Sânge de militar

Au salvat vieții omenești. Peste 100 de militarii s-au mobilizat și au venit să doneze sânge la un centru medical din capitală . În timp ce unii sunt la prima experiență de acest fel, pentru alții a devenit deja o tradiție.

Gheorghe Vanica este locotenent major în Batalionul de Gardă. Bărbatul spune că prin acest gest salvează un om, iar până în prezent a donat deja de 30 de ori.

Deja de 21 de ani donez și am peste 30 de donări, sistematic, voluntar, sau pentru rude, prieteni", a spus Gheorghe Vanica - locotenent major în Batalionul Gardă. 

Militarii spun că este de datoria lor sa salveze vieți.

"Pentru noi militarii este ceva normal să facem așa manifestații, să participăm. Pentru noi asta este o datorie să salvăm o viață, pentru un om"

"Cred că donatul de sânge este important. Ajutăm alte persoane care au nevoie"

De asemenea și femeile militare au făcut coadă ca să doneze o picătură de viață.

"Am decis să donez sânge ca să salvez vieți de oameni. Sper ca toată lumea să vină și să doneze.”

Potrivit medicilor, un donator, poate salva concomitent trei vieți omenești.

"Luând în considerație că o donație de sânge, dintr-o donație de sânge se pot pregăti trei componente sanguine și nemijlocit aceste trei componente sanguine pot să ajungă la trei pacienți diferiți, deci o persoană poate salva în mediu trei vieți concomitent", a menționat Silvia Roșca - vicedirector Centru Național de Transfuzie a Sângelui.

Anual, aproximativ 130 de mii de persoane din Republica Moldova beneficiază de transfuzii de sânge, în timp ce numărul donatorilor este de trei ori mai mic.