Percheziția de la primăria Bălți s-a lăsat cu inițierea unui dosar penal

Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru abuz de serviciu, comis în cadrul autorităților administrației publice locale a municipiului Bălți.

Potrivit procurorilor anticorupție, în toamna anului 2014, un agent economic ar fi achiziționat de la administrația publică locală a municipiului Bălți două terenuri pentru construcția unui centru mixt de deservire și comerț a autovehiculelor.

În perioada 2015-2017, proiectul menționat a fost semnat și aprobat, cu emiterea actelor necesare inițierii lucrărilor de construcție. În scurt timp, odată cu criza de salubrizare din mun.Bălți, factori de decizie din cadrul Primăriei au solicitat companiei să contribuie în regim de urgență la soluționarea acesteia, prin plasarea în municipiu a a aproximativ 100 de tomberoane pentru deșeuri menajere,  care a și făcut o donație în acest sens. Mai mult, reprezentanți ai primăriei au solicitat de la agentul economic vizat transferul mijloacelor bănești în sumă de 600 mii lei pe contul unei alte companii private, fapt efectuat necondiționat de către acesta. Suma de 600 mii lei a fost utilizată de către companie pentru acoperirea propriilor cheltuieli, neavând tangență cu soluționarea chestiunilor locale.

„Prin urmare, s-a constatat protejarea ascunsă a intereselor companiei private de către Primăria mun. Bălți atunci când comisia de licitație a anulat abuziv rezultatele de câștig a licitației în favoarea respectivei companii, anume pe aspectul achiziționării tomberoanelor pentru deșeuri menajere, care erau preventiv comandate de către companie de la producător, până a fi desfășurată licitația și anunțat câștigătorul, fapte ce indică asupra trucării rezultatelor licitației”, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

În cadrul percheziției de astăzi la sediul primăriei Bălți, au fost ridicate mai multe documente relevante investigației. Totodată, au fost audiate în calitate de martori peste 20 de persoane din cadrul primăriei, reprezentanți ai întreprinderilor municipale și altor agenți economici. Alte două persoane au primit calitatea de bănuit. Persoanele bănuite au făcut declarații și colaborează cu organul de urmărire penală. Nimeni nu a fost reținut.