Focar de rujeolă la Ungheni // REPORTAJ

Au plecat la tabără pentru a se odihni, însă s-au îmbolnăvit. 20 de copii, care fac parte dintr-o confesiune religioasă, au fost infectați cu rujeolă într-un centru de agrement deschis ilegal în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni. Aceștia sunt din raionul Ceadîr-Lunga, Vulcănești și Ungheni. Mai mult, doar trei minori au fost vaccinați, restul părinților refuză să-și imunizeze copii.

„-Copilul este vaccinat? – Nu-i vaccinat. – Nu doriți să-l vaccinați? – Nu dorim. – De ce? – Dar de ce copiii vaccinați s-au îmbolnăvit? Vaccinul nu ajută nimic. Dacă a fost, asta nu înseamnă că de acolo. Nimeni nu știe de unde.”

Medicii spun că starea copiilor este satisfăcătoare, însă recomandă părinților să permită vaccinarea copiilor, pentru ca starea acestora să nu se agraveze.

 „Prima suspecție la rujeolă a fost internată pe data de 6, luni, fiind la a patra zi de boală. Ulterior, pe data de 7 au fost internați următoarele două cazuri. Se explică părinților că vaccinarea este unica modalitate de a preîntâmpina rujeola", a spus Aurelia Șerbul, medic-șef, Secția Boli Contagioase al Spitalului Raional Ungheni.

Potrivit responsabililor de la Direcția Educație, focarul a izbucnit după ce un copil ar fi fost o săptămână în Bolgrad, regiunea Odesa, iar ulterior a venit la această tabără. Mai mult, specialiștii susțin că centrul de agrement ar fi activat ilegal.

Această tabără funcționează de mai mulți ani pe teritoriul raionului Ungheni. Cu adevărat, locația ei, personalul care activează acolo nu avem nicio comunicare. Este un teritoriu privat, unde nu am avut acces să intrăm", a comentat Iulia Pancu, șeful Direcției Educație Ungheni.

În același timp, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică a raionului Ungheni spun că investighează cazul, dar și întreprind toate măsurile pentru lichidarea focarului.

S-au colectat probele de ser de la copii, sunt trei copii în raion și, prin mașina de serviciu, au plecat la Chișinău pentru investigații la laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică", a spus Raisa Popovici, șeful Secției Protecția Sănătății Publice a CSP.

Joi, prim-ministrul Pavel Filip a cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă confirmat pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, oficialul a solicitat instituțiilor de drept să investigheze acest caz.