VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Cahul: Maia Sandu scoate statul din ruini. Oare lumea nu înțelege câte hoții s-au făcut?

Astăzi, 27 august, se împlinesc 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Șefa statului, Maia Sandu, a adresat un mesaj cetățenilor, în care a amintit de unitatea și bunătatea de care a dat dovadă poporul moldovean în cele șase luni de război ruso-ucrainean, îndemnându-i pe cetățeni să nu uite să păstreze și să amplifice această imagine. „Suntem o țară mică, cu inimă mare”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook. Cum gândesc moldovenii la 31 de ani de la independență? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

La 31 de ani de la obținerea independenței, Republica Moldova se confruntă cu mari probleme economice și cu un fenomen al migrației masiv, dar și cu o criză identitară. Unii cetățeni doresc aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce alții și-ar dori mai degrabă o apropiere de Rusia, chiar dacă de șase luni în imediata vecinătate a Republicii Moldova continuă războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Speranțele către o orientare prooccidentală au renăscut odată cu obținerea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Vocea Basarabiei a discutat cu oamenii întâlniți la întâmplare în sudul Moldovei, la Cahul, despre independență și patriotism.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la sudul Moldovei, la Cahul, și vorbim cu cetățenii despre patriotism și cum se manifestă el în societate.

– Este patriotism, valorile naționale sunt păstrate și de tineri, și de bătrâni, depinde și de educația fiecărei persoane. Eu am copii plecați în Canada și ei respectă, anume învață copiii limba română de mici, păstrează orice simbol național, poartă costume naționale pe care le-am cusut și li le-am dus, și nu numai. Adică dau dovadă de patriotism, dar le pare rău, suntem bolnavi, că copiii pleacă.

Vocea Basarabiei: În acești 31 de ani de independență, că pe 27 august e Ziua Independenței, s-a vorbit cine-i patriot, cine-i trădător, cine iubește mai mult țara, cine n-o iubește.

– Nu-i adevărat că nu-și iubesc țara. Copiii deștepți au plecat peste hotare, pentru că aici nu și-au văzut rostul.

Nadejda Mihai, profesoară din raionul Cahul

Vocea Basarabiei: Nu ne referim doar la diasporă, ne referim și la clasa politică.

– Ne-am dezamăgit, căci am crezut mult în unii, dar totuși sperăm că partidul care este la guvernare, PAS-ul, va face față. Ei special îl critică, ca lumea neștiutoare să nu-i mai voteze, dar să știți că nu-i acest partid de vină, sunt acei care până acum au pus bețe în roate, au dus țara la pierzanie. Și dacă au dus-o 30 de ani, nu poate un partid, PAS-ul, într-un an-doi să refacă ceea ce au distrus alții în 30 de ani. Îmi pare rău că lumea nu înțelege, pentru că sunt special manipulați.

Nu e vinovată președinta Maia Sandu că am ajuns la starea care este, sunt vinovați acei care au condus țara până acum, că au pus-o în genunchi, au vândut-o. Oare lumea nu vede, nu înțelege câte hoții s-au făcut?

Vocea Basarabiei: Calea corectă pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova, în opinia dvs., această direcție corectă care ar fi?

– Ar trebui aleasă calea europeană, că nu mai putem să ne uităm înapoi la minciună, dar populația simplă nu citește, nu cunoaște istoria, oamenii sunt induși în eroare.

Vocea Basarabiei: Cei de la guvernare zic că această eurointegrare trebuie să devină ireversibilă, iar opoziția are altă viziune.

– Opoziția tânjește după anii ceia când puteau fura în stânga și în dreapta și nu le era teamă că vor fi pedepsiți. Și anume chiar atunci când Maia Sandu a propus să aducă din Europa judecători, păi din 101 au votat contra 70(!). Asta înseamnă că erau 70 de hoți la care le-a fost frică de judecată.

Opoziția vrea să încurce, să nu câștige alegerile următoare iarăși PAS-ul, de aceea că le este frică pentru pielea lor. Asta-i toată politica lor.

Vocea Basarabiei: Viitorul Republicii Moldova peste cinci, peste zece ani, cum ați vrea să arate? De cine depinde ziua de mâine a țării?

– Ziua de mâine a țării depinde de noi, este în mâinile noastre, dar eu cred că e direcția europeană și până la urmă ne vom integra; mai greu, mai încetișor, dar va fi integrare. Chiar și acei din Găgăuzia – și bulgari, și găgăuzi –, foarte mulți au cetățenie română și nu înțeleg de ce copiii lor sunt în Europa, iar ei privesc spre Est. Eu n-o să-i înțeleg pe părinții acestor copiii care-s plecați în Europa, iar ei aleg altă cale decât acea europeană.

