Mai multe ONG-uri cer revenirea la sistemul electoral proporțional

Mai multe organizații ale societății civile au dat citire unei declarații, la reuniunea anuală de implementare a dimensiunii umane a OSCE, privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova. În textul declarației semnatarii menționează că modificarea sistemului electoral a fost efectuată fără a se ține cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneția, care a spus că schimbarea sistemului de vot proporţional pe unul mixt nu este recomandată pentru Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, citat de IPN, organizațiile semnatare subliniază că o astfel de modificare dramatică a sistemului electoral ar trebui să aibă loc în strânsă corelație cu standardele naţionale stabilite în Constituţia Republicii Moldova, precum și cu angajamentele internaţionale și recomandările ONU, Consiliului Europei/Comisiei de la Veneția, OSCE/BIDDO.

„Având în vedere încălcarea principiilor și a standardelor menţionate mai sus, organizaţiile semnatare se adresează autorităţilor moldoveneşti în vederea retragerii legii privind modificarea sistemului electoral și revenirii la un sistem electoral proporțional”, se spune în declarație.

De asemenea, organizaţiile subsemnate se adresează reprezentanţilor statelor participante și altor părţi interesate cu recomandarea de a recunoaşte și susţine toate solicitările legale inițiate la nivel naţional pentru eliminarea sistemului de vot mixt și revenirea la un sistem de vot proporţional. Totodată a fost solicitată monitorizarea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE/BIDDO, formulate în contextul alegerilor recent organizate și al sistemului electoral modificat.

Organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia Promo-LEX, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul), Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociaţia Presei Independente, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Transparency International Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă și Fundația Est Europeană.