Trăiesc din mila oamenilor; Vezi care este soarta cerșetorilor din Chișinău

Adeseori întâlnim în stradă cerşetori, unii mai bătrâni, alţii copii, unii de vârste medii. La o primă analiză, unora le-ai da un ban, pentru că chiar par să aibă nevoie, de exemplu, bătrânii şi copiii. Însă, unora nu le-ai da, întrucât îţi vine să le zici să meargă să muncească.

Oamenii, însă, au motive şi motive din care au ajuns să cerşească în stradă. Unii au suferit vreo nenorocire, alţii au fost părăsiţi de copii, nu au primit grija părintească, alţii sunt forţaţi să stea cu mâna întinsă. Îi vezi în tot orașul, la intersecții, la intrarea în biserici și supermarketuri...

Mesajul lor este scurt și în câteva secunde pot convinge un om. De-i frig, de-i cald sau de plouă, acest bărbat din imagine, spune că trăiește din mila oamenilor. A ajuns în stradă acum 30 de ani, după ce un necunoscut l-a înșelat și i-a luat apartamentul. Este și bolnav, iar bani nu face prea mulți, dar spune că îi ajunge pentru a supraviețui.

”Nu fac mulți, îmi ajunge de pâine și de țigări, pentru că sunt fumător. Eu așa îmi câștig banii, pentru că la lucru nimeni nu mă ia. Am încercat să mă angajez, dar mi-au zis că sunt bătrân și încă și invalid de gradul trei”, a spus Igor - cerșetor. 

O tânără, însă, se pare că este forțată să cerșească, întrucât a devenit agresivă când ne-a văzut. Totuși, am aflat că reușește să câștige cam 300 de lei pe zi.

”Ai încercat să te angajezi undeva, la lucru?

-Nu am încercat și nici nu vreau.

-De ce?

-Nu mă primește nimeni.

Copiii câți ani au? -9, 5, 4 și 3.

-Dar tu câți ani ai? - 31”, a spus Elena - cerșetoare.

În centrul capitalei, cerșește de ani de zile și Veronica de 30 de ani. O cunoaște multă lume deja. Stă mereu cu capul plecat. Deși la început a spus că nu aude, ulterior ne-a povestit că o duce greu. Se pare, însă, că tânăra inventează din mers istoriile ei de viață.

”Băiatul meu este în pușcărie și am acasă o fată bolnavă, și eu sunt singurică. MUSCA 01.43-01.48 Fac pe zi câte 100 de lei, ce ăștia sunt bani, duc la băiat mâncare. Credeți că dacă fac bani eu îi beau, doamne ferește nu-i beau!”, spune Veronica - cerșetoare.

Părerile oamenilor sunt împărțite. Legislaţia noastră în problema cerşetoriei continuă, însă, să fie o nebuloasă totală. Potrivit poliției, nu există un număr stabilit de cerşetori pe străzile capitalei. Nici despre vârstele acestora, nici despre zonele în care activează. Practic, în momentul de faţă, nu pare să fie niciun model de lucru pentru combaterea fenomenului cerşetoriei.