VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă: Rezultatele perchezițiilor la Chișinău, Cimișlia și Anenii Noi

Angajații Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații (INI) și cei ai Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au desfășurat vineri, 25 noiembrie, cinci percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

Într-un comunicat remis presei, PCCOCS subliniază că perchezițiile s-au desfășurat la mai multe persoane, de la care au fost ridicate mai multe probe relevante dosarului penal: înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, precum și telefoane mobile cu informație pertinentă. Probele urmează a fi examinate și coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal.

Persoanele au fost escortate pentru audieri și pentru atribuirea statutului procesual de către procurorii PCCOCS. Un bărbat din persoanele identificate a fost judecat pentru furturi în proporții deosebit de mari. Acesta a fost azi reținut pentru 72 de ore, după ce a fost implicat și în acțiuni huliganice în cadrul unei acțiuni recente de protest.

În urma măsurilor de investigații au fost identificate persoane din raionul Anenii Noi, la care au fost depistate obiecte folosite în acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă. Printre persoane vizate, a fost identificat unul din liderii unui grup de sportivi de performanță, din raionul Cimișlia, care aveau ca sarcină să opună rezistență violentă oamenilor legii abilitați să asigure desfășurarea pașnică a protestului. Au fost identificate și persoane de sex feminin din municipiul Chișinău, care aveau rolul de recrutare a persoanelor care urmau să participe violent la proteste, precum și să opună rezistență oamenilor legii.

Reamintim, dosarul vizează pregătirile dezordinilor în masă începând din 18 septembrie 2022, până în prezent.  Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău a mai multor persoane, în special tineri printre care anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Oamenii legii continuă investigațiile, inclusiv în vederea stabilirii altor aspecte penale și acumulării altor probe privind activitatea grupului criminal organizat cercetat.

Menționăm că la 11 noiembrie, oamenii legii au efectuat perchezițiile în Chișinău și Hâncești, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă. În rezultat au fost ridicați peste 250.000 de lei și alte probe.

Potrivit poliției, banii ridicați ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.