Cruzimea animalică e la oameni // REPORTAJ

Cruzimea are, de cele mai multe ori, față umană, iar victimele ei sunt, de regulă, vietățile lipsite de apărare. Zilnic, pe străzile capitalei putem vedea animale flămânde și mutilate, care încearcă să supraviețuiască într-o lume violentă și impasibilă. Totuși, uneori, în cale le apar și oameni care le tratează cu blândețe.

Deja de patru ani, în drumul de acasă spre serviciu, Mariana Todirinciuc din Mileștii Mici face câteva opriri. Femeia îngrijește 30 de câini ai nimănui, care își duc traiul pe unde apucă și care o așteaptă, în fiecare dimineață, pe marginea drumului, pentru a primi ceva de mâncare: "Acești câini au fost lăsați aici de oameni. Nu puteam să trec, pur și simplu, și să îi văd flămânzi. Această cățea a avut pui, dar au dispărut, i-au ucis. Așa că am decis să o sterilizez.

Mariana e doar una din cei 18 mii de voluntari, care își dedică timpul îngrijirii animalelor fără stăpân, care comunică între ei pe un grup de pe o rețea de socializare.

"Eu am început să ajut animalele și totul făceam pe pagina mea și am înțeles că ar fi bine să fie o altă pagină. Cățelușul acesta a fost găsit de un voluntar al nostru, care a reușit să îi salveze piciorușul și să-i salveze viața. Voluntarii fac postare pe grup când au nevoie de ajutor financiar", a spus Ina Ceban, fondator Clubul Voluntarilor.

Uneori, patrupezii salvați ajung să fie adoptați chiar de către unii dintre voluntari.

"Am văzut o postare, am mers la locul cu pricina și mi s-a zis că stă de trei zile deja acolo. A fost lovit de un microbuz. Băiatul tatei, vom merge acasă", a spus voluntarul Alexandr Simiricenco.

În prezent, Olga Tudorean are acasă zece pisici. Cinci dintre ele sunt încă mici și încearcă să găsească niște oameni buni care să le adopte. Până atunci, le îngrijește singură, deși abia face față cheltuielilor. Are datorii la medicul veterinar, dar nu se îndură să lase animalele în voia sorții.

"Soțul a ieșit la plimbare cu câinele și mă sună și îmi zice că cineva a lăsat o pisică, pisica cea albă care e la mine în geantă. Sub fereastră a apărut al doilea, iată acesta micuț, avea vreo 100 de grame, slab cu totul. El era bolnav și uitați-vă ce motan mare a crescut”, a spus voluntarul Olga Tudorean.

Medicii veterinari confirmă că patrupezii suferă deseori anume din cauza oamenilor.

"Au fost cazuri când au adus câine tăiat, tăiat de cineva pentru că se vedea că anume e urmă de cuțit. Am avut o pisică căreia i s-a turnat acid în gură și a fost arsă toată cavitatea bucală”, a menționat medicul voluntar Marina Nichitovschi.

La sfârșitul lunii iunie curent, Guvernul a aprobat o hotărâre, care înăsprește pedepsele pentru cruzimea față de animale. Astfel, cei care se fac vinovați de mutilarea sau uciderea intenționată a patrupezilor riscă amenzi între 25 și 37 de mii lei sau chiar până la un an de închisoare.