Vocea Basarabiei: Dar cu Rusia, cum ar trebui să se dezvolte cooperarea bilaterală dintre Chișinău și Moscova?

– Puține oportunități Rusia ne dă. Cum ceva nu-i place, la fuguța ne închide robinetul. Chiar exemplul recent: ne-au întors legumele. E șantaj, dacă nu ne ascultați, vă lovim cu vărguța. Dar, deocamdată, eu în Rusia nu văd dezvoltare. Până când n-o să se schimbe puterea în Rusia, n-o să avem noi folos din relațiile cu ei.

Vocea Basarabiei: Și pe final – când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duc gândurile?

– Gândurile mă duc la satele noastre, la copiii lăsați singuri cu bunicii; mă duc gândurile la aceea că într-o bună zi vom fi și noi un stat independent, european și dezvoltat. 

– Suntem patrioți, dar nu-s chiar toți patrioți. Eu mă uit, sunt chiar și de la noi moldoveni, s-au dus, au plecat – o parte s-au dus prin Rusia, s-au dus prin alte țări. Aceștia din Rusia țin cu Putin. Dar de ce țin cu Putin, când îl văd ce face? Cum să vină la mine acasă și să mă bată? Așa e și aici.

Vocea Basarabiei: Vă referiți la acest război ruso-ucrainean care a început pe 24 februarie?

– Da, da!

Vocea Basarabiei: Și cine poate să aducă pacea aici în regiune?

– E greu de spus, e foarte greu de spus. Eu cred că numai să se înțeleagă, cred că numai așa.

Vocea Basarabiei: Cine să se înțeleagă?

– Și marile puteri, dar și ei să înceapă să vadă ce se face, dacă nu, atunci să intervină puterile cele mai mari.

Vocea Basarabiei: Dar în Republica Moldova, pe parcursul acestor 31 de ani de independență, au fost trădători?

– D-apoi ei sunt, au fost și au să mai fie.

– Ei și acuma sunt, și-s mulți, și îs tare mulți. La noi este o problemă – noi suntem puși ca puișorii, așa-ia. În Țara Moldovei este o parte din oameni care mai au, dar oamenii simpli ca mine, am 70 de ani, eu sunt nimic. Gazul l-au făcut îndeobște…

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce a crescut tariful la gaz?

– Din cauza nu a celor care au fost, dar la aiștia care-s acum.

– Trebuiau să dea jumătate de țară ca să dea gazul mai ieftin?

– Stai, măi, oleacă, să zicem și așa…

– Găgăuzia într-o parte, cei din Pridnestrovia (Transnistria) într-o parte. Transnistria n-a plătit, d-apoi… Eu am niște verișoare, trăiesc acolo la Tiraspol, pe partea ceea și le dădeau gaz cu 97 de copeici pe metru cub. – „Măi, tu iei de pe spinarea mea și plătesc eu pentru asta” și tot timpul ne contram. Și dacă ei nu-l plătesc, îl plătim noi, cei din Moldova.

Vocea Basarabiei: Ia spuneți, geopolitic, încotro Moldova – mai aproape de Est sau de Vest, acum e preocuparea cetățeanului?

– Dacă ne-am pornit înspre Europa, haideți să facem totul ca încolo să ne ducem. Și cu rușii ar trebui de trăit bine, nu trebuie de stricat relațiile, că mai ducem încolo, exportăm ba mere, ba prune, dar ei spun că au nitrați și nu mai știu ce acolo. Acestea-s pretenții, e șantaj, asta-i politică.

Vocea Basarabiei: Când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duc gândurile?

– Cu ospitalitate și cu toate obiceiurile frumoase, la noi toate celea e frumos, e bine, cei care lucrează mai au, dar cei care stau prin baruri, aceia și acum îs cum erau înainte răi, bețivani. Înainte pe cine îi ridica? Pe cei gospodari, dar pe acei care erau leneși îi făceau trădători. Și acum e tot aceeași. O hulesc pe dânsa, pe Maia Sandu, dar nu poate să facă…

– Nu face nimic, nimic nu face, eu ție îți spun că nimic nu face…

– Stai, măi, oleacă. Dacă nu ai susținere, să te pună pe tine și dacă n-ai susținere…

– Șezi, măi, cuminte, că nu face nimic.

