”Primele momente contează!”

Primele momente din viața copilului sunt cele mai importante și trebuie trăite alături de ambii părinți. Acest mesaj a fost transmis de mai mulți oficiali din Parlament și UNICEF în cadrul unei expoziții inedite de fotografii. În holul Legislativului au fost surprinse portretele a nouă tați, care interacționează cu micuții lor în primele clipe de viață.

La eveniment a participat și interpretul Alex Calancea. Acesta spune că timpul petrecut alături de copiii săi a fost esențial pentru educația lor: ”Îmi aduc aminte când s-a născut Damian, eu eram afară și mi-am pus un album, nu mai țin minte, ceva heavy-metal și la un moment dat mă trezesc peste jumătate de oră și lumea îmi spunea – hai, Alex, s-a născut demult, vino sus. E un moment special atunci când îți vezi prima oară copilul."

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că a asistat la toate nașterile copiilor săi: „Experiența de tătic pe care am trăit-o a fost din primele momente de naștere, bineînțeles a băiatului Daniel, care deja are 8 ani. De trei ori am trăit această experiență și de fiecare dată este deosebit, de fiecare dată este altfel".

La rândul său, reprezentanții UNICEF spun că tot mai mulți tați din Republica Moldova aleg să beneficieze de concediu paternal.

Republica Moldova a avut un început bun în acest sens în comparație cu multe alte țări. Aici sunt 14 zile de concediu paternal. În alte state concediul este mult mai mare, dar este un proces care se realizează pe etape", a spus reprezentantul UNICEF Moldova, Desiree Jongsma. 

"Primele Momente Contează" este o campanie globală UNICEF pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța primelor o mie de zile din viața copilului.

În ultimii doi an, de când a fost aprobat proiectul de lege privind concediul paternal, aproape 330 de tați au beneficiat de 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie.