VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Bujor: Multă gălăgie fac corupții care au pierdut puterea iar acum vor să revină amăgind biata lume, ei vor să scape de pușcărie

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, în legislativ ar accede 4 partide, arată datele proaspătului Barometru de Opinie Publică. Din respondenții deciși, aproape 37 la sută ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar aproape 29% ar vota cu Partidul Socialiștilor, alții 13 la sută din intervievați ar vota cu Partidul Politic „Șor”, iar aproape 7% ar exprima vot de încredere Partidului Comuniștilor. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral. Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind unirea Republicii Moldova cu România 35% ar vota pentru, iar peste 47 la sută ar vota împotriva unirii, 17 la sută nu știu sau nu au răspuns. Despre necazurile și și bucuriile moldovenilor vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Gheorghe Sârbu, cumpărător la piața din Bujor, Hâncești

Cu referire la proaspăta cercetare sociologică, mai spunem că rezultatele sondajului arată că aproape 39 la sută din respondenți cred că anul viitor va fi mai rău. Aproape 33 la sută din cei intervievați spun că anul ar putea fi mai bun, iar 17% cred că va fi la fel ca anul 2022. Printre cele mai mari preocupări ale moldovenilor se numără prețurile, războiul din regiune, sărăcia, viitorul copiilor și criza financiară. Vocea Basarabiei a discutat cu localnicii din Bujor, Hâncești, despre viitorul și prezentul satului și statului.

Au oamenii ce mânca, au ce pune pe foc, că sunt și vreascuri, și râpcă este, și livezi avem din care nu știu oamenii ce să facă cu crengile, sunt bețe de răsărită pe care întotdeauna părinții noștri le-au folosit și noi încă le folosim.

Bineînțeles că și lemne s-au tăiat, deci oamenii au dovedit și și-au procurat, și-au făcut rezerve. Ei, bineînțeles că omul mai are și niște pretenții să aibă rezerve și pe 2-3 ani înainte, dar la moment, dacă noi o să spunem că suntem săraci, să nu-l mâhnim pe Dumnezeu, că atunci chiar mai rău o să fie.

Vocea Basarabiei: Omul își poate explica de ce s-a ajuns la această criză energetică?

– Toți își dau seama că-i de vină războiul din țara vecină pe care, cu regret, l-a început Rusia și nu mai poate să vină gazul de acolo cum venea, nu poate să mai vină de acolo energia electrică pe care o aveau ucrainenii din abundență și o vindeau și nouă, și în Europa o vindeau. Iată acestea sunt cauzele din care a apărut această criză energetică, dar totul îi temporar, o să treacă și aceasta. Acum îmi dau seama că au s-o dea mai greu cei de la oraș, dar dacă aiștia de la sat au să vadă că situația se agravează, că de acum a dat Dumnezeu și precis că toți au să aibă cu ce ieși din iarnă, dar în primăvară oamenii au să înceapă să se gândească mult mai serios, au să-și facă rezerve din toate ceea ce este, fiindcă noi în noiembrie-decembrie, încă o dată repet, chiar cu aceeași râpcă, cu aceleași vreascuri de la livezi putem să facem focul, dar când vor da frigurile mai mari, prin ianuarie-februarie încolo, atunci o să folosim lemnele și alte metode sunt care pot să ne scoată pe noi din această situație care este creată la ziua de astăzi.

Vocea Basarabiei: Dar opiniile în societate se împart, unii insistă că ar trebui autoritățile Republicii Moldova să discute mai insistent cu partea rusă și chiar președinta Sandu să meargă la președintele Putin să negocieze, alții, din contra, cred că această iarnă ar putea să însemne o apropiere și mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Dvs. ce punct de vedere împărtășiți?

– Eu nu știu cât gaz are Putin și cum îl vinde el. Deci, acest gaz îl vinde Gazprom-ul și la noi este Moldovagaz care trebuie să se ocupe de procurarea gazului. Ce are Maia Sandu cu Putin în chestia asta? Aceasta e o marfă care se vinde pe piață. Mă rog, numai din cauza aceasta că iată acum e acest război, se vehiculează că ea ar trebui să se ducă.

Dar ce trebuie să facă acolo Maia Sandu? Care-i sensul să se ducă ea încolo? N-are niciun sens! Deci, Gazprom-ul vinde și Moldovagaz cumpără. Atât.

Vocea Basarabiei: Dar să admitem că ar merge Maia Sandu la Moscova, ce răspuns credeți că i-ar putea oferi Vladimir Putin?