– Face, face multe! S-a apucat de corupția asta acum și-i bine. E bine că au început să-i aresteze pe Dodon și pe Tauber. Măi omule, deodată i-ai arestat și-i gata.

– Șezi cuminte, că așa-i legea…

Vocea Basarabiei: Acum cetățenii își creează impresia sau vorbesc despre vectorul politicii externe în funcție de unde sunt copiii la muncă peste hotare?

– Cam așa, da! Fata mea e în Italia, în Roma, deja are 20 de ani de când e acolo, cu ginerele, cu toți îs acolo.

– Și fata mea e tot de 20 de ani în Italia, am unul și în Moscova.

Vocea Basarabiei: Și dvs. cu cine țineți?

– Eu la toți le spun: „Măi, unde vi-i bine, acolo vi-i țara, nu-i țara ta, e țara acolo unde se poate de trăit, dar la noi nu-i chip, noi suntem nimic.”

Vocea Basarabiei: Nu, eu vă întreb – în Rusia e bine sau în Europa?

– Peste tot locul, care și cum poate.

Dar eu oriunde m-aș duce, țara mea n-o schimb. Țara e săracă, că am trăit prin greutăți, că și eu am 70 de ani și am trecut prin multe greutăți.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu-i unire în societatea moldavă? Iată, de ce-i dezbinarea asta?

– D-apoi de ce nu-i? Minoritățile acestea, cum li se spune, chiar și Pridnestrovia ceea, chiar și Găgăuzia, suntem o țară, dar…

Vocea Basarabiei: Problema transnistreană are șanse să fie rezolvată?

– Nu. Eu cred că n-o să fie. Și armata rusă e acolo, dar îs mulți, toți îs numai rusofoni acolo aproape. Și spun că-i a lor, că-i a rușilor. Măi, a fost…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. a cui ziceți că e?

– Noi zicem că-i a noastră, că-s atâția ani de-acum. Și eu mi-am făcut casă aici și cineva mâine-poimâine să-mi spună: „Măi, ieși de aici, că aici îi pământul lui tatăl meu”? Păi, după atâția ani, au trecut 100 sau 200 de ani…

Vocea Basarabiei: Dar Moldova în Uniunea Europeană cu sau fără Transnistria?

– Să fie unită mai bine ar fi.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție la sudul Republicii Moldova, la Cahul, și discutăm cu cetățenii despre viitorul Moldovei. Cum vedeți dvs. viitorul țării?

– Îi rău tare. Eu, iaca, îs la pensie, lucrez pe deal, primesc 2.800-3.000 de lei pentru 18-20 de zile. Asta-i zarplată (leafă)? Și pensie am 1.400 de lei. Cum se poate de trăit?

Vocea Basarabiei: Câți bani îi trebuie unui om să spună că are o viață decentă?

– Măcar 6.000-7.000 de lei, dar așa, banii vin la patron (proprietar), dar la țăranul prost îi dă 2.000-3.000 de lei. Iaca, mâine mă duc la ceapă, stau în căldură până la ora 14.00, nici bon de masă, nimic nu dau. Leapădă de-amu și lumea, cine să sape cu 2.000-3.000 de lei? Se duc prin Italia, prin alte țări.

Vocea Basarabiei: Dar cum se manifestă patriotismul la moldoveni, cine sunt patrioții adevărați?

– Nu-s, nu-s!

Vocea Basarabiei: Dvs. iubiți Republica Moldova?

– O iubesc. De ce să n-o iubesc?

Vocea Basarabiei: Cu ce vă mândriți ca cetățean al Moldovei?

– Mi-am făcut casa mea singur, cu mâinile mele, am muncit toată viața.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. contează încotro Moldova – mai aproape de Est, mai aproape de Vest?

– Mai tare spre Rusia. Așa a fost disciplină…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi am ajuns în vizită aici, la sudul Moldovei, la Cahul, și discutăm cu cetățenii despre perspectiva țării. Încotro se îndreaptă Republica Moldova, mai aproape de Rusia sau mai aproape de Europa?

– De Europa! De atâta că soțul lucrează în Europa, aduce bani de acolo și eu socot că Europa ne hrănește pe noi și hrănește Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și relațiile cu Rusia cum ar trebui să se dezvolte?

– Relațiile cu Rusia… N-am nimic împotriva Rusiei, să se dezvolte normal și cu unii, și cu alții.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să mergem spre bine.

Vocea Basarabiei: Când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duc gândurile, pentru că sunt 31 de ani de când Republica Moldova este un stat independent?

