Republica Moldova marchează astăzi „Ziua Națională a Donării de Organe”

Transplantul de organe și țesuturi reprezintă unica șansă la viață pentru pacienții cu insuficiențe terminale de organ. În acest context, la iniţiativa Consiliului Europei, anual pe data de 13 octombrie este marcată Ziua Europeană a donării şi transplantului de organe.

Republica Moldova marchează în acest an “Ziua Natională a Donării de Organe”, printr-un eveniment public, unde specialiștii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai Agenției de Transplant vor discuta despre importanța donării de organe și rezultatele țării noastre în acest domeniu. Totodată, aceștia vor distribui materiale informative și vor fi disponibili să răspundă la întrebările participanților la eveniment.

La fel, pe 13 octombrie 2018,  Republica Moldova va fi gazda celui mai important eveniment internațional „Ziua  Europeană a Donării și Transplantului de Organe” cu  genericul  “Speranță pentru viață”, care este la cea 19-a ediție și este susținută de Consiliul Europei, iar  în perioada 11-12 octombrie 2018, va avea loc  cea de-a 21-a Conferință a Comitetului de transplant de organe (CD-P-TO) a Consiliului Europei.

 Menționăm că, pe parcursul anului 2017 s-au efectuat 17 transplanturi renale, 11 transplanturi hepatice, 29 transplanturi de cornee și aproape 100 transplanturi de os.