VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Tofilat: „30 de ani toate partidele care se aflau la guvernare erau parte în schemele de fraudare care aveau loc la Moldovagaz” / VIDEO

Moldovagaz a achitat companiei ruse Gazprom datoria pentru furnizarea gazului în luna iulie. Anunțul a fost făcut de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, pe o rețea de socializare. Totodată, Ceban anunță că a cerut gigantului rus o amânare de plată pentru luna august. Conform contractului cu Gazprom, Moldovagaz este obligată până în data de 20 a fiecărei luni să plătească gazul pentru luna anterioară, dar şi să achite un avans pentru luna în curs. Pe durata contractului, de la 1 octombrie 2021 şi până acum, Gazprom a ameninţat de două ori că va suspenda livrările de gaze în caz de întârziere a plăţilor.

La această temă discutăm cu Sergiu Tofilat, expert în probleme energetice.

Vocea Basarabiei: Criza energetică este unul din cele mai fierbinți subiecte din acest an, aceasta privită cu îngrijorare, în primul rând de cetățeni, dar se pare că și autoritățile Republicii Moldova trebuie să se gândească la modul serios cum asigură cu resurse energetice populația în perioada rece a anului. Dvs. aveți anumite pronosticuri? Totuși, ce-i așteaptă pe cetățenii Republicii Moldova în acest sezon rece?

Sergiu Tofilat: Per general, mai discutăm cu colegii, urmărim ce se întâmplă. Sunt, cel puțin, două scenarii pe care noi le prevedem. Unul e că, totuși, Gazprom își va onora obligațiile contractuale și noi de la 1 octombrie vom trece la formula de iarnă, care este în jumătate mai ieftină decât prețurile spot. Asta, într-un fel, ar trebui să ne bucure, dar, pe de altă parte, vedem că prețurile pur și simplu o iau razna și ne așteaptă atât iarna aceasta, cât și iarna următoare o perioadă destul de complicată. Acesta-i scenariul pozitiv, cel puțin, va fi gaz.

Vocea Basarabiei: Dar, pentru că vorbim în aspect pozitiv, ce ar însemna de la 1 octombrie Gazprom-ul să ofere un alt tarif Republicii Moldova pentru a importa gazul din Rusia?

Sergiu Tofilat: În contractul actual, noi avem o formulă care este împărțită în perioade. În perioada de vară, noi plătim gazul la un preț de 70% legat de cotațiile bursiere sau prețurile spot, 70 la sută spot, 30 la sută legat de prețul produselor petroliere, componenta spot este mult mai mare. Iarna, dimpotrivă, luăm doar 30 la sută componenta spot și 70 la sută legat de petrol și de aceea iarna noi avem un preț mult mai mic decât vara. Partea bună e că vara noi consumăm foarte puțin și, chiar dacă prețul e mare, nu resimțim atât de tare; iarna, chiar dacă prețul e mai mic față de cel din vară, noi consumăm mult mai mult, pentru că ne încălzim și atunci simțim foarte mult asta în facturi și aici fără compensații nu putem să ne descurcăm. Scenariul de bază este că Gazprom va continua livrările și după 1 octombrie și va respecta formula din contract, nu va întrerupe livrările.

Vocea Basarabiei: Ce s-ar întâmpla dacă închide robinetul Gazprom-ul și dacă poate să-l închidă?

Sergiu Tofilat: În ce condiții poate să se întâmple acest scenariu? Numai într-o singură situație: dacă dimineață se trezește dl Putin și spune: „Haideți să tăiem gazul și Moldovei, și Transnistriei și ei las’ să se lămurească și să facă ce vor”. Dacă Putin ia o așa decizie, rămânem fără gaz și noi, și regiunea transnistreană, fiindcă ei nu pot da separat gazul în Transnistria, iar nouă să nu ne dea. Acest lucru nu-i posibil, cu toate că ei caută soluții să ne lase pe noi fără gaz și să mențină regiunea transnistreană.

Vocea Basarabiei: Dar nici pentru Vladimir Putin nu contează că există un contract între Moldovagaz și Gazprom?

Sergiu Tofilat: Pentru dl Putin nu contează niciun fel de contracte sau convenții internaționale, el își șterge picioarele de orice. Situația în care noi rămânem fără gaz din partea Gazprom-ului poate fi numai în cazul în care Putin ia o așa decizie, dacă el e gata să cedeze Transnistria.