– Probabil că dânsul i-ar pune niște condiții, i-ar pune niște condiții și atunci poate că ar încerca să-i vândă, dar să nu uităm că noi avem acest gaz – mult, puțin – datorită faptului că Ucraina ne rabdă, că adică noi suntem o țară prietenă cu Ucraina până când și ei ne rabdă. Că dacă noi am manifesta ostilitate, adică conducerea Republicii Moldova, imediat pe această conductă de gaz ar pica o bombă rusească sau ucraineană care ne-ar lipsi complet de acest gaz, de aceste 50% pe care acum le primim.

Să-i mulțumim actualei guvernări că manifestă această înțelepciune și încă pot juca, ca să poată să-i împace pe toți, vasăzică și pe ruși, și pe ucraineni.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova care e?

– Bineînțeles că noi trebuie să mergem în Uniunea Europeană, bineînțeles că noi trebuie să fim alături de Ucraina, fiindcă Ucraina duce un război sfânt și drept, că Rusia este un stat agresor, acesta este un adevăr și trebuie să fim cu Uniunea Europeană, cu România, în primul rând, fiindcă ceea ce-i în CSI și în Euroasia, acolo este unul care dictează, dar restul, ceilalți vor ca să i se supună și ea nu merge.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova ca să ajungă în UE trebuie să-și facă lecția de acasă, tema de acasă sunt reformele. Reformele unde au ajuns?

– Reformele probabil că aveau să fie mai lejer îndeplinite dacă nu era războiul. Acum avem situație de forță majoră și probabil că acum sunt alte priorități, dar ceea ce trebuie să facem noi cu reforma justiției, asta trebuie îndeplinitîntocmai din cauză că altfel Uniunea Europeană nu ne crede pe cuvânt că am putea să fim membri, neîndeplinind această temă pe acasă.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. reforma în justiție ce rezultate trebuie să dea?

– În primul rând trebuie să fim toți egali înaintea legii, în al doilea rând nu trebuie tergiversat timpul ăsta de așteptare până la rezolvarea unui sau altui dosar, fie el penal sau civil, sau alte dosare, fiindcă oamenii așteaptă ca dosarele să fie cât mai repede finalizate, dar ceea ce ține de toți egali înaintea legii, doamnă, spre regret, până acum ne-au furat foarte mult și populația practic nu-i atât săracă cum este supărată că, închipuiți-vă dvs., oamenii muncesc, au pus bănuț cu bănuț și au adunat bugetul statului și la urmă se fură de acolo banul strâns prin sudoarea frunții, adunat acolo în buget se fură și până la urmă cei care sunt acolo responsabili primesc mai departe salarii, concediale… „Că noi am știut, am văzut că scoteau banii cu sacii, dar nu s-au luat măsuri”. Cum adică nu s-au luat măsuri? Iată asta pe noi ne deranjează și de atâta noi vrem ca justiția să fie în așa mod făcută ca fiecare funcționar de stat să răspundă înaintea legii, și nu înaintea șefului sau el să zică: „Dle, eu nu fac nimic, fiindcă șefu’ încă n-a dat ordinul”. El trebuie să iubească acest stat, trebuie să iubească acest popor, fiindcă ei îi slujesc lui.

Victor Filimon, locuitor din satul Bujor, Hâncești

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Bujor, Hâncești, să discutăm despre prezentul și viitorul satului și statului. Cum vedeți dvs. ziua de mâine?

– Foarte rea o vedem. Îi foarte greu, tare-i greu pentru bătrâni, Doamne ferește! Noi primim două mii de lei pensie. Ce ne facem noi la sat – cărbuni, lemne?

Vocea Basarabiei: De iarnă v-ați pregătit?

– Da’ cu ce să mă pregătesc? Dumnezeu să-i dea sănătate, că avem un primar de aur, nici n-a simțit Bujorul că să avem noi așa un om de aur. Cu ajutorul lui, cu sfaturile lui poate ceva o să ne facă. Da’ ne-a făcut… A mai fost Bujorul așa? Doamne, Doamne! Ne-a îmbunătățit și pe toți care se duc la dânsul îi ajută, îi sfătuiește. Da’ ce, guvernul, parlamentul ista, ce aiștia nu se gândesc pentru norod niciodată?

Vocea Basarabiei: Și vreți să fie schimbați acum?

– D-apoi cum!

Vocea Basarabiei: Și cine să vină în loc?

