Activist civic: Legea antipropagandă este una revoluționară

Activistul civic Valeriu Pașa recunoaște că Legea antipropagandă, care a intrat în vigoare zilele trecute, ar fi una revoluționară și pe termen lung va avea un impact puternic nu doar asupra peisajului informațional din R. Moldova, dar se va răsfrânge și în preferințele politice și geopolitice ale cetățenilor. Potrivit lui Pașa, începând cu anul 2009 s-au făcut mai multe tentative de a modifica legislația în domeniul audiovizualului.

Programele informativ-analitice, știrile și emisiunile cu caracter militar ale posturilor din statele care nu fac parte din Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, adică inclusiv din Federația Rusă, nu mai pot fi retransmise, începând din 12 februarie, în R. Moldova, unde a intrat în vigoare Legea care prevede securizarea spațiului informațional al republicii.

În cazul în care acestea nu se vor supune noii legi, riscă amenzi de la 40 000 până la 70 000 de lei, iar în cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o sută de mii de lei. Pedeapsa cea mai aspră prevăzută de Codul Audiovizualului va fi retragerea licenței postului tv.

Promulgarea acestei legi a deranjat Rusia. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a acuzat majoritatea parlamentară de la Chișinău că „recurge la practici totalitare" prin promulgarea legii cu privire la combaterea propagandei rusești.Proiectul de lege privind interzicerea propagandei a fost respins de două ori de către președintele Igor Dodon, chiar dacă el era obligat să îl semneze după revotarea documentului. Pentru că a refuzat să-și exercite atribuțiile prevăzute de lege, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe Igor Dodon. Astfel, legea a fost promulgată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a preluat atribuțiile șefului statului.

Sursa: ziarulnational.md