Cadou pentru medicina din Republica Moldova

Laboratorul de alergologie și imunologie din cadrul Universitatății de Medicină din Chișinău a fost dotat cu echipament medical performant. Asta datorită unui grant în valoare de 83 mii de dolari din partea Guvernului Japoniei.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt pacienții care suferă de stări patologice, din cauza perturbărilor imune. De utilajele moderne se vor bucura și doctoranzii și post-doctoranzii instituției, care vor putea să facă cercetări științifice în domeniu.

Este un aparat automat, eficiența lui este peste 100 de probe pe oră, se face și controlul calității, se fac probele și se determină imunitatea celulară. Acesta este un diagnostic de performanță”, a menționat Olga Iarmoluc - medic de laborator. 

La eveniment a fost prezent ambasadorul Japoniei în țara noastră, dar și rectorul instituției.

Suntem profund recunoscători de ajutorul pe care ni-l acordă Japonia și în cazul acesta pentru echipamentul care s-a adus în multe instituții medicale din Republică”, a spus rectorul Universității de Medicină, Ion Ababii. 

Noi considerăm că pentru Moldova este cel mai important îmbunătățirea veții cetățenilor și mai ales în domeniul Sănătății”, a spus ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshji. 

Totodată, ambasadorului Japoniei în Republica Moldova i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Chișinău.