– Cine-o fi, numai să nu fie ele, femei la conducere. Da’ Sanda ce? Se duce și umblă prin toate țările, și nu vine în sat. De ce nu vine în sat la noi să ne vadă, la bătrâni să intre? Ian să intre la o bătrânică, iaca, eu la o bătrână amu i-am luat niște caloși și să-i duc, că ea nu poate veni.

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă încredere mai mare din politicienii din Republica Moldova?

– Dodon cum a fost, da-n sat a fost și în câte sate a fost, și câte ajutoare la case, și câte case a cumpărat la norod, la bătrâni, la toate celea? Cum a fost Dodon, Dodon a fost! Sanda că ea așa, că acela fură, da’ care nu fură, puișor? Că cu „kuliokul” Dodon, da’ de unde, l-o cătat, l-o găsit pe Dodon atunci cu „kuliokul”?

– Măi, ascultați, eu nu-s politic și în politică nu mă vâr, că nu…

Vocea Basarabiei: Da, dar dvs. votați o dată la 4 ani.

– Eu n-am votat-o pe Sanda, în primul rând, dar să vină un om care să cunoască, să înțeleagă, să gândească. Dar de unde să-l știu eu care-i? Trebuie un om care să socoată, să gândească…

Vocea Basarabiei: Care-i acela om?

– D-apoi care-i, eu de unde să-l știu? Dacă l-aș ști, apoi eu m-aș duce și i-aș spune.

Vocea Basarabiei: Vă este clar acum cine ajută Republica Moldova?

– Of, nu știu cine mă ajută. Pe Republica Moldova nu știu cine-o ajută, numai Sanda n-ajută. Sanda și guvernul, și partidul lor n-ajută.

– Dar cum să le faci, măi, economia asta, să șed pe întuneric? Am un holodilnik (frigider) și când am ceva într-însul îl mai pun, dar așa n-am ce pune.

– Ioane, lumina! – eu zic. Ioane, lumina! Du-te și stinge lumina, că trebuie să facem economie. Noi stingem și televizorul, și-l sting, îlscot din rozetkă (priză), că arde și trebuie să facem economie. Unde s-a mai aflat țara s-a facă economie cu lumina un bătrân?

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar de ce a apărut această criză energetică?

– Ei vorbesc că din cauza războiului ista de la Ucraina, că… Dar trebuia tot să se gândească.

– Și gazul…

– Eu am o fată, are copii la Chișinău și lucrează acolo nacealnic și ei i-a venit acum 2.000 de lei pentru lumină. D-apoi ce face ea cu un copil de-a 12-a și unul de clasa a doua? Ce face ea și cu kvartira (apartamentul)? Dar pe gaz cât o să-i vină?

Vocea Basarabiei: Vă întrebam – vă este clar de ce toată lumea s-a pomenit în această situație atât de complicată, când resursele energetice costă atât de mult?

– Spun că numai din pricina că-i război în Ucraina, de acolo noi ne alimentam și acum…

– Cum era cu rusul, of Doamne! Cu rusul, cu rusul era bine!

Iaca de ce nu s-a dus ea să se înțeleagă cu Putin și ne dădea lumină oleacă mai ieftină? Și ea nu vrea. Apleacă oleacă capul…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce-i război în Ucraina?

– De la dânșii, cu Putin și cu…

– Nu…

– Dar de ce la ce dar?

– Ei au acolo mai în scurt cu pământurile acestea, se luptă pentru pământ, că, mol (chipurile), e al Rusiei, aiștia zic că-i al Ucrainei. Ei, eu harta Ucrainei și a Rusiei, să mă scuzați, n-o știu.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Bujor, raionul Hâncești, și vorbim cu cetățenii – cum se trăiește azi în țară, la sat?

Tare greu! Lumina-i scumpă, gazul tot la fel.

Vocea Basarabiei: Dar gaz n-aveți încă?

– N-am. Chipurile îi vorba să tragă gaz amu.

Vocea Basarabiei: Dar de iarnă cum v-ați pregătit?

– De iarnă, lemne mi-am luat.

Vocea Basarabiei: Ușor a fost să luați lemne?

– Ei cum? 1.100 de lei skladometru (metru ster).

Vocea Basarabiei: V-ați dus și ați luat, n-ați avut probleme?

– N-am avut. Să fie o pace și atât! Văd că se retrag rușii, dar cine știe cum va fi mai departe.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem aici, la Bujor, Hâncești, și vorbim cu cetățenii despre cum sunt pregătiți de iarnă, despre drumul pe care trebuie să se îndrepte satul și statul.

