Singura școală cu predare în limba română din satul Aluatu din raionul Taraclia nu va fi închisă

Singura școală cu predare în limba română din satul Aluatu din raionul Taraclia nu va fi închisă. Asigurările vin din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, după întrevederea cu reprezentanții instituției de învățământ.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova împreună cu autoritățile centrale și locale vor identifica resursele financiare necesare pentru ca cei 70 de elevi să își facă studiile în condiții decente.

Vom pregăti clasele pentru 1 septembrie, astfel încât anul de studii să înceapă și în această școală. Doi, împreună cu colegii de la FISM vom elabora devizele de cheltuieli privind reparațiile care urmează să se înfăptuiască în partea unde va fi gimnaziul, inclusiv vom găsi sursele necesare privind proiectarea lucrărilor", a spus șeful direcției de specialitate de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu.

Școala nu va fi închisă. închiderea ei ar limita accesul copiilor la educație", a spus și Angela Cutasevici, secretar de stat în domeniul Educației.

Urmează să facem niște estimări inițiale, dar și să identificăm resurse ca să facem niște proiectări pentru lucrările din gimnaziu", a menționat directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu. 

La rândul său, administrația liceului susține că timp de doi ani a bătut la ușa autorităților pentru a soluționa problema și se bucură că a obținut un rezultat favorabil.

Problema s-a rezolvat în folosul școlii de la Aluatu. O să existe, o să fie o școală de minune, unde o să vină și o să dorească toți copiii să învețe. Am găsit un compromis", a spus directoarea gimnaziului – grădiniță „Dimitrie Cantemir", Ada Donceva.

Între timp, unioniștii au lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor, pentru ca de la 1 septembrie, elevii să nu mai vadă în clase mucegai sau mobilier distrus.

Acest strigăt de disperare a venit tocmai din cauza că sunt niște condiții inumane practic acolo, este periculos să activezi. Între timp noi o să asigurăm reparația cosmetică a acestor săli de clasă și acestui hol”, a precizat președintele ODIP, Vlad Bilețchi. 

În gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, raionul Taraclia învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie vor fi înscriși încă 20 de copii.