Ziua Mondială a Populației

Planificarea unei familii sănătoase și metodele moderne de contracepție. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate, miercuri, în cadrul unui seminar dedicat Zilei Mondiale a Populației. Mariana Andrușoi s-a născut fără picioare. În pofida acestui fapt, femeia a născut doi copii perfect sănătoși. Aceasta spune că și-a planificat sarcina cu multă grijă.

Fiecare om se naște cu o misiune, cea de a crea o familie. Și Dumnezeu spune că oamenii nu trebuie să fie singuri. Am doi copii minunați. Un băiat, de 5 ani și o fetiță de 5 luni. Sunt momente în care îmi este greu. De exemplu, fetița acum este într-o perioadă când nu vrea să stea în cărucior, vrea în brațe...”, a spus Mariana Andrușoi, participantă la seminar.

Cea care o ajută este o femeie pe care a cunoscut-o întâmplător.

”Copiii mă recunosc ca pe bunica lor, deși sunt un om străin pentru ei. Sunt și eu invalidă și o compătimesc. Eu, cel puțin, pot să merg, dar ea nu. Trebuie să o ajut. Pentru ce mai trăim pe lume?!”

La seminar au participat oficiali, medici și familii cu copii. Aceștia sunt de părere că nașterile trebuie planificate. Totuși, medicii spun că încă se mai confruntă cu situații în care tinerii apelează la metode bizare de contracepție, de multe ori periculoase pentru sănătate.

”Pentru mine a fost un pic șocant când am auzit de dușul vaginal cu frunză de dafin. Cele mai eficiente metode de contracepție sunt, totuși, pastilele hormonale, care au o rată înaltă de eficiență”, a spus medicul ginecolog Vera Melniciuc.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, susține că astfel de evenimente sunt organizate în scopul informării populației.

Nu toate metodele de contracepție sunt binevenite pentru fiecare dintre noi. Se vor duce mai multe acțiuni de informare prin diverse metode – convorbiri în comunitate, distribuirea materialelor informaționale”, a precizat ministrul  Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit datelor statistice, aproximativ 17% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani care nu planifică să rămână însărcinate, nu apelează la mijloace de contracepție.