– La mulți ani, țară, să fii iubită și respectată! Republica Moldova este patria noastră și eu n-aș schimba-o pe nimic.

Vocea Basarabiei: Dvs. când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, la ce vă gândiți?

– Tot, aici m-am născut, aici o să trăiesc și aici o să-mi văd moartea.

– Pace, liniște și înțelegere între oameni!

Vocea Basarabiei: Ce preț are astăzi pacea, ținând cont că, iată, în imediata vecinătate de mai mult de șase luni se duce acest război ruso-ucrainean?

– E foarte scumpă, trebuie să o prețuim, nici n-am cuvinte cum să spun.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, în ospeție aici, la Cahul, la sudul Moldovei, și discutăm cu localnicii despre patrioți și patriotism. Cum se manifestă acest patriotism în societate?

– Cu regret, în Republica Moldova nu avem patriotism, deoarece cetățenii noștri, în primul rând, nu procură produsele autohtone, în al doilea rând, clasa politică din ‘90 până acum a jucat interesele altor state – Est, Vest, Răsărit, Apus, dar nicidecum interesul statului Republica Moldova. instituțiile de învățământ nu cultivă patriotismUL, dar cultivă concurența nesănătoasă și cosmopolitismul.

Vocea Basarabiei: Și atunci, iată, la 31 de ani de independență ce viitor are palma asta de pământ, cine-și pune întrebarea?

– Trebuie să ne gândim, în primul rând, ce înseamnă cuvântul „independență” și dacă noi o avem, de fapt, ca stat Republica Moldova. Independență de care – politică, economică, militară? Noi nu avem nici un fel de independență, noi stăm și împrumutăm bani de la europeni, plătim gazul Federației Ruse; noi nu suntem independenți, noi nu avem independență, doar ne declarăm că suntem independenți.

Vocea Basarabiei: Și cum poate fi consolidată această independență?

– Prin dezvoltarea antreprenoriatului mic și mijlociu și creșterea economiei, baza economică. Suntem stat preponderent agrar, dar cumpărăm usturoi din China, cartofi din Polonia, roșii din Turcia. Noi susținem economia altor state și forța de muncă iarăși la fel ridică nivelul economic al altor state.

Vocea Basarabiei: Dacă dvs. ați fi în fruntea Republicii Moldova, ce ați schimba, cum ați schimba? Și credeți că repede ați obține rezultate?

– Într-un stat unde deja totul este dărâmat este greu să reconstruiești de la început, necesită timp.

Vocea Basarabiei: Ca și cetățean al Republicii Moldova, cu ce vă mândriți?

– Că-s cetățean al Republicii Moldova!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi suntem în vizită aici, la sudul Moldovei, la Cahul, la 31 de ani de independență.

– Tot tragem nădejde de 30 de ani, tot tragem nădejde.

Vocea Basarabiei: 31…

– 31 de ani tot așteptăm.

Vocea Basarabiei: Dar a ajuns Republica Moldova un stat independent?

– Nu! Noi totdeauna am fost de cineva conduși. Am fost conduși de Rusia și acum suntem conduși de Uniunea Europeană, de America. Noi n-avem eul nostru, pentru că dacă o să fie contra, contra Uniunii Europene, le taie toate ajutoarele. Cu Rusia de-acum au încheiat-o, că lui dna Maia Sandu îi e teamă să zică ceva, că zboară din fotoliu. Eu o înțeleg și pe dumneaei, că ea e singură.

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii statului sunt uniți, știu care e drumul cel corect pe care să se îndrepte țara lor?

– Nu, nu suntem uniți, pentru că cineva vrea cu Rusia, cineva cu Uniunea Europeană, cineva cu românii. Noi de ce suntem așa? Pentru că noi nu știm de ce să ne apucăm, noi, generația noastră. Eu am trăit cu Uniunea Sovietică, mie mi-a plăcut atunci, știți, dar acum văd că nu-i prea bine, că nici ea nu s-a atârnat bine față de noi, dar din Uniunea Europeană, din partea astalaltă văd facilități numai pentru aceștia care primesc banii aceștia, aceștia trăiesc bine, dar noi cum am fost de rând lepădați și nu se uită nimeni la noi – așa și trăim. Ne spun că ni se majorează salariile. Eu, ca bugetară, în instituțiile preșcolare lucrez, 6%. Vă dați dvs. seama, cu 6%? Gazul, ferească Dumnezeu, intrăm prin magazine, ne uităm și ieșim. Da, eu încă pot să lucrez, îmi mai permit încă câte ceva, dar mă uit că sunt bătrâni de care ți se rupe inima. O să-și permită ei să-și ia bucățica ceea de carne sau de ce mai este? Nu, îi foarte greu!

