Deputat român despre noua lege ucraineană a învăţământului: Lichidarea învățământului românesc din Ucraina nu va trece

 Deputatul român, constantin Codreanu se arată indignat de noua lege a învățământului, adoptată de Rada Supremă de la Kiev. 

„Am primit cu revoltă și indignare știrea privind adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a educației care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului preșcolar, școlar, liceal, profesional și universitar în limbile popoarelor autohtone și ale minorităților naționale din Ucraina, printre care și limba română. Această măsură legislativă mioapă a Parlamentului de la Kiev, adoptată dintr-un impuls cu accente vădit excesive, este marcată geopolitic și scoate Ucraina din rândul statelor autentic democratice.”, se arată într-o declarație emisă de deputat.

„Constatăm că pe plan educațional Ucraina fragmentează artificial minoritatea națională română, desemnând grupurile teritoriale de români atât cu etnonimul Român, cât și cu infranimul românesc Moldovean sau exonimul istoric slav Voloh și sabotând unitatea identitar-lingvistică a conaționalilor noștri priviți constant doar ca o masă demografică de asimilare prin intermediul școlii. De asemenea, constatăm că Ucraina a suprimat în ultimul secol un număr maxim de școli cu limba română de predare. Astfel, în intervalul 1924-2017, administrația din Ucraina a lichidat 205 școli cu predare în limba română din cele 282 câte au existat istoric, în tot atâtea localități cu populație românească. În ultimii 93 de ani statul ucrainean sovietic sau post-sovietic a lichidat școlile cu predare în limba minorității române într-un ritm mediu de 2,2 școli anual. În această situație deosebit de gravă, considerăm necesar ca România, ca stat înrudit, să sesizeze oficial și neîntârziat asupra cazului Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Biroul Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Secretarul General al Consiliului Europei, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Comisia de la Veneția pentru Democrație prin Drept. Chestiunea lichidării învățământului de limbă română din Ucraina trebuie să fie cap de listă pe agenda Președintelui României cu ocazia apropiatei vizite oficiale la Kiev, cerând, la unison cu toate instituțiile de vârf ale Statului român, nepromulgarea legii învățământului votate de Rada Supremă și aducerea ei în conformitate cu garanțiile constituționale și angajamentele internaționale ale Ucrainei”, se mai arată în declarație.