CEC a lansat campania de informare despre alegeri „Democrația Contează”

„Democrația contează"! Este sloganul unei campanii de informare și educație civică în domeniul electoral lansată de Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Potrivit autorităților, campania „Democrația contează" are scopul de a crește interesul cetățenilor pentru procesele electorale și a ridica nivelul activismului civic. Totodată, acțiunile au fost planificate, inclusiv în contextul modificărilor făcute la legislația electorală anul trecut și a necesității informării cetățenilor privind sistemul electoral mixt ce va fi utilizat pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare ordinare. Strategia de comunicare pune un accent deosebit pe informarea directă a alegătorilor, inclusiv a celor din diaspora.

Astfel, organizatorii au derulat deja o campanie mobilă de informare electorală în teritoriu. Reprezentanții CEC/CICDE participă la întâlniri cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale, dar și alegători pentru a explica mecanismul următoarelor alegeri parlamentare. În total, vor fi organizate întâlniri în cel puțin 16 circumscripții electorale, fiind invitați peste 8 000 de participanți din toată Republica Moldova. Microbuzul personalizat al campaniei va face turul întregii țări, iar subiectele discuției sunt: noile modificări ale Codului Electoral, informații cu privire la noile proceduri electorale, importanța participării la vot, rolul funcționarilor electorali, liderilor locali și ai diasporei etc. În cadrul întâlnirilor vor fi distribuite un șir de materiale informative (Ghidul Electoral, Broșura CICDE - Democrația se învață, postere etc.). „În acest an ne-am propus să vorbim mai mult despre procesele electorale care au loc în Republica Moldova, nu doar în perioada electorală, dar și în perioada pre-electorală. Este foarte important pentru noi ca cetățenii Republicii Moldova, alegătorii, atunci când vin la secția de votare, să cunoască foarte bine care sunt regulile, obligațiile și drepturile pe care le au", a declarat Alina Russu, președintele CEC.

De asemenea vor fi organizate o serie de activități pentru tinerii alegători: instruiri electorale și lecții tematice în instituțiile de învățământ din țară; seria de jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?"; dezbateri electorale; școli electorale; forumuri regionale pentru tineri etc. Totodată, pe parcursul lunii aprilie 2018, la toate punctele de trecere a frontierei, vor fi distribuite cetățenilor, care vin și pleacă din țară, pliante informative privind noul sistem electoral, procedura de alegeri peste hotare, etc. Vor fi pregătiți brand ambasadori și create puncte focale în domeniul electoral, care vor fi implicați în diseminarea informațiilor privind procesul electoral.