Vocea Basarabiei: Ce s-ar întâmpla în asemenea situație cu Republica Moldova, care într-un fel este legată și cu regiunea transnistreană, pentru că de acolo se cumpără energia electrică, de la centrala de la Cuciurgan, care folosește gazul?

Sergiu Tofilat: Haideți să împărțim în două compartimente: unul ce se întâmplă cu energia și altul ce se întâmplă cu gazul. Pe partea de gaz, noi va trebui să căutăm oferte alternative, surse alternative. În primul rând, este vorba de un complex de măsuri, căci vedem că și țările din Uniunea Europeană se confruntă cu astfel de probleme. Întâi de toate, e vorba de reducerea consumului acolo unde poți să reduci consumul sau să treci pe combustibili alternativi – cărbune, lemne, păcură ș.a.m.d. –, acei consumatori sunt trecuți pe combustibili alternativi. Aici vorbim de Termoelectrica, întreprinderea care produce căldură pentru Chișinău și aproximativ 15 la sută din energia din țară. Ei lejer pot să treacă pe păcură și asta ar însemna o reducere a consumului de gaz cu vreo 30 la sută în perioada rece a anului, deja e ceva simțitor. Gospodăriile casnice, evident cei din zonele rurale, din sate pot să treacă la cărbune și la lemn, celor din oraș le este mai problematic. La fel este vulnerabil CET-Nord de la Bălți, întrucât ei nu pot lucra pe păcură, lucrează doar pe gaz. Și atunci, vrem noi sau nu vrem, o cantitate de gaz trebuie s-o cumpărăm. Pentru asta este un acord semnat acum cu BERD-ul care împrumută Republicii Moldova sau au rezervat 300 de milioane de euro, în caz de ceva, noi să avem bani ca să cumpărăm de urgență gaz din altă parte. Deocamdată, cu cine se poartă tratative și care sunt ofertele alternative, noi nu cunoaștem. Guvernul intenționează să facă niște rezerve de gaz și să le stocheze fie în România, fie în Ucraina, ca să avem pentru o lună de zile consum de iarnă, dar eu sunt de părere că, având în vedere faptul că Republica Moldova este foarte aproape de Ucraina unde are loc conflictul și toate țările democratice și-au unit eforturile să susțină Ucraina, eu cred că nimeni nu este cointeresat să avem o destabilizare a situației aici în Republica Moldova. De aceea eu cred că au să ne ajute și au să ne susțină și partenerii de peste hotare.

Vocea Basarabiei: Dle Tofilat, haideți să lămurim situația. În caz că Gazprom închide robinetul pentru Republica Moldova, dvs. ați accentuat că în caz de Putin renunță la regiunea transnistreană.

Sergiu Tofilat: Exact.

Vocea Basarabiei: De ce ați pus accent și pe a doua parte a problemei?

Sergiu Tofilat: Pentru că Putin nu poate să deconecteze gazul doar pentru Republica Moldova. Dacă el decide să ne deconecteze de la gaz, cea mai afectată va fi regiunea transnistreană. Ei nu au alternativă, nu au posibilitate să cumpere gaz, nici la prețurile cele mai mici care erau nu pot să plătească…

Vocea Basarabiei: Și cum s-ar descurca regiunea transnistreană în caz că nu va veni gazul de la Gazprom?

Sergiu Tofilat: Acolo, din păcate, ne vom confrunta cu o criză umanitară. Oamenii vor rămâne și fără gaz, și fără energie electrică, și bugetul lor va scădea, practic, în jumătate. Pentru că 40-50 la sută din bugetul lor vine din contul faptului că ei primesc acest gaz gratis, ca și cum pe datorie, dar niciodată n-au s-o întoarcă. Ei produc din gaz energie electrică, metale, materiale de construcție, cresc legume (au sere care se încălzesc pe gaz) și, practic, convertesc acest gaz în bani care ajung în bugetul transnistrean. Doar datorită faptului că Transnistria primește gaz gratis de la Moscova, ei supraviețuiesc.

Vocea Basarabiei: Dar explicați-le celor care ne urmăresc: ce înseamnă regiunea transnistreană beneficiază de gaz pe degeaba, pentru că într-o economie de piață trebuie să fie achitat ceea ce se consumă?

