Au jurat să salveze vieți

Au depus jurământul lui Hippocrate și promit de acum încolo să se dedice în totalitate luptei pentru viața și sănătatea oamenilor. Aproape o mie de studenți de la medicină și-au încheiat studiile în acest an.

Plini de emoții, unii dintre absolvenți spun că visează să-și construiască o carieră acasă, alții, însă, afirmă că salariile din Europa li se par mai atractive.

”Pentru țara noastră, pentru un viitor mai prosper. Însă, probabil majoritatea dintre studenții noștri speră la studii peste hotare.”

”Emoțiile sunt la trei metri deasupra norilor. Noaptea nu prea am dormit. Cred că cel puțin o să intru în România. Acolo nu este contract, este doar buget.”

”Condițiile de muncă sunt altele, salariile sunt altele. Este totul performant, e totul la nivel.”

Părinții recunosc că au așteptat cu sufletul la gură să-și vadă copiii trecuți de băncile facultății.

”Am niște emoții foarte pozitive, pentru că am ajuns la așa o etapă - să-mi văd fiica că a dat jurământul lui Hippocrate. Cu atâtea emoții pe parcursul acestor șase ani, acum aș zice că suntem în al nouălea cer.”

”Insist să rămână la noi în țară și să devină specialist – ceea ce-și doresc toți părinții.”

Printre absolvenți se numără și studenți străini. Acest tânăr este din Israel și spune că nu i-a fost ușor să se adapteze în Moldova, întrucât, la început, barierele lingvistice i-au cam dat bătăi de cap.

Chiar și așa, viitorul medic spune că a învățat limba de stat în doar un an. Deși vrea să profeseze la el acasă, susține că îi va fi dor de țara noastră.

”Oamenii sunt buni, natura îmi place, tradițiile îmi plac mult. Am mâncat mămăligă. - Și ți-a plăcut? - Da, da, îmi place.”

La eveniment au fost prezenți și oficiali. Aceștia i-au asigurat pe absolvenți că vor depune toate eforturile pentru a le asigura condiții de muncă decente.

Eu sunt sigură că, dacă dumneavoastră veți pune umărul, la fel cum au făcut-o părinții și bunicii dvs, la construcția țării noastre, vom avea și o medicină performantă”, a spus ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va depune maximum efort pentru a face acest drum mai ușor, prin crearea unor condiții demne de muncă pentru dvs”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

La finalul evenimentului, atmosfera a fost încinsă de trupa Catharsis.