Vocea Basarabiei: Dar credeți că dacă ați fi dvs. în fruntea Republicii Moldova repede ați putea rezolva multitudinea asta de probleme care s-au adunat pe parcursul timpului?

– Nu. Ia uitați-vă, o casă, eu ca să fac casa și să fac regulă într-însa îmi trebuie ani. Dar știți, dacă cinstiți să fie, ca să putem să ne ridicăm, atunci toți trebuie să nu furăm, să fim oameni cinstiți. Eu, dacă ar fi fost, de exemplu, așa, că-s președinte al țării, eu le-aș spune așa oamenilor: „Oameni dragi, eu încerc, voi încerca să fac asta, asta, dar nu vă promit salarii de atâta, vom încerca să ieșim din tot impasul acesta”.

Vocea Basarabiei: „La mulți ani, Republica Moldova!” și dvs. continuați.

– La mulți ani, Republica Moldova! Și numai bine, prosperitate, oamenii să fie mulțumiți și la mulți ani mai departe. sper, împreună cu țărișoara mea, că foarte mult îmi iubesc țara, să fie pace și dreptate.

Vocea Basarabiei: Dar acest război din imediata vecinătate a Republicii Moldova decide și el soarta țării?

– Desigur! Uitați-vă că la noi, moldoveanul, sărac cum este el, se străduie să ajute refugiații. Doamne ferește să nimerești în așa situație.

Vocea Basarabiei: Problema transnistreană are șanse să fie rezolvată? Și cum ați vrea dvs. să fie soluționată?

– Eu mă tem, mai bine lasă să stea așa cum este. Eu am impresia că dacă ceva o să se înceapă, ca să ia înapoi Moldova Transnistria, rușii vor face ceea ce fac acum în Ucraina. Tare ne temem. Uitați-vă, la mine părinții și-au făcut documente că, dacă ceva se întâmplă, iau și pleacă din țară, peste hotare să plece.

Vocea Basarabiei: Unde anume?

– În Uniunea Europeană. Bine că nu-i dovedește Rusia pe ucraineni, ca într-un fel nu cumva să ajungă până în partea aceasta la noi. Că dacă vin rușii, cât e de la Odesa până în Transnistria? O mână de aruncat, și nu o să fie nimic bun. Cei care au fost bogați s-au îmbogățit și se vor îmbogăți, dar noi, poporul simplu o să tragem întotdeauna, ei trag și o să tragem și noi. Noi ne facem lucrul așa, cât putem noi și așteptăm, speranțele-s mari, noi așteptăm cu cea mai mare încredere și ajutor de la Dumnezeu, dar noi trebuie să fim prieteni cu toată lumea. Da, contează să trăim bine și cu Rusia, și cu America, și cu toată lumea, e foarte bine. Uitați-vă cum noi suntem cu un vecin, când avem nevoie la cine ajungem? La vecin. E bine cu orice țară să trăim bine, altfel n-avem nici o șansă de a ieși din impasul pe care îl avem.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la sudul Moldovei, și discutăm cu cetățenii despre patrioți și patriotism. Cum se manifestă acest sentiment în societatea moldavă? Iată suntem la 31 de ani de independență, ce ne puteți spune?

Eu cred că există patriotism, chiar și populația care e în diasporă, oricât de bine le-ar fi acolo, îi macină dorul de casă, asta se numește patriotism. Dorul de mamă, de tată, de casă, de izvoare, de dealuri, de pâraie, de râpi – totul este patriotism. Asta e patria pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu și, mare, mică, dar e a noastră.

Vocea Basarabiei: Dar în rândul politicienilor au fost și sunt mulți patrioți?

– Cam jumate la jumate. Cred că odată cu integrarea europeană, cu întărirea bunăstării și prestigiului țării noastre pe arena internațională patriotismul se va revigora și își va implanta și mai adânc rădăcinile în pământ. Cred că cei mai mari patrioți sunt aceștia de la PAS, președinta Sandu și băieții aceștia din parlament, și Grosu, și același Bolea. Îmi pare că ei îs patrioți, ei au adus țara noastră spre integrarea europeană și cred că ei au s-o ducă, cu toate că au foarte multe bețe în roate tot de la aceleași cozi de topor care-s dirijați de coloana a cincea rusească, care fac tot răul.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi suntem în vizită aici, la sudul Moldovei, la Cahul, vorbim despre patriotismul la moldoveni. Cum se manifestă acest sentiment?

