Vernisaj la București cu „Hărțile Basarabiei”

În contextul Centenarului Marii Uniri, mâine, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București va avea loc vernisajul expoziției "Hărțile Basarabiei". Cele peste 30 de hărți, care vor fi prezentate, reprezintă patru secole de cartografie, începând cu anul 1545, transmite Romanian Global News.

În cadrul evenimentului, va fi prezentat și volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae. Basarabia în cinci secole de cartografie", semnat de prof. univ. dr. Adrian Năstase, Dr. Mihai Gribincea si Ovidiu Dumitru. Realizat în două versiuni, română și engleză, atlasul Descriptio Bessarabiae valorifică un număr de 120 de hărți, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și în colecțiile private ale autorilor.

"Suntem onorați să găzduim această expoziție intitulată «Hărțile Basarabiei». În același timp, este o datorie pentru Muzeul Național al Satului, acum, în preajma aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Trebuie reamintită legătura pe care muzeul a avut-o în lunga sa istorie de 82 de ani cu Basarabia: în 1940, că urmare a înglobării Basarabiei, a unei părţi a Bucovinei şi Ţinutului Herţa în Uniunea Sovietică, municipalitatea Bucureştiului a hotărât că în unele gospodării din muzeu să fie găzduite familii de refugiaţi bucovineni şi basarabeni. Faptul că, ulterior, nu au putut fi găsite alte soluţii, aceştia au rămas în muzeu până în 1948", afirmă conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului "Dimitrie Gusti". Expoziția va fi deschisă în Sala H.H. Stahl a Muzeului Național al Satului, la ora 16.30.