Sergiu Tofilat: Pentru autoritățile de la Kremlin și pentru Putin, în special, interesul este să mențină această regiune, s-o finanțeze, s-o mențină în viață, să spunem așa, ca să poată șantaja Republica Moldova și să poată influența politica noastră externă, noi să nu putem lua decizii să aderăm, de pildă, la Uniunea Europeană fără a rezolva acest conflict. Și ca să mențină, ca să finanțeze acest regim neconstituțional, Moscova livrează gaz pe datorie, punând povara pe spatele nostru.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă „o pune pe spatele Republicii Moldova”, pentru că autoritățile țării au spus că acele datorii pe care le are regiunea transnistreană pentru consumul de gaze le revin strict celor din stânga Nistrului?

Sergiu Tofilat: Dacă să nuanțăm lucrurile, să spunem pur documentar-juridic cum e situația: iată, a consumat Transnistria, de pildă, 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an… 

Vocea Basarabiei: „De pildă” sau aceasta este cifra?

Sergiu Tofilat: Aproximativ 1,8–2 miliarde de metri cubi, cam de vreo două ori mai mult decât Republica Moldova. Doar centrala de la Cuciurgan consumă cât întreaga Moldovă, ca să vă dați seama de volum. Transnistria l-a consumat și nu l-a achitat. Dar cine l-a contractat pe documente? – Moldovagaz.

Vocea Basarabiei: Așa este.

Sergiu Tofilat: Respectiv, Moldovagaz rămâne datoare către Gazprom. Și acum Gazprom spune: „Știți ce, voi acolo vreți să aderați la Uniunea Europeană? Nicio problemă, achitați-ne datoria la gaz, inclusiv a Transnistriei”. Astfel, noi suntem într-o situație nu tocmai plăcută.

Vocea Basarabiei: Dar întrebarea e – de ce Gazprom-ul nu a cerut acești bani să fie achitați până când Republica Moldova a depus cererea pentru a deveni țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană?

Sergiu Tofilat: Aici o să menționez două aspecte. În toți acești ani de la independență și până nu demult, toate partidele care se aflau la guvernare, indiferent de coloratura politică – că erau de dreapta, că erau de stânga, că erau pro-europene sau pro-ruse –, toți ca unul erau parte în schemele de fraudare care aveau loc la Moldovagaz.

Vocea Basarabiei: Și cum erau parte în aceste scheme?

Sergiu Tofilat: La Moldovagaz, începând cu 1994 și până în prezent, aveau loc o mulțime de scheme de fraudare: prin achiziții, prin reevaluarea patrimoniului, prin introducerea în tarif a unor așa-numite pierderi de gaz în rețelele de distribuție. De pildă, când tu ai un șofer și știi că mașina ta consumă 10 litri, dar el vine și spune că ea consumă 60 de litri la suta de kilometri și tu dai din urechi, plătești pentru 60 de litri. Exact așa s-a întâmplat și la Moldovagaz cu pierderile de gaz în rețele. Prin achiziții. Bunăoară, gazoductul, metru liniar de țeavă costă 70 de dolari, dar ele se procurau prin Cipru cu 300-350 de dolari pe metru, prin offshore-urile deschise, iar diferența se ducea în buzunarele celor de la guvernare și procuratura nu investiga. Vă dați seama că fără acoperire politică astfel de scheme nu pot exista. Eu acum vorbesc despre chestii documentate. Iată, în 2012, ANRE, sub conducerea dlui Parlicov, dlui director Nicolae Răileanu, au fost emise patru hotărâri prin care au constatat că s-au furat peste 20 de milioane de dolari de la Moldovagaz. Materialele au fost transmise la procuratură, rezultatul – zero. Înseamnă că a fost acoperire politică, dar nimeni din clasa politică nu a fost atras la răspundere. Gazprom-ul a închis ochii la acest lucru. (…) Politicienii de la guvernare din Republica Moldova, începând cu ‘94 și până nu demult, bine mersi se înfruptau din aceste scheme, însă nimeni n-a fost atras la răspundere, nimeni n-a fost investigat, la Moldovagaz nu s-a făcut niciun audit. Asta înseamnă că în Republica Moldova clasa politică nu avea interes să o facă. Gazprom-ul este acționar majoritar la Moldovagaz, ei pierd bani. În principiu, acționarul pierde bani când întreprinderea lucrează în pierdere. Au întreprins ei ceva? Nu, ei stăteau bine mersi și reprezentanții lor avizau toate aceste probleme. (…)

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.