transnistreană credeți că ar putea să aibă un deznodământ?

– Problema transnistreană se hotărăște acum în vreo câteva săptămâni, cum ei hotărăsc întrebarea și eliberează Donețkul și Luhanskul, se hotărăște și întrebarea transnistreană și ei șed și așa reci.

Vocea Basarabiei: Tighina/Bender e aici, la o aruncătură de băț, mergeți în partea cealaltă?

– Eu n-am fost de mult timp, de atâta că cu întrebările, pe mine mă irită întrebarea ceea când ajung – „govorite na normalinom iazîke” (vorbiți în limba normală), îți găsește probleme în buletin, în pașaport, unde te duci, adresa ș.a.m.d. E o durere în suflet tot ce se petrece acolo.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Eu îmi doresc cât mai repede să apuc în viața mea, că eu am 70 de ani, să apuc odată eliberarea asta și să intrăm… Eu am lucrat mulți ani pe contract în Europa și eu știu ce înseamnă Europa, știu ce înseamnă Germania, știu ce înseamnă Anglia, copiii mei, toți 3, în Anglia trăiesc, au case.

Așa președinte ca Maia Sandu Moldova matincă n-a avut de când îi ea.

Vocea Basarabiei: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova ca să ajungă la acele condiții de trai de acolo?

– Dacă n-ar fi frânele acestea, noi tare repede am merge. Trebuie niște legi oleacă mai drastice, chiar cu demonstranții aceștia care vorbesc urât, o înjosesc pe dna președintă, înjosesc guvernarea asta, trebuie legile oleacă mai drastice, că ea pentru noi e o icoană, pentru Moldova, Maia Sandu, dna președintă. Așa președinte ca Maia Sandu Moldova matincă n-a avut de când îi ea. Respect către dânsa, îi corectă și modestă, trăiește într-un apartament, leafa președintelui îi 16 mii de lei și avem pensii în Moldova, ale kaghebiștilor, care au fost ai rușilor, cu 100 de mii. Eu nu pot să spun precis suma, dar sume mari.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Căușeni, și întrebăm cetățenii –  cum intră în istorie 2022? Cum a fost acest an?

– Noi, iaca, mai strângem o râpcă, ogrinjii și ne încălzim, ce o să facem? Mergem înainte, e greu, dar ce să facem? Sănătate să avem, principalul e întâi și pacea, dar restul, omul dacă muncește poate să obțină ceea ce vrea, dar acum s-au înmulțit, mulți vor să fie nacealnici, dar de muncit nu vrea să muncească nimeni, trebuie să muncească țăranul ista la care nu-i socotit prețul muncii. Pentru un kilogram de pâine câtă solearkă (motorină) se cheltuie, nimeni nu socoate, dacă toți de la pământ se hrănesc, că n-ar mai da nici acela, motorina ceea n-ar scoate-o, dacă nu s-ar hrăni, că aceeași bucată de carne, același salam, aceleași produse – totul se datorează pâinii. Dacă omul nu s-ar hrăni de la pâine, n-ar crește nici păsări, nici animale mari cornute și n-ar fi nici carne, nici lapte, nimic.

Vocea Basarabiei: Dar acum contează Moldova să se apropie mai mult de Rusia sau de Uniunea Europeană? Pentru dvs. acest vector al politicii externe cât de mult contează?

– Nu pot să spun, fiindcă o parte mai trag nădejde că poate ceva se va întoarce, dar tineretul s-a dus și cred că toți înspre Europa au să se ducă, dar îi trebuie Moldovei noastre încă, ca să trăiască lumea cum trăiește acolo, mi se pare că i-ar trebui 50 de ani, dar poate și mai mult, pentru că eu pentru un litru de motorină am ajuns că am dat și 34 de lei. Apoi, cât grâu trebuie să dau eu pentru cei 34 de lei? 340 de lei trebuie să dau pe 10 litri, dar cu 10 litri ce fac eu, cât pământ lucrez, ajung la sapă de lemn? Ai să-și lași pârloagă și o să vină cine să-l cumpere, să-l lucreze și ai să fii robul lor de-amu? Iaca, omul acesta tot așa lucrează, la pământ, dar el câtă cheltuială face și cât îi iese dintr-însa? Că el, iaca, un strugure de poamă tot nu-l poate da și l-a dat cu 1 leu kilogramul de Moldova. Dar câte stropituri se fac, câte lucrări se fac, începând cu curățitul, legatul și-apoi prășitul, stropituri?… Și când omul s-o dea, el nu are unde, o dă la vin, dar nici la vin, că bețivii se cam mântuie și n-are cine îl bea nici pe acela. Uite în sat…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– Vocea Basarabiei, am televizor, Vocea Basarabiei noastre îi bună.

Vocea Basarabiei: Discutăm cu cetățenii cum sunt pregătiți de iarnă.

