Clipe de coșmar în Spitalele de Psihiatrie

Continuă cazurile de maltratare a pacienților în instituțiile de psihiatrie. Săptămâna trecută, o persoană a postat pe rețelele de socializare poze cu fiica sa cu multiple vânătăi pe corp, internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru. Potrivit rudelor, aceasta ar fi fost legată, iar apoi i-ar fi fost administrate preparate necunoscute. Este al cincilea caz, de la începutul acestui an, de încălcare a drepturilor omului în instituțiile de psihiatrie.

Dumitru Russu, coordonator de programe IDOM, a menționat că persoana vizată a încercat să fugă din instituție, pe geam, însă s-a ales cu o fractură, iar într-un final a fost prinsă și readusă în instituție de către personal. Acolo se presupune că a fost bătută, legată de pat și înjosită verbal.

O altă pacientă a avut de suferit în internatul Psihoneurologic din Cocieri după ce ar fi fost plasată într-o încăpere de carantină, unde ajung cei pedepsiți. Dumitru Russu spune că persoana a fost dusă cu forța în acea cameră, fiindu-i provocate leziuni corporale, iar asistenta medicală i-ar fi administrat, împotriva voinței, preparate medicamentoase.

Experții IDOM spun că problema abuzurilor și relelor tratamente în instituțiile psihiatrice, precum și cea a discriminării față de persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale a fost raportată în repetate rânduri în cadrul forurilor internaționale, dar lucrurile rămân, deocamdată, neschimbate.