– În primul rând, vreau să vă fac complimente pentru emisiunea de aseară, mi-a plăcut foarte mult. Patriotismul… Uitați-vă, eu am putut să rămân peste hotare, mi s-a propus în Israel să fac școala și tare au nevoie de psihologi. Cum, dacă eu am aici o bucățică de loc unde-s înhumați părinții mei, socrii, măcar schimbăm florile? Acesta-i patriotism. Pentru mine, fiecare floricică e a mea, e în țara mea, acolo e mare civilizație, dar noi cât putem o aducem și aici.

Vocea Basarabiei: Dar în acești 31 de ani de independență în Republica Moldova s-a vorbit despre patrioți și trădători.

– Trădătorii îs acei care ne-au furat țara și au fugit. Eu, dacă nu-s vinovată cu nimic, vin în țară, mă întorc înapoi, iată să mă controleze, mă duc la bancă, am 0,00 și aștept pensia când vine. Eu și așa dorm neliniștită din zbuciumul pe care îl am, că prin multe necazuri am trecut, multe în viață, străinătatea nu-i o viață dulce.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi sunt politicieni patrioți?

– Eu cred că sunt. Și eu am mare încredere în mulți parlamentari, tinerii aceștia, băieți instruiți, inteligenți, pentru că patriotismul este să nu pui mâna pe banul statului, banul poporului, să nu pui mâna pe ajutoarele acestea care vin. Dar dacă greșesc eu, să fie tăiate degetele, cum se făcea pedeapsa înainte, și lor, dar și mie, că eu așa mare încredere am în ei, am mare încredere.

Vocea Basarabiei: În cine?

– În Maia Sandu, că e inteligentă, că vorbește bine. Știți, este așa o categorie de persoane care zic că nu ne dă: „Ei, ne-au zis că o să ne dea o viață mai bună”… Noi trebuie s-o facem, să punem umărul, să susținem și să ajutăm. Eu n-am așteptat niciodată. Iată, acum nu ne descurcăm numai noi cu salariul, dar nici nu le spunem la copii, mă gândesc ce să mai vând, ce să cumpăr, cum să fac ca să mă descurc și să mergem înainte, nu vreau să-mi dea nimeni. Războiul a venit peste ei când au venit la guvernare, pandemia, criza energetică, criza gazelor, noi am tras gazul și acum băiatul ne întreabă: „Și ce o să faceți la iarnă?” – O să facem focul cu lemne, noi ne descurcăm, dar nu vreau cineva să se închine.

Vocea Basarabiei: Dar acest îndemn din partea opoziției ca președinta Sandu să meargă la președintele rus Putin?

– În niciun caz n-aș merge. Pentru ce să se umilească? Ei și așa își bat joc de noi și și-au bătut o viață joc de noi și de limba noastră. Deci trebuie să avem oleacă de răbdare, să punem puțin umărul și să mergem mai departe.

Vocea Basarabiei: Și când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duc gândurile?

– Mă duc gândurile la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, unde am stat în ‘92 cu trei copii mici în brațe.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova!

– La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, Moldova mea scumpă! Deși nu-s născută aici, dar am venit aici.

Vocea Basarabiei: Unde sunteți născută?

– Eu sunt născută în gulagul stalinist, în Siberia.

Vocea Basarabiei: Dar cum vedeți viitorul Moldovei? Peste cinci, peste zece ani cum ați vrea să arate țara?

– Să dea Dumnezeu să ajung, dar totuși eu cred că dacă noi o să-i susținem și o să mergem așa cum s-a început de curățat judecătoria, procuratura.

eu vreau să văd Moldova integrată în Uniunea Europeană, pentru că un milion de cetățeni sunt în țările DIN Uniunea Europeană. Ei toți văd cum se respectă legile, eu văd că Moldova o să meargă înainte și o să înflorească, dar trebuie să fim uniți, să-i susținem și să avem răbdare.

Vocea Basarabiei: Ia să întrebăm și tânăra generație. Cum se manifestă patriotismul în rândul societății?

– Patriotismul se manifestă prin unirea pe care o au oamenii între ei.

Vocea Basarabiei: Dar există această unire?

– În Republica Moldova 50/50, pot spune, deoarece sunt persoane care nu sunt gata să cedeze pentru a primi, dar sunt alte persoane care dau cu orice preț, chiar având foarte puțin.

