Problemele autorităților publice locale, dezbătute la "Puncte de reflecție"

Autorităţile publice locale dispun atât de o bază fiscală insuficientă, iar o autonomie locală este în primul rând o autonomie financiară nelimitată.

De această părere sunt primarul localității Cioara, rnul Hâncești, Elena Lambos și primarul de Ruseștii Noi, rnul Ialoveni, Pavel Codreanu.

Autorităţile publice locale nu pot decide şi rezolva în mod independent multe dintre problemele locale, deaceea își stabilesc priorități.

Descentralizarea fiscală reprezintă un factor important de influență asupra autonomiei unei administrații locale. Dependența de administrațiile centrale duce la o capacitate redusă de a adopta decizii cu privire la serviciile de calitate furnizate cetățenilor.

Descentralizarea şi autonomia locală constituie principiile de bază ale organizării şi eficientizării administraţiei publice locale.

Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, apreciază că autorităţile administraţiei publice locale reprezintă unul dintre principalele fundamente ale oricărui regim democratic.

Prin intermediul APL, dreptul cetăţenilor de a participa la rezolvarea treburilor publice se poate exercita la modul cel mai direct.

Ascultați emisiunea integrală, AICI!