Noi oportunități pentru antreprenorii începători

Noi oportunități pentru antreprenorii începători. Ei vor putea beneficia din data de 1 iulie de subvenții în avans pentru a-și dezvolta propria afacere. Programul, denumit „Start up", a fost lansat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și este adresat femeilor și tinerilor.

Anterior, de un program similar a beneficiat și Veronica Sitisco din Căușeni, care a sădit, datorită subvențiilor obținute, o livadă de pomi, iar pe lângă asta are și o plantație de căpșuni.

”Statul este prezent în planurile noastre din 2011, de când am început să construim frigiderul. Când am plantat, am aplicat la măsurile de subvenționare, deci în fiecare an ni s-au întors banii care ne-au fost promiși. Mulțumim pentru asta statului”, a spus Veronica Sitisco.

Unul dintre tinerii prezenți la eveniment a spus că va aplica la acest program pentru a-și deschide o afacere în domeniul apiculturii.

”Considerând că până la momentul actual, noi nu am avut programe care să ne permită să ne dezvoltăm sau să avem un start up fără ca să avem o investiție sau ca să depunem un gaj, consider că trebuie să acceptăm provăcările”, a spus Daniel Istrate.

Autoritățile vor să încurajeze și femeile să dezvolte afaceri proprii și să nu se mai lase dominate de prejudecăți.

Este un prim pas de trecere de la subvenționarea care o avem la moment, la subvenționarea în avans, care urmează a fi dezvoltată pentru următorii ani și pentru alte măsuri. Suma subvențiilor care se dă în avans va constitui până la 65 la suta din valoarea proiectului și va fi dată la etapa perfectării proiectului”, a spus Nicolae Ciubuc, președintele AIPA.

Restul sumei, adică de 35 la sută, va fi contribuția proprie a antreprenorului sau sub formă de credite oferite de băncile partenere. Împrumuturile vor fi acoperite garantate în proporție de 70 la sută de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

În cazul în care o să oferim garanții financiare din partea statului și o să nimerim în situații de neplată este riscul și pierderea statului și o să acoperim aceste sume de bani”, a menționat Petru Gorgorov, director interimar ODIMM.

Fiecare beneficiar poate obține în avans până la un milion de lei. Programul subvențiilor în avans a fost aprobat de către Guvern în data de 30 mai.