Mașinile, înlocuite cu bicicletele

Pentru multe orașe europene, bicicletele au devenit ca o carte de vizită. Pe lângă faptul că sunt sigure și ecologice, oamenii care aleg acest tip de transport duc un mod de viață mai sănătos. Deși la noi tradiția nu s-a încetățenit încă în orașele mari, mersul pe două roți este foarte popular în unele sate.

Un exemplu viu este localitatea Coșnița, din raionul Dubăsari, unde practic fiecare localnic are acasă o bicicletă. Nu doar tinerii din Coșnița preferă mersul pe două roți. Maria Bulat are 68 de ani, dar a schimbat până acum deja cinci biciclete.

”Așa este de când am apucat eu, așa merg, este mai ușor că nu doar picioarele. Ați calculat câți kilometri faceți zilnic, sigur, calculăm, sute de kilometri. Eu cu bicicletă mă duc unde trebuie”, spune Maria Bulat. 

”Foarte utilă pentru mine în primul rând. Pot să duc copii foarte lejer și ușor la grădiniță, de aia am procurat-o, de fapt, a fost trimisă de tata din Danemarca. Asta uite așa se acoperă, dacă nu plouă se rotește așa și se strânge”, a spus și Ecaterina Bracău. 

Până și funcționarii de la primărie vin la lucru pe bicicletă.

”Este un tip de transport foarte comod și util pentru sănătate, poți merge peste tot, nu necesită cheltuieli pentru combustibil și nu face zgomot”, a menționat electricianul Victor Nichitin. 

Autoritățile locale duc și o evidență a bicicletelor din sat.

”Sunt în jur de două mii de biciclete, pentru copii, și maturi. Dacă e să vorbim despre șoferi din Coșnița ei cunosc de existența bicicliștilor și se străduie să meargă un pic mai încet să fie mai atenți, să privească mai des în oglinzi să nu tamponeze pe cineva”, a spus șeful poliției din Coșnița, Ruslan Rotaru.

”Așa este amplasarea geografică, este șes, dar și o tradiție, este cea mai mare localitate din raionul Dubăsari. Atunci când lumea folosește bicicleta ei se gândesc și la mod sănătos de viața”, a menționat președintele raionului Dubăsari, Grigore Policincshi.

Localnicii spun că tradiția s-a păstrat încă din perioadă sovietică, când în sat activa o fabrică de conserve, iar oamenii mergeau la muncă pe biciclete.