Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani

Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Chișinău astăzi, 14 februarie, în ziua în care ar fi împlinit 83 de ani. Familia, colegi, elevi și profesori au venit la bustul poetului, de pe Aleea Clasicilor, pentru a depune flori și a recita poezii semnate de Grigore Vieru, transmite IPN.

Soția regretatului poet, Raisa Vieru, a amintit că anul acesta se împlinesc nouă ani de când Grigore Vieru a plecat la cele veșnice şi că ziua de 14 februarie, de atunci, este tot mai tristă. Dar este îmbucurător faptul că oamenii nu au uitat de Grigore Vieru, îi apreciază creația literară și vin la bustul din parcul central să-l omagieze.

„Tot mai mult și mai mult aud că opera lui tata este proaspătă, are o suflare actuală. Foarte mulți caută, trag paralele între opera scrisă cândva de Grigore Vieru și zilele pe care le trăim astăzi”, a spus Călin Vieru, fiul poetului.

Scriitorul Nicolae Dabija a spus că Grigore Vieru a fost mai mult decât un învățător. Generația anilor 1975 a fost chiar crescută de către Grigore Vieru. A fost in erou al neamului, a cântat Prutul, deși era interzis în acele perioade. „A fost apărător al valorilor naționale, a cântat limba română şi drama Basarabiei”, a menționat Nicolae Dabija.

„Ziua 14 februarie înseamnă venirea pe lume a unui mare poet: Grigore Vieru. Avem datoria sfântă și istorică să repunem în drepturi această palmă de pământ, acest plai natal, Basarabia să fie reunită cu patria mamă – România, despre care poetul a scris continuu în versuri”, a spus Vlad Bileţchi, președintele Asociației Obștești „UNIREA ODIP”.

"Astăzi, cum de altfel ar trebui să o facem zi de zi, elogiem marele poet al literaturii române din stânga Prutului. Poetul care a adus omagii istoriei, neamului și identității noastre; cel care și-a revărsat voințele de reîntregire în versuri, cel care a adus glorie limbii române, cel care a conferit grandoare culturii basarabene. Poeziile lui Grigore Vieru vor rămâne pe vecie balsamul sufletului nostru", a 
spus Directorul General al Căilor Ferate din Moldova, Iurii Topală.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. Este poetul cunoscut şi iubit de toate vârstele. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului şi a fost decorat cu Ordinul Republicii. Poet al redeșteptării naționale, a creat alături de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici adevărate imnuri, precum „Răsai”, „La Mănăstirea Căpriana”, „Eminescu”, „Lăsaţi-ne în legea noastră”, „Lacrima limbii noastre”. Numele lui Grigore Vieru îi poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din ţară.

Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, la spital, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie.