Opt sate din Hâncești au trecut la energia verde

Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat şcolile, grădiniţele, primăriile la sisteme de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste comunităţi au reuşit să-şi racordeze toate instituţiile publice la energia verde.

În total, 5 600 oameni din opt sate, este vorba de Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii,  Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni și Obileni au acces la energie regenerabilă, produsă local, datorită suportului acordat de Uniunea Europeană.

Investiţiile se ridică la suma de peste 500 mii euro, bani proveniți în mare parte din fonduri europene, comunităţile contribuind la rândul lor, în total, cu circa 200 mii euro.

Schimbarea a fost posibilă datorită investiţiilor Uniunii Europene, realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Raionul Hânceşti este unul din cele 33 de raioane beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă.

În total, peste 200 de școli, grădiniţe, centre comunitare, spitale din toată ţara au înlocuit încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.