– Oamenii îs deștepți, ei socot bine, dacă copeica îi unge și copeica îi duce pe dânșii undeva într-un loc pe care ei nu-și dau seama că aista-i lucru rău, la rătăcire îi duce copeica, dar cineva se bucură pentru asta, că îl poate învinge pe acel care-i mai slab de înger, de fire, de minte. Și lumea trebuie să se gândească în viitor care partid poate să ajungă la conducere, care partid să fie.

Toți zic că partidul lui Maia Sandu îi slab, nu-i slab, fata îi la început de cale, ea deodată trebuie susținută, fiindcă la început de cale nimeni nu-i puternic și nimeni nu-i în stare să doboare munții, că și lumea-i rea și-i neascultătoare.

Vocea Basarabiei: Și drumul pe care să se îndrepte țara care e corect?

Este drumul european, fiindcă am înțeles că cel mai mare ajutor nouă Europa ni l-a dat și noi trebuie să socotim lucrul ista și trebuie să mulțumim. Și mulțumim, dar trebuie să și înțelegem lucrurile acestea – cine ne ajută mai tare și cine ne pune mai multe bețe în roate.

Vocea Basarabiei: Dar relațiile cu Rusia în continuare cum ar trebui să se dezvolte?

– Ca între oameni. Relațiile tot trebuie să existe, fiindcă noi atât de mult am depins de dânșii, am fost sub papucul lor. Cum erau învățați oamenii? Se duceau cu producția și o vindeau acolo, acum au căpătat loc liber și în Europa, dar Moldova îi mai mult pe grâne și pe porumb ca să existe și asta-i toată legătura, ură nu trebuie să fie între popoare deloc.

Vocea Basarabiei: Dar ceea ce i se cere acum dnei președinte Sandu, să meargă să discute cu Vladimir Putin problema gazelor?

– Poate că ar trebui să încerce să vadă ce, că ea nu-i fată care să ne lase la lucru rău, poate că și ar trebui să meargă să vadă – oare cum va fi, oare cum va fi? Ei anume că ne-au lăsat până acum, au zis că o să-i vedem când au să ajungă la frig ce au să facă atunci.

Demnitate trebuie să existe, dar umilință – nu. Ei ne umilesc, ei ne umilesc cu bogăția lor subterană. Noi trebuie să avem calea noastră și să ne înțelegem.

Să ne gândim și noi la Domnul, poate va da Dumnezeu și ne vom înțelege și va fi totul bine, să nu fie ceva mai rău ca acum.

Vocea Basarabiei: Dar războiul acesta pe care l-a pornit Putin trebuie să se termine?

– Trebuie să se termine, că acolo-i pierdere de oameni, acolo lumea-i zăpăcită și noi ne-am zăpăcit pe lângă dânșii și ducem și noi durerea în piept pentru fiecare, când se spune că, iaca, atâția, atâția au fost ori când au bombardat iar din nou, iar din nou, iar. Acestea-s suferințe, noi suntem oameni și suferim sufletește, dar acolo mai sunt și alte suferințe, acolo au fost construcții care au fost distruse…

Vocea Basarabiei: Cine poate aduce pacea acum după 9 luni de război, de invazie rusă în Ucraina?

– Putin și Zelenski trebuie să găsească o vorbă bună între dânșii. Eu n-am stat la masă cu dânșii să văd de ce au pornit războiul, dar ei trebuie să știe de ce s-a pornit războiul. Și asta a fost o dorință a lui Putin ori a fost un capriciu al lui, ori nu știu, nu pot să spun, dar îi lucru rău tare.

Putin trebuie să-și retragă armata, nici rușii nu-s chiar îndestulați că ei fac războiul în Ucraina, chiar și soldații îs umiliți de-ai lor șefi, îs trimiși cu de-a sila în Ucraina. nici ei n-au dorință să moară, nici mamele lor, nici mamele care își petrec copiii care au soții, au copii, multe lucruri murdare se petrec, întotdeauna se petrec când îi război. Dar noi vrem pace.

Noi am crescut, iaca, de-amu avem 70 de ani, noi n-am știut și cea mai mare durere n-am știut până când s-a început pandemia. Noi atunci ne-am distrus că-i pandemie, dar n-am știut că după pandemie va veni ceva mai greu, pe care n-am dorit-o niciodată și nici n-o dorim să fie, nimeni să nu tragă durere. Ne rugăm Domnului de sănătate și pace.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Bujor, Hâncești, să discutăm cu cetățenii calea cea dreaptă pe care trebuie să se îndrepte satul, statul.

– Noi dorim înspre Europa.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Dar de ce? Că parcă se vede mai luminos drumul, că încolo cam e rusul și știți cum e, ucide oameni nevinovați, copii. Iaca acum i-a lăsat fără lumină, fără căldură…

Vocea Basarabiei: Pe cine?

– Pe aceștia din Ucraina, ei își bat joc de suflarea omenească.

Vocea Basarabiei: Dar ce își dorește Putin prin invazia asta în Ucraina?

– Să arate, să arate bojestvennosti, să nu-i sufle nimeni în borș. Să arate la toți, la europeni că ei îi cu armamentul ista.

ca atare și în Rusia trăiește lumea cam greu. Prin Moscova, primprejur așa-i, dar dincolo îi tare greu.

Vocea Basarabiei: Ați fost vreodată în Rusia?

– Da, am fost! Nu spuneți voi că trăiesc în Rusia bine, ea îi cointeresată numai pentru armament, dar e un om rău.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Putin, Putin! După toate auzitele, el îi cam bolnav și el vrea nici lui să nu-i fie și nici la alții. El așa și zice, că el să tragă vreo câteva rachete, că el o să arate… Că a zis că se vâră America în Ucraina și ei se tem.

Vocea Basarabiei: Acum președintele american Biden a cerut să înceapă negocieri de pace.

– Da, da, și ei nu vor.

Vocea Basarabiei: Cine e capabil să aducă pacea în această regiune unde e și Republica Moldova?

– Europa! Europa, că tare ne temem și de Transnistria, că tot armata șade aici. Dar ce? Iaca-tă acum a ajuns o rachetă în Polișa (Polonia), ei îi avertizează, îi sperie.

Vocea Basarabiei: Pentru că ați amintit și de problema transnistreană, de 31 de ani nu se poate găsi o soluție durabilă, de cine depinde rezolvarea acestei probleme?

– Noi zicem că și conducerea țării noastre ar trebui să spună că n-are ce căuta armata rusă. Iaca acesta-i un pericol foarte mare, foarte mare, că noi putem să ne așteptăm la orice și oricând.

Vocea Basarabiei: Dar în ce condiții poate fi soluționatăproblema transnistreană?

– Pe cale pașnică. Cum era înainte? Moldova unică, oameni de-ai noștri trăiesc acolo, cum au trăit înainte, așa și trebuie să trăiască.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, iată am venit în vizită aici, în raionul Hâncești, și discutăm cu cetățenii despre perspectiva localităților, statului. Cum vedeți dvs. viitorul?

– Noi viitorul cum îl vedem? Totul depinde de conducere.

dacă conducerea o să fie pentru oameni, o să fie totul bine și pentru cetățeni, dar dacă n-o să fie cum trebuie să fie și o să fie corupți, desigur că o să trăim greu.

Vocea Basarabiei: Dar în 31 de ani de independență a Republicii Moldova a fost o guvernare care a spus că nu e cea care vrea să rezolve problemele cetățenilor?

– De atâta timp de când îi democrație la noi, nu s-a făcut după cum ar trebui să se facă după legile democratice, ca să trăiască lumea bine, mai mult au fost furturi sau alte interese, de atâta nici nu se vede ceva bun și n-am avut nici un viitor bun.

Vocea Basarabiei: Și e mai bine să fie dictatură?

– Ei, dictatura tot nu-i bună. Desigur e mai bine când omul e liber, dar totuși totul depinde de conducere, dacă conducerea ar fi fost cumsecade, lumea avea să trăiască bine, dar așa, ajutoare au venit, au venit și au venit și nimic nu s-a schimbat, schimbări nu-s, tot așa stăm pe loc cum am fost în anii ‘90.

Vocea Basarabiei: De iarnă cum v-ați pregătit?

– De iarnă… Mulțumesc, încă suntem în putere și putem munci, ne-am pregătit bine. Am cumpărat o tonă de cărbuni, niște lemne am mai avut, mi-a mai dat statul 3 skladometri (metri steri) ca la pensionari, le-am primit, mulțumesc. Așa, ce pot să spun? Îi bine, când omul mai muncește, mai face câte ceva, dar care îi lenos mai greu dă înainte.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs., simplii cetățeni, e clar de ce e atât de mare această problemă a resurselor energetice, de ce s-a ajuns la această criză?