– Suntem pregătiți bine, am cumpărat lemne, am cumpărat cărbuni, am cumpărat toate celea ce-mi trebuie și cartoafe…

2022 a fost cel mai complicat și cel mai greu an și deja nu mai vorbim de bunăstare, noi vorbim de supraviețuire

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. contează Moldova să se apropie mai mult de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– Mie mi-i totuna asta, că dacă este sănătate, ploaie și pace în țară, omul le dovedește pe toate. A fost bine și atunci cu puterea sovietică, dar amu dacă s-a început războiul ista, de-amu suntem la cumpene.

Vocea Basarabiei: Cine ar putea să aducă pace în această regiune? Are și Republica Moldova problema transnistreană nesoluționată, credeți că se apropie ziua unificării celor două maluri ale Nistrului?

– D-apoi era formatul ista „5+2”, poate măcar amu, după 30 de ani de independență, măcar amu, dar cam slabă nădejde.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să fie pace în țară și sănătate, și ploaie! Iaca, bogdaproste că ne dă la pământ ploaie liniștită.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Căușeni, și întrebăm cetățenii – cum intră în istorie 2022? Cum a fost acest an?

– 2022 a fost un an din ultimii ani cel mai complicat și cel mai greu și deja nu mai vorbim de bunăstare, noi vorbim de supraviețuire. Da, progresul economic din ultimii ani ne-a făcut să avem comodități, ne-am deprins cu lumină electrică, ne-am deprins cu încălzire de la gaz natural, dar scumpirile care sunt astăzi la lumina electrică, la gazele naturale cred că au făcut pentru marea majoritate a cetățenilor imposibil ca să supraviețuiască.

Vocea Basarabiei: Dar, cel puțin, devine clar de ce se suprapun atâtea crize, de ce au crescut atât de mult prețurile, costurile la resursele energetice?

– Majoritatea lumii înțelege problema care este și războiul din Ucraina a schimbat viața nu numai a moldovenilor, a schimbat viața tuturor țărilor din Europa, și nu numai.

Vocea Basarabiei: Apropo de aici, de la Căușeni, până în Ucraina ce distanță este?

– Vreo 30 de kilometri, dacă pe la Săiți, e cel mai aproape, vreo 30 de kilometri, Săiți, Taraclia, vreo 30, 40 de kilometri până în Ucraina. Până la Odesa sunt vreo sută și ceva de kilometri.

Să sperăm că războiul totuși în anul viitor se va termina și se vor restabili relațiile economice și cu Ucraina, și cu toate țările

Vocea Basarabiei: A devenit clar de ce această agresiune rusă în Ucraina a pornit în 24 februarie?

– Sunt niște ambiții nesănătoase, nu poți să-i numești oameni sănătoși pe cei care trimit la război să moară atâta lume, copii, atâta tineret nevinovat.

Vocea Basarabiei: Vreau o părere clară a dvs. – relația Republicii Moldova cu Rusia și relația Republicii Moldova cu Ucraina, ținând cont că aceste două țări duc războiul acesta de mai mult de 9 luni de zile. Iată, cum se răsfrânge acest război asupra cooperării moldo-ruse și asupra cooperării moldo-ucrainene?

– Dacă rușii veneau la Odesa și-și îndeplineau planurile lor, era clar că ei erau deja și în Moldova și se zvonea în primăvara anului acesta că nu se vor opri la Nistru și nu știu dacă de se vor opri la Prut. Noi trebuie să-i susținem pe ucraineni ca să se ducă războiul cât mai departe de hotarele Moldovei.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la 2023?

– Să sperăm că războiul totuși în anul viitor se va termina și se vor restabili relațiile economice și cu Ucraina, și cu toate țările; crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor, ceea ce noi de-acum cred că am obosit de vorbit, toți vorbesc despre atragerea investițiilor străine, dar investitori străini într-o țară cu o economie și cu o justiție nesigură nu au să vină.

Vocea Basarabiei: Dar această perspectivă europeană care i s-a oferit în vara lui 2022 Republicii Moldova odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană încurajează, dă speranțe? Cum vedeți dvs. această cale de eurointegrare pentru Republica Moldova?

– Evident că pentru marea majoritate a cetățenilor integrarea europeană este un deziderat, un colac de salvare și, cel puțin, o speranță că lucrurile în Republica Moldova se vor schimba spre bine. Eu personal rămân și acum de părerea că unirea cu România este absolut necesară, reală și naturală, și de folos, dar cam sceptic mă uit la aceste lucruri, fiindcă sunt forțe și pentru unire, sunt și categoric împotriva unirii. Unirea Basarabiei cu România ar fi fost un lucru firesc și natural.

* * *

Opinii adunate la piața din Căușeni. Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a vorbit la Vocea Basarabiei despre amenințările și riscurile care planează asupra Republicii Moldova, războiul din Ucraina și dezinformarea, dar și despre spațiul informațional care este invadat de informații false. Șeful de la SIS vorbește despre consecințele nefaste provocate de războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova. Interviul integral cu șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, îl puteți accesa pe pagina web a Vocii Basarabiei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.