Vocea Basarabiei: Voi, tinerii, învățați patriotismul în școală, în familie. Cum vă manifestați voi ca patrioți?

– Noi învățăm în școală foarte mult despre patriotism, să încercăm să schimbăm viitorul țării în care trăim. Și patriotismul se manifestă chiar și prin cele mai mici gesturi. De exemplu, chiar și ocrotirea naturii tot poate fi un gest al patriotismului, să nu arunci o hârtie, să strângi după tine când te duci să petreci timpul la natură și multe altele, să ajuți și să faci tot posibilul ca persoanele să se simtă confortabil în jurul tău.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani împlinește Republica Moldova, cunoașteți?

– 31.

Vocea Basarabiei: E mult, e puțin 31 de ani de independență?

– După părerea mea, e mult, da.

Vocea Basarabiei: Și viitorul cum îl vedeți, cum ați vrea să fie viitorul acestei țări?

– Eu văd viitorul unul bun, văzând câte persoane acum încearcă să schimbe Republica Moldova și cât încearcă să facă pentru ea și cred că da, Moldova va avea un viitor bun, dacă noi ne vom implica mai departe în dezvoltarea Moldovei.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova!

– La mulți ani, Republica Moldova! E o țară frumoasă, e una destul de dezvoltată și cred că în fiecare este un pic de speranță că Moldova se va schimba spre bine în viitor, dar desigur ca viața aceasta să fie mai bună noi trebuie să o creăm singuri, adică nimic nu se întâmplă prin minune.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi suntem în vizită aici, la sudul Moldovei, la Cahul, și discutăm cu cetățenii despre sentimentul de patriotism. Cum se manifestă el în societatea moldavă?

– După părerea mea, patrioți în rândul moldovenilor sunt, dar sunt și trădători.

Vocea Basarabiei: Dar cine-s patrioții?

– Nația română, țăranul, el e patriot, el e pentru pământul Basarabiei, el ține la pământul acesta. Și în familia noastră din moși-strămoși, buneii mei tot țineau la pământul acesta și de la bunelul meu, de la tatăl meu știu că pământul acesta al Basarabiei e pământ românesc și ei au spus că tare bine au trăit cu românii.

Vocea Basarabiei: Dar în acești 31 de ani Republica Moldova a ajuns stat independent?

– Nu e stat independent, nu-i independență în Moldova, pentru că cineva ne conduce pe noi, altcineva ne conduce.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Nu-i secret, Rusia! Toți agenții KGB-ului acesta îs acum la noi aici. Ei nu ne respectă pe noi ca națiune, nu respectă limba noastră pe care o vorbim și ei zic că limbă moldovenească vor. Nu este limbă moldovenească, este limba română, pentru că sunt munteni, ei vorbesc românește, nu vorbesc muntenește, sunt transilvăneni, ei vorbesc limba română, și nu vorbesc limba transilvăneană.

Vocea Basarabiei: Dependența cea mai mare pe care o are Republica Moldova este dependența de resursele energetice. Și, iată, disputele acestea din societate că Maia Sandu, președinta, trebuie să meargă la Vladimir Putin să negocieze tarife mai mici la importul de gaze cum e înțeleasă de cetățeni?

– Unii înțeleg greșit, că ei depind de Rusia, dar noi nu depindem de Rusia. Noi putem să trăim și fără dânșii, foarte bine putem să trăim fără dânșii, pur și simplu trebuie oleacă să calculăm, că noi resurse energetice avem pentru Moldova, noi putem să facem cu aceleași cazane cu paie de care ei râd. Nu, nu, acestea sunt tehnologii noi care trebuie aduse din Europa. Eu, de exemplu, am văzut cazan cu paie, omul face cald toată iarna automat, nu trebuie să stea să cociugărească el acolo. A făcut cu tehnologie adusă din Italia, foarte comod și curat. Și aceeași lumină electrică putem să o căpătăm de la soare, de la moriștile acestea de vânt putem să o căpătăm, foarte ușor se poate.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați dori dvs. să se dezvolte relația dintre Moldova și Rusia?

– Comerț și rușii să nu ne boicoteze, că dacă nu vor fi ei, noi nu putem trăi fără dânșii. Nu, așa ceva nu poate să fie. În Moldova am trăit și fără dânșii, și mai bine am trăit, după cum spun părinții noștri.

Vocea Basarabiei: Calea corectă pe care să se îndrepte Republica Moldova, direcția corectă care este, în opinia dvs.?

– Uniunea Europeană, dar să nu piardă relațiile nici cu Rusia.