– Câte guvernări au fost nimeni nu-și mai punea întrebarea de lemne, de una-alta, toți trăiau și găseau de foc cum le era lor de cuviință, dar acum guvernarea asta nu știu de ce a început-o cu ajutoarele și mai rău mătincă a făcut pentru dânșii, fiindcă-i greu de îndeplinit, păduri în Moldova nu-s, lemne nu s-ajung și și-au făcut singuri probleme, eu socot, cu asta. Dacă lăsau lumea benevol să-și caute de foc, cum făceau celelalte guvernări, cred că nu erau să fie nici atâtea probleme. Înainte, de exemplu, omul se ducea și-și procura cât avea nevoie, umblau mașinile și mai vindeau, se duceau la leshoz (ocolul silvic) mai lucrau, își luau lemne, cumva ieșeau și nu erau probleme pentru guvernare, dar acum guvernarea a vrut să facă bine și s-a primit mai rău, nu-i îndestulează pe toți, nu le ajunge, asta-i problema.

Vocea Basarabiei: Sunt și forțe din opoziție care vor să dea jos președinta, să dea jos guvernul, să dea jos parlamentul, să se ajungă la anticipate. Dvs. ce ziceți?

Gălăgia asta o fac cei care au fost corupți și au pierdut puterea și acum vor să revină înapoi și amăgesc lumea

Amăgesc lumea că au să le facă, au să facă ceea, au să facă cealaltă, dar îndeobște socot că n-au să facă nimic, numai vor să scape de judecată, să nu-i sudeaskă (judece), dar bine n-au să facă niciodată.

Vocea Basarabiei: Dar drumul corect pe care să se îndrepte satul și statul, care e calea cea bună?

– Calea cea bună îi ca să fie toți muncitori și să aibă de lucru, să-și facă ceea ce și-au pus de gând și atunci o să trăim bine.

– Ca să trăiască țara bine trebuie să trăiască bine și cu rusul, și cu Europa. Și atunci, lumea o să aibă și piață de desfacere, și poate o fi și mai ieftin, și altfel se vor înțelege, și se va întoarce și Rusia la noi. Dar așa, dacă îi critică și-i critică pe ruși, tot nu-i bun, că cum n-ar fi piața cei mai aproape îi Rusia și socot că ar trebui bine să fie și cu Rusia, și cu Europa, dar lumea o să aleagă – ori cu Europa, ori cu Rusia. Asta totul depinde de lume.

Vocea Basarabiei: Dar Vladimir Putin a pornit această invazie rusă și iată îs 9 luni de zile de când e războiul dintre Moscova și Kiev. Vă este clar de ce-i această agresiune?

– Îs opt ani de zile de când se bat acolo cu Donbasul cela… Așa-i părerea mea, dacă Ucraina îndeplinea dogovorul (acordul) de la Minsk, eu cred că n-aveau să ajungă la război, avea să fie pace, poate aveau să piardă Krîmul (Crimeea), adică l-au anexat și așa, și așa, dar restul nu era să fie atâta ucidere de lume, nu era să fie război, nu era să fie distrugeri, dar asta-i politica mare. Eu socot, părerea mea îi că politica îi mare și la Zapad (Vest), și la aiștia, ca să distrugă lumea, iaca de ce, altfel…

Vocea Basarabiei: Cine poate aduce pacea în această regiune?

– Numai înțelegerile. Dacă se vor înțelege și vor găsi limbă comună…

Vocea Basarabiei: Dar cine trebuie să găsească limbă comună?

– Acei care se bat între dânșii.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Bujor, Hâncești, și discutăm cu cetățenii, în primul rând, cum s-au pregătit de iarnă.

– Noi, pensionarii, ne-am pregătit de iarnă bine, n-am așteptat cineva să ne ajute, fiindcă asta problemă îi pentru tot poporul moldovenesc, românesc mai degrabă, fiecare trebuie să se gândească din timp și să se gătească lemnișoare, acolo ce trebuie pentru căldură. Să nu așteptăm să ne dea cineva, mulți așteaptă că să le dea cineva căldură, căldură trebuie de-o făcut noi singuri.

Vocea Basarabiei: Cetățenilor le este clar de ce acum s-a acutizat această criză energetică?

Datorită faptului că noi am depins mult de sovietici și de rușii care am fost amăgiți toată vremea, dar noi am crezut că aista-i fratele nostru mai mare, dar am greșit foarte mult, așa că trebuie să ne gândim…

Vocea Basarabiei: Dar exponenții unor partide politice îi cer președintei Sandu să meargă la Moscova, să discute cu omologul rus Putin, să negocieze un preț mai avantajos la importul de gaz.

– Acestea-s toate niște aberații…

Vocea Basarabiei: Dar trebuie să se ducă dna Sandu?

– Nu trebuie să se ducă, noi trebuie să hotărâm întrebările noastre. Acolo au să-i pună niște condiții care nouă nu ne plac.

