Desculț la maraton // REPORTAJ

Alergatul devine tot mai popular printre moldoveni. Și dacă unii dintre ei abia descoperă acest sport, pentru alții este o oportunitate să își depășească limitele. Atletul Dmitrii Voloșin se pregătește pentru un maraton de 42 de kilometri, care va avea loc în luna septembrie, în capitală. Sportivul intenționează să parcurgă această distanță... desculț.

”Vreau să demonstrez că posibilitățile fizice ale omului sunt mai mari decât credem. Dar și pentru mine este o provocare interesantă. Dacă cineva îmi spunea acum cinci ani că voi alerga desculț un maraton, nu era să-l cred. Este o plăcere extraordinară, simți libertate.”

Atletul recunoaște că nu este deloc ușor să alergi fără încălțăminte iar după primele antrenamente s-a ales cu numeroase răni la picioare.

”Picioarele mă dor, asta la început, dar peste un timp trece. Cea mai mare problemă este pielea foarte fină, care nu este obișnuită cu asfaltul fierbinte, pietre și e dureros. La început alergam câte un kilometru și nu mai rezistam, aveam impresia că ard.”

Potrivit medicilor, alergatul cu picioarele goale are numeroase beneficii pentru sănătate. De aceea, atletul a renunțat pentru o perioadă la încălțăminte.

”Alergatul desculț este mai eficient decât încălțat în orice fel încălțăminte. Aici amortizarea mușchilor de la picioare este excelentă. Eu acum nu mai merg deloc încălțat, la muncă, la întâlniri, în restaurante.”

Dmitrii Voloșin are în palmares mai multe performanțe uimitoare. Acesta este primul moldovean care a parcurs maratonul de la Polul Nord și primul care străbătut 250 de kilometri prin pustiul Sahara. Totodată, este al doilea moldovean care a străbătut înot strâmtoarea Gibraltar, după Ion Lazarenco.