Vocea Basarabiei: Cum îi explicați omului simplu ce înseamnă integrare europeană?

– O viață mai frumoasă.

Vocea Basarabiei: Dar vine Bruxelles-ul să ți-o facă aici acasă?

– Nu, noi trebuie să o facem singuri! Că eu am fost prin Europa și am văzut în ce fel trăiesc europenii, și am văzut în ce fel trăim noi aici.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt piedicile care încurcă dezvoltării statului?

– Corupția e în primul rând și banditismul acesta pe care cineva îl susține, dar corupția e foarte mare.

Vocea Basarabiei: Cum poate fi stârpit acest flagel?

– Eu cred că numai cu ajutorul Uniunii Europene, cu ajutor de la Bruxelles o să putem noi să-l rupem din rădăcini, că a fost așa o perioadă oarecare că cineva a încercat să rupă corupția asta.

Vă spun ce spuneau oamenii atunci când a fost perioada ceea de stagnare din partea lui Voronin și ei socot că atunci el a distrus corupția, dar el a astupat corupția cu o plapumă și dedesubt lucra ca și cârtița.

Vocea Basarabiei: Dar acum e bine că cei de la putere insistă pe lupta asta împotriva corupției și credeți în finalitatea dosarelor de rezonanță?

– 50/50. 50 cred, dar 50 nu cred și acei care nu cred fac zarvă mai mare ca un câine care latră și nu mușcă. Dar părerea mea este că au să facă.

Vocea Basarabiei: În cine aveți încrederea cea mai mare?

– Eu am încredere în Maia Sandu. Cuvântul este cuvânt la dânsa și se vede ceva, cu toate că încetișor merge, dar ea merge încetișor, pentru că îi pun foarte multe piedici, foarte multe piedici(!), acum cu starea aceasta energetică. O să luăm noi de la România, o să luăm de acolo și o să mergem înainte, dar ei vor ca degeaba să le dea, dar dacă îți dă degeaba, el te ține sub talpă, dar sub talpă nu-i bine…

Vocea Basarabiei: Și asta e Rusia?

– Da, Rusia! Familia mea nu a avut ochi s-o vadă pe Rusia, cu toate că mama mea e rusoaică.

Vocea Basarabiei: A învățat româna?

– Da, a învățat româna. Ea e din Ucraina venită, de prin Poltava de pe acolo, dar se scrie rusoaică când se scrie.

Vocea Basarabiei: Dar despre războiul ruso-ucrainean și-a creat cetățeanul Republicii Moldova o părere, o percepție o are?

– O are! Și e o percepție foarte rea contra Rusiei, că nu-i drept războiul acesta, că rușii cântau înainte: „Rusia nu vrea război…”, dar când stai și analizezi, Rusia a luptat cu Libanul, Rusia a luptat în Albania, Rusia a luptat… Cu cine n-a luptat? Perioada lor de ocupație, în anii ’40, în istorie dacă să vedem, au ocupat Pribaltica (Țările Baltice), au ocupat jumătate de Polonie, Ucraina ceea tot au ocupat-o. Ei luptă cu toți? Cu cine n-au luptat ei? Cu Gruzia au luptat.

Ei au luptat și cu Republica Moldova și dacă nu erau rușii, Moldova nu pierdea Transnistria, că ea e a noastră, dar ei au introdus forțele armate acolo și noi, o țară mică și neutră, nu putem face nimic.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova pe calea integrării europene cu sau fără Transnistria?

– Până când fără Transnistria, noi trebuie să facem așa în Moldova ca transnistrenii să vină singuri la noi.

Vocea Basarabiei: S-o facem atractivă?

– Da. Să vadă că noi trăim bine și ei să se dezică de aceia, dar lor acolo le-au pus gazul 80 de bănuți rușii și moldovenii plătesc, e pe spinarea noastră și iaca toată aceasta-i.

Vocea Basarabiei: Dar aici în imediata vecinătate este și UTA Gagauz-Yeri.

– Am și un vecin găgăuz și ne contrăm tot timpul. Și eu îi spun: „Măi băiete, tu ești cu Rusia, dar de ce te plimbi cu mașină europeană și nu te plimbi cu Jiguliul cela, dar te plimbi cu asta europeană, că-ți place”? Dar el totuna îi cu rușii. Asta e.

Vocea Basarabiei: Și când ziceți: „La mulți ani, Republica Moldova!”, pentru că e 27 august, 31 de ani de independență, unde vă duc gândurile?

– La mulți ani, Republica Moldova!

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.