Vocea Basarabiei: Ca de exemplu?

– Niciun fel de război nu trebuie să susținem noi, rușii cer independența Transnistriei ce a aparținut statului nostru și iaca de atâta Maia Sandu nu poate să se ducă și nici nu trebuie să se gândească la lucrul acesta. Noi suntem pe calea europeană, statul să se dezvolte datorită europenilor.

Vocea Basarabiei: Dar calea asta europeană cere un efort din partea autorităților și cetățenilor – ca să fie făcute reforme, ca să fie livrate rezultate în lupta cu corupția…

– Iaca de atâta și amu la noi îi criza asta cu Partidul „Șor”, care face multe nebunii, ne dezbină partea care noi trebuie să ne ducem înspre Europa, că Maia Sandu luptă cu corupția și de atâta aiștia fac gălăgie, aiștia fac tot răul în țară.

Șor, socialiștii, comuniștii, care toată vremea au stat numai pe baniță rusă și acum lor le vine greu să meargă cu noi în partea europeană. Da, ei se tem de justiție.

Dar vă spun drept că noi am așteptat mult de la Partidul Acțiune și Solidaritate, că ne-au promis că au să-i pună la dubă, dar nu știu de ce…

Vocea Basarabiei: Dar partidul îi trimite după gratii, partidul îi pune pe banca acuzaților sau justiția?

– Nu, nu, justiția pune, dar justiția îi mai blândă față de cum ar trebui să fie, oleacă mai strict trebuie să fie cu partidele acestea care-s proruse și pe Șor trebuie de-l scos și nu numai pe Șor, dar și socialiștii, comuniștii trebuie scoși în afara legii, nici vorbă nu poate să fie. Mai pe scurt, disciplina și legile la noi trebuie să fie oleacă mai stricte, trebuie să fie trași la răspundere. La noi în țară sunt oameni de treabă cu care poți să stai de vorbă, numai că au făcut atâtea partide că nouă nu ne trebuie, la așa țară mică, cu 2,5 milioane de oameni, nu ne trebuie nouă atâtea, nouă ne trebuie două partide.

Vocea Basarabiei: Dialog între putere și opoziție, între guvernare și adversari trebuie să existe?

– Trebuie să existe, fără asta nici nu este chip. Trebuie la o masă rotundă să se așeze, să discute întrebările țării, economia țării, dar energia acum cât îi de strictă și au fost amăgiți de către Gazprom pe gaze, pe energie de la Cuciurgan. Și iaca nouă ne mai aduceau oleacă frații ucraineni, dar cu bombardamentele acestea pe care le fac rușii i-au distrus, sărmanii, și pe dânșii, și nouă economia ne-au stricat-o. Multe întrebări sunt, dar…

Vocea Basarabiei: Pacea, cine poate aduce pacea?

– Pacea poate să o aducă numaidecât rușii, ei trebuie să își retragă armata din Ucraina și din Transnistria să retragă Armata a 14-a staționată de o grămada vreme. Sunt multe întrebări.

Vocea Basarabiei: Ați spus, calea de integrare europeană este calea cea mai bună. Câți ani i-ar trebui satului Bujor să fie o localitate europeană?

– Dacă ar fi bine în țara Moldova, noi am fi integrați în Europa mai degrabă.

Vocea Basarabiei: În cât timp?

– În 5, 6, 10 ani. Dacă ar fi niște partide care să se înțeleagă între dânsele și să hotărască întrebarea oamenilor, să fim uniți, că dacă n-ar fi Europa, noi am fi izolați cu totul, dar datorită fraților din Europa, ne alocă bani. Fiecare întreabă: „Dar unde se duc banii?” La pensii se duc, iaca la compensații, se dă la copii, la mame. Dar drumurile? Foarte bună întrebare pusă, drumurile… Vedeți că drumurile ni le facem, dar nu este populație, drumuri avem bune, dar populație nu-i, rămân casele pustii, fără locuitori.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am făcut un popas aici, la Bujor, Hâncești, și vorbim cu cetățenii despre prezentul și viitorul satului, statului. Cum îl vedeți?

– Cu Europa! Trecutul l-am văzut, viitorul îl vedem prin copiii noștri care-s peste hotare și deja se vede clar.

Vocea Basarabiei: Unde vă sunt copiii?

– Doi feciori îs la Londra și fiica e în Israel.

Vocea Basarabiei: Acum, în vară, Republica Moldova a obținut acest statut de aderare la Uniunea Europeană. Câți ani i-ar trebui Moldovei să ajungă la acele standarde?

– Ar fi de dorit cât mai repede. Dorința e mare, dar în realitate nu știu cum o să fie.

Vocea Basarabiei: Dar știți că în acești 31 de ani de independență mereu a fost o luptă – Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– Că noi toată vremea am fost sub dictatura Rusiei și de atâta noi n-am prea avut nicio șansă. Iată datorită Partidului Acțiune și Solidaritate, iată acum s-au rupt lanțurile, s-a dat mai multă libertate.

Vocea Basarabiei: Sunt forțe din opoziție care vor să dea jos și guvernul, și parlamentul, și președinta, și să ajungă la alegeri anticipate.

Ei se luptă în zadar, cheltuie bani. Eu sper că o să fie lupta dobândită pentru Europa.

Vasăzică, când banii nu-s ai tăi, tu poți să faci ce vrei cu dânșii. Da, asta numai ca să faci rău, dar lumea dacă gândește real de unde se iau banii aceștia și cu ce scopuri se fac, ar trebui, de-o pildă, să fie mai realiști în luarea lor. Lumea e manipulată și lumea poate că da, într-adevăr, se duc după niște bani, dar mie mi-a plăcut de un tânăr când a spus că: „Da, eu m-am dus și am mai luat 500 de lei, dar îs tot pentru Maia Sandu”.

Vocea Basarabiei: De iarnă cum v-ați pregătit?

– Mai oleacă din trecut ce a mai rămas, acum o să mai luăm, tot așa. Dar ce să facem? Iarna o să treacă oricum o fi. Ierni au fost, ierni o să mai fie, așa că…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce e atât de acută această problemă a asigurării cu resurse energetice, de ce s-a ajuns la această criză?

– La criza asta s-a ajuns de atâta că noi n-avem resurse, mai ales cu gazele, da, noi tot procurăm și de atâta s-a ajuns la aceasta. Prețurile se măresc din problemele acestea cu războiul, noi tot cumpărăm, prețurile peste hotare sunt altele. Noi, dacă ne ducem înspre Europa, da, ca să folosesc un cuvânt rusesc – skaciok, adică dacă să trecem peste treapta asta tocmai la nivelul cela, da, noi o să trecem printr-o luptă și când o să cadă greutatea asta o să ne simțim desigur liberi.

Vocea Basarabiei: Dar chiar și aici la Bujor am auzit oameni care insistă ca Maia Sandu să meargă să discute cu Vladimir Putin.

– Lumea tot e manipulată, adică dacă ei speră… Dar nu, asta nu trebuie să îngenuncheze în fața lui Putin. Nu sunt de acord. Eu am vârsta de 62 de ani, 16 ani am fost în Rusia, în care nu doar noi, moldovenii, dar chiar toți din fostul lagăr socialist, noi am fost acolo umiliți tare, da, în privința traiului, a lucrului și așa mai departe. 16 ani eu am dat acolo Rusiei, ani în care am fost jefuiți, umiliți. Eu am trecut prin asta și adică care nu a fost – nu poate să-mi spună, dar care, da, nu vreau să spun că cineva poate și acolo și-a găsit un loc călduț, și-a făcut un business, eu nu vreau să spun nimic despre dânșii, dar în realitate cum s-au comportat ei față de moldoveni și de uzbeci, tadjici, asta a fost…

Vocea Basarabiei: Dar relația Moldovei cu Rusia cum ar trebui să fie?

– Până ce să ne debarasăm și va deveni o politică nouă în Rusia, se va schimba guvernarea acolo, da, s-ar putea pe viitor, adică schimb economic, dar pe parcurs, numai nu acum, la momentul actual nu trebuie, dacă o să facem legătură din nou, o să fim umiliți tare pe urmă. Nu, acum trebuie de debarasat complet și atunci de văzut pe viitor cum o să fie. Eu sper că o să fie cu mult mai bine.

* * *

Opinii adunate în comuna Bujor din raionul Hâncești. Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, susține că războiul din țara sa a intrat într-o fază decisivă, oamenii fiind și mai uniți, și mai consolidați. Potrivit diplomatului de la Kiev, victoria Ucrainei în acest război va reprezenta victoria întregii lumi democratice. Marko Șevcenko a mai declarat pentru Vocea Basarabiei că nimic în istoria Ucrainei n-a consolidat atât de mult societatea cum a făcut-o Federația Rusă prin atacul său criminal. Amintim că pe 24 noiembrie s-au împlinit 9 luni de când Rusia a invadat Ucraina.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.